Hippolyte Bernheim – unul din patronii şcolii medicale din Nancy

Ascultă articolul:

Print Friendly, PDF & Email
Hippolyte Bernheim

Hippolyte Bernheim (1837, Mulhouse – 1919, Paris), specialist în hipnoză. Este patronul şcolii medicale din Nancy împreună cu Liebeault. „L-am văzut pe bătrânul şi înduioşătorul Liebeault la lucru cu femeile şi copiii populaţiei proletare – spunea Freud cu ocazia trecerii lui prin Nancy, în 1889. Am fost martorul uimitoarelor experienţe ale lui Hippolyte Bernheim cu bolnavii din spital, şi aici am căpătat cele mai puternice impresii legate de posibilitatea puternicelor procese psihice rămase ascunse conştiinţei oamenilor” (Viaţa mea şi psihanaliza, 1925).

Ambroise Auguste Liebeault a fost mai degrabă un practician decât un teoretician; practica sa de hipnoză a contribuit mult la fundamentarea tezelor lui Hippolyte Bernheim. Profesor de medicină în 1870, acesta din urmă părăseşte Strasbourgul, după înfrângerea din 1870, pentru a se stabili la Nancy, rămas francez, unde va aştepta multă vreme înainte de a obţine o catedră la facultate. El se consacră studiului aprofundat al hipnozei şi al sugestiei.

Hippolyte Bernheim

Spre deosebire de Charcot, care susţinea că hipnoza nu este posibilă decât la isterici, el demonstrează că aceasta se aplică, la fel de bine, şi oamenilor sănătoşi, ajutat fiind de Liebeault, care a devenit maestru în arta de a hipnotiza. Urmează o ceartă cu adepţii lui Charcot, grupaţi sub denumirea de „Şcoala de la Salpetriere”.

Opera scrisă a lui Hippolyte Bernheim cuprinde: De la suggestion dans l’etat hypnotique et a V etat de veille (1884); De la suggestion et de ses applications â la therapeutique (1886); Hypnotisme, suggestion et psychotherapie (1890); UHypnotisme et la suggestion dans leurs rapports avec la medecine legale (1897).

Metodele sale, deşi novatoare, nu întruneau aprobarea unanimă a confraţilor săi.

Print Friendly, PDF & Email

Jorjette pe Pinterest

Jorjette pe Instagram


Păreri și Impresii

6 răspunsuri la „Hippolyte Bernheim – unul din patronii şcolii medicale din Nancy”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *