Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Marele secret, marele arcan al arcanelor

Marele arcan, adică secretul indicibil și inexplicabil, este știința absolută a binelui și a răului. Când veți mânca din fructul oprit al acestui pom, veți fi ca zeii, spune șarpele; dacă veți mânca veți muri, spune înțelepciunea divină. Astfel binele și răul rodesc pe același pom și răsar din aceeași rădăcină. Binele personificat este Dumnezeu, răul personificat este diavolul.

A cunoște secretul sau știința lui Dumnezeu înseamnă a fi ca Dumnezeu. A ști secretul sau știința diavolului înseamnă a fi ca diavolul. A dori să fii și Dumnezeu și diavol în același timp înseamnă a absorbi în sine antinomia cea mai absolută, două forțe contrarii dintre cele mai opuse, înseamnă a dori să închizi în sine un antagonism infinit. Înseamnă a bea otrava care stinge soarele și arde lumile, a îmbrăca roba devoratoare a lui Dejanire, a te destina rapid și înfricoșător tuturor morților.

Marele arcan – marele secret

Am spune, vai de cel care vrea să știe prea mult! pentru că dacă știința excesivă și îndăzneață nu-l va ucide, ea îl va înnebuni cu siguranță. A mânca din pomul științei binelui și răului înseamnă a asocia binele răului și a le asimila pe amândouă. Înseamnă a acoperi cu masca lui Typhon fața luminoasă a lui Osiris, a ridica vălul secret al lui Isis, a profana sanctuarul.

Temerarul care îndrăznește să privească soarele în față orbește, și pentru el soarele devine negru. Ne este interzis să spunem mai departe, voi încheia revelația prin imaginea celor trei pantacle: primul pantaclu, steaua albă sau Steaua celor Trei Magi; Al doilea pantaclu, steaua neagră, Steaua rea; Al treilea pantaclu, steaua roșie, Pentagrama divinului Paraclet.

marele arcan - cheia lui Guillaume Postel
Marele arcan – Cheia lui Guillaume Postel

A mai rămas acum pentru a completa ideea să oferim și cheia lui Guillaume Postel. Cheia este cea a tarotului. Se văd cele patru culori, bastonul, cupa, sabia, dinarul sau cercul, corespunzând celor patru puncte cardinale ale cerului și celor patru animale sau semne simbolice, numerele și literele dispuse în cerc, apoi cele șapte semne planetare cu indicația triplei lor repetiții, semnificată prin trei culori reprezentând lumea naturală, umană și divină ale căror embleme heroglifice compun douăzeci și unu de mari atuuri hieroglifice ale jocului nostru actual de tarot. În centru inelului se vede dublul triunghiului formând steaua sau pecetea lui Solomon, ternarul religios și metafizic analog ternarului natural al generației universale în substanță echilibrată. În jurul triunghiului se află crucea care împarte cercul în patru părți egale, astfel că simbolurile religiei se reunesc cu liniile geometriei, credința completează știința și știința dă seama de credință.

Cu ajutorul acestei chei se poate înțelege simbolismul universal al vechii lumi și se pot constata frapantele ei analogii cu dogmele noastre. Se va recunoaște astfel că revelația divină este permanentă în natură și în umanitate. Se va simți că creștinismul nu aduce în templul universal decât lumina și căldura, făcând să coboare spiritul carității care este însăși viața lui Dumnezeu.

Tradus: Eliphas Levi – Cheia marilor mistere

Discuții: 7 păreri

  1. dan dan
  2. Noni Noni
  3. Noni Noni
  4. .:dan izvernariu .:dan izvernariu
  5. Noni Noni

Lasă un răspuns

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.