Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Samburii de mar sunt otrăvitori?

Ei bine, samburii de mar pot fi otrăvitori dar în circumstanţe speciale. Seminţele de măr conţin o substanţă numită amigdalin (cunoscută şi ca vitamina B17) care poate elimina cianuri în anumite circumstanţe favorabile cum ar fi în contact cu enzimele digestive.

Cianura este legată de zaharuri sub forma unui compus, iar această cianură este extrem de comună în natură, ea apare în peste 2000 de feluri de plante, unele dintre ele fiind alimente foarte importante precum fructele de genul prunele, piersicile şi celebrele migdale. Se spune adesea că cianura miroase a migdale amare, dar, defapt, migdalele amare miros a cianură.

Samburii de mar – otravitori?

Pentru a ucide o fiinţă umană ai nevoie de 1 miligram de cianură per kilogram de grautate corporală. Un kg de seminte de mar conţine aproximativ 700 miligrame de cianură, deci cu aproximativ 1000 de grame de seminţe poţi face „să dispară” un om adult cu greutatea de 70 kg.

Oricum, asta înseamnă multe mere de mâncat, toate deodată. În plus, seminţele trebuie să fie zdrobite pentru ca enzimele să ajungă la amigdalina, ceea ce înseamnă că dacă vedeţi un castron cu seminţe de măr zdrobite, să nu vă avântaţi să le mâncaţi că veţi muri!

samburii de mar

Încă o idee! În cazul în care o sămânţă cântăreşte 0,7 grame, atunci ai nevoie pentru a pleca de aici de circa 143 de seminţe de măr. Merele pot conţine între 2 şi 20 de sâmburi, dar un măr de la magazin are în medie 8 sâmburi. Deci pentru a muri ar trebui să mănânci aproximativ 18 cotoare de mere dintr-o singură tură, poate chiar și mai multe! Deci, suntem în siguranţă să mâncăm ocazional câte un cotor de măr, asta dacă plăcerea nu se poate abţine.

în concluzie, nu cred că trebuie să te îngrijorezi prea tare atunci când vine vorba de samburii de mar. Chiar e plăcut să mânânci din când în când samburii de mar.

Discuții: 6 păreri

  1. miron miron
  2. petru petru
  3. raluxas raluxas

Lasă un răspuns

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.