Ce este intuiţia?

ce este intuitia

Între intuiţie si divinaţie este mai mult decât o legătură: o identitate mai mult sau mai puţin flagrantă. Nici una şi nici cealaltă nu sunt afectate de obstacole raţionale, de sistemul ipotetico-deductiv, de lentorile raţiunii. După cum spune Andre Lalande în al său Vocabulaire philosophique et critique de la philosophie, intuiţia este „vederea directă şi imediată a unui obiect al gândirii”, este „orice cunoaştere dată dintr-o dată fără concept” . Divinaţia pare însă să fie fundată pe analogie. Să nu ne lăsăm păcăliţi, totuşi… Artele divinatorii sunt (cel mai adesea) simple suporturi pentru prezicere.

intuitieDespre intuiţie se spune că este al 6-lea simţ – acesta neputând fi demonstrat însă, pentru mulţi fiind ceva ilogic. Intuiţia se manifestă în noi şi se manifestă prin cunoaşterea exactă a unui fapt. De cele mai multe ori atunci când se manifestă, persoanele spun că “simt” că aşa va fi.

Avem capacitatea ce a simţi emoţiile oamenilor, astfel suntem capabili să intuim sentimentele şi intenţiile altora. Cu ajutorul intuiţiei se fac conexiuni între persoane, lucruri astfel încât pur şi simplu ştim răspunsurile la anumite întrebări, pe care în mod logic nu am avea cum şi de unde să le ştim.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Ce este intuiţia?”

  1. Cum a zis si Einstein, fraza devenind celebra:”Singurul lucru intr-adevar valoros este intuitia”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *