Pisica animal ambivalent – generalitati, mituri si legende

pisica

Despre pisica s-a dovedit ca are propria sa personalitate. Se pare ca pisica se bucura de un auz foarte fin – poate detecta o gama extrem de larga de frecvente. Pisica poate detecta de la 55 Hz pana la 79 kHz, o serie de 10.5 octave care sunt sunete foarte inalte pe care doar oamenii si cainii le pot auzi.

Pisica este un vanator eficient pe timp de noapte atunci cand ochii ei, care reflecta lumina, ii permit sa vada mult mai bine decat prada.

Pisicile comunica intre ele prin marcarea copacilor si a gardurilor, prin fecale sau prin zgarieturile lasate.

Pisicile sunt foarte agile, iar cozile lor lungi le ajuta la pastrarea echilibrului. Coada flexibila are 28 de vertebre.

Pisica are o coloana vertebrala mobila care ii permite sa-si roteasca jumatatea din fata a coloanei vertebrale intr-un unghi de 180 de grade in raport cu cealalta jumatate. Gheareledin fata sunt capabile de o gama larga de sarcini, de la deschiderea usii la prinderea si haituirea pradei.

Limba pisicii are un fel de tepi de aproximativ 500 micrometri, numiti papile. Acestea sunt destul de rigide deoarece contin keratina. Sirurile de papile actioneaza ca o perie ce le permite sa-si linga si sa-si curete blana. Unele pisici, in special cele cu parul mai lung regurgiteaza ocazional ghemotoacele de blana ce au fost colectate in stomacul de ingrijire.

Pisicile isi conserva energia prin programul de dormit care este mult mai mare decat al altor animale, mai ales atunci cand acestea sunt adulte. Durata zilnica de somn variaza de obicei intre 12-16 ore. Unele pisici pot chiar dormi 20 de ore din 24. in timpul somnului, pisicile experimenteaza perioade scurte de somn insotite de miscarea rapida a ochilor si spasme musculare, ceea ce sugereaza ca acestea viseaza.

De fiecare data cand o pisica se trezeste, se intinde in mod automat pentru a-si intinde fiecare muschi si tendon, pentru a se restabili circulatia.

Pisicile sunt in general animale afectuoase si le place sa fie rasfatate si mangaiate.

S-a dovedit stiintific ca o pisica la casa omului este buna pentru sanatate deoarece poate reduce aparitia hipertensiunii arteriale si alte boli.

Pisica – mituri si legende la romani

Pisica este un animal ambivalent. Pe de o parte ea este plăcută de Dumnezeu. A luat ființă din mănușa Domnului sau a lui Noe, care a fost aruncată în timpul potopului, acolo unde șoarecele încerca să găurească arca, pentru ca sufletele ce se adăposteau acolo să treacă în posesia diavolului: are ochi de diavol, iar când tună, diavolul se ascunde într-o pisică sau se preface în pisică.

pisica

După alte povestiri, ea a luat ființă dintr-o tânără ostilă femeilor bătrâne, iar Eva a fost creată dintr-o coadă de pisică.

Pisica e dușmănoasă cu stăpânii ei. Ea le dorește moartea, pentru ca ea să poată stăpâni singură casa. Când un membru al familiei a murit, pisica este alungată din casă, pentru că astfel ar exista pericolul să mănânce nasul mortului sau să treacă pe sub sicriu, iar mortul să devină strigoi.

Pisica a fost la origine căsătorită cu câinele. Mariajul a funcționat bine până când ea s-a gândit să angajeze un argat, cu care apoi și-a înșelat bărbatul. Pentru că nu mai era liniște în familie, Dumnezeu a preschimbat femeia în pisică, bărbatul în câine și argatul în șoarece.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *