Porumbele – Beneficii, proprietati + 3 retete cu porumbe

Fructele de porumbe sunt astringente, motiv pentru care se culeg si se consuma dupa primul inghet. Porumbele pot fi mancate proaspete sau in diverse preparate. Porumbarul, in latina prunus spinosa, este un arbust spinos, o ruda salbatica a prunului. Originar din Europa, Asia de Vest, Nord-Vest si Africa, este un arbust medicinal.

Popular, porumbarul se mai numeste si coțobrei, curcudel, porombrel, scorobar, spinul-cerbului, spin sconunbar, țârn. Dacii îi spuneau colcodela, care a derivat cu timpul in corcodel, curcudel, nume care exista si astazi in diferite judete din tara.

Florile si fructele acestui arbust pot fi folosite in scopuri medicinale. Ele au proprietati astringente, antioxidante, diaforetice (induce transpiratia), depurative (eliminarea impuritatilor), febrifuge (reduc febra), laxative, stomahice si diuretice. Florile sunt albe si apar inaintea frunzelor. Fructele sunt de un albastru spre negru.

Sucul din fructele necoapte este utilizat in spalatorii. Seva din scoarta de porumbar este folosita pentru a face cerneala. Mai mult de atat, ramurile porumbarului pot fi impletite si se pot crea forme interesante cu ajutorul lor. Ele sunt adesea folosite pentru a face bastoane. Lemnul este foarte bun pentru foc deoarece arde incet si nu face mult fum.

Recoltare – Cand se culeg porumbele

Pentru a avea parte de cele mai bune arome, asteapta ca fructele sa fie bine coapte inainte de a le culege. Culoarea trebuie sa fie un purpuriu inchis si fructele ar trebui sa fie moi cand le strangi usor intre degete. Este un semn bun daca au inceput deja sa cada natural.

Daca le culegi pentru prepararea ginului care se consuma in mod traditional in perioada sarbatorilor de iarna, asteapta primele ingheturi. Cu toate acestea, cu noile tehnologii le putem culege mult mai devreme. Daca sunt coapte, le culegem si le bagam in congelator pentru a mima inghetul natural. Inghetul inmoaie pielita, asa ca sucul fructelor va iesi mult mai usor, aromatizand ginul, lichiorul, vinul sau dulceata de porumbe.

Pentru ce sunt bune porumbele ~ Utilizari si proprietati

Porumbele pot fi folosite pentru a face gem, marmelada, jeleu, sirop, vin, tuica, lichior, otet si alte preparate. Fiind destul de astringente la gust, prea putine sunt persoanele care le consuma crude. Consumate dupa inghet, au un gust asemanator cu prunele uscate, doar ca sunt putin mai acrisoare. Ele pot fi consumate foarte bine dupa ce sunt inghetate, deoarece ingetul descompune unele zaharuri. Se pot conserva foarte bine la congelator sau in miere de albine. Porumbele se adauga in unele zone in muraturi pentru o mai buna conservare a acestora si pentru culoarea minunata pe care le-o ofera.

Porumbele uscate si frunzele acestei plante pot fi folosite pentru a face ceai de plante. In mod similar, florile de porumbar sunt comestibile si pot fi zaharisite sau cristalizate. Pentru iarna, fructele se usuca.

Porumbele sunt recomandate in dureri de stomac, diaree, dizenterie, afectiuni renale, dischinezii biliare, guta, tuse convulsiva, in afectiuni ale inimii, pentru stimularea digestiei.

Porumbarul cu porumbe – 7 beneficii pentru sanatate

Beneficiile consumului de porumbe pot fi observate in urma unui consum regulat. Preparatele porumbarului pot fi consumate in cure.

Porumbele actioneaza ca un detoxifiant al sangelui

Florile, frunzele, scoarta de porumbar si fructele au proprietati depurative. Cu alte cuvinte, ajuta la purificarea sangelui si la detoxifiere prin indepartarea impuritatilor din fluidele corpului. Florile de porumbar in special sunt bogate in rutin si quercitin, care ajuta la purificarea sangelui. Ceaiul din flori de porumbar previn guta si reumatismul.

Porumbele imbunatatesc digestia

Porumbele imbunatatesc digestia , amelioreaza constipatia, vindeca dispepsiile, reduc balonarea si amelioreaza simptomele de diaree, mai ales la copii.

Ceaiul pregatit din 2 lingurite de flori de porumbar uscate, la o cana de apa, stimuleaza apetitul. Consumul de gem de porumbe sau marmelada trateaza indigestiile.

Trateaza rinichii si probleme ale vezicii urinare cu porumbe

Florile de porumbar si porumbele pot fi folosite pentru a scapa de retentia de lichide, pentru a trata pietrele la rinichi si alte probleme renale, datorita proprietatilor lor diuretice. In plus, planta este utila pentru gestionarea spasmelor vezicii urinare. Mai mult, este utilizata in calmare crampelor stomacale si a durerilor nervoase.

Porumbele reduc inflamatia la nivelul gurii si a faringelui

Aceasta planta a fost aprobata pentru utilizarea ei in scaparea de inflamatii usoare a gurii si a mucoasei faringiene.

Atunci cand apar dureri in gat, se face gargara cu suc proaspat de porumbe. Mai mult, se poate prepara o infuzie din frunze de porumbar pentru a vindeca amigdalele inflamate. Pentru a prepara aceasta infuzie, se fierb aproximativ 4 frunze de porumbar la 500 ml de apa timp de 10 minute. Solutia obtinuta se strecoara si se face gragara de 2-3 ori pe zi.

Se poate prepara si un sirop din flori de porumbar prin adaugarea a 450 g de zahar, la 2 pumni de flori de porumbar, la 4,5 l de apa clocotita. Cand se raceste, se depoziteaza siropul in sticle sterilizate. Acesta poate fi amestecat cu apa calda si folosit ca o gargara pentru tratarea amigdalitei si a laringitei. Acest sirop poate fi consumat si cu iaurt sau in diverse dulciuri.

Trateaza tulburarile respiratorii cu porumbar

Preparatele care contin flori de porumbar sunt considerate utile in tratamentul bolilor tractului respirator. Datorita proprietatilor expectorante, florile pot lupta cu raceala si tusea. Un decoct preparat din scoarta de porumbar poate fi consumat pentru reducerea febrei.

Porumbele functioneaza ca un remediu excelent pentru frumusete

Pulpa fructelor bine maturate poate fi combinata cu alte ingrediente pentru a obtine masti astringente pentru a spori frumusetea.

In plus, poti aplica extract de porumbar pe piele pentru a-i mentine elasticitatea si tineretea, deoarece este bogat in vitamina C si taninuri. Prin aplicarea de ulei de porumbar, se poate preveni aparitia vergeturilor.

Preparatele porumbarului amelioreaza oboseala si epuizarea generala

Apa infuzata cu pulbere de coaja de porumbar are un efect calmant asupra nervilor. De asemenea ajuta la ameliorarea oboselii si creste vitalitatea organismului. Extractul de porumbar amestecat cu ceai sau cu apa este de asemenea util in acest sens.

Atunci cand apar probleme de insomnie, lipsa de interes sau bufeuri din cauza menopauzei, se infuzeaza o lingurita de flori uscate de porumbar la o cana de apa clocotita, timp de 5 minute. Se strecoara si se consuma acest tonic atunci cand se raceste.

Alte tratamente naturale cu porumbe ~ Beneficii si recomandari

Pentru tratarea diareei, calmarea nervilor, ca tonic stomahic, se prepara vin de porumbe din 300 g fructe zdrobite. Peste fructe se toarna 1 l de must. Se lasa la fermentat, apoi se trage in sticle si se astupa cu dop. Se bea zilnic cate un paharel.

Pentru tratarea diareei, stimularea digestiei prin excitarea sucurilor gastrointestinale, in afectiuni ale aparatului cardiovascular, infectii ale aparatului urinar, guta cu stimularea diurezei (cu eliminare de acid uric, creatinina), tuse convulsiva si spastica, se face un decoct de porumbe. Se adauga 1 lingurita de fructe la 250 ml de apa. Se fierb fructele 20 de minute. Se strecoara ceaiul de porumbe obtinut. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi.

Retete cu porumbe

In anotimpul rece, porumbele se fierb, iar zeama se consuma cu mamaliga. Marmelada de porumbe se prepara asemanator celei de prune. Se poate prepara si compot de porumbe.

Porumbele sunt folosite la prepararea unui gin.

Cum se prepara lichior de porumbe

Fructele coapte sunt folosite pentru a prepara renumitul lichior de porumbe. Acesta se consuma cel mai adesea dupa cina, sau poate fi servit in amestec cu inghetata de vanilie. Lichiorul de porumbe se prepara foarte simplu. Se pregateste mai intai sticla sau vasul in care se lasa la macerat. Fructele (care trebuie sa umple jumatate din vas) se spala, apoi se lasa o noapte in congelator, dupa care se pun in sticla si peste ele se adauga o tuica de calitate, vodka sau gin. Se lasa sa stea impreuna 6 saptamani, dupa care se adauga miere de albine pentru a indulci lichiorul, dupa gust.

Pentru o aroma mai speciala, alaturi de fructele de porumbe se pot adauga fructe de soc si cardamom.

lichior de porumbe

Cum se prepara sirop de porumbe

Siropul de porumbe este prezent in gospodariile din mediul rural. Pentru sirop se spala 500 g fructe si se fierb 10 minute cu 250 g zahar (se poate pune si mai putin zahar) si 3-4 cuisoare. Se da la o parte de pe foc, se acopera si se lasa la macerat 24 de ore. Se strecoara. Siropul obtinut se fierbe pana se ingroasa. Se toarna siropul in sticle de marime corespunzatoare si se pastreaza in camara.

porumbe pentru sanatate

Efecte secundare ale consumului de porumbe – Contraindicatii

Frunzele si semintele acestei plante contin acid cianhidric care le confera un gust usor amar. Desi nu sunt daunatoare in cantitati mici, ar trebui evitat consumul in cantitati mari.

In plus, unele persoane pot fi alergice la aceasta planta. Femeile gravide si cele care alapteaza ar trebui sa consulte medicul inainte de a utiliza porumbar in scopuri medicinale.

Avem disponibili puieti de porumbar

Daca doresti sa plantezi pe langa casa porumbar, iti putem trimite puieti de porumbar la un pret de 5 lei bucata – minim 10 plante. Contacteaza-ne pe adresa de email blog@jorjette.ro sau lasa un comentariu si te vom contacta.

Bibliografie:

  • Plante medicinale, 2006 – Profesor Doctor Constantin Pârvu

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

O parere

  1. CHIRITA ECATERINA CHIRITA ECATERINA

Spune parerea ta!