Barza sau cocostarcul in gândirea magico-religioasă la români


barza si cocostarcul
0
1

Barza este primul vestitor al primaverii dintre pasari, apare la inceputul primaverii in vechile cuiburi lasate in toamna, unde isi depun ouale. Barza traieste pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii. Berzele sunt cel mai frecvent intalnite in regiunile tropicale langa apa. Exista un numar de 17-21 de specii de berze.

Berzele au picioare lungi, gat lung, dar si ciocul lung. Zborul lor este foarte gratios. Ele se hranesc cu pesti, amfibieni, reptile mici, crustacee si insecte.

Berzele isi construiesc cuiburile in copaci, pe stanci, dar si pe structurile artificiale, create de oameni. Unele berze se intorc an dupa an la acelasi cuib. Cuiburile lor sunt destul de mari, la unele specii ajungand si pana la 6 m.

Ce nu stiai despre barza:

  • poate trai 20-30 de ani
  • unele specii traiesc in colonii, altele isi fac cubul doar in pereche
  • de obicei, fac intre 3 si 5 oua
  • berzele pot scoate mai multe sunete, printe care cel mai placut este atunci cand zanganesc din cioc.

Mituri si legende romanesti despre barza si cocostarc

Cel mai important mit legat de barza, este acela ca ea este cea care aduce noii nascuti. Cei mai multi dintre noi am auzit aceasta poveste de la parintii nostrii, in momentul in care am intrebat cum am ajuns pe lume. Inca si acum sunt copii carora li se spune ca sunt adusi de barza, de aceea, pentru noi, romanii, barza este un simbol al fertilitatii si al noului, al bucuriei si al darurilor.

Barza descinde dintr-un neam împărătesc, este plăcută lui Dumnezeu și e sfântă. Aceluia pe a cărui casă își are cuibul, îi aduce noroc, îl ferește de hoți, de foc, de șerpi, broaște, ulii sau insecte. Cuibul de barză asigură  prosperitatea ogoarelor celui pe a cărui casă se află , căci barza își sacrifică un pui în favoarea gazdelor ei. Celui care îi distruge cuibul, barza îi aprinde casa sau provoacă moartea unuia din membrii familiei.

Odată, ea a trebuit să zboare printre munții care se bat în capete, pentru a aduce apa vie și apa moartă de pe lumea cealaltă. La întoarcere, munții, care tocmai începeau să se bată din nou, îi striviră coada. Dumnezeu o desemnă regină a broaștelor. E o foarte iubită vestitoare a primăverii.

barza si cocostarculPe de altă parte, cocostarcul ar fi un bețivav foarte curios, căruia Dumnezeu i-a încredințat odată un sac plin cu târâtoare și cu insecte, pe care trebuia să-l dezlege abia când va fi ajuns la râu, pentru a-l deșerta acolo, salvând lumea de ele. Incapabil să-și stăpânească curiozitatea, el desfăcu sacul înainte de a ajunge la râu, iar conținutul acestuia se răspândi din nou pe Pământ. Pentru neascultarea lui, Dumnezeu îl preschimbă în cocostârc. De atunci încearcă într-una să repare ceva din greșeala săvârșită.

Totodată se povestește că el ar fi fost un ucenic vrăjitor, care, învățând arta metamorfozării, se transformă în cocostârc, dar uită formula pe care trebuia s-o utilizeze pentru a redeveni om.

Etichete: #De casa, #Dictionar magic, #Legende, #Mituri, #Pasari, #Simbol

Despre autor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *