Plantarea capsunului ~ Ingrijire, crestere, fructificare, soiuri

Cultivarea capsulului, plantarea capsunului, ingrijire, inmultire

Citind acest articol, vei descoperi tot ce trebuie sa stii despre plantarea capsunului, despre cerintele lui fata de mediu, crestere si fructificare. Vei afla secrete pe care trebuie sa le stii despre cultivarea capsunului, despre ingrasarea solului si soiurile recomandate. Vei invata cum se planteaza corect stolonii de capsuni si cand se recomanda plantarea capsunului pentru a profita la maxim de calitatea fructelor.

Avand talie redusa (15-40 cm ), capsunul poate valorifica spatii foarte mici din gradina casei. Capsunele se coc in mai-iunie, odata cu ciresele. Ele sunt bogate in zaharuri, vitamina C, saruri minerale si alte substante. Fructele capsunului se consuma proaspete sau prelucrate (dulceata, jeleu, gem, compot, sirop, capsunata).

Afla mai multe informatii despre beneficiile consumului de capsune!

Particularitati de crestere si fructificare ale capsunului

Partea subterana a capsunului este formata dintr-o tulpina (rizom) cu numeroase ramificatii. Acestea sunt foarte scurte (1-2 cm) si din ele pornesc radacini subtiri. Aceste radacini se afla la adancimea de 8-25 cm. Din acest motiv, capsunul este sensibil la seceta, din acest motiv, plantarea căpșunului trebuie făcută luând în considerare acest aspect.

Partea aeriana a capsunului este alcatuita din ultimele ramificatii ale rizomului, din lastari foarte scurti, frunze, stoloni si inflorescente. Frunzele capsunului traiesc 60-70 de zile, reinnoindu-se treptat. Unele frunze se mentin verzi si in cursul iernii, sub zapada.

Stolonii sunt filamente prevazute cu noduri. La fiecare nod de pe stolon se formeaza o rozeta de frunze. La inceput rozetele se hranesc de la planta mama, iar mai tarziu formeaza radacini proprii si devin plante de sine statatoare. Cel mai mare numar de stoloni il formeaza plantele in varsta de 2-3 ani.

Plantarea capsunului pe straturi inalaate permacultura

O inflorescenta de capsun formeaza frecvent 8-10 flori, care apar in serii, de la baza inflorescentei spre varf. Ultimele flori ale capsunului de obicei nu leaga fructe. Primele 3-5 flori deschide in inflorescenta dau fructele cele mai mari. Ultimele fructe legate raman mici. Infloritul la capsun este foarte esalonat, pe aceeasi planta (21-55 zile). Din acest motiv formarea, cresterea si coacerea fructelor au loc tot esalonat.

Cele mai multe soiuri de capsun sunt autofertile, cu flori hermafrodite. Asta inseamna ca se poate cultiva doar un singur soi in gradina. Inflorescentele apar esalonat la 2-4 saptamani de la inceputul cresterii frunzelor. Plantele de capsun infloresc tarziu (in mai). Din acest motiv capsunul sufera foarte rar din cauza brumelor, plantarea căpșunului fiind mai mereu un succes.

O planta de capsun traieste 3-5 ani. Dupa varsta de 3 ani, incep sa se usuce unele radacini – cele mai profunde, in timp ce inflorescentele de inmultesc. Aceste inflorescente, fiind hranite insuficient, formeaza si leaga putine fructe, care raman mici. Din aceasta cauza, in anul al 4-lea de la plantarea capsunului, productia se reduce cu aproximativ 50% fata de anul anterior. Chiar si calitatea este mai slaba. De aceea, nu este rentabil ca plantele de capsun sa fie mentinute mai mult de 3 ani. In aceasta perioada se obtin doua recolte mari. O planta de capsun produce 150-300 g fructe, mai rar pana la 500 g.

Cerintele capsunului fata de factorii de mediu si zonarea culturii lui

Capsunul este o planta de climat umed si racoros. El reuseste in regiuni cu 600-900 ml precipitatii anual. In zonele sudice, necesita irigatie. Daca nu se uda in perioadele de seceta din iulie-august, plantele de capsuni de usuca. Excesul de umezeala in timpul coacerii fructelor produce putrezirea capsunelor. Cerintele fata de lumina sunt moderate. In conditii de umbra, plantele formeaza un frunzis abundent, emit numerosi stoloni, dar dau productii mici si de calitate slaba.

Solurile usoare care formeaza greu crusta, sunt cele mai favorabile pentru plantarea căpșunului. In gradini, capsunul se poate cultiva in toate zonele. Aici el se poate uda dupa necesitati.

Soiuri de capsuni indicate pentru gradina

Se cultiva doua grupe de soiuri de capsun:

  • neremontate (cu o recolta pe an)
  • remontate.

Căpușunii remontați infloresc si leaga fructe incontinuu, din aprilie – mai pana in octombrie. Productia are doua maxime, in mai – iunie si in septembrie – octombrie. Daca se acopera cu tunel de plastic, plantele de capsun isi pot coace fructele si dupa caderea brumelor, toamna. Cele mai productive si cu fructe mari sunt soiurile neremontate, acestea fiind singurele indicate pentru plantatii industriale. In gradini dau rezultate bune si soiurile remontate (Profusion, Red Rich, etc). Dintre soiurile neremontate, cele mai valoroase sunt Regina, Gorella, Pocahontas, Senga Sengana, Talisman, Red Gaunthlet si Creasta de cocos.

Plantarea capsunului ~ Cum se planteaza corect

Inainte de plantarea capsunului, terenul se ingrasa cu 4-5 kg de belagar bine putrezit la m2 si se lucreaza la o adancime de cazma (30 – 35 cm). Se marunteste si se niveleaza foarte bine. Pamantul trebuie sa fie complet curat de buruieni, in special de pir. Daca pirul patrunde in interiorul tufelor de capsuni, nu se mai poate distruge.

Plantarea capsunului se face toamna (15 august – 15 octombrie), primavara sau chiar vara (15 iulie – 10 august). Daca se uda la timp, capsunii plantati vara cresc viguros pana in toamna, diferentiaza muguri de rod si dau o recolta buna in anul urmator, obtinandu-se astfel 3 recolte in 3 ani. Plantele de capsun sadite primavara sau toamna tarziu dau prima recolta doar in anul al doilea.

Distanta de plantare la capsun in gradina este de 50-60 cm intre randuri si de 20-25 cm pe rand. Inainte de plantare, stolonii se fasoneaza, lasandu-li-se numai 3 frunze sanatoase. Radacinile nu se scurteaza, dar se mocirlesc. Este necesar ca la plantarea capsunului sa se foloseasca rozete de capsun procurate din pepinere (material liber de viroze).

Plantarea capsunului se face in copci (gropite), astfel ca mugurul central al rozetei sa fie la nivelul solului, ca in imagine. Este foarte important ca plantarea capsunului sa se faca corect pentru a avea plante sanatoase.

Plantarea capsunului in gradina cum se planteaza corect
Plantarea capsunului in gradina – cum se planteaza corect

Plantarea prea adanca a capsunului produce fenomenul de incremenire a plantelor si putrezirea mugurului central. Radacinile se rasfira cu degetele in interiorul copcii, iar pamantul bine maruntit si suficient de umed se aseaza si se preseaza in jurul plantei cu palmele. Udarea dupa plantarea capsunilor este obligatorie zilnic, spre seara, pana ce se prind plantele. Nu se uda peste frunze deoarece se mocirlesc si se lipesc de sol. Capsunul se uda alaturi de planta, intr-un santulet sub forma de inel.

Mulcirea la capsuni

Mulcirea dupa plantarea capsunului cu mranita, turba, paie putrezite si maruntite, conserva bine umiditatea solului. Mulcirea la capsuni favorizeaza prinderea si cresterea plantelor.

In luna noiembrie, dupa ce temperatura aerului coboara sub -5 grade Celsius, capsunii plantati toamna se acopera (mulcesc) contra gerului, cu paie marunte, pleava, frunze uscate, etc. Se formeaza un strat gros de 3-4 cm. Printre aceste materiale este important sa se poata observa frunzulitele rozetelor. Mulciul retine mai bine zapada si protejeaza plantele.

Lucrari de intretinere dupa plantarea capsunului

Primavara, imediat dupa zvantarea terenului, se strang cu grebla materialele folosite ca mulci si frunzele uscate. Se depoziteaza in gramada de compost (vezi cum se face compostul). Pana la inflorit se fac 3 prasile superficiale (6-8 cm), pentru a nu distruge radacinile capsunului.

Cand leaga primele capsune, se aseaza paie curate, marunte, nu grosiere. In loc de paie se pot folosi fasii de plastic late de 20-25 cm. Se pun pe ambele parti ale randului de capsuni, pentru a preveni contactul fructelor cu pamantul, deci murdarirea, eventual putrezirea lor.

In perioada de inflorire a capsunului si legare a fructelor care dureaza in medie 3-40 de zile, se uda pe timp de seceta si se plivesc buruienile. Imediat dupa recoltarea capsunelor, se indeparteaza materialele puse sub inflorescente. Se suprima stolonii si se lucreaza solul la o adancime de 8-10 cm la mijlocul intervalelor si 4-6 cm langa plante. Pana toamna se mai fac 3 prasile, eventual se mai suprima o data stolonii si se uda pe timp de seceta. Administrarea de ingrasaminte naturale splimentare dupa recoltare (inainte de lucrarea solului), aduce sporuri de productie.

Cultura protejata a capsunului

Daca in ultima perioada a lunii februarie sau in prima decada din martie, peste randurile de capsuni se pun tunele din material plastic, coacerea fructelor poate fi grabita cu 2-3 saptamani, fata de cultura in camp deschis. Se protejeaza plantele de capsun aflate in anul al doilea sau al treilea de vegetatie. In orele calde din zi, tunelele se descopera. Se face acest lucru pentru a putea intretine cultura, a aerisi plantele de capsun si a permite accesul albinelor care fac polenizarea.

Particularitati ale maturarii si recoltarii capsunilor

Deoarece se coc esalonat, culegerea capsunilor se face in 5-8 reprize. Fiind foarte perisabile, fructele se sorteaza in timpul culesului. Capsunile pentru consum in stare proaspata se culeg impreuna cu caliciul si o portiune din codita. Cele destinate industrializarii se recolteaza fara codita. Capsunele care nu se culeg in ziua cand ajung la coacere, se depreciaza.

Culesul se incepe dupa ce se zvanta roua de pe plante. Ambalajele cu fructe se stivuiesc la umbra. Fructele se trimit la piata, la centrul de colectare sau se proceseaza in ziua culesului.

Bibliografie:

Cultura pomilor pe langa casa – Grigore Mihaescu, Editura Ceres, Bucuresti 1982


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *