De ce avem mai multe tipuri de grupe de sânge?

De ce avem mai multe grupe de sânge? Este o chestiune legată de evoluţia noastră? De unde vine această diferenţă şi care este scopul ei? Sunt câteva întrebări la care, hai să le găsim un răspuns.

Există un număr de sisteme de grupe sanguine, cel mai general fiind sitemul ABO (grupele A, B, AB şi O). Cei mai mulţi oameni de ştiinţă consideră sistemul ABO s-a dezvoltat pe parcursul interacţiunii noastre cu diferiţi agenţi patogeni, adică bacterii şi viruşi.tipuri de grupe de sange

„Controalele” genetice ale grupelor de sânge ABO în majoritatea oamenilor, sunt prezente în stomac şi intestine. Deci, marcatorii specifici (antigenii) ce se regăsesc pe celulele sanguine, se regăsesc şi în unele celule din instestine.

Acest lucru a condus la faptul că unele bacterii le folosesc ca receptori pentru a se lipi pur şi simplu de noi sau pentru a ne accesa corpul prin a străbate o rută specifică, astfel formându-şi chiar şi o anume preferinţă.

Un exemplu ar fi holera, campylobacter (responsabil cu enterita), E. coli 157, desigur şi unii viruşi cum ar fi de exemplu norovirus-ul care oferă gastroenterita. Dar nu toate bacteriile sau viruşii ale unei specii sau tip se leagă în mod obligatoriu de acelaşi tip ABO – tulpini diferite din cadrul aceleaşi specii bacteriene se pot avea afinităţi diferite pentru structuri de grupe sanguine ABO diferite.

Se cunoaşte cu certitudine că şi alte primate, altele decât oamenii, deasemenea au sistemul de grupe sanguine ABO, aşadar probabil s-a format acest sistem înainte de formarea diferitelor grupe la primate.

Uitându-ne la grupele de sânge de la unele mamifere, descoperim că au şi ele mai multe tipuri, cum ar fi vacile de exemplu.

Aşadar, faptul că avem grupe de sânge diferite ne conferă cumva o anumită protecţie împotriva anumitor tulpini de agenţi patogeni. De asemenea specialiştii spun că bacteriile ce părăsesc o gazdă veche, pătrund într-una nouă ducând după ei tipul grupei de sânge de la gazda veche, astfel, atunci când invadează o gazdă nouă cu o grupă de sânge diferită de cealaltă gazdă, anticorpii recunosc cu uşurinţă noul intrus şi îl atacă.

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Discuții: 6 păreri

  1. raluxas raluxas
  2. Octavian Octavian
  3. Ana- Ana-
  4. alexandra alexandra

Spune părerea ta!

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.