Se spune că ochii sunt oglinda sufletului, aşa că trebuie să păstrăm această oglindă cât mai curată şi cât mai îngrijită. Ingrijirea ochilor este un ritual special ce trebuie sa faca parte din rutina zilnica. Ochii sunt o parte din contactul tau cu exteriorul, motiv pentru care trebuie sa le oferi toata atentia cuvenita. Ai grijă de ochii tăi!
Problemele de vedere sunt destul de frecvent intalnite in zilele noastre. O data cu cresterea exponentiala a numarului de ore pe care le petrecem in fata calculatorului, a televizorului, etc, fenomenul apare cand te astepti mai putin. Chiar si copiii petrec foarte mult timp in fata dispozitivelor electronice, de aceea este necesar sa incercam pe cat putem sa prevenim aparitia unor afectiuni oculare. Trebuie sa-i invatam si pe ei ca ingrijirea ochilor este necesara si importanta!
Ideal ar fi sa petrecem cat mai putin timp in fata acestor aparate si in schimb sa le oferim ochilor o diversitate mai larga in spatiul real. Cu toate acestea, trebuie sa acceptam ca acestea sunt vremurile si provocarile, de aceea trebuie sa ne amintim mereu sa facem pauze care sa le permita ochilor sa se relaxeze.
Ingrijirea ochilor presupune anumite preactici si exercitii, dar si momente de repaos pe intreg parcursul zilei. Daca stai in fata dispozitivelor, macar la fiecare ora ia-tio pauza de 10 minute.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Secrete pentru ingrijirea ochilor
- Evită folosirea “incorectă” a capacităţilor vizuale, adică toate impresiile negative cauzate de vederea unor scene de violenţă sau de groază specifice unor filme. Aceste scene provoacă dezechilibre fizice şi psihice prin eliberarea hormonilor de stres în cantitate mare.
- În fiecare dimineaţă, revigorează-ţi ochii cu apă rece şi clăteşte-i cu o apă cu calităţi curative (apa cu plante, lapte, apa de izvor, apa cu cristale…).
- Optează pentru o alimentaţie echilibrată, completă, cuprinzând fructe şi legume proaspete în cantităţi suficiente. Îngrijirea ochilor beneficiaza de pe urma aportului de vitamine esentiale vederii.
- Acordă-ţi suficient timp pentru odihnă şi somn. Înainte de a te culca, masează-ţi picioarele cu puţină ghee sau uleiuri esentiale, deoarece unele zone reflexe ale piciorului stimulează nervii oculari, ameliorează şi îmbunătăţesc capacităţile vizuale.
- Relaxează-ţi ochii cu ajutorul unor exerciţii de meditaţie.
- Lasă să pătrundă energia până în adâncul ochilor cu ajutorul mâinilor.
- Scaldă-ţi ochii în primele raze ale soarelui dimineţii sau răcoreşte-i în lumina blândă a clarului de lună.
- Fii atent la experienţa formelor, culorilor şi materialelor prin intermediul bucătăriei, zugrăvelii, meşteritului sau a lucrului cu acul. Examinează în ce relatii se află obiectele unele cu altele.
- Înfruntă viaţa cu ochii larg deschişi şi cufundă-ţi privirea până în sufletul lucrurilor.
- Iubeşte cu pasiune fiinţa omenească, natura, viaţa şi observă lumea cu ochi blanzi si iubitori.
9 exercitii pentru relaxarea ochilor
Relaxarea oculara ofera ochilor sansa la repaos, pentru a nu lua starea de oboseala ca fiind ceva normal si pentru a nu aparea complicatii! Pentru ingrijirea ochilor, iti recomand sa incerci aceste exercitii:
- Inchide ochii si acopera-i cu palmele, tinandu-i in intuneric complet timp de 1-2 minute, fara sa te gandesti la nimic. Acest procedeu se numeste “baia de noapte” si ai sa vezi ca este eficace, in plus, te energizeaza psihic.
- Pe asta o stie oricine : dimineata se tamponeaza ochii cu apa rece – fortifica si muschii ochiului.
- Aplica pe ochi comprese alternative calde si reci si o sa aiba un efect de inviorare.
- Repausul sa fie intr-o camera intunecoasa.
- Sa nu ramai un timp prea indelungat cu ochii fixati asupra a ceea ce lucrezi pe calculator.
- Daca simti ochii obositi, ridica-ti capul si priveste un punct oarecare cat mai indepartat posibil.
- Inchide ochii pentru cateva secunde si maseaza-i usor, sau cat de apasat simti ca trebuie, cu varful degetelor sau cu podul palmei.
- Aplica palmele incalzite (prin frecare rapida intre ele) pe ochii inchisi, timp de un minut.
- Alterneaza , daca poti, efortul ocular cu relaxarea oculara.
In final ceea ce conteaza e cum mentii tu starea ochilor tai. Daca oboseala ochilor este continua, urmatorul pas este mai dureros. Poti trece la a purta ochelari pentru a corecta ceea ce se poate numi “starea obisnuita, normala” a ochilor tai.
Ingrijirea ochilor cu ajutorul plantelor medicinale
Plantele medicinale sunt folosite cu succes in ingrijirea ochilor sub forma de ceai sau picaturi. Iata ce plante sunt recomandate pentru ingrijirea ochilor:
- Iarba de silur sau floarea de ochi (Euphrasia officinalis) – folosita sub forma de ceai, tinctura sau picaturi de ochi, ajuta in caz de conjunctivita.
- Ginkgo biloba – imbunatateste fluxul de sange la nivelul retinei (tesut sensibil la lumină in partea din spate a ochiului). Ajuta la imbunatatirea vederii la persoanele cu glaucom. Este, de asemenea antioxidant și protejează celulele nervoase, inclusiv cele din ochi.
- Urzica indiana – Coleus forskohlii – conține forskolina. Picăturile pentru ochi cu forskolina s-au dovedit a reduce producția de lichid din interiorul ochiului, astfel reducând presiunea. Prin urmare, se recomanda în tratamentul glaucomului.
- Ceai verde (Camellia sinensis) – contine antioxidanti care curata radicalii liberi care stau la baza multor boli cronice, inclusiv glaucom, degenerescenta maculara si cataracta.
- Afin (Vaccinium myrtillus).
- Coacaz negru (Ribes nigrum) – ajuta ochii sa se adapteze la întuneric și, de asemenea, reduce oboseala ochilor.
- Usturoi (Allium sativum) – bogat in antioxidanti, ajuta la prevenirea cataractei.
- Turmeric (Curcuma longa) – bogat in antioxidantul curcumin, ajuta de asemenea la prevenirea catarcatei.
Ingrijirea ochilor, atat cea fizica, cat si cea spirituala, da culoare vietii. Cu cat iti pastrezi ochii mai sanatosi, cu atat te poti bucura de ceea ce iti ofera ei cat mai mult timp.
Lasă un răspuns