Prepara sirop de brad! Siropul din muguri de brad preparat la rece este un tratament excelent in multe afectiuni. Se prepara si se consuma sirop de brad ca vitaminizat si mineralizant. Ramurile tinere, mugurii, frunzele si rasina de brad au importanta in medicina umana si veterinara. Principiile active au proprietati balsamice, excretoare, stimulante si sudorifice cu rol eupeptic.

Mugurii de brad sunt folositi pentru rolul diuretic, vitaminizant, astringent, antidiareic, antireumatic, antinevrotic. Sunt utilizati in tratamentul afectiunilor pulmonare, ale aparatului urinar, in faringo-amigdalite, gastroenterite, anorexie, debilitate, reumatism. In multe dintre aceste afectiuni se foloseste sirop de brad preparat din muguri macerati in miere, tincturi sau creme medicinale.

Cum se face sirop de brad la rece

Siropul este renumit datorita proprietatilor sale, asa ca inainte de a te pregati sa prepari reteta de sirop de brad, trebuie sa aflii mai intai alte informatii pretioase.

Cand se culeg mugurii de brad

Mugurii de brad (Abietii turiones) se culeg primavara cand acestia au 3-4 cm. Perioada de cules a mugurilor difera in functie de zona, insa in general mugurii ating aceasta dimensiue prin luna aprilie. Sunt prelucrati in sirop din muguri de brad sau se pun la uscat pentru ceai si alte preparate.

Reteta sirop de muguri de brad ~ Mod de preparare cu zahar

Dupa ce se culeg, se spală mugurii de brad. Cantitatea necesara de muguri pentru a prepara sirop de brad o decideti in functie de cantitatea de sirop pe care doriti sa o obtineti. Se lasă să se scurga de apa sau se folosesc servete pentru a absoarbe surplusul de apa. Într-un borcan mare de sticla se aşează un strat de muguri, un strat zahăr brut, un strat de muguri de brad si tot asa până se umple borcanul, însă nu ochi. Se incheie cu un strat de zahar.

In cazul in care folositi zahar, se acopera cu o farfurie si se lasa la soare 4-5 zile pana se topeste zaharul sau intr-un loc cald. In aceste zile se mai agita borcanul.

Sirop din muguri de brad cu miere de albine

Daca aveti posibilitatea, pentru efecte mai puternice, inlocuiti zaharul cu miere de albine!

Un borcan de sticla se umple pe trei sferturi cu muguri de brad, insa fara a-i indesa. Se pot adauga felii de lamaie sau sucul de la o lamaie. Peste mugurii de brad se toarna miere de albine pana se umple borcanul, insa nu pana in buza.

Se lasa mugurii la macerat in miere de albine cel putin 2 saptamani. In primele zile, eu intorc borcanul cu capacul in jos si tot asa, deoarece mugurii au tendinta de a se ridica la suprafata. Siropul din muguri de brad obtinut se strecoara si se pastreaza in camara sau in pivnita, in loc racoros, intunecat si bine aerisit. Se foloseste la nevoie.

Atunci cand prepar sirop de brad cu miere de albine, eu las mugurii de brad sa stea la macerat in miere pe termen nelimitat. Daca am nevoie, filtrez cantitatea necesara de sirop de brad, iar restul se pastreaza in continuare la rece.

Sirop din muguri de brad cu miere de albine la rece - sirop de brad la rece
Sirop de brad cu miere de albine

Secretul acestui sirop din muguri de brad

După ce s-a topit zaharul, puneti capacul la borcan şi îl îngropaţi în pământ până la toamnă, exact cum se îngroapă castraveţii muraţi. Faceţi în pământ o gaură destul de adâncă, puneţi borcanul cu sirop de brad într-un sac de nailon, legaţi sacul şi îl acoperiţi cu pământ. În locul în care aţi îngropat borcanul puneţi un semn ca să nu uitaţi locul. (Bunicul a îngropat în urmă cu vreo 20 de ani un borcan cu castraveţi muraţi şi a uitat locul – şi acum se află în pământ.) Daca nu aveti posibilitatea sa il ingropati, borcanul cu sirop din muguri de brad se depoziteaza in cămara, la loc intunecos si racoros.

Toamna (septembrie – octombrie) se scoate borcanul cu sirop de brad din pământ. Se strecoară siropul din muguri de brad si se pune în sticle închise la culoare. Acestea se depozitează la întuneric. Daca este pastrat in camara, se poate strecura dupa 40 de zile. Se consumă sirop de brad natural concentrat, se pune în ceai caldut, lapte sau se amestecă cu ţuică, pălincă (nu cu prea multe grade), dându-i o aromă deosebită.

Sirop de muguri de brad fiert si nefiert – Beneficii pentru sanatate

Pentru tratarea afectiunilor pulmonare, bolilor nervoase, ca diuretic, pentru tratarea anemiei, demineralizarii la copii si adulti, intarzierea consolidarii oaselor fracturate, pentru tulburari neuromusculare, dureri in gat, tuse, se consuma:

  • Infuzie din 2 linguri muguri de brad peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa in clocot. Se lasa acoperita 10-15 minute, se strecoara, se indulceste cu miere si se beau 2-3 cani pe zi.
  • Sirop de brad, preparat din 1 kg de muguri la 2 l de apa. Se fierbe in clocot 15-20 de minute, dupa care se lasa la racit. Se strecoara si la 1 l de solutie se adauga 900 g zahar. Se fierbe din nou pana da in clocot. Se trage apoi in sticle mici, inchise la culoare, se astupa cu dop si se pastreaza la rece. La nevoie se foloseste diluat in apa.
  • Sirop din muguri de brad, preparat la rece (reteta prezentata mai sus in articol).

Din sirop de brad preparat la rece se poate face, in amestec cu ceara, o crema de fata, cu efecte tonifiante, revitalizante. Se foloseste sirop de brad pentru tuse, dureri in gat, afectiuni respiratorii.

Cum se prepara dulceata din muguri de brad

Pentru cine este interesat, se poate prepara si o delicioasa dulceata din muguri de brad. Se spala mugurii de brad , se usuca cu un servet si se pun cu apa in blender unde se amesteca cateva minute bune pana se transforma intr-un suc fin. Se pune la fiert si se adauga 1 kg de zahar la 1 litru de lichid, plus zeama de la o lamaie (eu nu prea sunt fan zahar, asa ca de obicei pun mai putin).

Se fierbe dulceata de muguri de brad pana se obtine textura dorita. Pentru a verifica textura, in timpul prepararii pastrez o farfuriuta in congelator. Cand vreau sa verific, o scot din congelator si picur cateva picaturi de dulceata care se raceste aproape instantaneu.

Dulceata din muguri de brad este aromata, cu un gust intens de brad!

Sirop de brad la rece ~ Utilizari si administrare

Se foloseste sirop de brad pentru a aromatiza anumite preparate, pentru dressing-uri gustoase in salate, pentru deserturi sanatoase si pline de savoare. Poate fi consumat in clatite, cu inghetata, in salate de fructe, in sucuri si smoothie-uri, cu cereale sau in diverse bauturi. Siropul de brad poate fi folosit pentru a obtine un excelent lichior!

Ca si remediu pentru tuse, pentru intarirea sistemului imunitar, pentru dureri in gat, pentru afectiuni intestinale, pulmonare si alte afectiuni mentionate la inceputul articolului, se consuma sirop de brad cate 2-3 linguri pe zi, pana dispar simptomele. La copii se administreaza sirop de brad cate 2-3 lingurite pe zi. In caz de dureri in gat, se poate consuma si mai mult. Se administreaza sirop de brad atat pentru preventie, cat si pentru a trata anumite afectiuni.

Citeste si despre cum era folosit bradul in traditiile romanesti, dupa obiceiurile poporului nostru.

Share the Love!

7 comentarii la „Sirop de brad la rece – Beneficii si proprietati”

  1. Ana Zafiu

    Nici cu culesul mugurilor de brad sau de pin nu este greu. Se caută brazii mai puțin înalți. Siropul are o aromă naturală foarte plăcută. Nu ar trebui să fie casă cu copii fără acest sirop.

  2. miron

    cu culesul e mai greu. în rest e ok!

  3. Un sirop foarte util in casa fiecarui parinte. Este util in lupta cu tusea si cu efecte benefice.
    Pentru cei care vor un astfel de sirop obtinut prin presare la rece am pregatit noi cateva sticle si ii asteptam cu drag in camara noastra.
    Felicitari pentru reteta postata!

  4. Siropul din muguri de brad e cu adevarat extraordinar. L-am folosit prima data in urma cu 8-9 ani, dupa ce am primit o sticla de la cineva din Campeni (Tara Motilor)

    1. E foarte simplu de făcut, așa că cel mai indicat este să-l faci acasă și să nu aștepti să-ți aducă cineva.Mugurii de brad se culeg primăvară, până a nu crește foarte mari și se lasă la macerat – nu e o operațiune grea, e chiar foarte distractiv dacă mergi la cules muguri de brad cu familia.

  5. iulian

    Mama face in fiecare an sirop din muguri de brad. O sa ii spun reteta asta. Felicitari, bun blog

    1. Noi am îngropat borcanul şi urmează să-l scoatem la toamnă, prin septembrie – octombrie. Mulţumim mult!!

Spune care este gândul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *