Puricele în mitologia românească, generalitati

puricele

Puricele are patru stadii de viata: ou, larva, pupa si adult. El se hraneste cu sangele gazdei – om, pasare, reptila, animale domestice si salbatice. Puricele femela poate depune 2000 de oua in timpul vietii.

Puricele poate trai mai mult de 100 de zile fara a suge sange. Femela purice consuma in schimb de 15 ori greutatea corpului ei pe zi.

Puricele poate sari pana la 150 de ori propria inaltime. E ca si cum noi oamenii am putea sari peste blocuri dintr-un singur salt.

Unele animale pot dezvolta alergii la saliva de purice, care provoaca iritatii severe si prurit. Cel mai bun mod de a le verifica de purici este un pieptene de purici.

Puricele – mituri si legende la romani

Această insectă care se naște în luna martie și care îi chinuie pe oameni în decursul sezonului cald își datorează viața lui Noe care a promis Năpârcii drept răsplată pentru că a salvat arca de la scufundare, să-i sacrifice zilnic un om, promisiune pe care însă nu și-a ținut-o. El și-a încălcat promisiunea deoarece se temea că oamenii, care deveniseră atât de puțini după potop, vor dispărea cu totul dacă el i-ar sacrifica zilnic năpârcii câte un om.

El dădu foc năpârcii pentru a scăpa de pretenția acesteia. Mirosul care se ridică nu îi plăcu lui Dumnezeu, care stârni un vânt puternic pentru a împrăștia cenușa în întreaga lume. Din cenușă se născură însă purecii care sug, toți împreună, zilnic, atâta sânge , cât conține corpul unui om, deci tot atâta cât ar fi supt năpârca singură.

puricele mitologie

Oamenii încearcă să se apere împotriva puricilor prin mijloace verbale: ei nu utilizează cuvântul purice. În locul lui folosesc  denumiri eufemistice cum sunt: ”bivolii” sau ”musafirii nepoftiți”. In ajunul Crăciunului nu folosesc  nici măcar sinonimul ”mac”.

Ei respectă tabu-ul somnului din ziua de Paști, fac gesturi rituale menite să îndepărteze puricii de ei și de casa lor. Mătură casa cu o mătură de busuioc sau pelin. In ziua de Anul Nou presară semințe de grâu în fața casei. La Buna Vestire, oamenii din Banat își spală trupurile cu apă din zăpadă care tocmai s-a topit și tot cu ea sunt stropite casele. Prin acțiuni magice care au loc în luna martie pe Lună Nouă, oamenii încearcă să scape de plaga puricilor pentru toată perioada verii.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Puricele în mitologia românească, generalitati”

  1. Avatar auwfdnawuidn
    auwfdnawuidn

    Pisamas pe ei de purici jegosi mi-au mancat zilele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *