Taj Mahal – templul iubirii

2 comentarii la Taj Mahal – templul iubirii

Construit în stil islamic clasic, palatul a fost ridicat în memoria soţiei împăratului mogul Shahjahan, (pe numele ei Mumtaj Mahal – „aleasa palatului”) – ca dovadă a iubirii lor nemuritoare. Lucrările au demarat în 1634 şi au continuat timp de 22 de ani.

TajMahal1

Palatul este situat în oraşul Agra, pe malul râului Yamuna (India) şi închide în interior o grădină deosebit de frumoasă, fântâni arteziene, iar aleea principală, care merge de la intrarea impozantă până la palat, este străjuită de arbori ornamentali. Complexul mai cuprinde în afară de palatul propriu zis şi două moschei construite în acelaşi stil inconfundabil.

Taj-Mahal-templul-iubirii

Materialul din care s-au contruit monumentele este marmură albă. Aceeaşi marmură este întâlnită şi în camera mortuară, care prezintă sculpturi cu modele florale şi încrustări în pietre preţioase. Împăratul intenţiona să construiască pe celălalt mal al râului o replică a monumentului din marmura neagră şi un pod. Din păcate pentru el şi pentru posteritate, care ar fi avut ocazia să vadă un monument unic, totul s-a rezumat la un plan grandios. Împăratul a fost încarcerat la scurt timp de propriul fiu şi s-a stins din viaţă fără să-şi vadă visul împlinit.

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

2 comentarii

  1. Sper sa ajung in maxim 2 ani sa vad India si implicit Taj Mahalul … sper sa vedem e unu din lucrurile pe care tre sa le vezi neaparat … in o viata de om …

Spune gândul tău...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *