Cucuveaua sau bufnita ca simbol al geloziei – generalitati si legende

cucuveaua-bufnita

Exista mai mult de 150 de specii de bufnite in lume, iar in functie de alte criterii, se pare ca exista peste 220, in functie de clasificari.

Bufnita se gaseste in toate habitatele, mai putin in Antarctica. Toate bufnitele au o postura verticala cu ochii inainte care le dau vederea binoculara, ca la oameni. Multe specii de bufnita au urechi asimetrice care sunt de diferite marimi. Acest lucru le da posibilitatea de a avea un auz superior si capacitatea de a indica unde se afla prada, chiar daca nu pot vedea.

Cateva specii de bufnite au ca niste manunchiuri de pene la nivelul urechilor, insa acestea nu sunt urechi. Aceste smocuri de pene pot indica starea de spirit a bufnitei, o ajuta sa stea camuflata sau pot fi utilizate pentru a arata agresiune.

O bufnita are 3 pleope – una pentru a clipi, una pentru somn si una pentru mentinerea sanatatii si curateniei ochiului.

Bufnita este carnivora si mananca rozatoare, mamifere mici, insecte nocturne, peste si alte pasari. Dupa digerarea mancarii, bufnita regurgiteaza oase comprimate, blana, dinti, pene si alte materiale pe care nu le poate difera.

In majoritatea speciilor de bufnita, femelele sunt mai mari, mai grele si mai agresive decat masculii. Femelele de asemenea au o voce mai inalta decat cea a masculilor.

Mituri si legende despre bufnita

Ea a fost o femeie geloasă, pe care bărbatul o bătea mereu, și care de aceea a fost prefăcută de către Dumnezeu în cucuvea.

De obicei ea prevestește moartea, dacă o cucuvea cântă pe acoperișul unei case, în acea casă va muri cineva. Ea poate să cânte și cu un glas duios – se zice că atunci râde – și vestește de nuntă, sau că în casa respectivă se va naște un copil.

Dacă sunt mai multe, cucuvelele (bufniţele) devin lăutarii strigoilor la întrunirile noturne ale acestora.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Verificare anti-zombi *