Aparitii misterioase sau aporturi inexplicabile a unor obiecte

Ascultă articolul:

Print Friendly, PDF & Email
Poza cu aparitii misterioase de flori și monede la sedințele de spiritism ale lui Minnie Harrison din Middlesbrough

Vorbim despre aport atunci când, în cursul unei şedinţe de spiritism, obiecte precise sau imprecise apar într-un loc perfect închis. Aceste aporturi sau aparitii misterioase denumesc obiectele ce se materializează întrun mod misterios, obiecte precum bijuterii, animale vii sau chiar oameni, flori, monede vechi, în prezența unui medium.

Aparitii misterioase de obiecte materializate la ședințe de spiritism

Materializarea absurdă a unor obiecte uneori neidentificate, a făcut obiectul de studiu pentru mulți cercetărori precum fizicianul şi parapsihologul britanic John Hasted, care a fost unul dintre martorii cei mai notabili ai acestor fenomene. El a folosit tehnologia pentru a monitoriza și măsura aceste aparitii misterioase și a formulat ipoteza că acestea constituie o perfectă ilustrare a teoriei cuantice.

Legile ştiinţifice nu explică acest fenomen, la care multe persoane demne de încredere au fost martore. Aporturile sau obiectele matrializate „ex nihilo” (din nimic) dispar, în general, o dată cu ectoplasmele care, cel mai adesea, le însoţesc.

S-a întâmplat totuşi, mai ales în timpul experienţelor supravegheate de Albert de Rochas, ca aceste obiecte, flori de exemplu, să subziste după ce şedinţa de spiritism lua sfârşit.

Se cunoaște faptul că în timpul unor ședințe de spiritism, chiar spiritele invocate produc aparitii misterioase a unor astfel de obiecte, nu mediumul sau persoanele prezente. Dar și așa ultima jumătate de secol vine cu un raport din ce în ce mai mic de aporturi de obiecte misterioaase și nu pentru că nu se mai întâmplă acest fenomen ci pentru că sunt mulți mediumi falși.

Numărul mic de aparitii misterioase de obiecte se datorează numărului mare de mediumi falși. Aparitii misterioase sau aporturi se mai înregistrează doar în ședințele de spiritism izolate, anume, cele susținute de mediumi vechi – originali, care nu se desfășoară activități publice (tv-radio-presă).

Acest fenomen a fost prima dată raportat de doctorul G. P. Billot. În cartea sa “Recherches psychologique ou correspondence sur le magnetisme vital entre un Solitaire et M. Deleuze” (Paris, 1839) el descrie o sesiune din 5 martie 1819, cu 3 somnambuli și o femeie oarbă:   

Spre mijlocul acestei ședințe de spiritism, una dintre clarvăzătoare a declarat:

“Acolo este Porumbelul, este alb ca zăpada și zboară prin cameră cu ceva în cioc, este o bucată de hârtie. Să ne rugăm. Câteva momente mai târziu ea a adăugat: Uite, a lăsat hârtia jos la picioarele Doamnei J. Billot. Și doamna a văzut o hârtie împăturită în locul indicat. În interior a găsit trei bucăți de oase mici având lipite mici benzi de hârtie pe care erau scrise cuvintele: St Maxime, St Sabine și mulți martiri.” 

Cu aceeași femeie oarbă în 27 octombrie 1820 el a fost martor la aporturi de flori.

Două teorii despre aparitii misterioase – cum este posibil?

aporturi aparitii misterioase pasare de alama
O fotografie de J. McCulloch a mediumului Jack Webber producând ectoplasmă, care la rândul ei sa dovedit a fi formarea unui aport, o pasăre de alamă. Acest proces poate fi văzut formându-se din corpul mediumului. El a fost primul fotograf care a arătat actul de aportare.

În ipoteza în care aceste cazuri sunt reale, există două teorii ce încearcă să facă lumină asupra acestor fenomene de aparitii misterioase. O teorie este a patra dimensiune și cealaltă este dezintegrarea și reintegrarea care este de altfel și cea acceptată de majoritatea spiritiștilor.

 1. Prima teorie a fost susținută de cercetătorul german Johann Zollner ce a explicat fenomenul de întrepătrundere a materiei. Idee acceptată și de Cesare Lombroso și Camille Flammarion, mai apoi aprobată și de W. Whateley Carington în Anglia și Malcolm Bird în Statele Unite. Teoria lui Zollner presupune că există o formă de spațiu mai mare de care nu suntem conștienți în mod normal. Obiectele ce vin a fi aportate sunt ridicate în această dimensiune, aduse aproape de locul aparitiei misterioase și precipitat în spațiul nostru tridimensional. Ca și atunci când ridicăm ceva ce se află în Cerc și îl mutăm în afară. Pentru niște ființe bidimensionale care experimentează doar lungimea și lățimea și care trăiesc întrun plan, acest act al nostru ar constitui un fenomen de aport, o aparitie misterioasă pentru ei.
 2. A doua teorie este pusă pe seama comunicărilor din încăperile sedințelor de spiritism. Potrivit acestei teorii, Spiritele printrun act de voință, dezintegrează materia pentru a o transpune în structura elementelor sale moleculare fără să îi modifice forma. În această stare obiectele din aparitii misterioase pot trece prin structura materiei pentru a fi reintegrate printrun al doilea act de voință. Rene Sudre crede că mediumii lucrează la scară moleculară, putând să dematerializeze obiecte și să materializeze obiecte la temperaturi obișnuite.

Teoria lui Zollner: materializarea prin dezintegrare și reintegrare

Această teorie a dezintegrării materiei în esență presupune că există un alt agregat al materiei. Se propune că dincolo de solid, lichid și stare gazoasă este un al patrulea stadiu, fluidic, în care materia devine invizibilă și greu de identificat și are, în comun cu o extindere de volum, o mare maleabilitate moleculară. Dintre observațiile ce vin să susțină acest stadiu este inerția, acest fenomen necesitând puternice eforturi termo-dinamice din partea operatorilor, pentru a efectua revenirea la starea solidă.

Dacă teoria dezintegrării este corectă în concordanță cu legea transmutării energiei, este așteptată o reacție termică. Spiritualiștii au sugerat că există o astfel de reacție. Pietrele sau metalele din aporturi la sosire au de multe ori urme de arsură sau sunt fierbinți.

Această creștere bruscă de căldură a fost notată și de Zollner în pretinderea trecerii materiri prin materie. Alte obiecte au fost totuși găsite reci. Cei care lucrează cu invizibilitatea au declarat că preferă uneori să dezintegreze o parte din lemnul de la ușă sau din plafon pentru a facilita intrarea obiectului în stare sa inițială. Asta se presupune că se întâmplă când o chestie vie urmează să fie adusă.

Unii spiritiști nu spun nimic despre ideea trecerii materiei prin materie. Se spune că o crăpătură în perete sau acoperiș este necesară pentru ca un obiect de formă dematerializată să treacă în locul în care sedința de spiritism a fost ținută. Julien Ochorowicz a primit această explicație de la Stanislawa Tomczyk: foarte semnificativ, ea a declarat că aportul unei chei a fost descris ca fiind ceva lung și albicios. Nu a devenit o cheie cu culoarea și forma sa specifică decât până a căzut.

De asemenea a declarat că în transă metalele devin fierbinți din cauza frecării particolelor. Hârtia, pielea, lemul, nu sunt sensibil înfierbântate pentru că nu sunt atât de grele și dense. În întuneric un aprot poate fi realizat fără dematerializare dacă pasajul este liber. În acest caz mâna spiritului ce îl transportă trebuie să fie solidificată. În lumină obiectul trebuie să fie dematerializat.

Galerie de poze cu aparitii misterioase

Obiecte și flori, aportate la diverse ședinte de spiritism:

Bibliografie despre aporturi si aparitii misterioase:

 • D’Esperance, Elizabeth. Shadow Land or Light from the Outer Side. London: George Redway
 • Hack, Gwendolyn K. Modern Psychic Mysteries: Millesimo Castle, Italy. London: Rider, [1929].
 • Holms, A. Campbell. The Facts of Psychic Science and Philosophy Collated and Discussed. London, 1925. Reprint, New Hyde Park, N.Y.: University Books, 1969.
 • Richet, Charles. Thirty Years of Psychical Research: Being a Treatise on Metaphysics. New York: Macmillan, 1923.
 • Zollner, J. C. F. Transcendental Physics. London, 1880. Reprint, Boston, Mass.: Colby and Rich, 1881.
Print Friendly, PDF & Email

Jorjette pe Pinterest

Jorjette pe Instagram


Păreri și Impresii

Un răspuns la „Aparitii misterioase sau aporturi inexplicabile a unor obiecte”

 1. Totusi eu nu inteleg cu adevarat cum se intampla aceste fenomene, le-as spune.
  Am studiat fizica cuantica, dar nu am inteles nimic. Inca sunt in cautarea a ceva care sa imi descopere modul in care se fac aceste lucruri.

  Am studiat psihologia, si inca o studiez pentru ca niciodata nimic nu e deajuns, dar ma gandesc sa ma apuc de studiul parapsihologiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *