Catina cu miere – reteta, Beneficii pentru 33 de boli

Timp de citire estimat: 10 minute


Boabe de catina cu miere in borcan

Catina cu miere de albine este un adevărat leac universal. Catina conține de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele și de 2 ori mai multă decât faimoasele măceșe. Conține de asemenea și alte vitamine și elemente precum: vitamina A, B1, B2, B6, B9, E, F, K, O, betacaroten, celuloză, fosfor, potasiu, fier, calciu, magneziu.

Catina cu miere – Beneficii pentru sanatate si proprietati

Proprietățile antioxidante ale amestecului de catina cu miere de albine sunt recomandate pentru întărirea sistemului imunitar (poate vindeca orice viroză respiratorie sau răceala). De asemenea este recunoscut acest amestec și pentru beneficiile sănătății ochilor după un consum zilnic de catina cu miere de albine.

Reglează sistemul endocrin și previne atacurile de cord. Practic asigură o buna funcționare a întregului organism și previne rateurile inimii în urma unei vieți toxice de oraș.

Catina cu miere de albine are un conținut de microelemente similare cu sângele uman. Este ușor asimilată de organism si vine cu efectul său antibacterian, bacteriostatic, vindecător și reparator. Mierea aduce alături de catina succesul în tratarea bolilor hepatice, digestive și a sângelui.

Pentru ce este buna catina?

Culoarea portocalie a boabelor de catina se datorează prezenței beta-carotenului și a licopenului. Fructele proaspete contin intre 2,8 si 7,8% uleiuri grase, vitamina C, vitamina A, vitaminele B și diferite carotenoide, adică riboflavină, tocoferol, licopen, acid folic, filocinonă, zaharuri .
În timp ce boabele de catina sunt una dintre cele mai bune surse de vitamine pe care le găsim, coaja arbustilor conține serotonină, care este utilizată intens în medicină pentru tratarea bolilor precum depresia, migrenele, greața și multe altele.

Catina este utilizata frecvent in tratarea urmatoarelor probleme de sanatate: imbunatateste sanatatea ochilor, intareste sistemul imunitar, are proprietati anti-imbatranire, reduce colesterolul rau din sange, ajuta alimentatia musculara, regleaza functia endocrina si lipidele din sânge.

Catina are mare importanta in medicina deoarece reprezinta o intreaga farmacie.  Catina este recomandata in avitaminoze, diaree, reumatism, urticarie, stari alergice, maladii neuroendocrine, anemii, boli circulatorii si astenia de primavara. Datorita proprietatilor bactericide, se recomanda in infectiile gastrointestinale si dermice. Se foloseste cu suuces in geriatrie si chiar in oncologie.

De asemenea, catina cu miere de albine se recomanda in ulcere, afectiuni ginecologice, arsuri. Se consuma in hepatita epidemica, cronica, in guta, pentru tratarea cirozei hepatice.

Recoltare ~ Cand se culeg fructele de catina?

Fructele de catina se recolteaza din august pana la primul inghet, prin taierea lor de pe ramuri. Pe langa reteta de catina cu miere, fructele de catina se folosesc pentru a obtine suc, sirop de catina cu miere, nectar, gem, jeleu, marmelada, dulceata, gelatina, umplutura pentru bomboane, lichior si alte bauturi. Fructele sunt foarte apreciate deoarece au o valoare alimentara mare.

Descopera mai multe leacuri si retete cu catina in acest articol!

Cum se prepara siropul de catina cu miere de albine

Am plecat spre cumpăraturi, altele decât cele finale. În drumul nostru am ajuns pe la piaţă şi desi era o oră destul de târzie, la intrare am întâlnit un bărbat foarte plin de energie şi bună dispoziţie ce comercializa plante medicinale, simple, dar şi diferite amestecuri. Un om simplu care culege el singur plantele, le usucă în podul casei şi ştie din cărţi care le sunt întrebuinţările.

Am cumpărat de la el două ceaiuri, mai bine spus două amestecuri:

1. pentru eliminarea toxinelor din organism, un amestec de trei-fraţi-pătaţi, mesteacăn, sunătoare,  coada-calului, gălbenele, păpădie frunze şi mentă.

2. pentru insomnie (nu am probleme de acest gen, dar probabil este bun pentru a conferi o stare de linişte, de calm şi pace) – talpa gâştii, mentă, roiniţă, gălbenele, păducel, hamei, ciuboţica cucului şi levenţică.

Abia aştept să le încerc. Acum urmează cireaşa de pe tort…

Omul avea de vânzare catina şi l-am întrebat cum se face catina cu miere de albine. El mi-a spus așa:

  1.  se pune 1 kg de fructe de catina
  2. cu 1 kg de miere de albine,
  3. se lasă timp de 9 zile la macerat, vasul acoperit ermetic. In aceste 9 zile vasul nu se deschide.
  4. dupa cele 9 zile, se ia câte 1 sau 2 lingurițe pe zi, dimineata pe stomacul gol,

A adăugat că acest sirop de catina cu miere de albine ajută în cazul a peste 33 de boli pe care bineînţeles nu a stat să le enumere, printre care problemele cu vederea, fiind singura menţiune din toate 33. Aceasta reteta de sirop de catina nu fermenteaza.

Siropul de catina cu miere de poate prepara in orice perioada a anului, deoarece poti folosi si catina ce a fost pastrata la congelator. Se decongeleaza fructele si apoi se amesteca cu miere.

Cum mă gândeam eu, am dat o cautare în mintea mea şi mi-am amintit că fructele de catina se pliază foarte bine pe problemele de imunitate, deci în primul rând o întăreşte, astfel neputându-se manifesta cele 33 de boli .

La ce este buna catina cu miere de albine?

honey

Cătina și mierea de albine sunt două alimente naturale cu proprietăți benefice pentru sănătate. Combinația lor este deosebit de eficientă în tratarea și prevenirea unei game largi de afecțiuni.

Cătina este o sursă bogată de vitamine, minerale și antioxidanți. Este deosebit de bogată în vitamina C, care este importantă pentru sistemul imunitar. Cătina are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene și antivirale.

Mierea de albine este o sursă de energie, vitamine, minerale și antioxidanți. Este, de asemenea, un antibiotic natural.

Iată câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale amestecului de cătină cu miere de albine:

  • Îmbunătățește sistemul imunitar: Cătina și mierea de albine sunt ambele bogate în vitamina C, care este esențială pentru funcționarea sistemului imunitar.
  • Protejează împotriva bolilor cronice: Cătina și mierea de albine au proprietăți antioxidante care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt implicați în dezvoltarea unei varietăți de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și bolile neurodegenerative.
  • Scade inflamația: Cătina și mierea de albine au proprietăți antiinflamatoare care pot ajuta la reducerea inflamației din organism. Inflamația cronică este implicată în dezvoltarea unei varietăți de boli, inclusiv bolile de inimă, cancerul și bolile autoimune.
  • Îmbunătățește digestia: Cătina și mierea de albine pot ajuta la îmbunătățirea digestiei prin stimularea producției de sucuri digestive.
  • Crește nivelul de energie: Cătina și mierea de albine sunt o sursă bună de energie.
  • Are proprietăți antioxidante: Cătina și mierea de albine sunt bogate în antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi pot contribui la dezvoltarea unor afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și îmbătrânirea prematură.
  • Ajută la tratarea răcelii și gripei: Cătina și mierea de albine au proprietăți antivirale și antibacteriene care pot ajuta la tratarea răcelii și gripei.

În concluzie, catina cu miere de albine este bună pentru întărirea sistemului imunitar, a vederii, întărirea unghiilor şi a firului de păr (bun împotriva căderii părului), a sistemului osos şi respirator. Catina cu miere este un leac universal bun la toate.

Siropul de catina cu miere de albine se foloseste atat pentru prevenirea, dar si tratarea racelii si gripei, al afectiunilor gatului și a gurii. Se recomanda pentru tuse, pentru tratarea tulburarilor de nutritie si pentru toate cele enumerate in prima parte a articolului.

În funcție de ceea ce simți că organismul tău are nevoie, poți să alegi sirop de cătină cu miere și propolis, sirop de cătină cu miere și măceșe sau chiar sirop de afine cu cătină și măceșe.

Cum se consuma siropul de catina cu miere de albine?

Siropul de catina cu miere de albine se poate administra si la copii. Are beneficii in special in caz de raceala si gripa, dar nu numai. Se recomanda 1-3 lingurite pe zi, inainte de masa cu cel putin 15 minute.

In cazul in care se administreaza pentru tuse rebela sau pentru raceli severe, se consuma mult mai des, ori de cate ori este nevoie. Se poate consuma o lingurita la 2-3 ore.

Reteta de sirop de catina cu miere cu aloe si usturoi

Catina cu miere de albine este un produs magnific, dar personal l-as include intrun medicament si mai puternic:

As amesteca într-un vas de sticla de 1l:

Acest produs este mai mult decât poate avea nevoie orice boală ca să dispara din corpul tau. Se lasa la macerat 2-3 zile si se poate consuma.

Un tratament cu acest produs, minim o luna de zile, asigura organismul de cel mai puternic sistem imunitar din cate exista. Se consuma cate 1-2 lingurite dimineata pe stomacul gol, cu minim 15 minute inainte de masa. Aceasta cura cu catina ajuta la echilibrarea functiilor organismului si la vindecare.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

44 de răspunsuri la „Catina cu miere – reteta, Beneficii pentru 33 de boli”

  1. Ideala catina cu miere mai ales acum iarna, face minuni pentru imunitate si iti da si energie. Eu am luat de pe https://www.mierepenet.ro/miere-cu-catina de cateva ori ca nu am gasit sa cumpar doar catina la mine in oras.

    1. Avatar Jorjette C

      Asa este, in aceasta perioada face minuni. Eu am pus 2 kg de catina, asa ca, pentru cei 2 membri ai familiei, cred ca ne ajunge toata iarna.

      Preferabil este sa o faci la tine acasa pentru ca ai control total. Sanatate si numai bine!

  2. Avatar ION SAPUN

    Sunt foarte interesante aceaste rețete. Multumesc Jorjette

    1. Avatar Jorjette C

      Multumesc si eu! Sper sa le incerci ca sa beneficiezi de potenta ingredientelor.

  3. Este buna e adevarat si cred in ierburi,dar as vrea sa-mi spune-ti pentru cei cu Diabet,cu ce se poate indulci?

    1. Avatar Uta-Burcea Dumitru
      Uta-Burcea Dumitru

      Foloseste catina simpla Diabeticii, nu mananca miere de albine, dar mananca fructe. Toate fructele contin Glucoza si Fructoza, pe care organismul trebuie sa le transforme in zaharuri simple,usor asimilabile,cu un efort deosebit si cu un consum mare de Calciu si Magneziu. Albina, culege din nectarul florilor,Zaharoza si Fructoza, pe care le inverteste in zaharuri simple usor asimilabile. Cand se consuma Miere de Albine, organismul nu mai depune nici un efort. Ce este bine sa mancam, Miere de Albine, sau fructe ?

      1. Avatar Jorjette C

        Si eu sunt de aceeasi parere, diabeticii ar trebui sa consume fructe, dar si miere de albine. Ceea ce nu ar trebui sa consume diabeticii ar fi zaharul din comert, indulcitorii artificiali, inclusiv zaharina.

        Fructele si mierea sunt produse naturale, iar corpul nostru are nevoie de toate aceste ingrediente. Diabeticii trebuie sa consume dulce, altfel isi pun pancreasul pe pauza si acesta nu va mai sti sa functioneze atunci cand este nevoie.

        Am cunoscut la un moment dat un medic care a fost in practica in China si mi-a spus ca acolo este indicat sa consumi dulcele natural pentru ca ajuta pancreasul sa-si duca mai departe activitatea. In China in caz de diabet se practica tai-chi sau diverse forme de arte martiale si se fac sedinte de acupunctura.

  4. Catina imi place si o consum cu placere cu miere de albine, vroiam sa stiu daca e indicata in gastrita Cr cu helicobacter pylor?

  5. deabea astept sa incerc leacurile din catin

  6. Avatar dinu marioara
    dinu marioara

    as vrea sa stiu daca se poate folosi si la slabit

    1. Avatar Jorjette C

      Acest tratament poate fi folosit și la slăbit. Dacă vrei să slăbești trebuie însă să mănânci sănătos, iar cătina cu miere de albine este un produs sănătos. Cătina și mierea de albine conferă organismului calități extraordinare. Ce înțeleg prin să mănânci sănătos – cât mai multe fructe și legume proaspete, fără prăjeli, cât mai puțină pâine (chiar deloc pentru o perioadă), multă apă (fără sucuri). Dacă vrei ceva dulce, consumă fructe, miere de albine sau prăjituri raw (am observat că există cofetării raw mai în toate orașele – oricum se poate și fără prăjituri). Eu am slăbit 10 kg în 6 săptămâni cu sucuri de fructe și legume făcute în blender, când vroiam ceva mai consistent consumam semințe crude de floarea soarelui, nuci, curmale uscate (sunt foarte dulci și bune), cereale cu suc de portocale sau cu lapte de nuci (asta în general dimneața). La prânz mâncam supe, cartofi fierți cu salate…iar pe la 5-6 (asta fiind ultima masă) 1 pahar, 2 de suc de fructe și legume. Sucurile pot fi atât de diverse încât chiar nu poți să te saturi. Poți să amesteci toate gusturile. Posibilitățile sunt infinite. Plus că am consumat destul de multă brânză… Mese regulate…

      Spor la treabă. Ideea este că trebuie să faci și mișcare și chiar să ai voință.

  7. Am gasit miere cu catina preparata deja pe site-ul

    A mai luat cineva? ca livreaza oriunde in Romania sau UE

  8. Avatar Florinel

    Nr de tel daca doriti.. 0762328964

  9. Avatar Florinel

    Am catina de vanzare !!! Sunt din VIperesti…

  10. Avatar catana elena
    catana elena

    nu am stiut ca trebuie kgpe kg ,am pus mai multa catina.Am stricat preparatul/

    1. nu ai stricat nimic.orice cantitate de catina sau miere este binevenita[ma refer la reteta]atat timp cat sunt fructe de padure comestibile dar cu un efect mare asupra organismului trebuiesc consumate.in perioada aceasta sunt bune de cules macesele si porumbele.au vitamina c de zece ori mai buna decat citricile….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *