Ciocarlia – simbolul iubirii neîmplinite

Ascultă articolul:

Print Friendly, PDF & Email
ciocarlia - mituri si legende

Ciocarlia – mituri si legende romanesti – La origine, ciocarlia a fost o fată de împărat; ea s-a îndrăgostit de Soare și s-a dus spre palatele lui. Soarele o iubea și el, dar mama lui a blestemat-o să se prefacă într-o pasăre care zboară zilnic spre soare, dar să cadă pe Pământ cu puțin timp înainte de a ajunge la iubitul ei. Ciocarlia este considerată a fi simbolul iubirii neîmplinite, de aici şi cântecul ei duios.

ciocarlia

După alte povestiri, ea e împiedicată de vântul turbat să ajungă la Soare. Aceasta, pentru că vântul avea un fiu care se îndrăgostise se fata de împărat, dar ea îi refuza dragostea.

Ciocârlia i-a adus lui Iisus apă pe cruce, în semn de recunoștință, a fost înzestrată cu un glas minunat.

Ciocârlia este pasărea aratului și ceasul țăranilor. Cântecul ei semnifică începutul muncilor agricole. La 1 iulie ea mănâncă orzul noii recolte, apoi încetează să mai ciripească.

Ciocarlia – cantecul ciocarliei

Ciocarlia este arhicunoscuta ca fiind una dintre cele mai buna cantarete in lumea muzicienilor pasarilor.

Cantecul ciocorliei este rapid, complex si variabil, fiind interpretat intr-un interval de frecventa ingusta.

In cantecul ciocarliei pot fi cuprinse intre 160 si 460 de silabe.

Victorienii au estimat ca inaltimea de la care poate canta un mascul este de pana la 600 m, cele mai multe ciocarlii canta pe la 50 m si putine sunt cele care depasesc inaltimea de 200 m.

Durata medie a cantecului ciocarliei este putin peste 2 minute, dar au fost inregistrate si performante de 30 de minute.

Ciocarlia incepe sa cante inainte de ivirea zorilor, astfel vocea ei este primul cantec audiat in zori.

cantecul ciocarliei poate fi auzit pe tot parcursul anului, desi frecventa este mult mai scazuta in lunile noiembrie – ianuarie.

Se crede ca s-au scris cele mai multe poezii despre cantecul ciocarliei, in comparatie cu alte pasari.

In ciuda poularitatii cantecului ciocarliei, mult timp a fost considerata o delicatete culinara, inca de pe timpul domniei lui Edward I.

Aproape toate tarile europene au raportat un declin al numarului de ciocarlii in ultimii ani, ca rezultat al intensificarii agriculturii.

Print Friendly, PDF & Email

Jorjette pe Pinterest

Jorjette pe Instagram


Păreri și Impresii

8 răspunsuri la „Ciocarlia – simbolul iubirii neîmplinite”

 1. Apropo de a acorda un interes mai mare mediului înconjurător. Am găsit ceva interesant, fără un simbolism anume în numele său, restaurantul Ciocârlia din București are un mare prestigiu de ceva vreme.

  Chipul lui isus la restaurantul Ciocarlia apare pe o strecurătoare metalică de pe care s-a dus smalțul și s-a arătat minunea.

  Televiziunile au vuit despre această știre cum au făcut și cu cea despre adevăratul chip al lui Iisus, care cică nu este cel cunoscut:

  Chipul lui isus la restaurantul ciocarlia
 2. Avatar Rodica

  Atenție !!! Acum vin italienii și ministerul trădătorilor romani , le-a dat dreptul sa ucidă jumătate de milion de ciocârlii pt a le valorifica extrem de scump în restaurante exclusiviste! !! Sa facem ceva sa-î împiedicam !!!

 3. foarte frumos.m-ai ajutat sa-mi fac tema
  me mult!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. Avatar CRISTINA

  MISTO DE RAU

 5. Avatar CRISTINA

  ooooooooooooooooooo

 6. Avatar Ghita Liviu Costin
  Ghita Liviu Costin

  Asa este, ai dreptate, si eu sper sa gasesti cat mai repede informatii despre cantecul privighetoarei, care sincer sa fiu ma sperie ingrozitor 🙂 prin tonul notelor muzicale inconfundabile. Cat despre cartea ,,Samanism si Samani” iti multumesc pentru pont, iar cu prima ocazie voi arunca o privire!

 7. Avatar Ghita Liviu Costin
  Ghita Liviu Costin

  Ma bucur enorm de mult cand vad ca readuci la viata traditii de mult uitate, de cand lumea era mai buna si acorda un interes mult mai mare mediului inconjurator cu tot ce tine de el!

  1. Aceste lucruri pe care le public le-am descoperit la bibliotecă şi m-au fascinat. Sunt sigură că există mult mai mult informaţii şi o să încerc să mai aflu cu câte ceva. După cum ţi-am promis, o să caut informaţii despre cântecul ciocârliei, poate am noroc şi aflu mai multe.
   Sunt atât de multe lucruri care au fost lăsate uitării – leacuri, ritualuri, credinţe şi multe, multe, lucruri despre care probabil nici nu avem habar – şi asta nu doar la noi în ţară, ci peste tot în lume!! Am citit zilele acestea o carte despre shamanism şi chiar mi-a plăcut enorm concluzia autorului. Cartea se numeste “Samanism şi Şamani” – de Mario Mercier , concluzia fiind la paginile 141- 146.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *