Ce este un Oracol?

Deci ce este un oracol? Cuvântul are mai multe sensuri. În Antichitate, oracol putea să fie răspunsul unui zeu dat credinciosului care îl consulta sau zeul însuşi care dădea acest răspuns, sau chiar sanctuarul în care acest răspuns era dat. Cel mai celebru dintre oracole era cel de la Delfi.

oracol delphi

În secolele VIII-IV î.e.n., Pitia, într-adevăr, dădea oracole ale lui Apolo. Ea era intermediarul între Apolo şi oameni, fiind de departe personajul cel mai important din sanctuar. După spusele lui Diodor din Sicilia, primele Pitii erau tinere şi virgine, până când un consultant, ascultând doar de simţurile sale, a abuzat de una dintre ele.

Din acel moment, au fost luate ca Pitii femei de aproximativ 50 de ani. Acestea erau simple ţărănci din împrejurimi care nu posedau darul prezicerii: ele erau doar instrumentul zeului. În zilele de oracol, pentru a se purifica, ele făceau o baie rituală şi se îmbrăcau cu haine de sărbătoare. Apoi mergeau să se instaleze în sanctuar pe un trepied de aur.

Acolo, ele respirau exhalaţia sacră (pneuma enthousiastikon) de natură halucinogenă, care urca din sol. Intrau în transă şi urlau cuvinte incomprehensibile pe care un preot (prophâtes) le interpreta pentru a da un răspuns consultantului.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Ce este un Oracol?”

  1. NU AM SOLICITAT PROSTIA ASTA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *