Catina cu miere de albine este un adevărat leac universal. Catina conține de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele și de 2 ori mai multă decât faimoasele măceșe. Conține de asemenea și alte vitamine și elemente precum: A, B1, B2, B6, B9, E, F, K, O, betacaroten, celuloză, fosfor, potasiu, fier, calciu, magneziu.

Catina cu miere – Beneficii pentru sanatate si proprietati

Proprietățile antioxidante ale amestecului de catina cu miere de albine sunt recomandate pentru întărirea sistemului imunitar (poate vindeca orice viroză respiratorie sau răceala). De asemenea este recunoscut acest amestec și pentru beneficiile sănătății ochilor după un consum zilnic de catina cu miere de albine.

Reglează sistemul endocrin și previne atacurile de cord. Practic asigură o buna funcționare a întregului organism și previne rateurile inimii în urma unei vieți toxice de oraș.

Catina cu miere de albine are un conținut de microelemente similare cu sângele uman. Este ușor asimilată de organism si vine cu efectul său antibacterian, bacteriostatic, vindecător și reparator. Mierea aduce alături de catina succesul în tratarea bolilor hepatice, digestive și a sângelui.

Pentru ce este buna catina?

Culoarea portocalie a boabelor de catina se datorează prezenței beta-carotenului și a licopenului. Fructele proaspete contin intre 2,8 si 7,8% uleiuri grase, vitamina C, vitamina A, vitaminele B și diferite carotenoide, adică riboflavină, tocoferol, licopen, acid folic, filocinonă, zaharuri .
În timp ce boabele de catina sunt una dintre cele mai bune surse de vitamine pe care le găsim, coaja arbustilor conține serotonină, care este utilizată intens în medicină pentru tratarea bolilor precum depresia, migrenele, greața și multe altele.

Catina este utilizata frecvent in tratarea urmatoarelor probleme de sanatate: imbunatateste sanatatea ochilor, intareste sistemul imunitar, are proprietati anti-imbatranire, reduce colesterolul rau din sange, ajuta alimentatia musculara, regleaza functia endocrina si lipidele din sânge.

Catina are mare importanta in medicina deoarece reprezinta o intreaga farmacie.  Catina este recomandata in avitaminoze, diaree, reumatism, urticarie, stari alergice, maladii neuroendocrine, anemii, boli circulatorii si astenia de primavara. Datorita proprietatilor bactericide, se recomanda in infectiile gastrointestinale si dermice. Se foloseste cu suuces in geriatrie si chiar in oncologie.

De asemenea, catina cu miere de albine se recomanda in ulcere, afectiuni ginecologice, arsuri. Se consuma in hepatita epidemica, cronica, in guta, pentru tratarea cirozei hepatice.

Recoltare ~ Cand se culeg fructele de catina?

Fructele de catina se recolteaza din august pana la primul inghet, prin taierea lor de pe ramuri. Pe langa reteta de catina cu miere, fructele de catina se folosesc pentru a obtine suc, sirop de catina cu miere, nectar, gem, jeleu, marmelada, dulceata, gelatina, umplutura pentru bomboane, lichior si alte bauturi. Fructele sunt foarte apreciate deoarece au o valoare alimentara mare.

Descopera mai multe leacuri si retete cu catina in acest articol!

Cum se prepara siropul de catina cu miere de albine

Am plecat spre cumpăraturi, altele decât cele finale. În drumul nostru am ajuns pe la piaţă şi desi era o oră destul de târzie, la intrare am întâlnit un bărbat foarte plin de energie şi bună dispoziţie ce comercializa plante medicinale, simple, dar şi diferite amestecuri. Un om simplu care culege el singur plantele, le usucă în podul casei şi ştie din cărţi care le sunt întrebuinţările.

Am cumpărat de la el două ceaiuri, mai bine spus două amestecuri:

1. pentru eliminarea toxinelor din organism, un amestec de trei-fraţi-pătaţi, mesteacăn, sunătoare,  coada-calului, gălbenele, păpădie frunze şi mentă.

2. pentru insomnie (nu am probleme de acest gen, dar probabil este bun pentru a conferi o stare de linişte, de calm şi pace) – talpa gâştii, mentă, roiniţă, gălbenele, păducel, hamei, ciuboţica cucului şi levenţică.

Abia aştept să le încerc. Acum urmează cireaşa de pe tort…

Omul avea de vânzare catina şi l-am întrebat cum se face catina cu miere de albine. El mi-a spus așa:

  1.  se pune 1 kg de fructe de catina
  2. cu 1 kg de miere de albine,
  3. se lasă timp de 9 zile la macerat, vasul acoperit ermetic. In aceste 9 zile vasul nu se deschide.
  4. dupa cele 9 zile, se ia câte 1 sau 2 lingurițe pe zi, dimineata pe stomacul gol,

A adăugat că acest sirop de catina cu miere de albine ajută în cazul a peste 33 de boli pe care bineînţeles nu a stat să le enumere, printre care problemele cu vederea, fiind singura menţiune din toate 33. Aceasta reteta de sirop de catina nu fermenteaza.

Siropul de catina cu miere de poate prepara in orice perioada a anului, deoarece poti folosi si catina ce a fost pastrata la congelator. Se decongeleaza fructele si apoi se amesteca cu miere.

Cum mă gândeam eu, am dat o cautare în mintea mea şi mi-am amintit că fructele de catina se pliază foarte bine pe problemele de imunitate, deci în primul rând o întăreşte, astfel neputându-se manifesta cele 33 de boli .

La ce este buna catina cu miere de albine?

honey

În concluzie, catina cu miere de albine este bună pentru întărirea sistemului imunitar, a vederii, întărirea unghiilor şi a firului de păr (bun împotriva căderii părului), a sistemului osos şi respirator. Catina cu miere este un leac universal bun la toate.

Siropul de catina cu miere de albine se foloseste atat pentru prevenirea, dar si tratarea racelii si gripei, al afectiunilor gatului. Se recomanda pentru tuse, pentru tratarea tulburarilor de nutritie si pentru toate cele enumerate in prima parte a articolului.

Cum se consuma siropul de catina cu miere de albine?

Siropul de catina cu miere de albine se poate administra si la copii. Are beneficii in special in caz de raceala si gripa, dar nu numai. Se recomanda 1-3 lingurite pe zi, inainte de masa cu cel putin 15 minute.

In cazul in care se administreaza pentru tuse rebela sau pentru raceli severe, se consuma mult mai des, ori de cate ori este nevoie. Se poate consuma o lingurita la 2-3 ore.

Reteta de sirop de catina cu miere cu aloe si usturoi

Catina cu miere de albine este un produs magnific, dar personal l-as include intrun medicament si mai puternic:

As amesteca într-un vas de sticla de 1l:

Acest produs este mai mult decât poate avea nevoie orice boală ca să dispara din corpul tau. Se lasa la macerat 2-3 zile si se poate consuma.

Un tratament cu acest produs, minim o luna de zile, asigura organismul de cel mai puternic sistem imunitar din cate exista. Se consuma cate 1-2 lingurite dimineata pe stomacul gol, cu minim 15 minute inainte de masa. Aceasta cura cu catina ajuta la echilibrarea functiilor organismului si la vindecare.

Share the Love!

43 de comentarii la „Catina cu miere – Beneficii, reteta, tratament pentru 33 de boli”

  1. silvia
    silvia

    buna ziua! Referitor la cura de catina. Am pus catina in congelator in pungute mici, in fiecare dimineata scot o punguta, curat bobitele de eventualele codite, o spal in mai multe ape, o pun in nutribullet impreuna cu o banana, apoi adaug o lingura de capaceala (miere, polen, propolis, ceara) si o consumam pe stomacul gol.
    N-am mai racit in ultimii ani!

    1. Jorjette C

      Perfect! Este o metoda foarte eficienta de a-ti pastra organismul protejat. Pe langa faptul ca nu ai mai racit, sigur organismul functioneaza mai bine in toata complexitatea lui, toate elementele consumate avand efecte pozitive asupra intrgului organism. Felicitari si sa o tineti tot asa. Sanatate si numai bine la toata familia.

  2. Denisse
    Denisse

    Buna seara! Eu locuiesc in spania si aici nu se gaseste catina …ma puteti ajuta va rog frumos cu surse care fac livrari si in afara Romaniei? Cam ce perioada putem consuma catina cu miere de albine? Este pe perioada nedeterminata sau e necesar nevoie sa facem pauza? Si amestecul de catina cu miere, care este termenul maxim care se mentine? Multumesc frumos! O seara buna va doresc!

    1. Jorjette C

      Buna, Denise. Sincer, nu stiu persoane sau firme care fac livrari in afara tarii, insa poti ruga pe cineva din tara sa-ti trimita catina congelata si o pui tu cu miere.

      Amestecul perfect este de 1 kg de fructe la 1 kg de miere. Se tine minim 10 zile cu capac fara sa se desfaca, la macerat, apoi se poate consuma. Eu am un astfel de amestec si de anul trecut.

      Anul acesta am facut un amestec nou si am zis sa incerc sa fac altceva. Dupa vreo 2 saptamani am bagat amestecul in blender, apoi cu o sita l-am strecurat astfel incat sa indepartez semintele si coaja. Semintele si cojile le-am uscat si le-am pus in punga de hartie pentru a le folosi in ceai. Din pacate, catina fiind pufoasa s-a ridicat la suprafata si a inceput sa fermenteze.

      Si in amestecul initial se ridica fructele la suprafata, insa totusi stau in miere, care le mentine.
      Cu moderatie, se poate consuma oricand, insa corpul simte daca mai are sau nu nevoie. Sa fim realisti, nu consuma nimeni un produs timp de 365 de zile. Pentru a avea efect mai evident asupra organismului, se tine macar o cura de cel putin o luna de zile.

      Sanatate si numai bine!

    2. stelina.vin
      stelina.vin

      Bună seara,dacă nu aveti posibilitatea de a avea cătină proaspătă,puteți folosi tinctură de cătină care este la fel de bună.Aceasta este cu mult mai ușor de transportat pînă in Spania decît cătina proaspătă.Probabil dacă o să intrebati s-ar putea să găsiti si acolo la magazinele specifice produselor naturale.

  3. iuliana
    iuliana

    siropul de catina cu miere poate fi folosit si de femeile insarcinate pentru cresterea imunitati ?

    1. Jorjette C

      Buna, Iuliana. Da, siropul de miere de albine cu catina poate fi consumat de femeile insarcinate. Nu ajuta doar la intarirea sistemului imunitar, ci si la buna functionare a sarcinii. Sarcina usoara!

  4. veronica
    veronica

    Are importanra daca se pune in borcan de plastic sau sticla, in frigider sau la temperatura camerei?

    1. Jorjette C

      Multumesc de intrebare, Veronica. Se poate pune si intr-o galetusa de plastic, insa este recomandat sa pui catina cu miere intr-un borcan de sticla pentru ca nu putem compara plasticul cu sticla. Plasticul din pacate are o influenta mai nefasta asupra calitatii produsului.

      Personal am incercat ambele variante, si plastic si sticla si din ce am observat, in sticla se pastreaza mult mai bine. Acest amestec se lasa la temperatura camerei, dar doar in cazul in care se respecta cantitatea de 1 kg de miere la un kg de fructe de catina. Daca nu se respecta aceste cantitati, incepe sa fermenteze. Se tine timp de cel putin 9 zile fara sa se deschida capacul, timnp in care unele bobite de catina se sparg si se amesteca cu mierea – produsul se transforma, se macereaza. In acest timp se amesteca continutul – se agita usor borcanul pentru ca tendinta fructelor este de a se ridica la suprafata.

      Dupa cele 9 zile se poate desface vasul in care se pastreaza catina cu miere si se poate consuma. Eu am lasat-o si mai mult de 9 zile, acum fiecare face cum vrea. Dupa ce am consumat vreo o luna de zile, personal am pus mierea cu catina in blender si am facut un fel de pasta pentru ca pielita de la catina mi s-a parut prea tare. Am pus mai apoi pasta de catina cu miere de albine in borcane de 800 si le-am pus in frigider. Si acum mai am.

      Toate cele bune!

Spune care este gândul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *