Marele secret, marele arcan al arcanelor

marele arcan - cheia lui Guillaume Postel

Marele arcan, adică secretul indicibil și inexplicabil, este știința absolută a binelui și a răului. Când veți mânca din fructul oprit al acestui pom, veți fi ca zeii, spune șarpele; dacă veți mânca veți muri, spune înțelepciunea divină. Astfel binele și răul rodesc pe același pom și răsar din aceeași rădăcină. Binele personificat este Dumnezeu, răul personificat este diavolul.

A cunoște secretul sau știința lui Dumnezeu înseamnă a fi ca Dumnezeu. A ști secretul sau știința diavolului înseamnă a fi ca diavolul. A dori să fii și Dumnezeu și diavol în același timp înseamnă a absorbi în sine antinomia cea mai absolută, două forțe contrarii dintre cele mai opuse, înseamnă a dori să închizi în sine un antagonism infinit. Înseamnă a bea otrava care stinge soarele și arde lumile, a îmbrăca roba devoratoare a lui Dejanire, a te destina rapid și înfricoșător tuturor morților.

Marele arcan – marele secret

Am spune, vai de cel care vrea să știe prea mult! pentru că dacă știința excesivă și îndăzneață nu-l va ucide, ea îl va înnebuni cu siguranță. A mânca din pomul științei binelui și răului înseamnă a asocia binele răului și a le asimila pe amândouă. Înseamnă a acoperi cu masca lui Typhon fața luminoasă a lui Osiris, a ridica vălul secret al lui Isis, a profana sanctuarul.

Temerarul care îndrăznește să privească soarele în față orbește, și pentru el soarele devine negru. Ne este interzis să spunem mai departe, voi încheia revelația prin imaginea celor trei pantacle: primul pantaclu, steaua albă sau Steaua celor Trei Magi; Al doilea pantaclu, steaua neagră, Steaua rea; Al treilea pantaclu, steaua roșie, Pentagrama divinului Paraclet.

marele arcan - cheia lui Guillaume Postel
Marele arcan – Cheia lui Guillaume Postel

A mai rămas acum pentru a completa ideea să oferim și cheia lui Guillaume Postel. Cheia este cea a tarotului. Se văd cele patru culori, bastonul, cupa, sabia, dinarul sau cercul, corespunzând celor patru puncte cardinale ale cerului și celor patru animale sau semne simbolice, numerele și literele dispuse în cerc, apoi cele șapte semne planetare cu indicația triplei lor repetiții, semnificată prin trei culori reprezentând lumea naturală, umană și divină ale căror embleme heroglifice compun douăzeci și unu de mari atuuri hieroglifice ale jocului nostru actual de tarot.

În centru inelului se vede dublul triunghiului formând steaua sau pecetea lui Solomon, ternarul religios și metafizic analog ternarului natural al generației universale în substanță echilibrată. În jurul triunghiului se află crucea care împarte cercul în patru părți egale, astfel că simbolurile religiei se reunesc cu liniile geometriei, credința completează știința și știința dă seama de credință.

Cu ajutorul acestei chei se poate înțelege simbolismul universal al vechii lumi și se pot constata frapantele ei analogii cu dogmele noastre. Se va recunoaște astfel că revelația divină este permanentă în natură și în umanitate. Se va simți că creștinismul nu aduce în templul universal decât lumina și căldura, făcând să coboare spiritul carității care este însăși viața lui Dumnezeu.

Tradus: Eliphas Levi – Cheia marilor mistere


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

7 răspunsuri la „Marele secret, marele arcan al arcanelor”

 1. Iara-si multumesc! 🙂 pt.Distilatio

 2. Si inca ceva
  “Am spune, vai de cel care vrea să știe prea mult! pentru că dacă știința excesivă și îndăzneață nu-l va ucide, ea îl va înnebuni cu siguranță. A mânca din pomul științei binelui și răului înseamnă a asocia binele răului și a le asimila pe amândouă. Înseamnă a acoperi cu masca lui Typhon fața luminoasă a lui Osiris, a ridica vălul secret al lui Isis, a profana sanctuarul.”
  Daca mananci atunci cand nu esti pregatit, te imbolnavesti si mori, daca mananci la timpul potrivit te vindeci si evoluezi.
  Daca pomul cunoasterii binelui si raului se afala in rai, el era necesar. Adam si Eva au fost alungati din rai pentru ca au incalcat o importanta porunca divina, nu pentru ca au mancat un mar.

 3. “A cunoște secretul sau știința lui Dumnezeu înseamnă a fi ca Dumnezeu. A ști secretul sau știința diavolului înseamnă a fi ca diavolul.”
  Aici eu consider ca se greseste mult, pentru ca daca stii stiinta sau ce stie dumnezeu nu te face asemenea lui Dumnezeu. In afara de stiinta mai este nevoie de potente, vointa si decizie. daca detii doar stiinta este ca o carte sau biblioteca. Dumnezeu stie si tot ce stie diavalul dar totusi nu este asemenea diavalului, Dumnezeu a ales ce anume si cum sa foloseasca si ce fapte sa faca, la fel si diavolul, stie o parte din ce stie Dumnezeu, dar prefera sa fac contrariul, in loc sa foloseasca ceea ce stie in creatie foloseste n distrugere. Faptele ne pozitioneaza de o parte sau alta a barierii dintre bione si rau si nu doar cunoasterea.
  Cunoasterea te poate ajuta sa intelegi diferenta dintre bine si rau, dar tu iei decizia, iar aici este vorba si de intelepciune.
  @Jorjette Poate nu am reusit sa spun eva mai plin de substanta la comentariul anterior, am zis eu ca sunt mai sucint, un comentariu nu trebuie sa fie cat un articol

 4. @dan, Şi noi suntem bucuroşi să recomandăm! Cu plăcere.

  @Noni, De vorbit şi eu pot vorbi despre bine şi rău. Comentariul tău este tare lipsit de substanţă …

 5. Avatar .:dan izvernariu
  .:dan izvernariu

  Multumesc pentru share blog in siteul Dvs.

 6. Faptele te transforma in asemenea lui Dumnezeu sau asemenea Demonilor, cunoasterea este o modalitate prin care poti folosi informatiile in bine sau rau, intepelciunea te ajuta sa iei decizia de a face bine sau rau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *