Abaris Hiperboreanul si sageata magica din aur

Abaris hiperboreanul zbura cu o sageata

Abaris Hiperboreanul (din grecescul Ἀβάρις Ὑπερβορέος – Abaris Hyperboréos) a fost dupa traditia greaca un preot legendar al zeului Apollo. După mai mulţi autori, Abaris ar fi fost o persoană reală care ar fi trăit, cum deduce Hyppostratos, în timpul Olimpiadei a III-a (786 î.e.n.) sau, după Suidas, in perioada Olimpiadei a LIII-a (568 î.e.n.). Despre el au fost spuse numeroase povestiri minune.

Trăind fără hrană, prevestind viitorul, făcând miracole, vindecând molimi (ciuma din Sparta) Abaris a fost o persoana istorica invaluita de inexplicabil. Cutreiera Hellada în zbor, călare pe o săgeată magică de aur, dăruită de zeul Apollo, cu care a şi plecat de la greci pe insula Hyper Borei (Hyoperborea este un tinut mistic localizat la Polul Nord, unde se presupune ca este intrarea spre centrul pamantului).

Harta locatie Hyperborea
Harta locatie Hyperborea

Mitologia vorbeste despre Abaris Hiperboreanul ca fiind un preot al soarelui

A fost amintit de Strabon (după care Abaris se bucura la greci de acelaşi respect ca şi Anacharsis – Geografia VII, 3. 8), de Platon (care evocă descântecele lui Abaris – Charmides. 158 B), de Iamblichos (în al cărui Catalog, Abaris figurează ca filosof pythagorcu), de Celsus şi Herodot: “Nu mai înşir despre Abaris, care se spunea că era hyperborean, mitul că ar fi făcut înconjurul lumii cu săgeata ce o avea, fără să mănânce nimic” (Istorii. IV, 36).

Hyperborea harta spre centrul pamantului
Hyperborea – Harta spre centrul pamantului

Potrivit istoricului Herodot, Abaris nu este mentionat ca o figura istorica, deoarece acesta calatorea cu o sageata si nu avea niciodata de mancare. Aceasta mentiune arata clar ca Abaris a fost asociat cu Apollo, deoarece sageata este un simbol al zeului, iar hiperboreenii mitici erau considerati inchinatori ai lui Apollo.

Platon a facut legatura intre Abaris Hiperboreanul si Zalmoxis, considerandu-l un vindecator al bolilor

Conform mai multor autori crestini, Abaris este mentionat ca facand parte din religia pagana. Astfel, el este numit prezicator de catre Clement din Alxandria, in timp ce Origen mentioneaza despre presupusul sau zbor pe sageata.

Enciclopedia bizantina il numeste pe Abris ca fiind scitic, fiu al lui Seuthes.

Abaris hiperboreanul zbura cu o sageata

Datorita surselor care prezinta informatii contradictorii, atat stiinta si religia tind sa faca legatura intre Abris si samanism. Aceasta are legatura si cu presupusa sa origine, care este la nord de Marea Neagra. In samanism, sunt raportate diverse vindecari, curatari si experiente de zbor ale lui Abaris. Povestea cu coapsa de aur a lui Pitagora indica spre aceeasi directie. Potrivit lui Pitagora, Abaris l-a vizitat si si-au impartasit filosofii si alte informatii. Pitagora il considera cel mai de seama discipol.

Geoffrey de Monmouth a prezentat in 1138, in cartea sa Historia Regum Britanniae, o legatura intre Abaris si Bladdud, legendarul fondator al orasului preroman Bath, caruia i-a fost atribuita abilitatea de a zbura. Se spune despre ambii ca ar fi vizitat Grecia, unde ar fi fost initiati.

După mai mulţi autori, Abaris ar fi fost o persoană reală care ar fi trăit, cum deduce Hyppostratos, în timpul Olimpiadei III (786 î.e.n.) sau, după Suidas, al Olimpiadei LIII (568 î.e.n.).

Abaris este un personaj principal din opera Les Boreades sau Triumful lui Abaris, scrisa de catre francezul Jean Philippe Rameau (1763).

Abaris a fost si numele religios folosit de Johann Wolfgang von Goethe in Illuminati. Ofera dovada cel de-al zecelea volum Illuminatenakten, care este declaratia de aderare a lui Goethe. Filele ce sunt scrise in limba germana si sunt legate in piele neagra se afla in posesia Rusiei. Cel de-al zecelea volum, scris cu caractere de aur, a fost considerat pierdut pana in 1991. Pana in prezent, Rusia a refuzat sa le predea Germaniei, pe motiv ca documentele sunt prea importante pentru interesele propriei tari.

După alte surse, Abaris a fost fie preot şi profet scit sau taumaturg hyperboreu, consacrat lui Apollon şi vizitând Grecia spre 770 î.e.n. ca predicator şi sacerdot al lui Apollon, al cărui cult l-a difuzat în Hellada (însă un predicator itinerant, săgeata magică slujindu-i drept vehicul), fie poet din cercurile apollinice, care ar fi scris un poem (Theogonia) şi, întrucât îşi efectua opera medicală în cadrul incantaţiei rituale, un ciclu de descântece (Katharmoi).

Alte resurse informationale despre Abaris Hiperboreanul

  1. Hiperborea si al III-lea Reich – Harta catre centrul Pamantului
  2. Enciclopedia Memim – Despre Abaris
  3. Misteriosul aparat de zbor Hiperborean – Sageata din aur a lui Abaris Hiperboreanul

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Abaris Hiperboreanul si sageata magica din aur”

  1. Avatar Madalina
    Madalina

    Foarte tare ! multumim pt informatiile despre legendele olimpului si olimpiadelor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *