Toxoplasmoza, animalele de companie şi sarcina

Toxoplasmoza ciclu de viata de la pisica la femeie insarcinata

Unele pisici sunt purtătoare ale unei boli denumite toxoplasmoză şi o pot transmite prin excrementele lor. Asemenea rubeolei, toxoplasmoză produce puţine simptome la mamă (ocazional febră, sau inflamaţii ale ganglionilor limfatici), dar este potenţial periculoasă pentru făt.

Toxoplasmoza este foarte frecventă (aproximativ 30-40% din populaţie sunt purtători). Forma mai periculoasă şi relativ rară de toxoplasmoză congenitală apare la copiii născuţi din mame care s-au infestat pentru prima oară cu toxoplasmoză în primul trimestru de sarcina.

Dacă aveţi pisici, doctorul vă poate face un test de sânge care să arate dacă aţi fost deja infestată cu toxoplasmoză. Dacă rezultatul este pozitiv, nu trebuie să vă îngrijoraţi prea mult în legătură cu acest lucru în timpul sarcinii. Dacă nu, evitaţi tava cu nisip a pisicii şi nu aduceţi în casă în timpul sarcinii o pisică nouă. Puteţi păstra şi iubi o pisică ce se afla în familia dumneavoastră de mai mult timp fără să vă expuneţi vreunui risc deosebit.

Ciclul de viata a toxoplasmozei (toxoplasma gondii)

Toxoplasmoza ciclu de viata de la pisica la femeie insarcinata

Toxoplasma se găseşte şi în carne (vita, porc, oaie), dar este transmisă doar prin carnea care nu a fost gătită suficient.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *