Amintiri oracol ~ Caiet al anilor ce trec. Cum se face un oracol?

Timp de citire estimat: 4 minute


Zilele astea am fost plecată la Suceava şi m-am întors cu un caiet de amintiri oracol al mamei mele din care îmi face plăcere să fac câteva selecţii pentru cei ce vor dori să le citească. Veti găsi și în comentariile acestui articol niște amintiri pentru oracol. Amintiri de dragoste si prietenie, amintiri menite sa pastreze vie legatura cu oameni dragi alaturi de care ai petrecut diverse momente.

Un caiet al anilor ce trec presupune completarea minimă a unei file de hartie ~ gânduri, versuri, mulţumiri, adrese, fotografii. E asemănător unui oracol, numai că îi dai libertatea celui care vrea să completeze să se expime după cum doreşte, fără a-i cere să răspundă la ceva anume.

Un oracol cu amintiri e mai mult o provocare pentru că nu vei şti ce anume îţi poate scrie şi nici el/ea nu va şti ce să scrie. De asemenea, e o modalitate de  prezentare a propriei personalităţi (prin ceea ce scrie). Un caiet de amintiri oracol  se păstrează pentru tot restul vieții ca o recunoștință față de oamenii care au completat în el. Exemplu de amintiri pentru oracol:

“Ţin să-ţi mulţumesc pentru amabilitatea pe care ai avut-o faţă de mine, de a-mi da să completez în frumosul tău album TEZAUR AL AMINTIRILOR . Peste puţin timp ne vom despărţi, poate pentru totdeauna. Poate când vei deschide acest caiet vei fi o doamnă în vârstă, pote chiar bunică, iar eu voi zace de mult în mormânt închisa-n patru scânduri.

Răsfoind acest caiet vei da şi de pagina mea pe care ţi-am scris-o cândva pentru aţi aduce aminte de mine, de o fată nu prea înaltă, şatenă, cu ochi căprui cu care cred că te-ai împăcat destul de bine, care a încercat pe parcursul acestor ani să-ţi fie prietenă.

Acum, ca la încheiere, îţi doresc mult succes în viitor,baftă multă şi să reuşeşti la examenul care te aşteaptă în prag.”(alături de nume, prenume, adresă)

În schimb mi-au plăcut poezioarele standard scrise ce mi-au amintit de anii gimnaziului, a liceului, şi chiar care se potrivesc pentru un caiet cu amintiri oracol şi acum “în prag” de final al facultăţii.

Caiet al anilor ce trec – amintiri oracol

“Să ştii să mori…..

Ca oameni să poată să trăiască

Chiar oameni al căror chip

Nu l-ai văzut vreodată

Şi-n timp ce mori

Tu să-ţi dai seama

Că nu-i nimic mai frumos

Nimic nu-i mai adevărat ca viaţa.”

“Din amintirile ce-ţi las

Nu vei păstra nici una

Căci ochii care nu se văd

Se uită-ntotdeauna”

O ceaţă cenuşie spre mine se îndreaptă

O văd,nu visez, sunt trează

O ceaţă cenuşie , spre ea-mi îndrept privirea

Şi văd în mijloc un val ce-anunţă despărţirea.

Încerc s-o izgonesc,dar ea se-ntunecă mai mult

Mai e puţin şi intru-n al ei tumult

Un pas mai e şi totul s-a sfârşit

De gânduri negre sufletul mi-e-nvăluit.

Mă văd de-acum singur departe

Cu dor de-această şcoală, de această carte

Mă vad singur, părăsit

Cu sufletul răvăşit,

Nu mai pot înlătura nimic.

Uitarea prefăcută-n ceaţă-şi spune al ei cuvânt

Nimic nu mai poate fi certat

Iar peste ani vei spune doar că “am uitat”

Aşa trec toate-n astă lume

Pleacă toatecănd vrei să le dai un nume

Pleacă, se scurg încet, tot pic cu pic

Se mistuie-n marea de nimic

A uitării….

Şi acum e imposibil să nu fi auzit vreodată următoarele, care bineînţeles, mă fac să zâmbesc. Deci….

“Când va bate vântul peste părul tău

Să-ţi aduci aminte de numele meu.”

Citind aceste rânduri, mi-am amintit de anii care au trecut, de colegii care s-au tot perindat pe lângă mine, de oracolele ce le-am completat, de nebuniile copilăriei, de chiuluri, de tot ce înseamnă şcoală (şi împrejurimile ei:)) , de cât de speciali  eram-şi încă suntem…..

Oracolele vechi, cu întrebări “capcană”, cine ești, cum te numești, care sunt hobbyurile tale, atunci se folosea cuvântul pasiuni :). Pe cine iubești în ascuns, de cine îți este drag, care sunt culorile tale preferate, ce muzica asculți, ce genuri de filme preferi, cartea preferata, actorul si actrita preferată, profesorul/profesoara preferată, citatul preferat…numarul de telefon, adresa, etc. După ce terminam de completat acest oracol, la finalul caietului fiecare își alegea o pagină să lase o amintire posesorului caietului de amintiri … ceva frumos, în general un desen sau un mesaj. Să nu mă uiți, cam asta era ideea mesajului.

Mai regăseam uneori amintiri hazlii, cu bancuri, poezii cu diverse înțelesuri subtile, poante… Cam acesta este rezumatul unui oracol cu amintiri – un caiet cu diverse nume, adrese și numere de telefon, cu pasiuni și plăceri, cu iubiri ascunse, cu desene și mâzgâleli, cu mesaje de dragoste!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

611 răspunsuri la „Amintiri oracol ~ Caiet al anilor ce trec. Cum se face un oracol?”

 1. Avatar larysa

  waw super amintiri sunr cele mai frumoase si mai tari amintiri

 2. Avatar danyela

  E PLAKUT SA COMPUI AMINTIRI,DAR E SI TRIST DEOARECE ACESTEA SUNT RODUL UNEI VECHI IUBIRI….:-(:-((

 3. Avatar ionela+dani
  ionela+dani

  sus pe muntele de piatra
  un baiat judeca o fata
  o ia in brate o saruta
  judecata e facuta

  de iubesc baiete draga
  pe pereti zugraviti
  dar sa nu te vad cu alta
  ka te fac cartofi prajiti

  nu iuby un fotbalis ka e lucrul cel mai trist cand e dragostea mai mare are meci in deplasare

 4. dragutz….si eu vreau sa sp cv p scurt:|….eram in cls singura si 2 baieti a vnt l mn in cls si unul dintre ei a sp buna cf eu iam sp buna bne in cls singura si el mia sp k am gagik eu iam rasp k nu si el iam sp dak vreau un gagik si eu iam sp da dar nu gasesc si el mia sp uit aik p baiatul asta il cheama adi si nu mai are gagik si p mn am cheama florin si dp adi a vnt l mn mia cerut nr d tel si id si a doua zi noi doi eram yubi deja dar am stiu k nu va tine mult:((:((si am stat k el 1luna si :|pai am certat k el si iam sp florin baiatul ce ne comb dak vreau sa stau k el iam sp da dar sa ti’ma minte k eu p adi il iubesk…florin a facut d uit d adi foarte repede …..si akm stau k florin d 3 luni si:X:X:X:X:Xil iubesk mult

 5. as vrea sa sp multe dar nu’e timp….as vrea sa fak multe dar nu’e timp….as vrea sa te tin langa mn dar nu’e timp…as vrea sa vb mult k tn dar nu’e timp:|as vrea sa mai radeam odata dar nu’e timp…..asvrea sa imi fak timp mai mult pt noi doi dar nu’e timp viata e lunga si aveam multe trb p cap chiar dak suntem decat niste copi nevinovati si noi avem dresptul l orice;))vreau k lumea sa unteleaga k si copiii stiu multe chesti si trb sa ne mai facem timp si pt ei nu numai pt munk:|k un copii simtet knd parinti lui il ignora noi copii vream mai mula atentie mai multa iubire:D asta e tot ce vreau sa sp k si noi copii suferin k parinti nostri nu ne da atentie mai multa:|

 6. adio scoala generala
  adio teza si cerneala
  adio ora de algebra
  cand tremuram langa catedra

 7. dragutze toate …va pwp dulke

 8. DA Sunt dragutze toate:x:x:x

 9. a fost taer asta ,,acumesti deasupra mea mama ce teas intepa si prin fata s prin spate ca esti buna la toate

 10. Inima bate pentru tine

  Inima bate pentru tine
  Inima mea te vrea langa mine
  Dar ce pacat ca tu iubesti pe alcineva
  Iar ia nu intelege asta

  De ce ma faci sa sufar atat de mult
  De ce ma faci sa sufar si sa plang
  Oare de ce? Oare de ce?
  Vars atatea lacrimi pentru tine…
  pt tn Andrei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *