Macesele elimina toxinele – Proprietati, beneficii, remedii naturale

macesele au efect sedativ - tinctura de macese

Măceșul (Rosa rubiginosa) – este cunoscut și sub numele de Trandafir sălbatic sau Măceșul dulce. Trandafirii macesilor au un parfum foarte îmbietor. Toamna târziu și chiar iarna este perioada măceşelor. Veţi fi atraşi de aceste fructe prin culoarea lor roşie care iese în evidenţă. Macesele pot avea diferite forme: globuloase, ovoide, elipsoidale, care conţin adevăratele fructe numite achene, ce sunt acoperite de peri de culoare gălbuie. Au un gust dulce-acrişor, puţin înţepător, iar componentul de bază al fructului este acidul ascorbic sau mai simplu spus, vitamina C. O mare parte din această substanţă se pierde prin uscarea fructelor.

Macesele – Proprietati si beneficii pentru sanatate

Macesele sunt bogate în provitamina A, vitaminele B1, B2, PP, K, P, acid citric, taninuri, glucide, acid malic, pectine și multe alte substanțe benefice. Gustul acrişor al maceselor este dat şi de conţinutul ridicat de vitamina C, fiind astfel utilizate ca tratament în afecţiunile glandelor cu secreţie internă, a splinei, ficatului, creierului si a inimii. Consumate intern, macesele stimulează respiraţia țesuturilor, reacţiile de fermentare şi procesul de eliminare a toxinelor din sânge.

Macesele maresc diureza (adică cresc cantitatea de urină, ducând la eliminarea toxinelor din corp), fluidifica bila favorizand eliminarea ei, stimuleaza contractia vezicii biliare si a cailor biliare provocand golirea continutului lor. Impiedica formare calculilor renali, atenueaza si vindeca inflamatiile intestinale, dilata arterele asigurand un flux sanguin mai bun. De asemenea, macesele consumate intern favorizeaza eliminarea viermilor intestinali.

Măceșele sunt fructe bogate în nutrienți, cu proprietăți benefice pentru sănătate

Îmbunătățesc sistemul imunitar – Măcesele sunt o sursă excelentă de vitamina C, care este esențială pentru sistemul imunitar.

Protejează împotriva infecțiilor – Măcesele au proprietăți antibacteriene și antivirale care pot ajuta la protejarea împotriva infecțiilor.

Reduc inflamația – Măcesele au proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamației în organism.

Ajută digestia – Măcesele conțin fibre care pot ajuta la îmbunătățirea digestiei.

Cresc nivelul de energie – Măcesele sunt o sursă bună de vitamina C, care poate ajuta la creșterea energiei.

Protejează împotriva cancerului – Măceșele conțin antioxidanți care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de cancer.

Sănătatea inimii – Măceșele pot ajuta la reducerea inflamației și la creșterea nivelului de colesterol bun (HDL). Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă.

Sănătatea ochilor – Măceșele pot ajuta la protejarea ochilor împotriva degenerescenței maculare legate de vârstă (AMD), o afecțiune care poate duce la pierderea vederii.

Sănătatea pielii – Măceșele pot ajuta la protejarea pielii împotriva daunelor provocate de razele ultraviolete (UV). Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de cancer de piele și de îmbătrânire prematură a pielii.

Macesele in tratamentele interne

Pentru tratarea avitaminozelor, enterocolitelor, calculozei renale, tulburarilor de circulatie periferica, se prepara:

  • decoct din 2 linguri de macese zdrobite la 500 ml de apa. Se introduc in apa cand clocoteste. Se fierb macesele 10 minute. Intreaga cantitate de ceai se bea in cursul unei zile.

Pentru energizarea convalescentilor, cașecticilor (a celor cu slabiciune profundă a organismului, legata de o denutritie foarte importanta), varstnicilor si copiilor, pentru tratarea afectiunilor vasculare, litiazei biliare, pentru vitaminizare si ca tonic general, se pregateste:

  • infuzie sau decoct din 2 linguri de macese la 500 ml de apa.  Se fierb macesele 5 minute, apoi se strecoara ceaiul .

Recoltare – Cand se culeg macesele?

Macesele se culeg atunci cand ajung la maturitate, începând cu luna octombrie. Se pot culege atunci când sunt roșii, însă cel mai optim moment pentru a le culege este după primul îngheț, moment în care pulpa fructelor începe să se înmoaie.

Macesele se recolteaza cu mana. Se usuca, se folosesc in diverse preparate sau se consumă pulpa proaspătă, pulpă bogată în vitamina C.

Cum pot folosi macesele? Descopera 8 retete cu macese!

Vrei sa stii pentru ce sunt bune macesele? Iată cateva raspunsuri la intrebarea “Ce pot sa fac cu macesele”:

Cidrul de măceşe este una dintre variante, şi se prepară în felul următor: din 1 kg de fructe uscate sau jumătate de kilogram de pulpă uscată fără seminţe, sau jumătate de kilogram de fructe proaspete, 10 l de apă fiartă şi răcită, la care se adaugă 2,8 kg miere de albine, 30-50 g drojdie de vin şi sucul de la două lămâi. Se lasă la fermentat 4-6 săptămâni.  În primele două săptămâni se agită damingeana în care se pune cidrul la fermentat. Când se limpezeşte, se trage în sticle şi se va păstra la răcoare şi întuneric. Se bea în cantităţi moderate şi nu este recomandat copiilor din cauza conţinutului de alcool.

macesele ajuta la eliminarea toxinelor

Decoct de măceşe, preparat în numai 10 minute. Se folosesc 2 linguri de fructe la jumătate de litru de apă, iar cantitatea se bea pe întreg parcursul zilei in doua reprize.  Se recomanda pentru tratarea avitaminozelor, eneterocolitelor, calculozei renale, tulburarilor de circulatie periferica. Macesele sunt un remediu nemaipomenit pentru răcelile de sezon, fiind bogate in vitamina C și nu numai.

Tinctura de macese se prepara din 500 g pulpa fruct si 500 g zahar/miere de albine. Se lasa la macerat 5-6 zile pana lasa un suc rosu. Se adauga 1 l de alcool de 70 de grade, se acopera bine si se lasa 2-3 zile, dupa care se strecoara. Se pastreaza in sticle si se iau cateva picaturi seara, inainte de culcare, pentru actiunea sa sedativa.

Bautura racoritoare de macese pentru vitaminizarea organismului – 100 g macese macerate in 1 l de apa rece timp de 12 ore. Se strecoara, se adauga 100g miere de albine, se amesteca pana aceasta se topeste, dupa care se pastreaza la rece si se consuma 2-3 cani pe zi.

Pulberea de măceşe se prepară din pulpa uscată (partea fără sâmburi şi perişori). Se administrează câte 3-4 g pe zi, conferind necesarul zilnic de vitamina C pentru 24 de ore. Are acţiune diuretică şi antispastică.

Pulbere de măceșe bio, sursă naturală de vitamina C

Pulberea de măceșe ecologică, crudă, este un superaliment cu o gamă largă de beneficii pentru sănătate. Este o modalitate excelentă de a îmbunătăți sănătatea generală și de a proteja organismul împotriva bolilor.

Ea este obținută din fructe de măceșe proaspete, neprocesate, care sunt zdrobite și uscate la temperaturi scăzute pentru a păstra nutrienții.

Se poate consuma ca atare, amestecată cu apă, suc sau în smoothie-uri. Doza recomandată este de 1-2 lingurițe pe zi.

Pulbere de macese 125g eco bio obio

Sirop de macese cu miere de albine. Dupa inghet, pulpa de macese se poate colecta destul de usor, insa este un proces destul de minutios. In momentul in care pui presiune pe fruct, prin locul unde a fost atasata codita iese la suprafata pulpa rosie si cremoasa. Se poate amesteca cu miere de albine pentru un super aliment, energizant, vitaminizant.

Siropul de măceșe cu miere de albine este un produs natural cu o gamă largă de beneficii pentru sănătate. El este obținut prin combinarea măceșelor proaspete cu mierea de albine, două alimente cu proprietăți nutritive deosebite.

Măceșele sunt o sursă excelentă de vitamina C, care este esențială pentru sistemul imunitar. De asemenea, conțin vitamina A, beta-caroten, flavonoide și alte substanțe nutritive care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

Mierea de albine este o sursă de energie, vitamine, minerale și antioxidanți. De asemenea, are proprietăți antibacteriene și antifungice.

Sirop de macese cu miere de albine

Macerat de mlădițe în soluție hidroglicero-alcoolică

Pentru tratarea epuizării generale, diareei cronice, dizenteriei cronice, colitei, rinofaringitelor, traheobronșitelor, otitelor, se consumă câte 50 de picături o dată sau de două ori pe zi. Copiii iau 30-40 picături o dată pe zi.

Vinul de macese (vezi aici reteta) este un bun vitaminizant, indicat pentru cresterea poftei de mancare!

Ketchupul de macese merita intr-adevar sa fie incercat pentru o experienta unica!

Ingrediente necesare pentru ketchup de macese:

  • 12 cani de macese. Nu este nevoie sa rupi coditele sau sa tai capetele deoarece vom folosi o sita foarte fina pentru a strecura toate capetele si semintele;
  • 2 ardei;
  • o ceapa;
  • 2 catei de usturoi;
  • 1/2 cana de otet de mere;
  • 1/2 cana de zahar brun;
  • 1 lingurita sare;
  • 1/4 lingurita mix de condimente;
  • 1/2 lingurita pudra seminte de mustar;
  • optional 1 lingurita boia de ardei afumata.
Bulion sau ketchup de macese
Bulion sau ketchup de macese

Se pun macesele spalate intr-o oala si se acopera cu apa. Se pun la fiert pentru 30 de minute. Intre timp se curata si se taie ardeii, ceapa si usturoiul.

Se pune o sita fina peste un castron si se strecoara. Lichidul obtinut se poate folosi la o alta reteta sau mai tarziu pentru a subtia ketchup-ul obtinut. Macesele se pun separat intr-un castron cu sita fina pentru a colecta piureul de macese. Nu se pun toate fructele o data, ci se pun pe rand pentru a ușura procesul. Gusta piure-ul obtinut ca sa stii cu ce lucrezi!

Ceea ce ramane in sita se mai acopera inca o data cu apa si se pun la fiert pentru 10 minute. Se strecoara inca o data, ca la pasul de mai sus.

In ulei de masline se soteaza ceapa, usturoiul si ardeii pentru 8 minute. Se adauga otetul de mere, se amesteca, apoi se adauga piureul de macese.

Se adauga restul de ingrediente si se gateste la foc mic timp de 10 minute. Folosind un blender vertical, paseaza ingredientele in oala pana se omogenizeaza. Daca a iesit prea gros la textura, poti folosi din lichidul strecurat pentru a obtine un sos de macese mai lichid.

Bulionul de macese obtinut se pune in sticle sau in borcane sterilizate. Pofta buna!

Alte utilizari ale maceselor

În ultimul rând, să nu uităm că macesele sunt extraordinare pentru a prepara dulceata de macese. Eu prefer să le culeg pentru dulceață de-abia după ce dă primul îngheț, deoarece pulpa se desprinde mult mai ușor de pielița fructului. Fructele se dau in clocot 10 minute cu apa, apoi se strecoara printr-o sita pentru a indeparta pielita si semintele. Sucul obtinut de amesteca cu zahar (intre 500 g si 1 kg de zahar la 1 l) si se fierbe pana se obtine consistenta dorita.

Avantajul consumului măceşelor este acela că fac parte din categoria plantelor lipsite de toxicitate. Macesele sunt indicate în avitaminoze, tulburări circulatorii (au acţiune vasodilatoare, scad permeabilitatea şi fragilitatea capilară). Mai pot fi utilizate în afecţiunile biliare, hepatice, artroze, pentru acţiune antiinflamatoare şi alergii de tipul rinitelor alergice, astmului bronşic alergic, etc.

Dacă nu le găsiţi în piaţă, ieşiţi în week-end pe lângă o pădurice şi probabil le veţi găsi cu uşurinţă. Încercaţi să culegeţi macesele din zone cât mai lipsite de poluare.

Utilizări magice ale macesului ~ Macesul in ritualuri

Pentru vise profetice – adăugați 2 lingurițe proaspete sau uscate de petale de trandafir într-o cană de apă clocotită. Se acoperă și se lasă să stea 5 minute. Se bea înainte de culcare.

Imagini cu macese si flori de maces sau trandafiri salbatici

Pentru dragoste se ard petalele cu tămâie. Uleiul esențial de flori de măceș este folosit în formule concepute pentru a atrage dragostea, conferă pace, stimulează dorințele secuale și sporește frumusețea. Este folosit în vindecare, pentru creativitate, vise profetice, protecție, pentru clarviziune, echilibru și în ritualurile de divinație.

Macesul in aromoterapie

  • uleiul esențial de măceș se utilizează în anxietate, depresie, probleme circulatorii, probleme de menopauză, ca tonic și antiseptic, în tulburările menstruale, stres, tensiune, ca sedativ.

Macesele ~ Efecte secundare si contraindicatii

Nu exista suficiente informatii despre siguranta consumului de maceste in timpul sarcinii sau alaptarii. Pentru a evita orice reactii adverse, consuma aceste fructe cu moderatie in perioada sarcinii si alaptarii.

Măceșele se mănâncă?

Da, măceșele se mănâncă. Sunt un fruct comestibil, cu un gust dulce-acrișor. Pot fi consumate crude, uscate sau conservate.

La ce sunt bune măceșele?

Măceșele au o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv:
– Sunt o sursă bogată de vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar.
– Conțin antioxidanți care pot ajuta la protejarea celulelor de daunele cauzate de radicalii liberi.
– Au proprietăți antiinflamatoare care pot ajuta la reducerea durerii și inflamației.
– Pot ajuta la îmbunătățirea digestiei.
– Pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și cancer.

Măceșele sunt otrăvitoare?

Nu, măceșele nu sunt otrăvitoare. Sunt sigure pentru consumul uman, atâta timp cât sunt consumate în cantități moderate.

Sunt recomandate măceșele în caz de diabet?

Da, măceșele sunt recomandate în caz de diabet. Au un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu provoacă fluctuații mari ale nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, conțin fibre, care pot ajuta la controlul glicemiei.

Măceșele se culeg toamna?

Da, se culeg toamna. Fructele sunt mature și au un gust mai bun în lunile septembrie și octombrie. Cu toate acestea, măceșele pot fi culese și după îngheț, cam pe tot parcursul iernii, fiind o sursă extraordinară de vitamine și minerale!

Resurse:

Universul plantelor – Prof. Dr. Constantin Parvu


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *