19 Sfaturi și Tratamente alternative pentru osteoporoză

Ascultă acest articol:

Dieta echilibrata pentru osteoporoza

Scopul oricărui tratament alternativ este de a gestiona problema fară utilizarea medicamentelor. Pentru osteoporoză există unele terapii alternative ce pot fi utilizate. Deși există puține dovezi științifice sau clinice care să sugereze că acestea sunt cu adevărat eficiente, exista mulți oameni care raportează îmbunătățirea stării!

Atenție! Informează-ți întotdeauna medicul înainte de a începe orice medicament sau terapie alternativă. Pot exista interacțiuni între plantele medicinale, suplimentele și medicamentele pe care le iei.

Ce este de fapt osteoporoza?

Osteoporoza este o afecțiune sistemică a scheletului, caracterizată prin masă osoasă scăzută, deteriorarea micro-arhitecturală a țesutului osos care duce la fragilitatea oaselor și, în consecință, la creșterea riscului de fracturi. Este cel mai frecvent motiv pentru oasele rupte în rândul persoanelor în vârstă. Oasele care se rup, de obicei, includ vertebrele coloanei vertebrale, oasele antebrațului și șoldul. Până când apare un os rupt, de obicei, nu există simptome.

Osteoporoza este în mod normal rezultatul unui stil de viață greșit. Vorbim aici de dietă, inactivitate fizică, fumat, igienă dentară precară, disbioza intestinală, plus toxicitatea mediului care stimulează expresia cronică a genelor inflamatorii și modifică echilibrul imuno-endocrin.

O abordare naturală ar trebui să ia în calcul toți factorii, făcându-i pe cei în cauză conștienți de propria responsabilitate și ajutându-i cu terapii naturale, cu hrană sănătoasă și cu un stil de viață care să susțină organismul în procesul de autovindecare.

Osteoporoza, ca orice boală degenerativă, ar trebui evaluată luând în considerare complexitatea și cauzele multifactoriale. Patogeneza osteoporozei este de fapt rezultatul interacțiunilor complexe dintre predispoziția genetică și factorii de risc de mediu.

Patogeneza osteoporozei

Caracterizarea markerilor genetici legați de moștenirea densității minerale osoase scăzute poate permite identificarea precoce a persoanelor susceptibile de a dezvolta osteoporoza. Acest lucru ar putea permite prevenirea direcționată cu terapii naturale specifice și schimbări ale stilului de viață pentru a minimaliza riscul factorilor de mediu la persoanele predispuse genetic la dezvoltarea bolii.

Dacă nu putem schimba genetica, putem măcar influența partea de epigenetică, ceea ce înseamnă exprimarea genelor prin stimuli de mediu favorabili, reprezentați de alegeri conștiente în viața de zi cu zi.

De la descoperirea moleculei de ADN în anii 50, multă vreme s-a crezut că mecanismul care duce la exprimarea unei gene este unidirecțional, adică de la ADN la proteină. Această dogmă a fost depășită în ultimii ani de epigenetică, prin studii care demonstrează mecanismele prin care mediul este capabil să stimuleze sau să anuleze expresia diverselor gene.

Astăzi avem dovezi clare cum substanțele pe care le ingeram – precum alimente, medicamente și suplimente – bem, respirăm, pe care le producem ca hormoni și neurotransmițători pe baza emoțiilor și stărilor de spirit, toate influențează direct expresia genelor noastre, sporind sau reducând o posibilă vulnerabilitate genetică la unele boli.

Aceste descoperiri ne fac responsabili față de sănătatea noastră, deoarece expresia unei boli cronice și degenerative depinde în mare măsură de alegerile noastre zilnice legate de stilul de viață.

Obiceiurile negative și epigenetica în cazul osteoporozei

În prezent, se știe concret că fumatul, sedentarismul, lipsa expunerii la soare, deficiențele nutriționale, excesul de alcool sau cafea, alimentația bogată în proteine sau clorură de sodiu, medicamentele care interferează cu metabolismul fosfo-calcic, sunt factori nocivi pentru sistemul osos și promovează osteoporoza.

Fumatul crește riscul fracturilor osoase cu 15% prin mecanisme indirecte. Excesul de sare rafinată crește nivelul de calciu urinar, la fel cum excesul de cafea favorizează un dezechilibru al calciului. Studiul Framingham a demonstrat că femeile care consumă mai mult de 2 cești de cafea pe zi prezintă un risc mai crescut de fractură a femurului.

Obiceiul de a bea mai mult de 2 pahare de alcool pe zi sau băuturi bogate în acid fosforic (băuturile răcoritoare carbogazoase) poate crește riscul de fracturi de la 20 la 70%, în funcție de localizarea fracturii.

În prezent se știe că o inflamație cronică, în orice zona a corpului, are efect și asupra activării osteoclastelor osoase și de accelerare a resorbției osoase. Osteoclastele sunt de fapt macrofage specializate, și, prin urmare, sunt foarte sensibile și receptive atât la citokinele inflamatorii locale, cât și la cele sistemice. Dacă aceste celule sunt prea mult activate, ele determină o resorbție osoasă excesivă care, dacă durează prea mult, ca în cazul unei afecțiuni inflamatorii cronice, este ea însăși cauza osteoporozei.

Creșterea resorbției osoase pentru activarea osteoclastelor – posibile cauze ale osteoporozei

Acestea sunt doar câteva din principalele cauze ale osteoporozei:

  • inflamații cronice;
  • infecții cronice;
  • dieta proinflamatoare;
  • dieta acidifiantă;
  • dieta cu încărcare glicemică ridicată;
  • intoleranțe alimentare;
  • disbioză intestinală;
  • probleme dentare;
  • excesul de greutate și obezitatea;
  • stresul cronic și distonia neurologică;
  • toxicitatea mediului;
  • consumul unor medicamente;
  • deficiența unor nutrienți;
  • excesul de nutrienți;
  • tulburări endocrine;
  • autoimunitate;
  • boli hepatice și renale;
  • diabetul și alte boli cronice degenerative.

Dieta recomandată pentru osteoporoză

Printre cauzele specifice pentru osteoporoză, se numără și deficitul nutrițional. Dacă luăm în considerare compoziția osoasă, toți nutrienții prezenți trebuie să fie disponibili și să poată fi luați din alimente. Astfel, avem nevoie de:

  • Aprovizionare adecvată cu aminoacizi pentru schela proteică;
  • Minerale: calciu, magneziu, bor, potasiu, zinc, mangan, cupru, stronțiu, siliciu, etc. Acesta din urmă stimulează mineralizarea osoasă în caz de deficit de calcliu, contracarează aluminiul care tinde să înlocuiască calciul și inhibă osteoblastele. Zincul stimulează proliferarea osteoblastelor și este necesar pentru sinteza colagenului, estrogenului si testosteronului.
  • Vitamine:
  1. Vitamina C pentru sinteza colagenului;
  2. Vitamina D pentru absorbția calciului și multe alte funcții;
  3. Vitamina K pentru activarea osteocalcinei – proteina pe care se fixează sărurile de calciu. Fără carboxilarea reziduurilor glutamice indusă de vitamina K, calciul nu poate fi fixat. Dacă vitamina K nu este suficientă, există o creștere a osteocalcinei hematice necarboxilizate, fenomen observat de obicei la femeile aflate în postmenopauză și la cele care folosesc medicamente antivitamina K (anticoagulante). Atunci când se administrează doze mici de vitamina K, acest indice de pierdere osoasă este redus.
  4. Vitamina B6 pentru sinteza colagenului.

Vitaminele din complexul B ajută la scăderea nivelului homocisteinei, un aminoacid care, prezent în exces în organism, poate determina un risc crescut de accidente vasculare cerebrale, de atac de cord ori de maladia Alzheimer. Recent, cercetătorii olandezi au descoperit că un nivel ridicat de homocisteină, poate dubla riscul fracturilor datorate osteoporozei, iar un studiu american a confirmat aceste rezultate.

Pentru cei care vor să prevină osteoporoza sau să o trataze, se recomandă o dietă cât mai echilibrată, bogată în mineralele și vitaminele enumerate mai sus. Când o persoană este diagnosticată cu osteoporoză, este sfătuită să-și schimbe dieta pentru a încorpora mai mult calciu. Deși masa osoasă nu poate fi corectată instantaneu, modificările dietetice pot împiedica pierderea de masă osoasă.

Dieta echilibrata pentru osteoporoza
Adoptă o dietă cât mai echilibrată pentru a preveni osteoporoza!

Deficiențele nutriționale pot fi cauzate de malnutriție – așa cum se întâmplă atunci când se consumă alimente bogate în calorii și sărace în nutrienți – sau de malabsorbție. Acest ultim mecanism se poate datora unor probleme ale stomacului (gastrită, ulcer duodenal), dar de foarte multe ori este cauzat de sindromul de intestin permeabil, adică pierderea unei permeabilități intestinale fiziologice cauzată de alimente proinflamatorii, medicamente, alcool, aditivi chimici, ingestia unor toxine, infecții virale, bacteriene sau fungice, stres psihofizic sau intoleranțe alimentare.

Ce presupune un program terapeutic naturist în caz de osteoporoza

  • Restabilește funcția digestivă și intestinală, corectând o eventuală disbioza sau alterarea permeabilității intestinale. Aceasta presupune o dietă care vizează aceste obiective. În acest sens, poate fi de folos o curățare intestinală, cum ar fi hidrocolonoterapia și integrarea plantelor digestive și laxative, dar și a fibrelor și probioticelor;
  • refă eubioza (microbiota)
  • Redu grăsimea corporală pentru a ajunge la greutatea ideală, te vă ajuta în a preveni osteoporoza;
  • Evaluează, cu ajutorul unui osteopat, erorile de postură care ar putea determina și modificările în procesul de remodelare osoasă locală;
  • Redu sau elimină orice sursă de intoxicație. Identifică posibilele surse de intoxidare în mediul înconjurător sau în alimentație;
  • Încearcă terapiile chelate pentru metale acolo unde există dovezi, cu examinări ale parului, urinei, salivei, de intoxicație;
  • Detoxifică ficatul și matricea extracelulară cu medicamente din plante, homeopatice sau homotoxicologice;
  • Folosește substanțe antiinflamatoare naturale sau homeopate, precum turmericul, ghimbirul, bromelaina, papaina, quercetina, boswellia, arnica, etc.;
  • Încearcă terapii naturale pentru echilibrul endocrin și imunologic;
  • Identifică și scapă de deficiențele nutriționale;
  • Înlocuiește, atunci când este posibil, medicamentele de sinteză cu terapiile naturiste și nutriționale;
  • Stabilește o educație alimentară care să ia în considerare: orice intoleranță (gluten, lactoză, nichel, etc.), bolile metabolice (diabet zaharat, dislipidemie, etc), indicele și sarcina glicemică, cantitățile și sursele adecvate de proteine, echilibrul acido-bazic al matricei extracelulare, orice deficit sau exces alimentar, aportul adecvat de apă.
  • Menține o igienă dentară corespunzătoare și elimină orice amalgam sau material toxic. Prevenirea afecțiunilor parodontale ajută în caz de osteoporoză;
  • Respectă ritmurile somn-veghe. Găsește-ți bioritmul de somn-veghe potrivit. Poți să te ajuți de substanțe naturale (floarea-pasiunii, valeriana);
  • Folosește practici de management al stresului (meditație, yoga, tai chi, shiatsu, tehnici de repirație, etc.)
  • Încearcă să ai o activitate fizică regulată. Osteoporoza poate fi prevenită. Exercițiile fizice, în special ridicarea de greutăți, ajută la menținerea masei osoase sănătoase;
  • Expune-te la lumina soarelui. Întreg sistemul osos vă beneficia în urma expunerii;
  • Evită să fumezi;
  • Redu consumul de alcool, cafea, săruri albe și băuturi carbogazoase.

Plante medicinale recomandate pentru osteoporoză

Deși este nevoie de mai multe cercetări științifice, se crede că sunt anumite plante medicinale și suplimente care reduc sau pot opri pierderea osoasă cauzată de osteoporoză.

Pe lângă menținerea unui echilibru al stilului de viață, poți integra în dieta ta și următoarele substanțe care au un impact în prevenția și lupta cu osteoporoza.

Trifoiul roșu este recomandat pentru osteoporoza

Trifoiul roșu recomandat pentru osteoporoză

Se crede că trifoiul roșu conține compuși asemănători estrogenului. Deoarece estrogenul natural poate ajuta la protejarea oaselor, există terapeuți care recomandă folosirea trifoiului pentru a ameliora osteoporoza.

Cohoș negru pentru a preveni osteoporoza

Cohoșul negru (Actaea racemosa) este o plantă folosită de nativii americani de ani de zile. Planta conține fitoestrogeni care pot ajuta la prevenirea pierderii osoase. Se poate consuma sub forma de ceai sau suplimente.

Un studiu din 2008 a descoperit ca această plantă promovează formarea osoasă la șoareci. Sunt însă necesare mai multe cercetari științifice pentru a determina dacă aceste rezultate pot fi extinse la tratamentul la persoanele cu osteoporoză.

Cohoșul negru remediu pentru osteoporoza

Ceai, tinctură și comprese cu coada-calului pentru osteoporoză

Coada calului plante medicinale pentru osteoporoză

Coada calului este o plantă cu proprietăți medicinale. Se crede că siliciul din coada calului ajută în caz de pierdere osoasă, prin stimularea regenerării osoase. Coada-calului este recomandată de unii medici holistici ca tratament pentru osteoporoză. Această plantă poate fi consumată sub formă de ceai, tinctură sau comprese.

Soia – Remediu natural pentru osteoporoză

Boabele de soia folosite pentru a face produse precum tofu și laptele de soia conțin izoflavone. Izoflavonele sunt compuși asemănători estrogenului, care pot ajuta la protejarea oaselor și la oprirea pierderii osoase.

În general, este recomandat să discuți cu medicul înainte de a utiliza soia pentru osteoporoză, mai ales dacă prezinți un risc crescut de cancer de sân, dependent de estrogen.

Produsele din soia sunt remedii pentru osteoporoză

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *