Consumul de medicamente la femeile insarcinate

Toate medicamentele sunt potenţial periculoase pentru sarcină, iar riscurile asociate cu administrarea acestora sporesc în timpul sarcinii datorită efectelor potenţiale pe care ar putea să le aibă atât asupra dezvoltării fătului, cât şi asupra mamei. Chiar şi aşa, femeile consumă medicamente atunci când sunt însărcinate, iar 80% dintre aceste medicamente nu sunt prescrise de către medici. Consumul sporit de medicamente nu reprezintă o surpriză dacă e să luăm în calcul numărul de mesaje legate de medicamente pe care le vedem şi auzim în fiecare zi. Impotriviţi-vă acestor mesaje, nu le daţi importanţă şi lăsaţile să treacă pe lângă voi – gândiţi-vă la binele vostru şi al copilului!

Ca regulă generală, marea majoritate a medicamentelor pe care le ia o mamă vor ajunge la făt. Siguranţa vizavi de efectul asupra fătului a marii majorităţi a medicamentelor aflate în acest moment pe piaţă nu a fost testată. Efectele asupra copiilor sunt deseori descoperite abia după naşterea acestora. Thalidomida, de exemplu, a fost testată pe rozătoare şi nu a produs deformaţii membrelor, deformaţii care au apărut mai târziu la copii umani. Riscurile ar putea fi reduse — 1 din 10 000 sau din 50 000 de cazuri — dar consecinţele sunt grave. Nu este nevoie să vă asumaţi nici cel mai mic risc, cu excepţia cazului în care medicaţia este absolut necesară.

Multe medicamente suferă modificări atunci când sunt depozitate timp îndelungat şi odată cu trecerea timpului, devin mai periculoase. Sarcina constituie un moment excelent să aruncaţi toate medicamentele din dulapul de medicamente.

Când luăm în considerare siguranţa bebeluşilor, ar trebui să considerăm medicamentele ca fiind principalii vinovaţi până la proba contrarie. Înainte de a lua orice medicament – chiar şi aspirină – atunci când sunteţi însărcinată sau când alăptaţi, consultaţi-vă medicul.

Articol etichetat cu:

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Discuții: 2 păreri

  1. Gigi Gigi
  2. Vio Vio

Spune părerea ta!

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.