Pasarea drongo care imită sunetele de alarma

Crezi că furtul şi înşelătoria este ceva 100% uman? Înseamnă că nu ai cunoscut pasarea drongo, cel mai specializat hoț african! După cum spun unii specialişti ce au studiat comportamentul unor păsări şi animale din Africa, ar trebui să luăm lecţii de la pasarea drongo.

Fără să aibe nici o legătură cu faptul că este neagră, această pasare drongo originară din Africa, reuşeşte să păcălească suricatele și să le fure mâncarea, apelând la un mod foarte mişelesc.

Pasarea drongo (Dicrurus adsimilis) mimează sunetul de alarmă produs de alte specii, sunetul fiind folosit pentru a chema în ajutor alte pasari drongo. Uneori eliberează terenul cu această alarmă falsă și astfel pasarea drongo servește hrana altuia.

Un doctor de la Universitatea din Cambridge, Tom Flower, a studiat mitul zburatoarei drongo, si a descoperit informatii inedite. Chiar a publicat un studiu știintific dedicat tot acestei pasari care mimează sunete.

Pasarea drongo are o strategie de a fura

pasarea drongo si suricatele

Pasarile se anunţă printr-un sunet specific, o alarmă, în cazul în care este vorba despre vreun pericol sau de vreun prădător. Pasarea drongo mimează chiar şi sunetele de alarmă ale altor specii de păsări şi îl produce atunci când vrea să fure hrana suricatelor de exemplu.

Tom Flower spune ca a înregistrat ore întregi sunete de la pasarile drongo si crede ca ele imita si sunetele de alarma a suricatelor.

Fiind vorba de un adevărat plan pus la cale, suricatele chiar încearcă să înveţe sunetul de chemare al acestor păsări, pentru a avea timp să se retraga cu hrana.

Pasarile drongo sunt şi mai inteligente, ele lansează sunete false, mimând alte zburătoare, şi stau atente pentru a urmări momentul perfect în care pot să le fure mâncarea suricatelor. Suricatele aproape că nu au nici o scăpare cu pasarea drongo. Sunt urmarite de aceste orătănii, ce zboară prin apropiere, şi aşteaptă ca nişte adevăraţi hoţi să le ia prada.

Lucrează în echipă și pentru Tom Flower acest aspect l-a făcut să concluzioneze: un pui de pasare drongo învață de la păsările adulte pentru că le urmăresc când sunt în misiunea lor mișelească, și chiar aplică tehnica pe proprii compatrioți, puii exersează același truc cu alarma!

O zburatoare foarte inteligentă! Pasarea drongo are şi culoarea predominantă a hoţilor (negru), poate totuşi e doar o coincidenţă căci ştiu şi hoţi de culoare deschisă 🙂

Intra aici pentru demonstraţii de sunete şi mai multe informaţii despre pasarea drongo.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Pasarea drongo care imită sunetele de alarma”

  1. Unele animale sunt atât de isteţe… e poate şi normal când supravieţuirea e aşa grea… înveţi de nevoie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *