19 Sfaturi si Tratamente alternative pentru osteoporoza

Dieta echilibrata pentru osteoporoza

Scopul oricarui tratament alternativ este de a gestiona problema fara utilizarea medicamentelor. Pentru osteoporoza exista unele terapii alternative ce pot fi utilizate. Desi exista putine dovezi stiintifice sau clinice care sa sugereze ca acestea sunt cu adevarat eficiente, exista multi oameni care raporteaza imbunatatirea starii!

Atentie! Informeaza-ti intotdeauna medicul inainte de a incepe orice medicament sau terapie alternativa. Pot exista interactiuni intre plantele medicinale, suplimentele si medicamentele pe care le iei.

Ce este de fapt osteoporoza?

Osteoporoza este o afecțiune sistemică a scheletului caracterizată prin masă osoasă scăzută, deteriorarea micro-arhitecturală a țesutului osos care duce la fragilitatea oaselor și, în consecință, la creșterea riscului de fracturi. Este cel mai frecvent motiv pentru un oasele rupte în rândul persoanelor în vârstă. Oasele care se rup de obicei includ vertebrele coloanei vertebrale, oasele antebrațului și șoldul. Până când apare un os rupt, de obicei nu există simptome.

Osteoporoza este in mod normal rezultatul unui stil de viata gresit. Vorbim aici de dieta, inactivitate fizica, fumat, igiena dentara, disbioza intestinala plus toxicitatea mediului care stimuleaza expresia cronica a genelor inflamatorii si modifica echilibrul imuno-endocrin.

O abordare naturala ar trebui sa ia in calcul toti factorii, facandu-i pe cei in cauza constienti de propria responsabilitate si ajutandu-i cu terapii naturale, cu hrana sanatoasa si cu un stil de viata care sa sustina organismul in procesul de autovindecare.

Osteoporoza, ca orice boala degenerativa, ar trebui evaluata luand in considerare complexitatea si cauzele multifactoriale. Patogeneza osteoporozei este de fapt rezultatul interactiunilor complexe dintre predispozitia genetica si factorii de risc de mediu.

Patogeneza osteoporozei

Caracterizarea markerilor genetici legati de mostenirea densitatii minerale osoase scazute poate permite identificarea precoce a persoanelor susceptibile de a dezvolta osteoporoza. acest lucru ar putea permite prevenirea directionata cu terapii naturale specifice si schimbari ale stilului de viata pentru a minimaliza riscul factorilor de mediu la persoanele predispuse genetic la dezvoltarea bolii.

Daca nu putem schimba genetica, putem macar influenta partea de epigenetica, ceea ce inseamna exprimarea genelorprin stimuli de mediu favorabili, reprezentati de alegeri constiente in viata de zi cu zi.

De la descoperirea moleculei de ADN in anii 50, multa vreme s-a crezut ca mecanismul care duce la exprimarea unei gene este unidirectional, adica de la ADN la proteina, Aceasta dogma a fost depasita in ultimii ani de epigenetica, prin studii care demonstreaza mecanismele prin care mediul este capabil sa stimuleze sau sa anuleze expresia diverselor gene.

Astazi avem dovezi clare cum substantele pe care le ingeram – precum alimente, medicamente si suplimente – bem, respiram, pe care le producem ca hormoni si neurotransmitari pe baza emotiilor si starilor de spirit, toate influenteaza direct expresia genelor noastre, sporind sau reducand o posibila vulnerabilitate genetica la unele boli.

Aceste descoperiri ne fac responsabili fata de sanatatea noastra deoarece expresia unei boli cronice si degenerative depinde in mare masura de alegerile noastre zilnice legate de stilul de viata.

Obiceiurile negative si epigenetica in cazul osteoporozei

In prezent, se stie concret ca fumatul, sedentarismul, lipsa expunerii la soare, deficientele nutritionale, excesul de alcool sau cafea, alimentatia bogata in proteine sau clorura de sodiu, medicamentele care interfereaza cu metabolismul fosfo-calcic, sunt factori nocivi pentru sistemul osos si promoveaza osteoporoza.

Fumatul creste riscul fracturilor osoase cu 15% prin mecanisme indirecte. Excesul de sare rafinata creste nivelul de calciu urinar, la fel um excesul de cafea favorizeaza un dezechilibru al calciului. Studiul Framingham a demonstrat ca femeile care consuma mai mult de 2 cesti de cafea pe zi prezinta un risc mai crescut de fractura a femurului.

Obiceiul de a bea mai mult de 2 pahare de alcool pe zi sau bauturi bogate in acid fosforic (bauturile racoritoare carbogazoase) poate creste riscul de fracturi de la 20 la 70%, in functie de localizarea fracturii.

In prezent se stie ca o inflamatie cronica, in orice zona a corpului, are efect si asupra activarii osteoclastelor osoase si de accelerare a resorbtiei osoase. Osteoclastele sunt de fapt macrofage specializate siprin urmare, sunt foarte sensibile si receptive atat la citokinele inflamatorii locale, cat si la cele sistemice. Daca aceste celule sunt prea mult activate, ele determina o resorbtie osoasa excesiva care, daca dureaza prea mult ca in cazul unei afectiuni inflamatorii cronice, este ea insasi cauza osteoporozei.

Cresterea resorbtiei osoase pentru activarea osteoclastelor – posibile cauze ale osteoporozei

Acestea sunt doar cateva din principalele cauze ale osteoporozei:

 • inflamatii cronice
 • infectii cronice
 • dieta proinflamatoare
 • dieta acidifianta
 • dieta cu incarcare glicemica ridicata
 • intolerante alimentare
 • disbioza intestinala
 • probleme dentare
 • excesul de greutate si obezitatea
 • stresul cronic si distonia neurologica
 • toxicitatea mediului
 • consumul unor medicamente
 • deficienta unor nutrienti
 • excesul de nutrienti
 • tulburari endocrine
 • autoimunitate
 • boli hepatice si renale
 • diabetul si alte boli cronice degenerative.

Dieta recomandata pentru osteoporoza

Printre cauzele specifice pentru osteoporoza, se numara si deficitul nutritional. Daca luam in considerare compozitia osoasa, toti nutrientii prezenti trebuie sa fie disponibili si sa poata fi luati din alimente. Astfel, avem nevoie de:

 • aprovizionare adecvata cu aminoacizi pentru schela proteica;
 • minerale: calciu, magneziu, bor, potasiu, zinc, mangan, cupru, strontiu, siliciu, etc. Acesta din urma stimuleaza mineralizarea osoasa in caz de deficit de calcliu si contracareaza aluminiul care tinde sa inlocuiasca calciul si inhiba osteoblastele, in timp ce zincul stimuleaza proliferarea osteoblastelor si este necesar pentru sinteza colagenului si estrogen si testosteron.
 • Vitamine:
 1. Vitamina C pentru sinteza colagenului;
 2. Vitamina D pentru absorbtia calciului si multe alte functii.
 3. Vitamina K pentru activarea osteocalcinei – proteina pe care se fizeaza sarurile de calciu. Fara carboxilarea reziduurilor glutamice indusa de vitamina K, calciul nu poate fi fixat. Daca vitamina K nu este suficienta, exista o crestere a osteocalcinei hematice necarboxilizate, fenomen observat de obicei la femeile aflate in postmenopauza si la cele care folosesc medcamente anti vitamina K. Atunci cand se administreaza doze mici de vitamina K, acest indice de pierdere osoasa este redus.
 4. Vitamina B6 pentru sinteza colagenului.

Vitaminele din complexul B ajută la scăderea nivelului homocisteinei, un aminoacid care, prezent în exces în organism, poate determina un risc crescut de accidente vasculare cerebrale, de atac de cord ori de maladia Alzheimer. Mai recent, cercetatorii olandezi au descoperit că un nivel ridicat de homocisteina poate dubla riscul fracturilor datorate osteoporozei, iar un studiu american a confirmat aceste rezultate.

Pentru cei care vor sa previna osteoporoza sau sa o trataze, se recomanda o dieta cat mai echilibrata, bogata in mineralele si vitaminele enumerate mai sus. Când o persoană este diagnosticată cu osteoporoză, este sfătuită să-și schimbe dieta pentru a încorpora mai mult calciu. Deși masa osoasă nu poate fi corectată instantaneu, modificările dietetice pot împiedica pierderea de masă osoasă.

Dieta echilibrata pentru osteoporoza
Adopta o dieta cat mai echilibrata pentru a preveni osteoporoza!

Deficientele nutritionale pot fi cauzate de malnutritie – asa cum se intampla atunci cand se consuma alimente bogate in calorii si sarace in nutrienti – sau de malabsorbtie. Acest ultim mecanism se poate datora unor probleme ale stomacului (gastrita, ulcer duodenal), dar de foarte multe ori este cauzat de sindromul deintestin permeabil, adica pierderea unei permeabilitati intestinale fiziologice cauzata de alimente proinflamatorii, medicamente, alcool, aditivi chimici, ingestia unor toxine, infectii virale, bacteriene sau fungice, stres psihofizic sau intolerante alimentare.

Ce presupune un program terapeutic naturist in caz de osteoporoza

 1. Restabileste functia digestiva si intestinala, corectand o eventuala disbioza sau alterarea permeabilitatii intestinale. Aceasta presupune o dieta care vizeaza aceste obiective. In acest sens, poate fi de folos o curatare intestinala, cum ar fi hidrocolonoterapia si integrarea plantelor digestive si laxative, dar si a fibrelor si probioticelor;
 2. refa eubioza (microbiota)
 3. Redu grasimea corporala pentru a ajunge la greutatea ideala, te va ajuta in a preveni osteoporoza;
 4. Evalueaza, cu ajutorul unui osteopat, erorile de postura care ar putea determina si modificarile in procesul de remodelare osoasa locala;
 5. Redu sau elimina orice sursa de intoxicatie. Identifica posibilele surse de intoxidare in mediul inconjurator sau in alimentatie;
 6. Incearca terapiile chelate pentru metale acolo unde exista dovezi, cu examinari ale parului, urinei, salivei, de intoxicatie;
 7. Detoxifica ficatul si matricea extracelulara cu medicamente din plante, homeopatice sau homotoxicologice;
 8. Foloseste substante antiinflamatoare naturale sau homeopate, precum turmericul, ghimbirul, bromelaina, papaina, quercetina, boswellia, arnica, etc.;
 9. Incearca terpaii naturale pentru echilibrul endocrin si imunologic;
 10. Identifica si scapa de deficientele nutritionale;
 11. Inlocuieste, atunci cand este posibil, medicamentele de sinteza cu terapiile naturiste si nutritionale;
 12. Stabileste o educatie alimentara care sa ia in considerare:
  orice intoleranta (gluten, lactoza, nichel, etc.), bolile metabolice (diabet zaharat, dislipidemie, etc), indicele si sarcina glicemica, cantitatile si sursele adecvate de proteine,echilibrul acido-bazic al matricei extracelulare, orice deficit sau exces alimentar, aportul adecvat de apa.
 13. Mentine o igiena dentara corespunzatoare si elimina orice amalgam sau material toxic. Prevenirea afectiunilor parodontale ajuta in caz de osteoporoza;
 14. Respecta ritmurile somn-veghe. Gaseste-ti bioritmul de somn-veghe potrivit. Poti sa te ajuti de substante naturale (floarea-pasiunii, valeriana);
 15. Foloseste practici de management al stresului (meditatie, yoga, tai chi, shiatsu, tehnici de repiratie, etc.)
 16. Incearca sa ai o activitate fizica regulata. Osteoporoza poate fi prevenita. Exercițiile fizice, în special ridicarea de greutăți, ajută la menținerea masei osoase sănătoase.;
 17. Expune-te la lumina soarelui. Intreg sistemul osos va beneficia in urma expunerii;
 18. Evita sa fumezi;
 19. Redu consumul de alcool, cafea, saruri albe si bauturi carbogazoase.

Plante medicinale recomandate pentru osteoporoza

Desi este nevoie de mai multe cercetari stiintifice, se crede ca sunt anumite plante medicinale si suplimente care reduc sau pot opri pierderea osoasa cauzata de osteoporoza.

Pe langa mentinerea unui echilibru al stilului de viata, poti integra in dieta ta si urmatoarele substante care au un impact in preventia si lupta cu osteoporoza.

Trifoiul rosu recomandat pentru osteoporoza

Trifoiul rosu recomandat pentru osteoporoza

Se crede ca trifoiul rosu contine compusi asemanatori estrogenului. Deoarece estrogenul natural poate ajuta la protejarea oaselor, exista terapeuti care recomanda folosirea trifoiului pentru a trata osteoporoza.

Cohos negru pentru a preveni osteoporoza

Cohosul negru remedii pentru osteoporoza

Cohosul negru (Actaea racemosa) este o planta folosita de nativii americani de ani de zile. Planta contine fitoestrogeni care potajuta la prevenirea pierderii osoase. Se poate consuma sub forma de ceai sau suplimente.

Un studiu din 2008 a descoperit ca aceasta planta promoveaza formarea osoasa la soareci. Sunt insa necesare mai multe cercetari stiintifice pentru a determina daca aceste rezultate pot fi extinse la tratamentul la oamenii cu osteoporoza.

Ceai, tinctura si comprese cu coada-calului pentru osteoporoza

Coada calului plante medicinale pentru osteoporoza

Coada calului este o planta cu proprietati medicinale. Se crede ca siliciul din coada calului ajuta in caz de pierdere osoasa, prin stimularea regenerarii osoase. Coada-calului este recomandata de unii medici holistici ca tratament pentru osteoporoza. Aceasta planta poate fi consumata ca ceai, tinctura sau comprese.

Soia – Remediu natural pentru osteoporoza

Produsele din soia remedii pentru osteoporoza

Boabele de soia folosite pentru a face produse precum tofu și laptele de soia conțin izoflavone. Izoflavonele sunt compuși asemănătoare estrogenului care pot ajuta la protejarea oaselor și la oprirea pierderii osoase.

În general, este recomandat să discuți cu medicul înainte de a utiliza soia pentru osteoporoză, mai ales dacă prezinti un risc crescut de cancer de sân, dependent de estrogen.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

1 + 9 =