Gaita – Garrulus glandarius in latina – este cea mai colorata membra din familia corbului. Se spune despre gaite ca sunt timide si destul de greu de vazut, insa in mediul rural gaitele sunt frecvent vazute. Ele vin pe langa case si imita diverse sunete. Cel mai frecvent imita sunete de pisica, dar si sunete produse de alte animale. Daca uneori crezi ca e o pisica si nu vezi niciuna, sa stii ca e o gaita prin vreun copac.

La noi in tara nu este comuna, insa in America de Nord se intalneste gaita albastra, ceva mai mica ca dimensiune.

Informatii utile despre gaita ~ Descriere

Gaitele sunt pasari frumoase, au un aspect aproape exotic. Daca cineva iti spune despre o pasare pe care a vazut-o cu albastru, alb, roz, aproape tot timpul e vorba despre o gaita. Sunt destul de galagioase, insa adesea sunt mai intai auzite si apoi vazute.

Masculii si femelele sunt identici. Adultii au o coada neagra, iar la baza cozii au pene albe. Pe spate, solduri si caup au o culoare roscat cenusiu. Coroana este cu dungi inchise la culoare, au mustata neagra si gatul alb. Aripile sunt negre cu o portiune mai mare alba si o portiune mai mica pe margine cu pene albastre frumos colorate. In zbor, trasaturile evidente ale gaitei sunt aripile rotunjite, coada inchisa la culoare care contrasteaza cu albul stralucitor.

Gaita este cunoscuta pentru obiceiul ei de a manca ghinde, iar toamna le poti vedea ingropand ghinde pentru a le gasi mai tarziu, in timpul iernii. In principal, gaitele mananca nuci, seminte si insecte, insa uneori mananca si pui ale altor pasari si mamifere mici.

In aprilie incepe de obicei perioada de cuibarit, in care sunt depuse 4 pana la 5 oua. Cuibul gaitei este construit in copaci folosind crengute, alaturi de radacini si par pentru captuseala. Masculul va ajuta la construire cuibului si la hranirea puilor. La pui vor incepe sa le apara penele pe la 22 de zile.

Gaita in superstitiile si legendele romanesti

Gaița este cunoscută prin faptul că părăsește cuibul cel rău și alege cuibul cel bun al turturicii. Se spune despre aceasta pasare că ”vorbește„ 12 sau 24 de limbi. Într-adevăr, ea poate imita tot felul de zgomote și de ciripituri. In special gaiţa este cunoscută pentru că face ca pisica. Această însușire se explică astfel: ea și turturica au fost surori și își doreau să învețe cât mai multe tipuri de ciripit.

Se mai spune că gaițele ar fi fost blestemate de către împăratul lor să nu poată zbura în stoluri, ca alte păsări, care au un conducător, deoarece ele se certau și se pârau mereu una pe alta.

In traditiile romanesti este cunoscut şi faptul că dacă faci din gaiţă un prieten apropiat, aceasta îţi va aduce obiectele strălucitoare, pentru că este atrasă de tot ce sclipeşte. Gaita este o pasare curioasa, motiv pentru care poate fi usor ademenita.

Share the Love!

3 comentarii la „Gaita – informatii utile, superstitii si legende romanesti”

  1. Ion Popa

    Aș dori să știu dacă gaița suportă captivitatea, care-i este graiul cel mai des folosit, dacă evită omul și dacă poate fi întâlnită în parcuri, eventual urbane.

  2. Cristi

    Ar fi interesant sa poti dresa o pasare de talia gaitei, stiam ca singurele pasari care se pot dresa sunt papagalul si vulturul.

    1. Sunt convinsă că se poate dresa orice pasăre, însă secretul este să ai grijă de pasăre de mic pui, să fii pentru ea „mama”, să o hrăneşti, să fii prietenul ei, să o iubeşti şi să nu o creşti pentru a-ţi satisface nişte interese…

Spune care este gândul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *