Ciocarlia – simbolul iubirii neîmplinite


Ascultă acest articol:Disponibil în curând!
ciocarlia - mituri si legende
ciocarlia

Ciocarlia – mitri si legende romanesti – La origine, ciocarlia a fost o fată de împărat; ea s-a îndrăgostit de Soare și s-a dus spre palatele lui. Soarele o iubea și el, dar mama lui a blestemat-o să se prefacă într-o pasăre care zboară zilnic spre soare, dar să cadă pe Pământ cu puțin timp înainte de a ajunge la iubitul ei. Ciocarlia este considerată a fi simbolul iubirii neîmplinite, de aici şi cântecul ei duios.

După alte povestiri, ea e împiedicată de vântul turbat să ajungă la Soare. Aceasta, pentru că vântul avea un fiu care se îndrăgostise se fata de împărat, dar ea îi refuza dragostea.

Ciocârlia i-a adus lui Iisus apă pe cruce, în semn de recunoștință, a fost înzestrată cu un glas minunat.

Ciocârlia este pasărea aratului și ceasul țăranilor. Cântecul ei semnifică începutul muncilor agricole. La 1 iulie ea mănâncă orzul noii recolte, apoi încetează să mai ciripească.

Ciocarlia – cantecul ciocarliei

Ciocarlia este arhicunoscuta ca fiind una dintre cele mai buna cantarete in lumea muzicienilor pasarilor.

Cantecul ciocorliei este rapid, complex si variabil, fiind interpretat intr-un interval de frecventa ingusta.

In cantecul ciocarliei pot fi cuprinse intre 160 si 460 de silabe.

Victorienii au estimat ca inaltimea de la care poate canta un mascul este de pana la 600 m, cele mai multe ciocarlii canta pe la 50 m si putine sunt cele care depasesc inaltimea de 200 m.

Durata medie a cantecului ciocarliei este putin peste 2 minute, dar au fost inregistrate si performante de 30 de minute.

Ciocarlia incepe sa cante inainte de ivirea zorilor, astfel vocea ei este primul cantec audiat in zori.

cantecul ciocarliei poate fi auzit pe tot parcursul anului, desi frecventa este mult mai scazuta in lunile noiembrie – ianuarie.

Se crede ca s-au scris cele mai multe poezii despre cantecul ciocarliei, in comparatie cu alte pasari.

In ciuda poularitatii cantecului ciocarliei, mult timp a fost considerata o delicatete culinara, inca de pe timpul domniei lui Edward I.

Aproape toate tarile europene au raportat un declin al numarului de ciocarlii in ultimii ani, ca rezultat al intensificarii agriculturii.