De ce avem mai multe tipuri de grupe de sânge?

Timp de citire estimat: 3 minute


De ce avem mai multe grupe de sânge? Este o chestiune legată de evoluţia noastră? De unde vine această diferenţă şi care este scopul ei? Sunt câteva întrebări la care, hai să le găsim un răspuns.

tipuri de grupe de sange

Există un număr de sisteme de grupe sanguine, cel mai general fiind sitemul ABO (grupele A, B, AB şi O). Cei mai mulţi oameni de ştiinţă consideră sistemul ABO s-a dezvoltat pe parcursul interacţiunii noastre cu diferiţi agenţi patogeni, adică bacterii şi viruşi.

“Controalele” genetice ale grupelor de sânge ABO în majoritatea oamenilor, sunt prezente în stomac şi intestine. Deci, marcatorii specifici (antigenii) ce se regăsesc pe celulele sanguine, se regăsesc şi în unele celule din instestine.

Acest lucru a condus la faptul că unele bacterii le folosesc ca receptori pentru a se lipi pur şi simplu de noi sau pentru a ne accesa corpul prin a străbate o rută specifică, astfel formându-şi chiar şi o anume preferinţă.

Un exemplu ar fi holera, campylobacter (responsabil cu enterita), E. coli 157, desigur şi unii viruşi cum ar fi de exemplu norovirus-ul care oferă gastroenterita. Dar nu toate bacteriile sau viruşii ale unei specii sau tip se leagă în mod obligatoriu de acelaşi tip ABO – tulpini diferite din cadrul aceleaşi specii bacteriene se pot avea afinităţi diferite pentru structuri de grupe sanguine ABO diferite.

Se cunoaşte cu certitudine că şi alte primate, altele decât oamenii, deasemenea au sistemul de grupe sanguine ABO, aşadar probabil s-a format acest sistem înainte de formarea diferitelor grupe la primate.

Uitându-ne la grupele de sânge de la unele mamifere, descoperim că au şi ele mai multe tipuri, cum ar fi vacile de exemplu.

Aşadar, faptul că avem grupe de sânge diferite ne conferă cumva o anumită protecţie împotriva anumitor tulpini de agenţi patogeni. De asemenea specialiştii spun că bacteriile ce părăsesc o gazdă veche, pătrund într-una nouă ducând după ei tipul grupei de sânge de la gazda veche, astfel, atunci când invadează o gazdă nouă cu o grupă de sânge diferită de cealaltă gazdă, anticorpii recunosc cu uşurinţă noul intrus şi îl atacă.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

6 răspunsuri la „De ce avem mai multe tipuri de grupe de sânge?”

 1. Avatar raluxas

  cred ca erau obligatorii depistarea grupei de sange si rh-ul cand erau buletinele acelea tip carnet.

  1. Avatar Jorjette

   Da, în acea perioadă te punea să-ți faci analizele pentru buletin. Nu știu dacă eram mai bine așa sau e mai bine acum. Până la urma urmei fiecare alege în prezent cum vrea să-și trăiască viața, implicit cu riscuri. Înainte te ajutau alții să-ți trăiești viața, de cele mai multe ori diferit de felul în care vroia fiecare individ.

 2. Avatar Octavian

  Foarte bun articolul. Abea acum am inteles si eu cum si din ce s-au dezvoltat grupele sanguine. Foarte bun!!!

 3. si eu nu sunt sigura dar cred ca am A2, acum sper ca nu am rh negativ, asta ar fi o mica problema. Chiar cred ca ar trebui sa-mi fac calumea analizele

  1. Avatar Jorjette

   Eu am A2, rh pozitiv. Am aflat grupa de sânge doar pentru că a fost necesar pentru o intervenție, astfel,probabil nu aș fi știut. Într-un fel cred că este important să știm, asta pentru cazurile de urgență. Dacă știm dinainte, nu mai e nevoie să pierdem uneori timp pentru a mai afla. Oricum am observat că puțini sunt cei ce știu care le este grupa sanguină.

 4. Avatar alexandra
  alexandra

  am 27 de ani si nici in ziua de azi nu stiu ce grupa sanguina am! am tot zis ca ma duc sa aflu si am tot fost! s-ar putea sa am grupa 0, si daca e asa ma duc sa donez sange!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *