Amanita muscaria – buretele pestriţ halucinogen

Timp de citire estimat: 3 minute


Spre deosebire de amanita faloidă care omoară, această ciupercă (Amanita muscaria), deşi este cunoscută ca fiind foarte toxică, are consecinţe atât de bizare asupra psihicului, încât kriacii (ca şi mulţi alţii) o preferă oricărui alt halucinogen. Ei o schimbă, dacă este cazul, pe reni, ceea ce denotă raritatea şi valoarea pe care o atribuie ciupercii. O pregătesc într-un mod foarte special. După ce o taie în felii subţiri pe care le pun la uscat, femeile sfărâmă ciupercile. Ele fac nişte câmăciori impregnaţi de saliva lor, pe care îi modelează în palme; după aceea îi dau bărbaţilor care îi înghit. Pentru ca nimic să nu se piardă din preţioasa ciupercă amanita muscaria, se obişnuieşte să se bea urina (adunată în recipiente) a celor care au înghiţit această mixtură.

Amanita Muscaria – ciuperca halucinogen

Ludwig Lewin, care a asistat la aceste curioase “acid-parties”, descrie efectele consumului ritualic de amanita muscaria: bună dispoziţie, ebrietate fericită mai întâi. Oamenii vorbesc, râd, se cuplează. Ritualul ia aspectul unei orgii. Apoi, exaltarea creşte până la paroxism sub şocul unor puternice fantasme. “O lingură de apă, spune Lewin, devine lac.”

Apoi, oamenii se împleticesc, cad grămadă într-un somn greu. Cei care scapă (unii mor) se trezesc a doua zi epuizaţi. “Subiectul, scrie Fernand Moreau, încearcă o apăsătoare durere de cap. Invitat să-şi adune amintirile, el relatează visele pe care le-a avut. Vise colorate: el a fost martorul unor minunate focuri de artificii; a cunoscut feeria firmamentului în flăcări, a jocurilor strălucitoare de lumină; a fost companionul tuturor stelelor.”

Şamanii indieni din America dau halucinogenelor o întrebuinţare mai specifică. Ei le folosesc pentru a merge în lumea de dincolo, când vor să împace puterile sacre pentru ei şi pentru tribul lor sau să însoţească până la destinaţie sufletul unui mort care, altfel, s-ar putea rătăci pe drum. Înainte de a consuma amanita muscaria, se face un ritual prin care se roagă spiritul amanitei să îl ajute pe şaman sau pe cine foloseşte.

Cantitatea de amanita muscaria ingerată este de asemenea importantă, pentru că, dacă această cantitate (foarte mica) este depăşită, ca în exemplul de mai sus al kriacilor, se poate muri, ciuperca având o toxicitate destul de ridicată.

Cunosc persoane tentate de folosirea acestui “miraculos” halucingen, amanita muscaria. Oricum, nu e de incercat singur acasa!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

4 răspunsuri la „Amanita muscaria – buretele pestriţ halucinogen”

 1. Avatar irina

  Ciudat! De obicei mi-e cam frica sa mananc ciuperci din padure. Eu nu am patit-o dar stiu persoane care s-au imbolnavit.

  1. Avatar Jorjette
   Jorjette

   Aşa este, de asta este foarte important să ştii ce “consumi”. Orice trebuie consumat cu măsură, însă fiecare are măsura sa, de asta este important să ştim câte ceva despre ceea ce băgăm în gură. Mie nu-mi este frică să mănânc ciuperci pentru că pe multe le ştiu şi doar pe alea le mănânc, pe cele despre care nu ştiu le evit.

 2. Hristos a inviat!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
  Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
  Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
  M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
  Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi luăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
  Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

  Multumesc,
  Cu stimă Vlad!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *