Albigenzi – sectă creştină medievala din Franţa

albigenzi secta crestina din franta

albigenzi (lat. Albigenses)

Sectă creştină medievală din Franţa (în Languedoc, numiţi albigeois, adepţii sunt amintiţi prima dată de abatele Gotfried din Limousin, în 1181), ramură a sectei catharilor.

Albigenzi – sectă creştină din Franţa

Doctrina albigenză e dualistă, considerând că lumea se constituie din 2 principii: binele (Dumnezeu – creatorul spiritului) şi răul (Diavolul – producătorul materiei); de aici respingerea de către sectă a tot ce este pământesc.

Albigenzii condamnau înavuţirea şi averile, iar teologic negau patimile lui Iisus Hristos, cele 7 taine creştine, crucea, Judecata de Apoi, Infernul şi  Paradisul, fiind şi iconoclaşti consecvenţi; mulţi dintre ei refuzau integral Vechiul Testament şi respingeau ideea de război.

Albigenzii mai aveau şi obiceiul de a se adora reciproc, ca nişte divinităţi; documentele Inchiziţiei din Toulouse citează, în sec. XVI, numeroase asemenea cazuri. Secta a fost înfrântă (fără să fie neutralizată total) în două bătălii (1213 şi 1218) ale unei cruciade speciale, ordonate de papa Inocenţiu III.

§ T. Niel, Albigeois et Cathares, Paris, 1956

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *