Albina ~ Generalitati, magie, mituri si legende la români


albina - magie la romani
0
0

Albina este singura insectă care se bucură de întreaga prețuire și admirație a oamenilor. E plăcută lui Dumnezeu, adică e sfântă și e păcat să fie omorâtă, deoarece ea produce ceara lumânărilor cu care pot fi luminate bisericile.

Omul are nevoie de produsele ei – miere și creară – la naștere, la nuntă, la moarte.

Existența albinei în România este atestată încă din izvoarele antice. În mitologia  românească sunt cunoscute mai ales fapte ale albinei datând din perioada de dinainte de hristos. Ea l-a ajutat pe Dumnezeu la crearea lumii.albina - magie la romani

Generalitati despre albina

Cred ca a venit momentul sa vorbim si despre albine, dupa ce s-a vorbit atata despre posibilitatile de vindecare cu ajutorul produselor pe care ea le produce. Albina este o insecta care traieste de milioane de ani. Stiintific, albinele sunt cunoscute sub numele de Apis melifera. Asta s-ar traduce in “albine purtatoare de miere”. Ele sunt vitale ca si polenizatori.

Albina este singura insecta care produce alimente pe care omul le mananca.

Albinele au 6 picioruse, 2 ochi compusi din mii de lentile mici(cate unul pe fiecare parte a capului) ,3 ochi simpli pe partea superioara a capului, 2 perechi de aripi, o punga de nectar si un stomac.

Albina are 170 de receptori pentru miros, comparativ cu 62 prezenti la muste si 79 la tantari. Abilitatile olfactive exceptionale le permit albinelor semnale de recunoastere a rudelor, comunicare sociala in stup si recunoasterea mirosului pentru gasirea alimentelor. Simtul olfactiv al albinei este atat de precis, incat ar putea diferentia sute de soiuri florale diferite si stie daca o floare are polen sau nectar, de la cativa metri distanta.

Aripile albinelor au o miscare incredibil de rapida, de aproximativ 200 de batai pe secunda, de aici si bazaitul distinctiv.

Albina muncitor produce doar cateva picaturi de miere de albine in timpul vietii, Acest lucru ne face sa iubim si sa apreciem fiecare picatura de miere. Citeste mai departe pentru a intelege de ce are sens sa spui “ocupat ca o albina”.

Ce se spune despre albina la romani – Semnificatie

Dumnezeu a creat Pământul, inițial, ca o suprafață netedă. După ce a creat Cerul, a remarcat că-l croise prea mic și nu putea acoperi cu el tot pământul. El trimise albina la arici să-l întrebe ce ar trebui făcut pentru ca Cerul să poată acoperi tot pământul. Dar ariciul nu vru să-i împărtășească albinei acest secret cosmogonic.

Albina nu se mulțumi cu aceasta, ea se ascunse în spatele unei frunze de copac din apropiere. Stiind că ariciul are obiceiul de a vorbi singur, ea ascultă monologul înțeleptului care spuse pentru sine:

“Dumnezeu poate să facă munți și văi pentru ca Pământul să devină mai mic”.

Când albina își luă zborul, ariciul își dădu seama că albina trăsese cu urechea. El o blestemă pentru tot restul vieții ei să-și mănânce propriile excremente. Dar Dumnezeu care era foarte mulțumit de serviciul albinei, transformă blestemul. Balega albinei să fie de trebuință și oamenilor, ca hrană și ca medicament. Excrementele ei au devenit miere.

Se spune că albina (alb+sufixul -ina) ar fi fost la origine, de culoare albă. Ea a fost trimisă de Dumnezeu la diavol, să-l întrebe dacă ar fi bine să existe mai mulți sori. Albina se așeyă pe capul diavolului fără ca acesta să observe, și îi citi gândurile. Apoi zbură în cer, dar diavolul păcălit, o lovi cu biciul și astfel corpul ei se făcu negru, iar la mijlocmai subțire, gata să se rupă.

Culoarea corpului albinei se explică uneori prin faptul că a fost o fiică neascultătoare și de aceea a fost lovită de Sf. Petru cu un fulger.

La îndemnul șarpelui, albina ceru de la Dumnezeu ca omul pe care îl va înțepa, să moară. Dumnezeu acceptă această cerere, dar spuse că acest lucru se va întâmpla doar atunci când albina va aduna, într-un an, un decalitru de miere, astfel va trebui să moară ea însăși după ce l-a înțepat pe om. Așa se și întâmplă, căci nici o albină nu poate aduna atâta miere într-un an.

La origine, albina a fost o fată foarte harnică și fu binecuvântată de mama ei , aflată pe patul de moarte, să poată produce miere și astfel să aducă bucurie oamenilir. în schimb, fratele ei, (Paianjenul) fu menit să șadă mereu singur la războiul de țesut și să nu aibă noroc. Dumnezeu o binecuvântă pe albină: sângele ai să se facă miere, iar sudoarea ei – ceară.

În timp ce vechii egipteni credeau că albina s-a născut din lacrimile zeului soarelui, Ra, românii sunt de părere că ar fi luat naștere din lacrimile vărsate de Maica Domnului la moartea lui Iisus.

Albina este celibatară. Admiratorul ei, bondarul, îi cere mâna în fiecare an , primăvara. In acest timp ea este foarte slăbită și nu dorește să se căsătorească. În schimb toamna, după ce a prins din nou putere, ar dori să se căsătorească. Atunci nu mai vrea bondarul, deoarece îi este foame și trebuie să-și procure provizii pentru iarnă. Ea este castă și tot așa trebuie să fie și crescătorul de albine, altfel îi vor părăsi stupii.

Albinele trebuie protejate de deochi. Ele sunt ocrotite și de sfinți în ziua Ursului, iar de locul unde sunt albine nu se apropie nici un spirit rău. Pentru ca roiul să rămână puternic și rezistent, el trebuie să iasă primăvara din stup printr-un gât de lup așezat acolo de albinar.

După moarte, sefletul omului se preface într-o albină. Tot după moarte, crescătorul de albine care nu a vândut ceară, ci a dăruit-o bisericii, e condus la mormânt de roiuri de albine.

În basm, albina se numără printre animalele recunoscătoare. După ce a fost ajutată de protagonistul basmului, ea oferă acestuia o aripă. Când acesta va avea nevoie de ajutor, va trebui doar să ia aripa în mână și imediat vor veni roiuri de albine să-l ajute. Spre exemplu, trebuie să facă o lumânare de ceară într-o singură noapte sau să separe felurite semințe amestecate de răuvoitorul lui. Albinele indică unde locuiește zâna florilor, precum și drumul către lumea cealaltă.

Etichete: #Animale, #Dictionar magic, #Flori, #Generalitati, #Legende, #Lumânări, #Maica Domnului, #Mama, #Miere de albine, #Mitologia, #Mituri

Despre autor

2 comentarii la „Albina ~ Generalitati, magie, mituri si legende la români”

  1. Albinele sunt niste creaturi fascinante. Stiati ca daca dintr-o data ar disparea toate albinele, toate celelalte vietati ar avea de suferit? Asta pentru ca polenizarea, si implicit cresterea tutoror plantelor, fructelor, legumelor, nu s-ar mai realiza? Imaginati-va viata fara plante. Pur si simplu am disparea. Deci avem de multumit albinelor mult mai mult decat pentru mierea si ceara lor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *