Case pe structura de lemn – Întrebări și răspunsuri

casa pe structura de lemn - model camera de zi plus bucatarie

M-am gandit sa realizez acest articol sub forma de intrebari-raspunsuri. Sunt multe nelamuriri cu privire la aceste case pe structura de lemn si o astfel de abordare cred ca este cea mai potrivita. De asemenea la final am colectat o serie de pareri de la persoane care locuiesc in case pe structura de lemn, doar ca să vedeți și voi că sunt cu adevărat sigure și fiabile.

Ce este o casa pe structura de lemn?

Adesea, se face cofuzie intre case pe structura de lemn si case din lemn. Nu poate fi pus semnul egal intre aceste doua tipuri de case.  Casele din lemn, spre deosebire de case pe structura de lemn, sunt realizate integral din lemn, de regula construindu-se in zonele de munte. Sunt case de vacanta, mai putin de locuit permanent, dar care necesita cheltuieli destul de mari de intretinere periodica.

Casele pe structura de lemn isi au originea din America, aici realizandu- se astfel de constructii inca din ani 1800.

Ca si completare la aceasta intrebare, vine urmatoarea intrebare cu raspunsurile corespunzatoare.

Cum se construieste o casa pe structura de lemn?

Ca peste tot, cea mai importanta operatiune la construirea unei case de lemn o reprezinta turnarea corecta a fundatiei. Nu se poate vorbi de o casa solida daca fundatia este gresit conceputa. Specialistii recomanda a se aplica pe fundatie o membrana bituminata, ce este un foarte bun hidroizolator.

Din punct de vedere al adancimii, fundatia este identica cu a unei case traditionale. In schimb, in ceea ce priveste incarcatura, difera de o casa traditionala, avand o masa de aproximativ 25% din masa fundatiei unei case de caramida sau beton.

In continuare, casa se realizeaza pe un schelet din lemn, asemeni unui dulap, cu o grosime ca si peretele pe care il sprijina. Talpa casei se prinde de fundatia din beton cu agrafe metalice, care sunt inglobate in fundatie in momentul turnarii.

Peretii sunt realizati din panouri prefabricate.

Centura casei este un element foarte important, ce face parte din structura de rezistenta a acesteia. Desi pare a avea un rol mai degraba decorativ, ea are un rol foarte important in economia intregului. Strange peretii, ii consolideaza, determinandu-i sa actioneze ca un intreg.

Foarte important in construirea unei case din lemn il reprezinta si modul de asezare a invelitorii acoperisului. La conceperea acoperisului trebuiesc luate in calcul conditiile meteorologice ale zonei, urmand ca acesta sa fie adaptat respectivei zone.

In cat timp se construieste o casa pe structura de lemn?

O casa pe structura de lemn se contruieste foarte repede, putand fi ridicata in mai putin de 3 luni de la incheierea contractului cu firma constructoare. Panourile prefabricate din lemn sunt atat de eficiente incat, o astfel de constructie, se poate ridica pe o fundatie deja existenta in doar 2 zile.

Ce costuri presupune o casa pe structura de lemn? O casa pe structura de lemn este mai avantajoasa ca pret decat o casa traditionala?

Raportandu-ne la diferenta de pret dintre o casa pe structura de lemn si o casa traditionala,  nu exista mare diferenta. Preturile sunt aproximativ la fel. Daca ne raportam la perioada de glorie a constructiilor in Europa, cand pretul unui mp al unei case traditionale era de 1000 euro, atunci intr-adevar astfel de case pe structura de lemn ar fi fost mai avantajoase ca pret. Dar, avand in vedere ca situatia s-a schimbat, pretul unei case traditionale scazand cu aproximativ 50 %, casele pe structura de lemn sunt cam la acelasi pret cu cele din caramida sau beton.

Vedeti si o oferta de pret pentru case pe structura de lemn postata pe un forum:

,,Va trimitem atasat oferta noastra de pret general pe tipurile de constructie si descrierea technica a tipurilor. Nu facem proiecte, dat avem un arhitect cu care lucram de mai multi ani. Daca doriti va pot da numele si numarul dansei.

Pretul unei case pe structura de lemn, de 171 mp este:
– 30.780 euro – tip sandwich, “la rosu”
– 37.620 euro – tip lemn masiv, “la rosu”

Preturile noastre sunt calculate pe mp si contin:
-toate elemente din lemn
-usi si ferestre termopane
-izolatie
-polistiren
-lambriu, rigips
-dusumele
-scara interioara – daca este cazul
-instalatii electrice
-transport
-montaj

Preturile nu contin:
-fundatia
-instalatii sanitare si de incalzire
-invelitoarea (tigla)

Avem posibilitatea executiei “la cheie”. In acest caz numai fundatia nu este inclusa in pret. Mentionam ca lucram dupa orice proiect al clientului. Termenele noastre de livrare sunt de 60-90 zile de la lansarea comenzii ferme si achitarea avansului.”

Casele pe structura de lemn prezinta un mare pericol de incendiu?

Tehnologia actuala este foarte avansata si, in mod normal , dupa spusele celor care se ocupa cu ridicarea lor, daca sunt respectate normele, nu exista riscuri de incendiu.

Se spune ca, cea mai mare cauza a izbucnirii unui incendiu  o reprezinta instalatia electrica neprofesionala (improvizatiile) .

Ce durata de viata au aceste case pe structura de lemn?

Casele pe structura de lemn bine concepute au o durata de viata de peste 100 ani.

Exista pericolul ca o casa pe structura de lemn sa fie atacata de mucegaiuri, ciuperci si insecte?

Constructorii sustin ca nu exista astfel de riscuri, lemnul fiind tratat cu substante ecologice, cu spectru larg pentru acesti posibili daunatori.

Ce avantaje prezinta o casa pe structura de lemn?

  • Eficienta energetica
  • Timp de construcţie redus
  • Umiditate optima

Parerile oamenilor despre case cu structura de lemn:

“Eu mi-am construit casa pe structura de lemn.
Acum sunt la finisajele interioare.
Da, cea mai mare problema este cea cu mana de lucru.
Uite cum sta treaba! imparte proiectul in 3: fundatie, constructie si finisaje.
NU accepta varianta “casa la cheie”!!!
1. Fundatie: ai grija la scurgeri si alimentari cu apa. Toarna cu pompa, nu te zgirci!
2. Constructorul sa-ti arate lucrari executate de el si tine permanent legatura cu fostii clienti. Grija mare la instalatii (electrice, apa, caldura) – poti sa o faci cu subcontractori.
3. Finisaje: acorda 50% din buget. Negociaza la tot”

“Si eu mi-am facut o casa pe structura de lemn, deja locuiesc in ea (doar parterul ca la mansarda sper pe la anul sa fac) si nici unul din toti meseriasii care i-am avut nu i-as recomanda.  Aici se exclud prietenii si rudele care m-au ajutat, vb doar de meseriasi chemati si platiti. Sunt fantastici unii, nu au nici macar notiuni elementare, lucreaza doar dupa ureche, cum au vazut la altii probabil si fara sa-si puna problema daca are o logica ce fac ei… ma rog…”aventuri” cu meseriasi din astia sunt multe. Cred ca ar merge facut un topic doar cu faze de genul asta.

Dar pe total a iesit acceptabil, i-am pus sa strice, am mai mascat eu prin diverse tertipuri, peretii strambi… a iesit pana la urma.O problema la casele astea sunt soarecii care iti intra in vata din pereti… Eu vreau sa-mi pun 2 generatoare de ultrasunete care tin soarecii la distanta, dar sa le pun pe exteriorul casei astfel incat sa fie protejat perimetrul casei. Daca e sa le pui la interior, ultrasunetele nu prea trec prin pereti. Dar in rest… eu sunt multumit, am ales lemn pt ca am facut si eu mare parte, la zidarie nu ma bagan sa zidesc. Montat osb, vata, folie etc. La structura si la fundatie am avut “meseriasi” apoi la rigips, instalatii.etc.”

“Eu sunt posesorul unei case de acest tip , adica structura lemn , placata cu osb 12mm , izolata pe exterior cu polistiren 10 cm, iar pe interior cu vata minerala de 20 cm, plus gips carton. eu o recomand sincer. este mai ieftina , mai rezistenta, este mai eficienta din punct de vedere terminc, iar cel mai bun lucru este ca se poate executa intr-un timp foarte scurt.”

“Traiesc in Canada unde iarna dureaza 4 luni. Casele se fac aici din lemn si dureaza sute de ani. Sunt mai ieftine, izoleaza mai bine si se incalzesc mai usor. Se poate costrui in 6 luni, iar problema mucegaiului nu exista. Incalzirea este pe gaz (aer cald) si in consecinta iarna aereul este uscat, este nevoie de un umidificator. Vara, exista aerul conditionat care extrage umiditatea specifica lacurilor din preamja Toronto-ului. In Suedia, la fel se fac case din lemn si iarna este serioara si acolo. De recomandat celor care vor sa isi faca o casa.”


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

11 răspunsuri la „Case pe structura de lemn – Întrebări și răspunsuri”

  1. Buna,

    Noi suntem beneficiarii unei case de lemn,tip sandwich,dar interiorul este la rosu.Careva dintre voi a izolat pana acum cu placi de pluta o asemenea locuinta?Informatii sunt multe pe web,dar inca nu am gasit pe cineva cu o parere reala asupra faptului,adica beneficiar de asa ceva.
    Multumesc.

  2. Avatar Alexandra Andreea
    Alexandra Andreea

    Echipa AZC Construct va sta la dispozitie cu servicii complete de constructii case din lemn sau constructii case clasice (caramida, BCa etc.). Mai multe detalii gasiti pe site-ul nostru http://www.azc.ro

  3. Casele de lemn sau pe structura din lemn sint cele mai recomandate. Eu am o astfel de casa, intr’un oras de munte(linga Brasov).In Romania actuala, din pacate exista inca foarte multi “impostori” care se infiltreaza sub denumirea de FIRME de CONSTRUCTII CASE din LEMN si este foarte greu sa faci o triere intre ei ! Este foarte poosibil sa iei plasa si sa ajungi sa ai ori o casa prost facuta (cu grad scazut termoizolant, ori sa nu se respecte sisteme standard omologate de rezistenta. Va spun din experienta “mare ATENTIE” si nu va lasati pacaliti de explicatii puerile, acolo unde aveti serioase dubii ! Cititi, documentati’va si PUNETI PUNCT imediat unei colaborari defectuase pe banii DV. si pentru un bun al DV. Nu va lasti pacaliti nici daca auziti ca firma respectiva a lucrat in Franta, Spania etc… E cel mai usor de mintit si de necontrolat, mai ales cind “eventualele poze ” sint luate de oriunde de pe NET. Daca se argumenteaza ca au facut lucrari in tara la diferite adrese, atunci duceti’va si vorbiti cu proprietarii acelor locatii, sa va convingeti ca asa este ! Veti ramine uimiti cite aspecte are minciuna la acesti impostori, numai sa va deposedeze de banii DV. !? Sfatul meu de om patit (dar in faza incipienta) este sa consultati simultan in timp ce ati facut un CONTRACT FERM cu o firma “care a trecut testul de seriozitate” UN DIRIGINTE DE SANTIER, care sa va spuna ca sinteti pe drumul cel bun. Nu va zgirciti la ceva bani in plus, daca nu aveti deloc vreo competenta in domeniul constructiilor ! E casa dv. si orice detaliu ramas restant sau nebagat in seama, va avea repercursiuni negative si veti spune la final ca : nu veti fi multumit de O CASA de LEMN si nu ca ar fi adevarat, ci pt. ca NU s’au respectat normele elementare ! Va dau, la final doar un detaliu: 1. La imbinarea placilor de OSB (de 20 mm) la peretii exteriori, este de preferat sa nu ramina absolut de loc, neetanseitati, iar toate imbinarile de panouri OSB intre ele, vor fi acoperite cu banda adeziva speciala (din magazinele de spacialitate), apoi sa treceti la anveloparea cu polistiren 2. Nu puneti la exteriorul casei o anvelopa unica de 100 mm de polistiren, ci doua rinduri de 50 mm, de polistiren, unul peste altul, cu pozitii diferite de imbinare si ulterior tencuiala decorativa ! Toata eficienta casei dv trebuie sa se reflecte intr’o casa cit “mai pasiva” !!!

  4. Interesant articol, foarte bine punctate toate aspectele legate de construirea unei case pe structura din lemn. Sunt numeroase avantaje, dar inca in Romania oamenii sunt reticienti atunci cand vine vorba despre alegerea unei astfel de constructii. Oricum, sunt de parere ca in viitorul nu foarte indepartat, constructiile de case din lemn vor creste foarte mult, Romania avand un potential mare in acest sens.

    https://wood-home.ro

  5. Sunt interesat pentru construcția unei case pe structură de lemn
    Dar sunt atât de multe “nelămuriri “.!!,
    Mai ales ca ..ca peste noapte au apărut fel de fel de “meseriasi”,care mai de care mai “pricepuți “,unul de cat altul
    Informatile d-vst,, sunt excelente,,
    Va mulțumesc!

  6. Am si eu o întrebare referitoare la izolația interioara a unei case pe structura de lemn. Puteți sa-mi spuneți dacă pot înlocui vata minerala din izolațiappereților si a acoperișului cu polistiren de 100 mm. Mulțumesc.

    1. Buna Cornel,

      Multumim pentru intrebare. Sa inteleg ca actuala izolatie interioara nu este chiar atat de eficienta pe cat ar trebui. Nu stiu ce grosime are vata minerala din izolatia peretilor, dar sunt sigur, sigur, sigur, ca nu se merita sa o inlocuiesti cu polistiren. Polistirenul este un material foarte inflamabil si cel mai nasol este ca favorizeaza dezvoltarea bacteriilor, in mai putin de 2 ani. Vorbim de o interactiune nedorita dintre lemn, polistiren, umiditate.

      Cornel, eu am vazut si am simtit, o eficienta unei izolatii interioare cu vata bazaltica de 100mm. Gasesti chiar modelul de vata bazaltica cu folie de aluminiu care are un grad de izolatie termina mai ridicat decat cea fara.

      Vata bazaltica si vata minerala nu au aceeasi densitate si nu sunt acelasi lucru. Vata bazaltica este mai tasata, mai densa, mai eficienta. Schimba izolatia actuala (vata minerala) cu vata bazaltica (5 placi de 1000/600mm – 1 pachet pentru 2,4 m2 – pret intre 65 si 80 de lei/pachet).

      Iata care sunt avantajele in izolatia interioara cu vata bazaltica cu folie de aluminiu:

      • izolare termica deosebita (conductivitate termica scazuta);
      • siguranta la incendiu – material incombustibil, nu arde;
      • foarte buna atenuare a zgomotului (coeficient de absorbţie ridicat);
      • folia de aluminiu impiedica trecerea vaporilor de apa si a umiditatii;
      • contribuie la protectia mediului inconjurator;
      • hidrofobizat – nu retine apa;
      • usor de montat, netoxic;
      • durata lunga de viata si stabilitate in timp a proprietatilor;
      • nu este agreat de insecte, rozatoare sau paraziti;
      • neutru din punct de vedere chimic, nu contine materiale corozive;
      • lucrabilitate usoara – placile pot fi taiate, gaurite, slefuite.

      Sper ca ti-am fost de ajutor si te astept cu un raspuns!

  7. Construim case din lemn ecologice, tradiţionale, pe bază de comandă fermă, în virtutea unui contract şi conform cu specificaţiile beneficiarului, având capacitatea de a pune în practică lucrările noastre oriunde pe teritoriul României!

    https://www.ecocase-lemn.ro/

  8. Avatar gica stincescu
    gica stincescu

    buna ziua ati construit casa in Romania si daca da de unde as putea sa imi procur lemnul pregatit pentru structura multumesc

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Domnule Stincescu, intrebarea dvs. este atat de neclara incat nu pot decat sa va spun ca lemnul il puteti procura de la firma care va face proiectul de casa! Lucrand dupa proiect stii exact ce si cat lemn iti trebuie!

      Ganditi-va! Lemnul trebuie pregatit dupa standarde potrivite tipului de constructie. Cei care prelucreaza lemnul, tamplarii sau cei care au abric si banzic, nu au de unde sa stie cat de lung, cat de lat, ce profil etc. Deci pas cu pas ajungeti si la lemn, dar nu el e principalul!

      Depinde de zona unde va aflati in Romania! Dar in primul rand luati legatura cu un tamplar ca el stie exact ce sa va zica, unde sa va trimita si sa va ordoneze putin pasii de construire a unei case pe structura de lemn!

      Deci daca nu luati legatura cu o firma care face case pe structura de lemn si doriti sa o construiti cu alte persoane, aveti nevoie de un tamplar experimentat si de orice punct de prelucrare a lemnului forestier din orice zona din tara! Daca nu stiti locatii imi spuneti din ce judet sunteti si voi incerca sa va spun cu aproximatie cea mai aproape fabrica de prelucrare a lemnului de unde puteti cumpara materialul lemnos necesar construirii unei case pe structura de lemn!

      1. Avatar baies vasile
        baies vasile

        buna seara daca sunteti interesat de o casa de lemn v as putea ajuta in privinta asta sunt mester de 20 de anisi va pot face o oferta de pret pe baza unui proiect sau o schita facuta de dv.cu stima vasile baies tel 0746 726 927.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *