Viorele – generalitati, utilizari, mitologie si legenda romaneasca despre viorea


viorele
0
0

Vioreaua – in latina Scilla bifolia este o planta erbacee perena, spontana si cultivata. Este o planta comuna in toata tara, intalnita prin paduri, pajisti, tufarisuri, in regiunea de campie si de deal. Popular, floarea se mai numeste ceapa-ciorii, crăcărele, cucuruzei, furculita, găurele, gheocei albastri, ghiorele, merișor, mioriță, miesă sălbatică, mneriori, viorica sau viorea, zambilă de câmp. Vegeteaza pe soluri revene si reavan-jilave.

Viorelele sunt o specie melifera.  Florile de viorele furnizeaza albinelor nectar si polen. Productia de miere este de 10-12/kg la ha.

Vioreaua in gradina

Vioreaua este cultivata ca planta ornamentala, fiind decorativa prin florile sale. Viorelele sunt plantate in parcuri si gradini, in ronduri, in platbande, izolate sau in grupuri, in borduri, cu efect remarcabil primavara, in ghivece pentru apartamente. Viorelele se inmultestc prin bulbi.

Poze cu viorele

Florile de viorele folosite in vopsitoria fibrelor naturale

Florile de viorele au proprietati tinctoriale. Se folosesc proaspete. Sunt utilizate pentru vopsirea fibrelor naturale in albastru. Florile de viorele de culoare albastra, in cantitati mari, se fierb bine in apa pana cand solutia se coloreaza la intensitate maxima. Nu se scot florile din lichid. In solutia albastra se adauga si se dizolva piatra acra (piatra de alaun). Cand solutia este albastra ca stanjenelul, , se introduce materialul de vopsit. Se da in clocot. Se ia apoi de pe foc. Se tine la racoare pana se obtine culoarea albastra dorita. Se scoate materialul si se usuca la umbra.

Legenda viorelei ~ Mitul si legenda romaneasca despre viorea

Vioreaua a fost la origine o foarte frumoasă fată de împărat, care iubea mult florile. Își dorea mereu să devină una dintre ele. Dumnezeu o prefăcu în viorea, care are culoarea ochilor ei și care vestește oamenilor sosirea primăverii.

Altă descriere spune că ursitoarele ar fi decis ca frumoasa fată de împărat să fei răpită de zâna florilor la vârsta de 12 ani. În ciuda tuturor măsurilor luate de părinți, acest lucru se întâmplă și fata fu preschimbată în viorea.

Etichete: #Flori

Un comentariu la „Viorele – generalitati, utilizari, mitologie si legenda romaneasca despre viorea”

  1. Mă numesc Viorel si nu știam prea bine cum arată vioreaua. Am intrat aici să mă „cunosc” mai bine. Mulțumesc. Este un blog corect si luminos. Dacă el reflecta viata ta.. atunci acolo in Apuseni traiesti frumos. Felicitări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *