Top 5 lucruri care îi iau pe români prin surprindere

Timp de citire estimat: 1 minute


Nu vreau să spun că doar poporul nostru este luat prin surprindere de diverse evenimente, unele dintre ele chiar se aplică şi altor popoare, dar trăind în România nu ai cum să observi că:

5. Autorităţile sunt surprinse de venirea iernii

Mai precis de ninsoare. Care vine în mod diabolic iarna. Exact când nimeni nu s-ar aştepta la lucrul ăsta. Acum să fiu 100% sincer, în ultimii doi ani am văzut o îmbunătăţire, dar înainte de asta era subiectul preferat al ştirilor şi a mediei în general. Şi pentru că tot a venit vorba de media şi de iarnă:

4. Toată lumea e surprinsă că iarna e frig

Cum scade temperature sub 0 grade, doar despre asta auzi la ştiri, la metrou, la serviciua… Se vorbeşte despre ”ce frig e” de parcă ar fi un fenomen meteorologic foarte bizar. Într-adevăr, urăsc frigul, dar nu mi se pare deloc ciudat că iarnă e frig. De asta există haine de iarnă şi vin fiert. Iarna nu e ca vara, nu?
Iar vara:

3. Toată lumea e surprinsă că vara e cald

Aici funcţionează acelaşi raţionament ca la punctul 4. Explicaţia ştiinţifică probabil că nu e accesibilă tuturor, dar nu trebuie să fii un geniu să îţi dai seama că teoretic vară e cald. Zilele “placute” sunt anormale. E normal să fie cald, doar e vară.

2. Aproximativ 51% dintre români sunt surprinşi că ţara merge prost

Nu vreau să fac politică, dar regula ar trebui să fie simplă: consideri că X a făcut o treabă proastă 5 ani cât a condus ţara, nu îl mai alegem pe X. Dar X a fost reales şi ţara tot merge prost. Surprinzător, nu?

1. O bună parte dintre români sunt surprinşi că alchimia nu există

Şi ma refer la asta în sens metaforic. Exemple sunt multe şi triste, dar cel care mi s-a părut cel mai relevant e toată tevatură cu FNI. În 2000 aveam 15 ani şi mi-am pus întrebarea: cum reuşeşte o instituţie să ia sumă mea de N lei şi să îmi dea înapoi 3xN lei peste puţin timp. Probabil cumpără plumb, pe care îl transformă în aur şi îl vinde, face profit şi îmi returnează şi mie o parte din el. Alchimie, frate!
Ştim cu toţii ce a urmat.

În concluzie: România, mereu surprinsa…

Autor: Dan Aldea


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

28 de răspunsuri la „Top 5 lucruri care îi iau pe români prin surprindere”

 1. Avatar vreauultimulloc
  vreauultimulloc

  Nota 5, plictisitor e doar o noua batatorire la acelasi cliseu, vai ce rau e la noi.

 2. Avatar Paul Padurariu
  Paul Padurariu

  Am mai gasit subiectul acesta pe cel putin 10 bloguri. Nota 7

 3. Avatar Dan Aldea

  Cum spui tu. Eu sunt fascinat de fascinatia ta pentru luna 🙂

 4. Avatar Eu_pseudonim
  Eu_pseudonim

  @Laurentiu, peste 50% dintre romani (daca nu, mai mult) nu stiu ca Soarele este o stea. Am o veste proasta pentru tine: geocentrismul (Pamantul in mijloc: Platon, Aristotel) a aparut inaintea heliocentrismului (soarele in mijloc: Copernic) si e mult mai logic decat celalalt. Ai tu vreo dovada ca galaxia noastra este heliocentrica? Ti-a facut tie NASA vreo poza din galaxie ca sa vezi planetele cum se invart exact in jurul Soarelui? NU!
  @Bogdan: de la apollo 11 (desi tehnologia a evoluat mult de atunci) pe luna nu a mai fost trimis niciun echipaj, nici macar filmari.
  Exista multe teorii cu privire la aceasta, (extraterestrii, scenare etc.) tu ce parere ai?

  1. Avatar Cristescu Bogdan
   Cristescu Bogdan

   Având în vedere că noi comentăm la acest articol, eu sunt surprins, ca şi român, că nu avem un centru de cercetare cum au americanii. Adica, noi le dăm oameni lor, dar pentru noi nu ştim să ne facem o treabă. O fi sau nu o fi cum spun cei de la NASA, habar nu am. Îţi dai seama că dacă e conspiraţie, nişte oameni trăiesc zi de zi cu gândul că mint alţi oameni. Nu e uşor să trăieşti cu gândul ăsta, mai ales ca om de ştiinţă. Inteligenţii sunt mai labil sentimental, ceea ce îi face extrem de vulnerabili la prietenii, ori oamenii de ştiinţă de la NASA, nu dorm toţi acolo! Ei trăiesc în oraşe special amenajate dar asta nu înseamnă că nu intră în contact cu lumea. Oamenii de ştiinţă de la NASa participă la simpozioane, întruniri, congrese, ceea ce înseamnă că intră în contact cu alţi oameni care nu fac parte din stuff-ul NASA. Logica mă duce la ideea că o astfel de minciună cum că luna e aşa cum ne-o prezinţă sateliţii, cade din context. Adică nu e o minciună, e un adevăr. Totul desigur îmi rămâne în minte sub forma asta, până aud de unu care s-a scăpat şi a spus adevărul.

   Oamenii de ştiinţă conduc lumea şi bune şi rele tot de la ei vin. Cei care conduc, care finanţează proiectele, sunt doar nişte oameni incapabili de o activitate ştiinţifică la nivel înalt. Spun asta pentru că este imposibil să fii materialist, capitalist, corporatist, şi în acelaşi timp mare savant, om de ştiinţă, ochelarist cu sute de diplome, invenţii şi alte rezultate măreţe în parmares. Este aşa pentru că nu ai cum să fii profesor de matematică cu vechime de 30 ani şi în acelaşi timp profesor de română cu vechime de tot atât.

   Să ajungi la NASA îţi trebuie palmares nu glumă. Să fii corporatist înseamnă să te tragi din familie puternică, veche. Nu te trezeşti tu aşa deodată şi gata ai bani. Nu vorbim de oameni ca Becali care s-a îmbogăţit peste noapte, sau de Ţiriac care a adunat de la pariuri şi alte şmecherii. Vorbesc de cei care nu îi ştie nici dracu, dar fac banu chiar şi cu rahatu (ca să rimeze).

   Ca să nu zici că nu am o părere şi nu sunt şi surprins !

 5. Cred ca atunci cand oameni vorbesc despre cat de frig e, incearca sa deschida o conversatie(sau poate se asteptau sa fie cu 2 – 3 grade mai cald :)) ).

  Cat despre autoritatile romane, ele sunt surprinse de orice. Ba ca nu mai sunt bani la buget, ba ca romani mor de foame, ca nu avem ingrijire medicala adecvata (base vrea sa avem incredere si sa ne ducem la spitalele din Romania cand el se opereaza in Austria?), si bineinteles de fenomenele (normale pentru unii) cum sunt inghetul, zapada.

  Dar ce puteam face, atunci cand noi suntem minoritatea (cei care observam lucrurile astea) e cam greu sa rasturnat majoritatea (oameni ce au uitat si ce au mancat ieri).

 6. Avatar dan aldea

  Dap. Daca lucrurile ar sta invers, sunt destul de sigur ca am avea discutia asta, in oglinda.
  Stii tu zicala cu iarba care e mai verde pe partea cealalta a drumului 🙂
  Oricum, mult noroc la zapada!

 7. Avatar Cristescu Bogdan
  Cristescu Bogdan

  Cei din Bucureşti cică se plâng de zăpadă şi eu la Suceava mă rog să ningă aşa ca la Bucureşti! Ce aiurea! Cred că iarna vine la cei care nu o plac şi nu o vor!

 8. Avatar Dan Aldea

  Exact. Dar totusi putem sa recunoastem ca parca e ceva mai bine in ultimul timp.
  Eu unul cred ca fie se normalizeaza situatia in Romania, fie vine sfarsitul lumii 🙂

  😀

 9. Avatar opinii vacante
  opinii vacante

  Referitor la asteptarile vremilor cu ninsoare, nici americanii nu sunt mai presus, dar e o mare diferenta avand in vedere ca la ei ninsoarea nu e un fenomen tocmai obisnuit ca pe meleagurile noastre. Ma uitam zilele trecute ca zapada ne-a gasit asa de nepregatiti ca pe americani cand ii vedem pe la tv ca blocheaza autostrazile.

 10. Avatar Dan Aldea

  :)) Exact. II compatimesc pe cei din emisfera sudica 🙂

  Povestea e din pacate reala. Macar putem sa ne amuzam…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *