Lumea negativă în care trăim şi efectele ei

Societatea în care trăim îşi pune amprenta asupra noastră chiar şi fără să vrem. Nu degeaba i se spune acestui secol “al vitezei”, pentru că trăim într-adevăr la viteze ameţitoare. Dar această “viteză” nu înseamnă neapărat progres. Din păcate, faptul că suntem mereu ocupaţi să ne câştigăm existenţa, să ne satisfacem hobby-urile etc. coboară între noi şi familia noastră o cortină, care duce adesea la interminabile probleme de comunicare şi în final la divorţ.

Societatea, stilul de viaţă ne impune un mod negativist de a privi lucrurile, ne transformă în persoane sedentare, care dupa 8 ore (sau poate mai multe) de stat la birou nu mai avem putere să ne petrecem ceva vreme în natură sau împreună cu cei mici.

Câteodată, fără să ne dăm seama, folosim cuvintele în sens negativ. Cuvintele – aceşti mesageri ai gândului şi sentimentelor noastre – sunt chinuite şi contorsionate, aşa încât sensul lor se schimbă. Ne sperie şi comentăm cu îngrijorare fenomenul infracţional, mereu în creştere, dar nu facem nimic să schimbăm lucrurile. Până să se schimbe societatea, trebuie să ne schimbăm noi înşine. Ar trebui să înţelegem care sunt cauzele cu ale căror efecte ne întâlnim în fiecare zi şi să găsim o cale să îndreptăm aceste lucruri.

Dacă nu cu gândul la ceilalţi – pentru că de ce să nu recunoaştem, noi oamenii suntem egoişti – măcar cu gândul la viitorul copiilor noştri. Fiecare îşi doreşte ce e mai bun pentru copilul lui, dar acest “mai bun” începe cu noi. Nu trebuie să aşteptăm să “ni se spună” în ce direcţie să mergem, sau ce anume să facem. Dacă noi facem ceea ce e mai bine şi mai corect pentru familia noastră, acesta se va propaga în câţiva ani în familia pe care şi-o va întemeia copilul nostru sau prin casele prietenilor noştri, care ne vor lua ca exemplu.

Cum să începem să îndreptăm lucrurile?

Simplu: să ne gândim un pic de unde pornesc “relele” în familia noastra. O să vedeţi că motivele sunt cât se poate de “banale”. Se spune că “cine seamănă tunete, culege furtună”, aşadar, primul sfat este să nu răspundeţi unei certe cu o alta. Trebuie să aveţi ceva mai multă răbdare cu partenera/partenerul şi copiii dumneavoastră. Familia este foarte importantă: ne dă siguranţă, ne ajută să ne împlinim, ne ajută în momentele grele, de ce nu i-am da şi noi importanţa cuvenită?

Un alt “rău” pe care îl putem “eradica” este televizorul. Da, nu vă miraţi! Acea cutie cu sunete şi imagini care se găseşte în fiecare casă, spun specialiştii că aduce mai mult rău decât bine. Mai ales pentru copii. Ştiţi şi dumneavoastră că violenţele (fizice sau verbale) de pe micul ecran coboară adesea în mijlocul familiei şi al prietenilor. De aceea e foarte important la ce ne uităm noi ca părinţi dar şi ce le permitem copiilor noştri să vadă. Mamele n-ar trebui sa folosească televizorul pe post de bonă pentru cei mici.

Chiar dacă nu avem prea mult timp, trebuie să ne învăţăm copiii să aibă o viaţă activă. Dacă îi lăsăm în faţa televizorului cu orele, o să le fie foarte greu să se integreze în societate, să-şi facă prieteni sau să comunice cu colegii de şcoală şi profesorii. Ba chiar s-ar putea ca nici temele să nu mai vrea să şi le facă pentru ca “este ceva frumos la televizor”. Ideal ar fi ca cei mici să cunoască importanţa unui program zilnic cât mai variat.

Un lucru grav, cu adevarat grav, pe care îl fac părinţii este să-şi critice aspru odraslele. Dragi părinţi, menirea voastră este să vă ajutaţi copii să-şi găsească drumul în viaţă, să-i ajutaţi să-şi pună în valoare talentul pe care îl are fiecare, nu să le demolaţi încrederea în sine. Dacă aplicaţi această “strategie”, e vremea ca lucrurile să se schimbe. Şi încă începând din clipa asta.

Un alt lucru important, pe care uneori părinţii îl neglijează (“nu pot să-i vorbesc copilului despre asta”) sau nu sesizează că e cu adevărat important, este cum să ne pregătim copiii, cum să preîntâmpinăm o posibilă agresiune secuală asupra lor. Nu trebuie să vă mai spun, că o astfel de întâmplare este o traumă care lasă urme adânci. Aşa că, haideţi să trecem peste “ruşine” şi să ne învăţăm copiii cum să reacţioneze în astfel de situaţii. Dacă sunteţi de părere că nu sunteţi chiar cel mai bun sfătuitor în materie, sau nu găsiţi cuvintele potrivite, mergeţi împreună la un consilier. Veţi vedea că a meritat efortul.

Copiii au nevoie de familie! Au nevoie de o atmosferă caldă, de echilibru şi, mai ales, au nevoie de ambii părinţi, pentru că fiecare îşi influenţează copilul într-un anumit fel. Persoanele care îşi cresc singure copiii ştiu bine la ce ma refer. Specialiştii au constatat că cei care au crescut fără să aiba tată, sau au avut unul care nu prea s-a implicat în educaţia lor, devin timizi, nesiguri şi retraşi.

Cei cărora le-au lipsit mamele stabilesc cu mare greutate relatii cu secul opus, nu ştiu să-şi exprime sentimentele şi sunt străini de treburile gospodăăeşti. Dacă vrem să ne creştem copiii ca pe niste învingători, trebuie să le fim alături. Trebuie să îi convingem că merită să aibă încredere în ei şi să privească lucrurile în mod pozitiv.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

5 răspunsuri la „Lumea negativă în care trăim şi efectele ei”

 1. Daca in ceea ce priveste copii, e prea devreme sa ma pronunt, pot sa iti dau dreptate in privinta stresului care ne “inegreste viata”.

  Eu personal, stau la munca mai bine de 9 ore, fug la sala, ajung acasa pt a pregati masa pt a doua zi si ziua e gata. In weekend, curatenie.. si atat. Uneori simti ca nu mai ai viata, nu mai ai timp pt tine, iar atunci te gandesti care e scopul?

  Trebuie sa invatam sa ne facem timp pt noi, pt natura, pt cei dragi. E mai sanatos, mai placut, mai tot!

  Cand mi-am dat seama de siutaie am inceput sa iau masuri: sa imi organizez mai bine timpul, sa imi fac planuri. Cred ca o mare parte dintre noi ne plangem de viata noastra, de cei din jur, dar nu incercam cu adevarat sa ne schimbam pe noi!

 2. Avatar Eu_Pseudonim
  Eu_Pseudonim

  Avem timp de orice, dar cand vine vorba de tandrete parca uitam ca avem timp…
  Si nu e vorba numa` de bani (desi e si vina lor impartita in mare parte) dar si de manipularea la scara larga. Degeaba va spun eu voua aceasta, pentru ca trebuie sa fiti bine informati si sa nu va bazati ca daca stiti ca sunteti manipulat veti opri pericolul!
  Numa` bine si sanatate, astazi pe 2011…ce nostalgie sa te gandesti ca acusica vine si 2050, 2060…si va mai trece inca un secol, un secol in care eu an stat si care l-am dus pana la capat, un secol care va fi preluat de alta generatie care se va uita cu sila la anul 2000 si luandu-l ca pe o reprezentare a omului prost, fara creier…of of of!

 3. Avatar firma contabilitate
  firma contabilitate

  Banii fac Pamantul sa se invarta !

 4. adevarul este ca multa nebunie in lumea asta a noastra
  bani bani bani bani

 5. Avatar foraje puturi apa
  foraje puturi apa

  Stim cu totii ca viteza este o variatie in functie de timp. In ziua de azi avem nevoie de timp, de aceia incercam sa facem toate lucrurile intr-o mare graba, pentru a avea putin timp liber si pentru hobby sau familie. Relele pornesc din lipsa timpului care ar fi trebuit petrecut impreuna cu partenerul de viata sau familia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *