Zona Zoster – Prevenire, simptome, tratamente si sfaturi practice

Ce este zona zoster

Zona Zoster se manifestă prin erupții cutanate dureroase de-a lungul unui nerv sau ganglion senzitiv, cauzate de reactivarea virusului care produce varicela, virusul Zoster-varicela (VZV). La multe persoane, boala provoacă dureri care persistă timp de luni sau chiar ani după vindecarea erupției.

Ca urmare a varicelei, aproape toți virușii sunt distruși, în afară de câțiva care rămân în stare latentă în ganglioni senzitivi, timp de mai mulți ani. Cu vârsta sau ca urmare a unei boli, sistemul imunitar pierde capacitatea de a controla virusul, care astfel se poate reactiva. În acest caz se produce o reacție inflamatorie în ganglioni și nervi, cauzând apariția de vezicule sub formă de buchete de piele.

Zona Zoster apare cel mai adesea pe torace, dar se poate manifesta pe spate, fese, gât și uneori pe pielea capului sau pe față. Este afectată o singură parte, pe traiectul nervului respectiv. Aproape 90% din populația mondială este purtătoare a virusului varicelei. Aproape 20 % din aceste persoane sunt afectate de Zona Zoster în cursul vieții.

Evoluție și complicații

În absența unui tratament, leziunile pot dura în medie trei săptămâni. În cele mai multe cazuri, apare un singur episod de Zona Zoster. În 1% din cazuri, virusul se poate reactiva în mai multe reprize. La aproximativ 20% dintre persoanele afectate de zona Zoster, durerea poate persista timp de mai multe luni după vindecarea leziunilor cutanate – este vorba de nevralgia post-herpetică.

Persoanele în vârstă, de peste 60 de ani sau mai mult, prezintă un risc crescut de a rămâne cu aceste dureri. Durerea este cauzată de afectarea fibrelor nervoase, care trimit într-o manieră confuză mesaje de durere la creier, durere pe care mulți o simt ca o descărcare electrică. La persoanele atinse, căldura, frigul sau simpla frecare a hainelor pot deveni insuportabile.

Pot surveni complicații temporare sau definitive, dar acestea sunt rare: orbire dacă virusul afectează nervul optic, paralizia feței și pierderea gustului sau auzului dacă virusul atacă nervii feței sau encefalita dacă atacă creierul.

Contagiozitate

Lichidul din interiorul veziculelor cutanate conțin particule virale. Persoanele afectate trebuie să evite contactul fizic cu persoanele care nu au avut varicela, și a căror infecție poate produce urmări serioase, cum ar fi femeile gravide (pot transmite virusul la făt), nou născuți, persoanele cu imunitate scăzută.

Simptome ale zonei zoster

  • senzație de arsură, usturimi sau sensibilitate crescută pe o zonă de piele de-a lungul nervului infectat, în general pe o singură parte a corpului.
  • după 1-3 zile, apare o roșeață difuză pe aceeași regiune a pielii
  • apoi, apar vezicule pline cu lichid, cu aspect asemănător varicelei. Aceste vezicule provoacă mâncărimi, apoi se usucă și dispar după 2-3 săptămâni.
  • o durere locală acută, de durată și intensitate variabilă este prezentă la 60-90% dintre persoanele afectate. Uneori este atât de puternică, încât poate fi confundată cu o criză cardiacă, apendicită sau sciatică.
  • uneori apare febră sau dureri de cap.
zona zoster - herpes facial

Persoane cu risc

  • Persoanele peste 50 de ani. Două treimi din persoanele afectate au peste 60 de ani
  • Persoanele cu sistem imunitar scăzut
  • Persoanele care au făcut tratament chimioterapeutic sau radioterapie
  • Persoane care fac tratament cu corticosteroizi sau imunosupresoare

Factorii de risc

Stresul sau tensiune emoțională intensă sunt principalii factori de risc pentru Zona Zoster.

Zona zoster – Prevenire

Ideal, cel mai bun mijloc de prevenire este de a nu contracta varicela. O primă măsură este de a evita contactul cu persoanele contagioase, adică cele care au varicelă sau de a evita contactul cu erupțiile cutanate.

Pentru a împiedica reactivarea virusului, cel mai indicat este să se păstreze  sănătatea imunitară, printr-o alimentație sănătoasă, activitate fizică regulată, cu perioade de repaus suficiente.

Sfaturi practice

  • aplică comprese reci și umede, loțiuni pe bază de calamină sau bicarbonat de sodiu pentru a calma simptomele și accelera uscarea veziculelor.
  • frunzele proapete de varza folosite ca si comprese ajuta la diminuarea infectiei
  • poartă haine lejere în scopul evitării frecării și ruperii veziculelor
  • odihnește-te pentru a permite organismului să combată infecția.
  • Spală regulat pielea cu apă călduță și cu săpun bio, în scopul evitării suprainfectării bacteriene.

Tratamente traditionale neconvenționale

Suplimente

Enzimele proteolitice – sunt enzime produse de pancreas, ele perimițând digestia proteinelor. Se găsesc în fructe cum ar fi papaya sau ananas. Pe cale orală, aceste enzime au un efect benefic asupra zonei Zoster, diminuând inflamația și stimulând sistemul imunitar, pentru combaterea virusului.

Tripsină sau chimotripsină, substanțe extrase din pancreasul animalelor, la fel ca și extractele de bromelină (enzimă din ananas) sau papaină (din papaya). Dozajul variază în funcție de forma utilizată și de gravitatea afecțiunii.

Fitoterapie pentru Zona Zoster

Băi cu ovăz pentru zona zoster – se pun 250 g fulgi de ovăz într-un săculeț într-un litru de apă și se fierbe câteva minute. Se varsă în cada de baie și se spală corpul. De asemenea, se poate amesteca în apa de baie infuzie obținută din 100 grame de paie de ovăz, la 1 litru de apă fierbinte.

Băi cu valeriană – infuzează 100 g rădăcină uscată de valeriană la 2 l de apă și vărsați în cada de baie. Are acțiune calmantă asupra durerilor post-herpetice.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *