Amanita muscaria – buretele pestriţ halucinogen

Spre deosebire de amanita faloidă care omoară, această ciupercă (Amanita muscaria), deşi este cunoscută ca fiind foarte toxică, are consecinţe atât de bizare asupra psihicului, încât kriacii (ca şi mulţi alţii) o preferă oricărui alt halucinogen. Ei o schimbă, dacă este cazul, pe reni, ceea ce denotă raritatea şi valoarea pe care o atribuie ciupercii. O pregătesc într-un mod foarte special. După ce o taie în felii subţiri pe care le pun la uscat, femeile sfărâmă ciupercile. Ele fac nişte câmăciori impregnaţi de saliva lor, pe care îi modelează în palme; după aceea îi dau bărbaţilor care îi înghit. Pentru ca nimic să nu se piardă din preţioasa ciupercă amanita muscaria, se obişnuieşte să se bea urina (adunată în recipiente) a celor care au înghiţit această mixtură.

Amanita Muscaria – ciuperca halucinogen

Ludwig Lewin, care a asistat la aceste curioase „acid-parties”, descrie efectele consumului ritualic de amanita muscaria: bună dispoziţie, ebrietate fericită mai întâi. Oamenii vorbesc, râd, se cuplează. Ritualul ia aspectul unei orgii. Apoi, exaltarea creşte până la paroxism sub şocul unor puternice fantasme. „O lingură de apă, spune Lewin, devine lac.”

amanita muscaria

Apoi, oamenii se împleticesc, cad grămadă într-un somn greu. Cei care scapă (unii mor) se trezesc a doua zi epuizaţi. „Subiectul, scrie Fernand Moreau, încearcă o apăsătoare durere de cap. Invitat să-şi adune amintirile, el relatează visele pe care le-a avut. Vise colorate: el a fost martorul unor minunate focuri de artificii; a cunoscut feeria firmamentului în flăcări, a jocurilor strălucitoare de lumină; a fost companionul tuturor stelelor.”

Şamanii indieni din America dau halucinogenelor o întrebuinţare mai specifică. Ei le folosesc pentru a merge în lumea de dincolo, când vor să împace puterile sacre pentru ei şi pentru tribul lor sau să însoţească până la destinaţie sufletul unui mort care, altfel, s-ar putea rătăci pe drum. Înainte de a consuma amanita muscaria, se face un ritual prin care se roagă spiritul amanitei să îl ajute pe şaman sau pe cine foloseşte.

Cantitatea de amanita muscaria ingerată este de asemenea importantă, pentru că, dacă această cantitate (foarte mica) este depăşită, ca în exemplul de mai sus al kriacilor, se poate muri, ciuperca având o toxicitate destul de ridicată.

Cunosc persoane tentate de folosirea acestui „miraculos” halucingen, amanita muscaria. Oricum, nu e de incercat singur acasa!

Articol etichetat cu:

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Discuții: 3 păreri

  1. irina irina
  2. vlad vlad

Spune părerea ta!

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.