Experiment cu ou și oțet: oul moale, viguros și transparent

Ştiinţa ne uimeşte, dar știi de ce? Pentru că unii care au imaginaţie, probează. Dacă vrei să te uimească știința trebuie să faci chiar tu acest experiment cu ou și oțet. La final vei obtine un ou moale dar destul de viguros. Putem spune că după încheierea experimentului vei avea un ou transparent, desi dacă îi dispare coaja cred că este altceva!

Pentru început fă-ți rost de un pahar (borcan sau chiar orice vas ceramic sau de plastic suficient de mare cât să încapă un ou în el, dar nu prea mare în diametru). Vei avea nevoie de un ou de găină cu coaja întreagă fără crăpături și o sticlă de oțet (dacă o împrumuți din bucătărie, fii sigur că îți ajunge altfel începe o sticlă de oțet noua).

Cum faci acest experiment cu ou și oțet?

Experiment cu ou si otet - Oul moale si transparent

Pui oul într-un pahar, apoi torni oțetul până oul este acoperit complet şi îl laşi să stea timp de 24 de ore la temperatura camerei. A doua zi vei avea un ou moale exact ca în imaginea alăturata.

Este interesant de observat de aproape ce face oțetul coajei de ou. Carbonatul de calciu ( CaCO3 ) din coaja de ou face reacție chimică cu oțetul și formează dioxid de carbon ( CO2 ). Dioxidul de carbon poate fi observat prin bulele ce ies din coaja de ou și se “evapora” prin oțet exact ca la apa minerala carbogazificata!

Oțetul este un acid care dizolvă calciul din coaja de ou, dar dincolo de coajă este o membrană elastică, rezistentă, ce va păstra conținutului oului.

Oul moale si semi-transparent este gata abia a doua zi. Oul își va mări volumul pentru că oțetul va intra prin membrana lui. Procesul de difuziune a oțetului prin membrana semi-permeabila a oului crud se numește osmoză. Ai grijă să pui suficient oțet cât să acopere cu mult nivelul oului și să treacă peste cu încă pe atât. Vă grăbi acest experiment și va dizolva coaja de ou în oțet mult mai bine.

Sugestie: Pentru un efect vizual diferit, fă acest experiment cu ou de găină cu coaja albă!

Pentru a obține oul moale și transparent va trebui să ajuți la îndepărtarea restului de carbonat de calciu. Fii fără grijă, nu este toxic pentru piele. Din acest experiment cu oul înmuiat în oțet pentru 24 de ore rezultă o substanță maronie care este restul de carbonat de calciu din coaja de ou. Îl poti indeparta folosind un servețel de hârtie, dar si propriile tale degete.

Cum se face un ou moale transparent ~ Experiment filmat pas cu pas:


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Experiment cu ou și oțet: oul moale, viguros și transparent”

  1. Făi şi o poză după ce e gata, să o punem aici.

  2. Avatar Eu_pseudonim
    Eu_pseudonim

    Mi-ai dat de lucru :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *