Case pe structura de lemn – Întrebări și răspunsuri

M-am gandit sa realizez acest articol sub forma de intrebari-raspunsuri. Sunt multe nelamuriri cu privire la aceste case pe structura de lemn si o astfel de abordare cred ca este cea mai potrivita. De asemenea la final am colectat o serie de pareri de la persoane care locuiesc in case pe structura de lemn, doar ca să vedeți și voi că sunt cu adevărat sigure și fiabile.

Ce este o casa pe structura de lemn?

Adesea, se face cofuzie intre case pe structura de lemn si case din lemn. Nu poate fi pus semnul egal intre aceste doua tipuri de case.  Casele din lemn, spre deosebire de case pe structura de lemn, sunt realizate integral din lemn, de regula construindu-se in zonele de munte. Sunt case de vacanta, mai putin de locuit permanent, dar care necesita cheltuieli destul de mari de intretinere periodica.

Casele pe structura de lemn isi au originea din America, aici realizandu- se astfel de constructii inca din ani 1800.

Ca si completare la aceasta intrebare, vine urmatoarea intrebare cu raspunsurile corespunzatoare.

Cum se construieste o casa pe structura de lemn?

Ca peste tot, cea mai importanta operatiune la construirea unei case de lemn o reprezinta turnarea corecta a fundatiei. Nu se poate vorbi de o casa solida daca fundatia este gresit conceputa. Specialistii recomanda a se aplica pe fundatie o membrana bituminata, ce este un foarte bun hidroizolator.

Din punct de vedere al adancimii, fundatia este identica cu a unei case traditionale. In schimb, in ceea ce priveste incarcatura, difera de o casa traditionala, avand o masa de aproximativ 25% din masa fundatiei unei case de caramida sau beton.

In continuare, casa se realizeaza pe un schelet din lemn, asemeni unui dulap, cu o grosime ca si peretele pe care il sprijina. Talpa casei se prinde de fundatia din beton cu agrafe metalice, care sunt inglobate in fundatie in momentul turnarii.

Peretii sunt realizati din panouri prefabricate.

Centura casei este un element foarte important, ce face parte din structura de rezistenta a acesteia. Desi pare a avea un rol mai degraba decorativ, ea are un rol foarte important in economia intregului. Strange peretii, ii consolideaza, determinandu-i sa actioneze ca un intreg.

Foarte important in construirea unei case din lemn il reprezinta si modul de asezare a invelitorii acoperisului. La conceperea acoperisului trebuiesc luate in calcul conditiile meteorologice ale zonei, urmand ca acesta sa fie adaptat respectivei zone.

In cat timp se construieste o casa pe structura de lemn?

O casa pe structura de lemn se contruieste foarte repede, putand fi ridicata in mai putin de 3 luni de la incheierea contractului cu firma constructoare. Panourile prefabricate din lemn sunt atat de eficiente incat, o astfel de constructie, se poate ridica pe o fundatie deja existenta in doar 2 zile.

Ce costuri presupune o casa pe structura de lemn? O casa pe structura de lemn este mai avantajoasa ca pret decat o casa traditionala?

Raportandu-ne la diferenta de pret dintre o casa pe structura de lemn si o casa traditionala,  nu exista mare diferenta. Preturile sunt aproximativ la fel. Daca ne raportam la perioada de glorie a constructiilor in Europa, cand pretul unui mp al unei case traditionale era de 1000 euro, atunci intr-adevar astfel de case pe structura de lemn ar fi fost mai avantajoase ca pret. Dar, avand in vedere ca situatia s-a schimbat, pretul unei case traditionale scazand cu aproximativ 50 %, casele pe structura de lemn sunt cam la acelasi pret cu cele din caramida sau beton.

Vedeti si o oferta de pret pentru case pe structura de lemn postata pe un forum:

,,Va trimitem atasat oferta noastra de pret general pe tipurile de constructie si descrierea technica a tipurilor. Nu facem proiecte, dat avem un arhitect cu care lucram de mai multi ani. Daca doriti va pot da numele si numarul dansei.

Pretul unei case pe structura de lemn, de 171 mp este:
– 30.780 euro – tip sandwich, „la rosu”
– 37.620 euro – tip lemn masiv, „la rosu”

Preturile noastre sunt calculate pe mp si contin:
-toate elemente din lemn
-usi si ferestre termopane
-izolatie
-polistiren
-lambriu, rigips
-dusumele
-scara interioara – daca este cazul
-instalatii electrice
-transport
-montaj

Preturile nu contin:
-fundatia
-instalatii sanitare si de incalzire
-invelitoarea (tigla)

Avem posibilitatea executiei „la cheie”. In acest caz numai fundatia nu este inclusa in pret. Mentionam ca lucram dupa orice proiect al clientului. Termenele noastre de livrare sunt de 60-90 zile de la lansarea comenzii ferme si achitarea avansului.”

Casele pe structura de lemn prezinta un mare pericol de incendiu?

Tehnologia actuala este foarte avansata si, in mod normal , dupa spusele celor care se ocupa cu ridicarea lor, daca sunt respectate normele, nu exista riscuri de incendiu.

Se spune ca, cea mai mare cauza a izbucnirii unui incendiu  o reprezinta instalatia electrica neprofesionala (improvizatiile) .

Ce durata de viata au aceste case pe structura de lemn?

Casele pe structura de lemn bine concepute au o durata de viata de peste 100 ani.

Exista pericolul ca o casa pe structura de lemn sa fie atacata de mucegaiuri, ciuperci si insecte?

Constructorii sustin ca nu exista astfel de riscuri, lemnul fiind tratat cu substante ecologice, cu spectru larg pentru acesti posibili daunatori.

Ce avantaje prezinta o casa pe structura de lemn?

  • Eficienta energetica
  • Timp de construcţie redus
  • Umiditate optima

Parerile oamenilor despre case cu structura de lemn:

„Eu mi-am construit casa pe structura de lemn.
Acum sunt la finisajele interioare.
Da, cea mai mare problema este cea cu mana de lucru.
Uite cum sta treaba! imparte proiectul in 3: fundatie, constructie si finisaje.
NU accepta varianta „casa la cheie”!!!
1. Fundatie: ai grija la scurgeri si alimentari cu apa. Toarna cu pompa, nu te zgirci!
2. Constructorul sa-ti arate lucrari executate de el si tine permanent legatura cu fostii clienti. Grija mare la instalatii (electrice, apa, caldura) – poti sa o faci cu subcontractori.
3. Finisaje: acorda 50% din buget. Negociaza la tot”

„Si eu mi-am facut o casa pe structura de lemn, deja locuiesc in ea (doar parterul ca la mansarda sper pe la anul sa fac) si nici unul din toti meseriasii care i-am avut nu i-as recomanda.  Aici se exclud prietenii si rudele care m-au ajutat, vb doar de meseriasi chemati si platiti. Sunt fantastici unii, nu au nici macar notiuni elementare, lucreaza doar dupa ureche, cum au vazut la altii probabil si fara sa-si puna problema daca are o logica ce fac ei… ma rog…”aventuri” cu meseriasi din astia sunt multe. Cred ca ar merge facut un topic doar cu faze de genul asta.

Dar pe total a iesit acceptabil, i-am pus sa strice, am mai mascat eu prin diverse tertipuri, peretii strambi… a iesit pana la urma.O problema la casele astea sunt soarecii care iti intra in vata din pereti… Eu vreau sa-mi pun 2 generatoare de ultrasunete care tin soarecii la distanta, dar sa le pun pe exteriorul casei astfel incat sa fie protejat perimetrul casei. Daca e sa le pui la interior, ultrasunetele nu prea trec prin pereti. Dar in rest… eu sunt multumit, am ales lemn pt ca am facut si eu mare parte, la zidarie nu ma bagan sa zidesc. Montat osb, vata, folie etc. La structura si la fundatie am avut „meseriasi” apoi la rigips, instalatii.etc.”

„Eu sunt posesorul unei case de acest tip , adica structura lemn , placata cu osb 12mm , izolata pe exterior cu polistiren 10 cm, iar pe interior cu vata minerala de 20 cm, plus gips carton. eu o recomand sincer. este mai ieftina , mai rezistenta, este mai eficienta din punct de vedere terminc, iar cel mai bun lucru este ca se poate executa intr-un timp foarte scurt.”

„Traiesc in Canada unde iarna dureaza 4 luni. Casele se fac aici din lemn si dureaza sute de ani. Sunt mai ieftine, izoleaza mai bine si se incalzesc mai usor. Se poate costrui in 6 luni, iar problema mucegaiului nu exista. Incalzirea este pe gaz (aer cald) si in consecinta iarna aereul este uscat, este nevoie de un umidificator. Vara, exista aerul conditionat care extrage umiditatea specifica lacurilor din preamja Toronto-ului. In Suedia, la fel se fac case din lemn si iarna este serioara si acolo. De recomandat celor care vor sa isi faca o casa.”


Articol etichetat cu:

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Comentarii 11 Pareri

  1. Adela Adela

Spune parerea ta!

 

Sus