Gelul de aloe vera – suc de aloe – Beneficii

cum se prepara suc de aloe vera pas 6

Supranumit şi “vindecătorul tăcut”, gelul de Aloe Vera are mai multe denumiri care s-au păstrat încă de acum 4000 de ani. De-a lungul vremii această minunată plantă medicinală a adus nenumărate beneficii omului, mai ales în domeniul medical. Prima menţionare documentară a plantei a fost pe un papirus egiptean datat 3500 î.e.n , papirus care conţinea o colecţie de remedii pe bază de plante, printre care ne este amintit si acest gel de aloe vera. Aloe vera era folosită şi în China sau India, în Grecia Antică sau la romani.

Ce este Aloe Vera?

În prezent se cunosc peste 300 de specii de aloe, însă numai câteva sunt cunoscute ca având proprietăţi curative, Aloe Vera fiind printre ele. Aloe-vera seamănă cu un cactus, având frunze suculente, groase, terminate cu ţepi.

Aloe Vera este o plantă suculentă perenă, xerofita monocotiledonata cu obicei arbustiv, din familia Asphodelaceae, și care poate creste pana la un metru in inaltime. Este o plantă autosterilă, care, prin urmare, se reproduce numai prin polenizare încrucișată. Planta se dezvoltă din sol, dintr-o sămânță sau din ventuzele acesteia.

Plante de aloe vera cu flori
Sursă foto – VonDerWeid

Frunzele, care conțin în interior gelul valoros, sunt aranjate într-un pâlc în formă de lancetă și au o lungime medie de 40 până la 60 cm. Acestea sunt observate în timpul fazei de creștere, în timp ce tind să devină verzi în timpul etapei adulte.

Este foarte important să aștepți până când frunzele sunt mature, maturitate la care se poate ajunge în jurul a 6/7 ani, inainte de a le folosi ca ingredient pentru sucuri sau cosmetice, altfel nu isi va dezvolta pe deplin toate ingredientele active.

La maturitate, conţinutul frunzelor de aloe-vera poate fi recoltat. Gelul de Aloe Vera este utilizat mai ales pentru afecţiunile pielii, însă este folosit şi intern datorită efectului său adaptogen si nutriţional. Acesta poate fi combinat cu alte ingrediente pentru a realiza creme şi loţiuni care hrănesc pielea şi-i îmbunătăţesc calităţile.

Cum arată frunza de Aloe Vera și din ce este formată?

Frunzele de aloe vera sunt formate din 2 părți structurale, pielea exterioară verde care împreună cu mezofila formează straturile cele mai exterioare și parenchimul său apos, compus din celebrul „gel de Aloe Vera“, care la rândul său are o componentă mai lichidă și o componentă mai fibroasă, bogată în pulpă.

Din aceste două structuri se pot obține două extracte foarte diferite între ele ca culoare și proprietăți:

  • Din partea exterioară se obține exudatul de Aloe, bogat în compuși de aloină și antrachinonă, utilizat în mod obișnuit ca agent amar în alcool sau ca ingredient în medicamentele de uz laxativ. Din 2021 se limitează prezența aloinei în suplimentele alimentare, în timp ce prezența sa în medicamente și băuturile alcoolice nu este restricționată.
  • Din partea interioară se obține „Gelul de Aloe”, numit și „Sucul” sau „Pulpa” de Aloe, folosit mai mult în cosmetică și ca suc de băut pentru valoarea sa nutritivă.

Ce conţine gelul de Aloe Vera?

Aloe-vera este o minifarmacie verde. Pe lângă o gamă largă de vitamine, inclusiv B12, planta mai conţine 20 substanţe minerale, 20 de aminoacizi – constituienţii proteinelor, furnizând 7 din cei 8 aminoacizi esenţiali care nu pot fi produşi de organismul uman. De asemenea “micul cactus” mai conţine zaharuri, celuloză, hormoni, enzime, steroizi şi acizi graşi. Lignina, o substanţă lemnoasă, conferă aloei puterea de a penetra în straturile profunde ale pielii. Saponinele, substanţe asemănătoare săpunului, exercită un puternic efect antimicrobian, acţionând împotriva bacteriilor, virusurilor, fungilor, levurilor, precum şi candidei sau aftelor.

Acest bogat “cocktail” de elemente nutriţionale acţionează sinergic la prevenirea rănirii ţesuturilor epiteliale susţinând vindecarea. Antioxidanţii prezenti in acest gel de aloe-vera luptă împotriva “radicalilor liberi”, compuşi periculoşi şi distructivi produşi de metabolismul omului şi aflaţi totodată şi în agenţii poluanţi din mediu. Radicalii liberi contribuie şi la accelerarea procesului de îmbătrânire.

Cum utilizăm gelul de aloe vera? Cum se consuma aloe?

Cel mai înţelept lucru este să se utilizeze planta proaspătă deoarece preparatele păstrate mai multă vreme îşi pierd până la 80% din proprietăţile curative. Aşadar puteţi cultiva planta de Aloe-vera în casă. Când planta a ajuns la vârsta de cinci ani, frunzele pot fi recoltate, dar numai atât cât este nevoie. Se îndepărtează coaja verde şi amară cu un cuţit, apoi se spală, iar gelul proaspăt obţinut se poate utiliza în diverse preparate.

  • gelul de aloe vera poate fi amestecat în părţi egale cu miere şi un vârf de cuţit de şofran. Acest remediu poate fi utilizat contra arsurilor sau tăieturilor la copii. Cu preparatul proaspăt se poate curăţa rana, amestecul fiind foarte moale şi fin.
  • gelul aloe vera proaspăt recoltat poate fi utilizat în măştile cosmetice cu argilă.
  • se consuma intern suc preparat in amestec cu gel de aloe vera sau preparatul cu miere de albine si sofran (opțional).
Cum sa colectezi gel de aloe vera

Gelul de aloe vera – Beneficii si proprietati

Gelul de aloe vera este recomandat pentru sanatatea intregului organism cat si pentru frumusete, iar beneficiile acestuia par sa nu aiba o limita. In sanscrita, aloe-vera este “kumari” care inseamna “printesa”, atestand astfel capacitatea plantei de a ajuta la mentinerea frumusetii, a tineretii si stralucirii pielii. Acestea sunt doar cateva motive pentru care iti recomand sa consumi suc de aloe vera.

Aloe vera este recunoscuta ca planta care vindeca tot, fiind astfel indicata in multe afectiuni, atat interne cat si externe. Este rejuvenanta si poate ajuta in unele dintre cele mai mari tranzitii ale vietii, de la curatarea pielii in adolescenta pana la calmarea bufeurilor la menopauza.

Proprietățile gelului de Aloe Vera

  • Antiinflamator – Proprietățile sale puternice antiinflamatorii și calmante acționează în principal asupra intestinului. Acest lucru se datorează mucopolizaharidelor conținute de plantă, care o fac ideală pentru tratarea unor probleme precum colita, gastrita și alte tipuri de inflamații ale tractului gastro-intestinal. În plus, gelul de Aloe restabilește funcționalitatea intestinului lent, reechilibrând pH-ul și flora bacteriană.
  • Imunostimulant – Datorită ingredientelor sale active, este capabil să stimuleze sistemul imunitar. Această proprietate este extrem de utilă în perioadele de tranziție, cum ar fi schimbările sezoniere sau momentele de mare stres.
  • Antibacterian și antiviral – Unele cercetări au arătat că aloe vera este foarte importantă ca și contraatac la atacurile bacteriene și virale, în principal împotriva celor ale Escherichia Coli și Candida Albicans.
  • Antioxidant și detoxifiant – Datorită procentului ridicat de săruri minerale precum calciul și sodiul, de vitamine importante, precum vitamina C, și de cantități mari de apă, este capabil să aibă puternice proprietăți detoxifiante și antioxidante.

1. Sucul de aloe vera este benefic in detoxifiere

Sucul de aloe vera este plin de aminoacizi, vitamine si minerale, toate impreuna rezultand cea mai eficienta solutie de curatare pe care o are de oferit natura. Ajuta la digestie si la eliminarea deseurilor, realizandu-se astfel detoxifierea organismului in mod natural. Principalele proprietati ale sucului de aloe vera sunt de calmare, racire si umectare, ajutand astfel la indepartarea caldurii inflamatorii si iritante, cum ar fi in menopauza, problemele digestive, infectii ale pielii, etc.

2. Gelul de aloe vera intareste sistemul imunitar

Aloe este plina de polizaharide imunostimulatoare care ajuta sistemul imunitar sa se comporte in mod corespunzator. Prea multe inflamatii in organism pot crea probleme sistemului imunitar si pot cauza diverse afectiuni: astm, eczeme, boala Crohn, etc. Plante calmante, precum aloe vera, pot incetini fluxul de inflamatii si reordona raspunsul imun pentru a preveni aceste conditii.

3. Aloe vera reduce colesterolul si nivelul de zahar din sange

Exista unele dovezi care sugereaza ca aloe vera scade colesterolul si are un efect pozitiv asupra nivelului de zahar din sange, ceea ce inseamna ca poate fi utila pentru tratarea diabetului si al obezitatii.

4. Excelent pentru digestie

Sucul de aloe vera merita incercat de oricine sufera de indigestie. Proprietatile de calmare si vindecare ajuta in cazul simptomelor dureroase.

5. Sucul de aloe vera – O modalitate usoara de a stimula aportul de vitamine si minerale

Sucul de aloe vera contine vitaminele A, C, E, B1, B2, B3, B6, B12 si acid folic. Este de asemenea bogat in minerale precum calciu, magneziu, zinc, fier, seleniu si potasiu. Suna destul de bine, nu?

6. Aloe ajuta la cresterea parului

Plin de vitamine naturale si enzime, ajuta la cresterea unui par sanatos, folosit atat intern cat si extern.

7. Suc de aloe vera recomandat pentru arsuri, acnee si hidratarea pielii

Atunci cand este utilizat extern, sucul sau gelul de aloe vera calmeaza inflamatiile si arsurile. In acelasi timp creste nivelul de colagen si acid hialuronic care ajuta la intinerirea pielii.

Cum se prepara sucul de aloe vera

Sucul de aloe este indicat in curele de detoxifiere a corpului si pentru fluxul sanguin. Este un ajutor pentru cei ce au complicatii la stomac, cum ar fi ulcer sau sindrom de col iritabil. Trebuie sa fii foarte atent atunci cand prepari suc de aloe vera. Daca e facut in mod necorespunzator, sucul de aloe vera poate fi ineficient.

Daca urmezi pasii de mai jos, poti invata cum sa faci suc de aloe vera acasa in conditii de siguranta si cu efecte maxime. Taie o frunză de aloe-vera. Ca si in cazul vinului si altor preparate cu aloe, se recoltează de la plantele care au vârsta de 3-5 ani. Plantele nu se udă timp de cinci zile înainte de a fi recoltate).

Pasul 1: Taie baza și vârful frunzei de aloe vera

Mai întâi, se folosește un cuțit ascuțit pentru a tăia baza frunzei într-un unghi ușor. Ar fi ideal să îndepărtezi și vârful frunzei

Primul pas se taie frunza de aloe vera

.

Pasul 2: Scurgerea aloinei din frunză

Se lasă frunza de aloe să stea în poziție verticală într-un recipient timp de aproximativ 10 minute pentru a lăsa seva galbenă să se scurgă. Această seva se numește aloină și, deși nu este toxică, are un gust foarte amar și poate provoca disconfort la stomac, așa că cel mai bine este să o aruncați. De asemenea, frunza poate fi tăiată în bucăți mai mici și plasată într-un vas cu apă, timp de 10 minute pentru a elibera această substanță.

Se pune in apa frunza de aloe vera pentru a scapa de toxine

Pasul 3: Tăierea marginilor frunzei de aloe

Se folosește un cuțit ascuțit pentru a tăia marginile zimțate ale frunzei.

Cum se obtine gelul de aloe vera

Pasul 4: Îndepărtează stratul exterior superior și inferior al frunzei

Folosește un cuțit sau un curățător de legume pentru a îndepărta stratul exterior subțire de pe frunză, dezvăluind substanța transparentă asemănătoare jeleului din interior. Fii atent căci gelul de Aloe vera va fi foarte alunecos.

Colectarea gelului de aloe vera

În acest punct, poți folosi aceeași tehnică pentru a tăia stratul inferior al frunzei sau poți folosi o lingură pentru a îndepărta ușor gelul.

Frunza de aloe vera pentru gel

Pasul 5: recoltează gelul de aloe vera

Îndepărtează bucățile verzi rămase din frunză. Dacă observi rămășițe maronii-roșiatice ale sevei de aloină, o poți tăia din gel sau pur și simplu o poți clăti.

Obtinerea gelului de aloe vera

Taie gelul de aloe în cuburi mai mici pentru o utilizare mai ușoară. În unele cazuri, probabil că vei dori să faci piure de gel de aloe într-un blender pentru a-l folosi într-o mască de față sau pentru a se amesteca în sucul sau smoothie-ul preferat.

Gel de aloe vera beneficii
Sursa foto: Cum se obține gelul de aloe vera pas cu pas

În cazul în care colectezi gelul de aloe de la mai multe frunze, continua procesul si la celelalte frunze pana reusesti sa colectezi aproximativ 2 linguri (30 ml) de gel de aloe vera curat. În unele cazuri, frunzele pot fi mai tinere și mai mici și pot avea mai puțin gel, de aceea putem folosi mai multe frunze pentru întreaga familie.

Pune cele 2 linguri de gel de aloe-vera obținut intr-un blender. Adauga o ceasca de orice tip de suc de citrice – portocale sau grapefruit . Amesteca-le bine in blender pana au un aspect putin cremos.

suc de aloe vera pas 6

Toarna sucul obtinut intr-un pahar si savureaza-l!

suc de aloe vera pas 7

Cum se prepara vin de aloe acasa ~ Reteta de aloe vera cu miere si vin

Ingrediente pentru vin de aloe:

  • 750 g frunze proaspete de aloe (se recoltează de la plantele care au vârsta de 3-5 ani – plantele nu se udă timp de cinci zile înainte de a fi recoltate),
  • 1,750 l vin roşu de calitate superioara şi 1,250 g miere de albine.

Mod de preparare vin de aloe-vera

Planta de aloe mărunţită se pune la macerat cu vinul şi mierea de albine timp de 5 zile. Se agită vasul de 3 ori pe zi. În primele 7 zile de tratament se ia câte 1 linguriţă, de 3 ori pe zi, cu 2 ore înainte de masă. Cura durează 2-3 săptămâni. După 7 zile, se ia tot câte 1 linguriţă, de 3 ori pe zi, dar cu 1 oră înainte de masă.

Vinul de aloe se foloseşte în tratarea ulcerului, gripei, anghinei, durerilor de cap, eczemelor, astmului, reumatismului, alcoolismului, asteniilor. Pe întreg parcursul acestei cure se recomandă consumul fructelor, legumelor şi cerealelor.

Lichior de aloe

Ingrediente: 325 ml suc de aloe, 50 g propolis, 500 g miere, 400 ml alcool de 65°.

Mod de preparare: sucul de aloe, obţinut din planta de aloe de 3-5 ani, neudată cu 5 zile înainte de recoltare, se amestecă bine cu mierea şi propolisul, se pun într-o sticlă ce se închide ermetic şi se lasă la macerat 5 zile, agitându-se zilnic, apoi se strecoară şi se adaugă alcoolul, după care se filtrează.

Lichiorul de aloe este recomandat în tratamentul virozelor respiratorii, gripei, anorexiei, cefaleelor, faringo-amigdalitelor, astmului bronşic, reumatismului, paraliziilor, infecţiilor cronice ale pielii, neurasteniei, ulcerului gastric.

Preparatele alcoolice care au la bază aloe sunt contraindicate în perioada de sarcină şi în cazul dereglărilor hormonale.

Iti doresc numai bine si multa sanatate. Adopta un stil de viata sanatos si prepara-ti singur toate leacurile de care ai nevoie. Nu da banii pe ele pentru ca cele facute de tine sunt de 1000 de ori mai eficiente!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

17 răspunsuri la „Gelul de aloe vera – suc de aloe – Beneficii”

  1. Avatar Anca
    Anca

    Frunza ca atare se poate folosi dată prin blender

    1. Tu cum o folosesti, adica cum o consumi si care au fost efectele pe care le-ai observat in urma consumului de aloe?

      Din cate stiu eu, se foloseste doar gelul din frunza de aloe. Multumesc!

  2. Avatar Popescu ilie
    Popescu ilie

    Sunteți de calitate

  3. Foarte util, Jorjette! Felicitari! Imi plac si pozele! De sanatos e sanatos, insa intr-adevar cum zicea cineva mai sus in comentarii, parca si mie mi se pare putin gretos! 😀 Vreo metoda ca sa nu mai fie… “gretos” ?:)

    1. Daca citesti cu atentie, sa stii ca pentru a nu fi gretos, se mentioneaza deja in articol, sa se consume cu orice tip de suc de citrice – portocale sau grapefruit. 🙂

  4. Avatar Sorina
    Sorina

    Interesant, multumesc mult pentru reteta!

    1. Multumesc si eu pentru vizita ta, Sorina!

  5. păi mai rămâne să cumpărăm planta. sucurile de pe piaţă cu aloe vera au un gust(ptr mine) greţos!

    1. Eu am acasa planta de aloe vera, insa nu multe sunt persoanele care considera necesara o astfel de planta pe langa casa. Sincer nu am incercat sucurile din comert despre care se mentioneaza ca sunt preparate cu aloe (prea putin probabil).

  6. de fapt mi s-a spus ca are si virtuti neurologice.sau poate ameliora o parestezie cu care ma lupt de 3 luni….ca ma sfatuiti?

    1. Consumul de aloe vera inseamna in primul rand mineralizarea organismului! Nu sunt un medic, dar cred ca daca cafeaua distruge sistemul nervos, este lesne ca trebuie sa dispara din meniul dvs. La fel sunt si alte produse ce le consumati. Deci o dieta in primul rand pentru a va recupera. Iar refacerea sistemului nervos dupa un accident ca al dvs. are nevoie de timp, nu se intampla peste noapte. Sunt factori de stress precum aerul slab oxigenat sau apa prea populata cu cloruri… care impiedica un tratament naturist sa isi indeplineasca scopul!

      Merita sa incercati dar va recomand intai sa fiti sigura ca si dvs. depuneti un efort nu doar va asteptati de la o planta sa va repare stricaciunea!

  7. buna!!! vin de 18 grade????am cautat!!!! nu exista.am preparat cu vin de 14.5 grade.mai precis ce vindeca acest vin elixir de aloe, va rog???

  8. buna ziua ma bucur ca ne sfatuiti cu lucruri fffinteresante dar as vrea sa va mai intreb ceva daca ati facut suc de aloe si l-ati folosit mai tirzi nu in acea zi spre exemplu a doa zi ? sau mai precis cum se conserva??
    multumesc anticipat ptr raspuns

    1. Da, am facut suc de aloe, insa nu l-am conservat. Cel mai indicat este sa se consume proaspat pentru ca altfel isi pierde din proprietati. Daca ai o planta de aloe acasa, de ce ai avea nevoie sa-ti prepari suc pentru a-l conserva? In general, sucurile se consuma proaspete pentru a beneficia la maxim de efectele curative ale fructelor si ale plantelor.

      Daca vrei sa conservi, poti incerca reteta de vin de aloe, alcoolul ajuta diferit in sistemul de conservare.

      Numai bine!

  9. Nici nu m-as fi gandit la metoda asta pentru obtinerea extracturilor bazate pe aloe vera, motiv pentru care sunt impresionat.
    De ce nu ai aveti si o pagina despre, una in care sa aflam mai multe despre cititor?
    Intreb asta pentru ca nu am putut remarca parul superb ce m-a facut curios.

    1. Despre cititor? 🙂

    2. Va referiti cumva la aceasta pagina https://jorjette.ro/eu-sunt/? Nu e in prim plan pentru ca nu mi se pare atat de importanta, insa pe viitor o sa fie o schimbare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *