Ingrijirea ochilor cu plante medicinate, exercitii si practici zilnice

Se spune că ochii sunt oglinda sufletului, aşa că trebuie să păstrăm această oglindă cât mai curată şi cât mai îngrijită. Ingrijirea ochilor este un ritual special ce trebuie sa faca parte din rutina zilnica. Ochii sunt o parte din contactul tau cu exteriorul, motiv pentru care trebuie sa le oferi toata atentia cuvenita. Ai grijă de ochii tăi!

Problemele de vedere sunt destul de frecvent intalnite in zilele noastre. O data cu cresterea exponentiala a numarului de ore pe care le petrecem in fata calculatorului, a televizorului, etc, fenomenul apare cand te astepti mai putin. Chiar si copiii petrec foarte mult timp in fata dispozitivelor electronice, de aceea este necesar sa incercam pe cat putem sa prevenim aparitia unor afectiuni oculare.

Ideal ar fi sa petrecem cat mai putin timp in fata acestor aparate si in schimb sa le oferim ochilor o diversitate mai larga in spatiul real. Cu toate acestea, trebuie sa acceptam ca acestea sunt vremurile si provocarile, de aceea trebuie sa ne amintim mereu sa facem pauze care sa le permita ochilor sa se relaxeze.

Secrete pentru ingrijirea ochilor

 

 1. Evită folosirea „incorectă” a capacităţilor vizuale, adică toate impresiile negative cauzate de vederea unor scene de violenţă sau de groază specifice unor filme. Aceste scene provoacă dezechilibre fizice şi psihice prin eliberarea hormonilor de stres în cantitate mare.
 1. În fiecare dimineaţă, revigorează-ţi ochii cu apă rece şi clăteşte-i cu o apă cu calităţi curative (apa cu plante, lapte, apa de izvor, apa cu cristale…).
 2. Optează pentru o alimentaţie echilibrată, completă, cuprinzând fructe şi legume proaspete în cantităţi suficiente. Îngrijirea ochilor beneficiaza de pe urma aportului de vitamine esentiale vederii.
 3. Acordă-ţi suficient timp pentru odihnă şi somn. Înainte de a te culca, masează-ţi picioarele cu puţină ghee sau uleiuri esentiale, deoarece unele zone reflexe ale piciorului stimulează nervii oculari, ameliorează şi îmbunătăţesc capacităţile vizuale.
 4. Relaxează-ţi ochii cu ajutorul unor exerciţii de meditaţie.
 5. Lasă să pătrundă energia până în adâncul ochilor cu ajutorul mâinilor.
 6. Scaldă-ţi ochii în primele raze ale soarelui dimineţii sau răcoreşte-i în lumina blândă a clarului de lună.
 7. Fii atent la experienţa formelor, culorilor şi materialelor prin intermediul bucătăriei, zugrăvelii, meşteritului sau a lucrului cu acul. Examinează în ce relatii se află obiectele unele cu altele.
 8. Înfruntă viaţa cu ochii larg deschişi şi cufundă-ţi privirea până în sufletul lucrurilor.
 9. Iubeşte cu pasiune fiinţa omenească, natura, viaţa şi observă lumea cu ochi blanzi si iubitori.

Plante medicinale recomandate pentru ochi:

 • Iarba de silur sau floarea de ochi (Euphrasia officinalis) – folosita sub forma de ceai, tinctura sau picaturi de ochi, ajuta in caz de conjunctivita.
 • Ginkgo biloba – imbunatateste fluxul de sange la nivelul retinei (tesut sensibil la lumină in partea din spate a ochiului). Ajuta la imbunatatirea vederii la persoanele cu glaucom. Este, de asemenea antioxidant și protejează celulele nervoase, inclusiv cele din ochi
 • Coleus forskohlii – conține forskolina. Picăturile pentru ochi cu forskolina s-au dovedit a reduce producția de lichid din interiorul ochiului, astfel reducând presiunea. Prin urmare, se recomanda în tratamentul glaucomului.
 • Ceai verde (Camellia sinensis) – contine antioxidanti care curata radicalii liberi care stau la baza multor boli cronice, inclusiv glaucom, degenerescenta maculara si cataracta.
 • Afin (Vaccinium myrtillus).
 • Coacaz negru (Ribes nigrum) – ajuta ochii sa se adapteze la întuneric și, de asemenea, reduce oboseala ochilor.
 • Usturoi (Allium sativum) – bogat in antioxidanti, ajuta la prevenirea cataractei.  
 • Turmeric (Curcuma longa) – bogat in antioxidantul curcumin, ajuta de asemenea la prevenirea catarcatei.

Ingrijirea ochilor, atat cea fizica, cat si cea spirituala, da culoare vietii. Cu cat iti pastrezi ochii mai sanatosi, cu atat te poti bucura de ceea ce iti ofera ei cat mai mult timp.


Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Comentarii 3 Pareri

 1. Jeremy Jeremy

Spune parerea ta!