9 flori de iarnă de grădină ~ Plante rezistente la ger

Dacă grădinăritul este una dintre pasiunile tale, atunci probabil ştii că această activitate nu se opreşte doar pentru că e din ce în ce mai frig afară, deoarece există plante care îşi expun florile chiar atunci când cele mai multe au intrat deja în perioada de hibernare. Aceste plante care infloresc iarna sunt rezistente la frig şi chiar înfloresc în zăpadă. Le putem numi chiar flori de iarnă.

Dacă vrei să adaugi puţină culoare grădinii tale pe timp de iarnă, atunci ar trebui să iei în considerare plantarea unora din cele 9 flori de iarnă pe care urmează să ţi le prezint. Aceste plante cu flori îţi vor colora grădina pe parcursul lunilor de iarnă friguroase şi vor lumina şi cele mai triste colţuri ale grădinii.

Spânzul sau Trandafirii Crăciunului

Trandafirii Craciunului sau Spanz - flori de iarna
Spanzul este o planta care infloreste pe timp de iarna. Se regaseste in diverse culori precum alb, crem, roz, violet, verde

Trandafirii Craciunului sunt plante care infloresc in timpul iernii sau primavara devreme, iar florile pot rezista până la 8 săptămâni. Culorile florilor sunt destul de diverse. Gasim spanz cu flori albe, verzi, roz, violet, crem şi chiar cu pete. Trandafirii Craciunului sunt plante foarte rezistente carora le place să se afle într-un loc care le oferă parţial umbră. Spanzul este totusi o planta medicinala destul de controversata, despre care te invit sa aflii mai multe informatii, citind articolul Spanzul consumat in tratament intern si extern.

Daphne odora – arbust care înfloreşte iarna sau primăvara devreme

daphne odora

Acest arbust care poate ajunge până la 4 m ca şi dimensiune, are flori parfumate care înfloresc iarna şi primăvara devreme. Florile au un miros de lămâiţă. Daphne odora este rezistent la ger, preferă atât soarele, dar uneori acceptă şi puţină umbră. Acesta este un arbust de talie mică care arată bine într-un gard viu sau într-o grădină cu pietre.

Daphne odora este un arbust compact, veșnic verde, cu frunze fine, de un verde închis și umbele terminale de flori foarte parfumate, roz intens și albe, de la sfârșitul iernii până la începutul primăverii, urmate de fructe roșii.

Crește în soluri fertile, umede, dar bine drenate. Nu este rezistent în condiții de expunere și resimte transplantarea. Înmulțirea se face prin butași de semi-duri sau prin altoire.

Iasomia de iarnă – plantă cu flori galbene parfumate

iasomie de iarna

Acest arbust este cu siguranţă vedeta unei grădini pe timp de iarnă. Arbust subţire, curgator, cu frunze căzătoare, este perfect pentru un gard viu. Florile de culoare galbenă a iasomiei de iarnă dau luminozitate grădinii tale. Iasomiei de iarna îi place să fie poziţionată în plin soare sau la umbră parţială.

Jasminum nudiflorum, numită în mod obișnuit iasomie de iarnă, este un arbust care crește dintr-o coroană centrală. Ca arbust, crește de obicei într-o tufă întinsă până la 4 m înălțime, cu ramuri arcuite și se răspândește prin ramuri care se înrădăcinează pe măsură ce merg de-a lungul solului. Ca vița de vie, crește destul de mult și frumos. Tulpinile verzi ca de salcie sunt atractive iarna. Flori de iarnă neparfumate, galbene, strălucitoare înfloresc de-a lungul tulpinilor la sfârșitul iernii, înainte de apariția frunzelor. Frunzele sunt compuse, trifoliolate, de culoare verde închis, cu foliole ovate.

Numele de gen este un nume latin medieval pentru numele persan yasmin sau yasamin.

Este utilizată ca masă ca acoperire a solului pentru versanți, maluri și terase. Crengile se trag peste un zid de piatră sau o terasă. Ca o viță de vie, se pune pe o structură de susținere. Este destul de eficient când este încadrată de aproape în fața unui perete.

Hamamelis virginiana sau Nucul Vrăjitoarelor

nucul vrajitoarelor sau Hamamelis virginiana

Nucul Vrăjitoarelor creşte până la 12 m, poate chiar mai mult. Acest arbust are flori ce seamană cu paianjenii, care înfloresc iarna târziu. Într-o grădină cu tematică, poate fi o adevărată piesă de rezistenţă. Află mai multe informaţii despre apa de hamamelis.

Cultivat cu ușurință în sol mediu, umiditate medie, bine drenat, în plin soare până la umbră parțială, nucul vrăjitoarelor are cea mai bună înflorire în plin soare. Preferă solurile umede, acide, bogate organic. Tolerează solurile argiloase grele. Este necesară o tăierea mică pentru a preveni răspândirea colonială. Tăiați primăvara devreme, dacă este necesar.

Ghioceii – flori de iarna, vestitorii primăverii

ghiocei

Cred că ghioceii fac parte din cele mai cunoscute flori de la noi din ţară. După cum ştim cu toţii, ei sunt vestitorii primăverii şi îşi scot capul de sub zăpadă în mijlocul sau pe la sfârşitul iernii. Le plac locurile însorite şi cel mai bine arată când sunt plantaţi în grup, ca pe o pajişte. Citește articolul despre ghiocei pentru a afla mai multe despre cele 21 de soiuri și despre modul lor de cultivare.

Ciclaminele – plante care infloresc iarna sau primavara devreme

ciclamine

Ciclamina este o plantă destul de populară şi popularitatea se datorează, cred eu, frumuseţii şi diversităţii culorilor şi a mărimii. Ciclaminele fac parte din categoria de plante care infloresc iarna. Probabil mulţi cred că acestea sunt doar plante de apartament, însă ai fi uimit de cât de strălucitoare pot fi când sunt plantate în aer liber. Deşi înfloresc la sfârşitul toamnei sau chiar primăvara devreme, florile de ciclamen pot rezista şi până la 2 luni. Le place semiumbra şi arată cel mai bine când sunt plantate pe sub copaci.

Pentru cei mai mulți dintre noi, ciclaminele sunt plante de interior destul de delicate care adaugă culoare caselor noastre în timpul iernii. Cu o îngrijire corectă, aceste plante frumoase sunt de fapt destul de rezistente și unele specii de ciclamine chiar preferă să trăiască afară în ciuda temperaturii.

Deși toate plantele de ciclamine formează tuberculi, nu sunt înrudite cu plantele cu bulbi, ci aparțin aceleiași familii cu primulele. Și-au dezvoltat tuberculi plați, lemnoși și frunze groase , suculente, astfel încât să poată supraviețui verilor calde și uscate ale Mediteranei, casa lor originală.

Florile de ciclamine sălbatice sunt flori de iarnă, cu care mulți oameni nu sunt familiarizați, sunt plante robuste, cu viață lungă, chiar dacă pot părea a fi foarte delicate. Speciile sălbatice sunt mai mici decât plantele crescute în pepinieră și nu au o gamă atât de largă de culori. Dar, cu combinația lor de flori delicate de iarnă și frunze frumoase marmorate, aceste plante rezistente arată minunat și supraviețuiesc bine în grădinile din regiunile răcoroase și temperate.

Iernita – Eranthis hyemalis sau Omagul de iarnă

Iernita Eranthis hyemalis

Eranthis hyemalis sau Omagul de iarnă este o fermecătoare floare perenă, tuberoasă, care izbucnește din pământ la sfârșitul iernii (înainte de crocus) cu flori galbene strălucitoare în formă de cupă, orientate în sus, înconjurate de bractee cu frunze despărțite. Frunzele verzi, bogate, împărțite în mai mulți lobi, ies după flori. Omagul de iarnă îșitermină ciclul pe la sfârșitul primăverii.

Plantă ornamentală ce înfloreşte pe la sfârşitul iernii, îi place solul umed al pădurilor de foioase. Aceste flori cresc în tufe şi ating 2-4 cm înălţime.

Erica carnea – flori de iarna

Erica carnea

Această plantă, cu flori delicate, violet (au apărut hibrizi cu flori roz, albe, lila) începe să înflorească în luna decembrie-ianuarie, iar spectacolul floral se poate prelungi până prin luna aprilie. Acestor minunate flori de iarnă le place să fie puse într-un loc însorit, cu sol bine drenat.

Acest arbust cu flori de iarnă este originar din vestul, centrul și sudul Europei, precum și din părți ale Marocului unde poate fi găsită oriunde, de la zonele joase până la regiunile alpine înalte.

Ramurile acestui arbust pitic veșnic verde cresc până la o înălțime maximă de 30 cm și sunt acoperite cu frunze rulate, ca un ac, care rămân pe plantă tot timpul anului. Iarna înflorește de obicei din ianuarie până în aprilie, făcându-l un arbust cu înflorire timpurie. Mugurii florali se formează în toamna anului precedent.

O mulțime de flori se formează de-a lungul unei părți a ramurilor individuale ale florilor, fiecare floare fiind hermafrodită și învelită dublu. În forma lor sălbatică, pălăria de iarnă are un sepal roșu și petale albe, roz sau roșii. Opt stamine întunecate ies din flori în formă de tub. În perioada mai uscată, mai târziu, în timpul verii, planta își eliberează semințele care sunt dispersate de vânt.

Este Erica, această floare de iarnă prietenoasă cu albinele? Se pare că da!! Datorită timpului său de înflorire timpurie, erica de iarnă este o plantă importantă pentru albine atunci când ies pentru prima dată după iarnă. Albinele sunt la rândul lor necesare pentru polenizarea acestor minunate flori de iarnă. Erica este, de asemenea, o sursă importantă de hrană pentru omizile frumoaselor specii de molii – Anarta myrtilli și moșul cu aripi înguste (Eupithecia nanata).

Camelie

camelie plante care infloresc iarna

Îţi mai aminteşti de vestita Dama cu camelii, nu-i aşa? Există numeroase specii de Camelia (aproximativ 250), dar tipurile de Camellia cultivate în mod obișnuit ca arbuști de peisaj sunt Camellia sasanqua, Camellia japonica și hibrizii acestora.

Camelie este o plantă preferată pentru frunzele-i robuste şi florile sale asemănătoare cu trandafirii. Culorile florilor de camelii variază de la alb la lila şi de la roz la roşu închis. Ele încep să înfloreasă pe la mijlocul toamnei şi rezistă destul de bine iarna. Cameliile preferă locurile însorite, dar şi umbra parţială şi necesită o cantitate moderată de apă.

Dacă știi și alte plante care înfloresc iarna sau primavara devreme, îndrăznește și lasă-ne un comentariu prin care să ne spui care este planta!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

9 răspunsuri la „9 flori de iarnă de grădină ~ Plante rezistente la ger”

 1. Buna Jorjette, banuiesc ca esti o tipa adorabila si sexy, precum un trandafir parfumat in adierea racoritoare a serii de vara. Tot ce scrii aici denota dragoste si pasiune, ma faci sa visez doar citind. Sunt sigur ca esti si un suflet frumos. Incantat de cunostinta si iti multumesc mult pentru sfaturile utile despre florile de iarna. Esti un desert apetisant, cu gust irezistibil. Iti doresc o primavara reconfortanta si o vara plina de culoare si parfum. Alex (Constanta)

  1. Buna, Alex! M-ai facut sa rosesc si in acelasi timp sa rad cu gura pana la urechi, prin comentariul tau.

   Chiar sunt un trandafir parfumat printre flori, dar iti multumesc ca mi-ai reamintit intr-un fel acest lucru. Iti multumesc pentru timpul acordat pentru a citi toate aceste informatii, si in special pentru energia pe care mi-ai trimis-o.

   Sa fii fericit, draga Alex!

 2. De unde pot cumpara pentru plantat in gradina plante de spinz sau trandafirul craciunului si camelii ?

  1. Am gasit de cumparat planta de spanz online si camelie:
   https://www.gardenexpert.ro/flori/plante-acoperitoare-de-sol/spanz-de-iarna.html
   https://www.gardenexpert.ro/plante-ornamentale/plante-de-balcon/camelie.html

   Cameliile se gasesc mult mai usor decat spanzul si sunt disponibile in diverse culori. Pretul unei plante de spanz am remarcat ca e 9 lei, iar al cameliei 15. Camelii am vazut ca se gasesc si in supermarketurile care au flori

 3. Mi-a facut placere sa citesc articolul. Ce pacat ca n-am gradina… doar cea din balcon. Poate incerc acolo cu niste flori de iarna, dar nu sunt sigura ca rezista in ghiveci sau jardiniere.

  1. Multumesc pentru timpul acordat!! Poti incerca fara nici o teama, daca iti plac florile, atunci vor rezista in balcon!

 4. Avatar Mari li

  Unde in România as putea găsi hamamelis ?

  1. Uite ca am gasit: https://sweetgarden.ro/alunul_vrajitoarelor_(hamamelis_virginiana)

   Am comandat de la ei alte plante, sunt de incredere! (cel putin cand am comandat eu, erau 🙂 )

 5. Avatar dorina pascariu
  dorina pascariu

  Cu multa plăcere si bucurie am citit. Sunt incantata de toate, kiwi cu siguranta voi planta.Ma tenteaza si plăntuțele rezistente. Multumesc, aceste informatii le-am primit ca pe un dar. Toate urările de bine Jorjette C, multumesc si pentru cele încă necitite…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *