Cucuveaua sau bufnița – generalități și 13 curiozități

Ascultă acest articol:

Cucuveaua sau Bufnita un pradator extraordinar, pasare de noapte

Există mai mult de 150 de specii de bufnițe în lume, iar în funcție de alte criterii, se pare că există peste 220, în funcție de clasificări.

Generalitați despre bufniță

Bufnița se găsește în toate habitatele, mai puțin în Antarctica. Toate bufnițele au o postură verticală cu ochii înainte care le dau vederea binoculară, ca la oameni. Multe specii de bufniță au urechi asimetrice care sunt de diferite mărimi. Acest lucru le dă posibilitatea de a avea un auz superior și capacitatea de a indica unde se află prada, chiar dacă nu pot vedea.

Câteva specii de bufnițe au ca niște mănunchiuri de pene la nivelul urechilor, însă acestea nu sunt urechi. Aceste smocuri de pene pot indica starea de spirit a bufniței, o ajută să stea camuflată sau pot fi utilizate pentru a arăta agresiune.

cucuveaua-bufnita

O bufniță are 3 pleoape – una pentru a clipi, una pentru somn și una pentru menținerea sănătății și curățeniei ochiului.

Bufnița este carnivoră și mănâncă rozătoare, mamifere mici, insecte nocturne, pește și alte păsări. După digerarea mâncării, bufnița regurgitează oase comprimate, blană, dinți, pene și alte materiale pe care nu le poate digera.

În majoritatea speciilor de bufniță, femelele sunt mai mari, mai grele și mai agresive decât masculii. Femelele de asemenea au o voce mai înaltă decât cea a masculilor.

13 curiozități despre bufniță

Bufnițele sunt păsări interesante care captează cu ușurință atenția și curiozitatea iubitorilor de păsări. Aceste fapte pot ajuta la clarificarea misterul lor și ne dezvăluie ce sunt cu adevărat bufnițele.

  1. Multe specii de bufnițe au urechi asimetrice. Când sunt situate la diferite înălțimi pe capul bufniței, urechile lor sunt capabile să identifice locația sunetelor în mai multe dimensiuni. Gata, țintește, lovește.
  2. Ochii unei bufnițe nu sunt adevărate „globi oculari”. Ochii lor în formă de tub sunt complet imobili, oferind viziune binoculară care se concentrează pe deplin asupra pradei lor și stimulează percepția adâncimii.
  3. Bufnițele își pot roti gâtul la 270 de grade. Un sistem de colectare a sângelui îl adună pentru a le alimenta creierul și ochii atunci când mișcarea gâtului întrerupe circulația.
  4. Un grup de bufnițe se numește parlament. Aceasta mențiune provine din descrierea făcută de C.S. Lewis a unei întâlniri de bufnițe din Cronicile din Narnia.
  5. Bufnițele vânează alte bufnițe. Bufnițele cu coarne sunt cel mai mare prădător al bufniței mai mici.
  6. De fapt, bufnițele sunt vânători extraordinari.
  7. Cea mai mică bufniță din lume este Elf Owl, care are 13 – 16 cm înălțime și cântărește aproximativ 400g. Cea mai mare bufniță nord-americană, în aparență, este Great Grey Owl, care are până la 80 cm înălțime.
  8. Bufnița nordică poate detecta – în primul rând prin vedere – ceva de mâncare la aproximativ 800 m distanță.
  9. În anii productivi, când șoarecii sunt abundenți, bufnițele boreale monogame sunt predispuse să fie promiscue. Deoarece prada ușoară înseamnă mai puțină muncă pentru părinții care își hrănesc puii, masculii au fost prinși împerechendu-se cu până la trei femele, în timp ce femelele au fost văzute cu cel puțin un partener.
  10. Bufnițele își înghit prada întreagă – piele, oase și păr – și mănâncă până la 1.000 de șoareci în fiecare an.
  11. Bufnițele nordice pot călători pe distanțe lungi în cazul unor întineri mari de apă.
  12. Nu toate bufnițele urlă! Bufnițele scot sunete șuierate. Există o bufniță care scâncește ca un cal, iar altele sună ca atunci când ascuți un fierăstrău cu o piatră de ascuțit veche.
  13. Bufnitele sunt zigodactile, ceea ce înseamnă că picioarele lor au două degete de la picioare orientate în față și două degete de la picioare orientate în spate. Spre deosebire de majoritatea celorlalte păsări zigodactile, totuși, bufnițele își pot roti unul dintre degetele din spateîn direcția din față pentru a le ajuta să prindă prada și să meargă.

Mituri și legende despre bufniță

Ea a fost o femeie geloasă, pe care bărbatul o bătea mereu, și care de aceea a fost prefăcută de către Dumnezeu în cucuvea.

De obicei ea prevestește moartea. Dacă o cucuvea cântă pe acoperișul unei case, în acea casă va muri cineva. Ea poate să cânte și cu un glas duios – se zice că atunci râde – și vestește de nuntă, sau că în casa respectivă se va naște un copil.

Dacă sunt mai multe, cucuvelele ( adică bufniţele ) devin lăutarii strigoilor la întrunirile nocturne ale acestora.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *