Copilul geniu: marea problemă a părinților copiilor isteți

Copilul geniu micul einstein

Copilul dvs. este vioi, citeşte mult şi înţelege totul repede? Fiţi mândri de acest lucru, dar şi foarte atenţi, vă îndeamnă psihologii, pentru că ceea ce pare un noroc devine un handicap dacă copilului geniu nu i se cunoaşte şi recunoaşte reala valoare.

Există copii ce au un talent particular ce trebuie cunoscut şi valorificat. Sunt alţii care sunt înaintea celorlalţi copii de aceeaşi vârstă în privinţa limbajului, logicii, înţelegerii, creativităţii. Ei reprezintă 5% din populaţia infantilă şi sunt definiţi copii genii sau copii precoce.

Este firesc să vă întrebaţi: Cum recunoastem copilul geniu?

Portretul ideal este cel al unui copil vioi, care reuşeşte fără efort, este dotat cu o memorie excelentă, este curios, pasionat, capabil de o mare concentrare. Copilul geniu este copilul care a vorbit repede şi are un vocabular surprinzator de bogat. A învăţat să citeasca înainte de a merge la şcoală. Citeşte mult şi rapid. Este pasionat de dicţionare şi enciclopedii. Foarte curios, pune întrebări originale. Are o mare putere de concentrare şi de observaţie. Preferă compania adulţilor, sau a copiilor mai mari decât el. Are simţul umorului extrem de dezvoltat. Sensibil la nedreptăţi, are inţelegere pentru ceilalţi. Are mari înclinaţii spre logică şi raţionamente corecte. Este înzestrat cu un caracter energic. Copilul geniu este un copil independent, solitar şi imaginativ.

Care sunt pericolele ce pândesc un copil precoce?

În primul rând, accentuează psihologii, copilul geniu are nevoie de a fi sprijinit în evoluţia sa. Cu cât este mai diferit de copiii de vârsta sa, cu atât riscul de a apărea tulburări de comportament este mai mare. Cum se dezvoltă mai repede decât colegii săi, îi este greu să-şi facă prieteni. Cei de aceeaşi vârstă i se par prea mici, iar cei cu care îi place lui să discute îl tratează ca pe un copilaş. În aceste condiţii devine solitar sau caută compania adulţilor. La şcoală, dacă se repetă ceea ce el ştie deja există riscul de a se plictisi şi de a i se inhiba competenţele. Copilul va trebui încurajat să menţina ritmul său.

În sfârşit, chiar dacă mintea lui este strălucitoare, un copil precoce îşi menţine totuşi vârsta afectivă. La 8 ani este încă mic, chiar dacă judecă precum unul mare. Paradoxal, nevoile sale afective dau imaginea unui imatur. Este limpede, nu este uşor de crescut copilul geniu ce necesită multă disponibilitate. În plus, un astfel de copil foarte exigent este adesea fragil. Pentru a face faţă curiozităţii sale ar fi util să îl înscrieţi într-un club de informatică, să urmeze cursuri de limbi străine, etc. Mai mult, este de dorit să faceţi astfel încât să întâlnească copii de vârsta sa cu înclinaţii şi performanţe în alte domenii: sport, activităţi artistice etc. Va constata astfel că nu trece totul doar prin inteligenţa logică şi s-ar putea să i se dezvolte sentimentul prieteniei şi solidarităţii.

Dacă aveti un copil geniu, cum reușiți să îl susțineți în evoluția sa? Vă aștept în comentarii!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *