Cucuveaua sau bufnița ca simbol al geloziei – generalități și legende


Ascultă acest articol:
cucuveaua-bufnita
0
0

Există mai mult de 150 de specii de bufnițe în lume, iar în funcție de alte criterii, se pare că există peste 220, în funcție de clasificări.

Bufnița se găsește în toate habitatele, mai puțin în Antarctica. Toate bufnițele au o postură verticală cu ochii înainte care le dau vederea binoculară, ca la oameni. Multe specii de bufniță au urechi asimetrice care sunt de diferite mărimi. Acest lucru le dă posibilitatea de a avea un auz superior și capacitatea de a indica unde se află prada, chiar dacă nu pot vedea.

Câteva specii de bufnițe au ca niște mănunchiuri de pene la nivelul urechilor, însă acestea nu sunt urechi. Aceste smocuri de pene pot indica starea de spirit a bufniței, o ajută să stea camuflată sau pot fi utilizate pentru a arăta agresiune.

O bufniță are 3 pleoape – una pentru a clipi, una pentru somn și una pentru menținerea sănătății și curățeniei ochiului.

Bufnița este carnivoră și mănâncă rozătoare, mamifere mici, insecte nocturne, pește și alte păsări. După digerarea mâncării, bufnița regurgitează oase comprimate, blană, dinți, pene și alte materiale pe care nu le poate digera.

În majoritatea speciilor de bufniță, femelele sunt mai mari, mai grele și mai agresive decât masculii. Femelele de asemenea au o voce mai înaltă decât cea a masculilor.

Mituri și legende despre bufniță

Ea a fost o femeie geloasă, pe care bărbatul o bătea mereu, și care de aceea a fost prefăcută de către Dumnezeu în cucuvea.

De obicei ea prevestește moartea. Dacă o cucuvea cântă pe acoperișul unei case, în acea casă va muri cineva. Ea poate să cânte și cu un glas duios – se zice că atunci râde – și vestește de nuntă, sau că în casa respectivă se va naște un copil.

Dacă sunt mai multe, cucuvelele ( adică bufniţele ) devin lăutarii strigoilor la întrunirile nocturne ale acestora.

Etichete: #Antarctica, #Legende, #Mituri, #Pasari, #Simbol, #Spirit

Despre autor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *