Rucola , cunoscuta si sub numele de Eruca sativa, ruchetă sau aragulă, este o planta comestibila. Este adesea folosita in salate sau in sucurile verzi. Frunzele sunt destul de lungi si au intre 4 si 10 lobi laterali mici, si unul mare in varf. Frunzele tinere au un gust usor dulce si mai putin piperat, in comparatie cu aroma picanta, puternica, a frunzelor mature.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Proprietati nutritive ale frunzelor de rucola
Rucola este bogata in vitaminele A, C, E si K, precum si in diverse vitamine B, cum ar fi tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6 si acid pantotenic. Frunzele contin foarte multe minerale, in special cupru si fier. Contine in cantitati mai mici minerale esentiale si electroliti cum ar fi calciu, fier, mangan, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu si zinc.
Rucola – Beneficii pentru sanatate
Frunzele proaspete de aragula sunt folosite pentru beneficiile lor asupra organismului. Calitatile terapeutice ale acestor frunze sunt folosite cu succes in tratarea sau ameliorea unor afectiuni.
- Au efecte anticancer. Rucheta este bogata in fitochimicale, cum ar fi indoli, tiocianati, sulforafan si izotiocianati. Aceste fitochimicale protejeaza impotriva cancerului de san, de col uterin, de colon, cancerului ovarian si de prostata, datorita efectelor citotoxice asupra celulelor canceroase. Continutul ridicat de vitamina A si beta-caroten protejeaza impotriva cancerului de piele, plamani si bucal.
- Au proprietati antioxidante. Nivelul ridicat de antioxidanti creaza un echilibru sanatos a raspunsului enzimelor din interiorul celulelor. De asemenea, s-a constatat ca distruge radicalii liberi care deterioreaza corpul. Ajuta la formarea sistemului imunitar si creste rezistenta in fata unor afectiuni, cum ar fi raceala, dar si in fata altor virusi.
- Se recomanda pentru Sanatatea oaselor. Rucola este bogata in vitamina K, antioxidant ce are proprietati antiinflamatorii si incurajeaza activitatile osteotropice in celule, ceea ce inseamna ca sustine sanatatea oaselor si le intareste. Persoanele care sufera de osteoporoza pot beneficia de pe urma consumului de rucola, folosita de altfel pentru a dezvolta rezistenta oaselor si sanatatea acestora.
- Sunt bune pentru sanatatea creierului. Una dintre functiile vitaminei K este aceea de a regla calciul la nivelul creierului. Ajuta la imbunatatirea sanatatii creierului si la repararea daunelor neuronale.
- Au efecte benefice in procesul de digestie. Gustul amar al frunzelor de ruchetă ajuta la imbunatatirea digestiei la persoanele care sufera de indigestie cronica din cauza cantitatii scazute de acid din stomac. Consumand cateva frunze cu 15 minute inainte de masa, acestea ajuta la imbunatatirea productiei de bila, care promoveaza digestia.
- Sunt bune pentru imunitate. Frunzele proaspete de rucola au un continut ridicat de vitamina C, care este un puternic antioxidant natural. Alimentele bogate in vitamina C ajuta la protejarea organismului de boli, dezvolta rezistenta in fata agentilor infectiosi si neutralizeaza radicalii liberi din organism.
- Se mananca in caz de probleme ale tubului neural. Frunzele proaspete de rucola sunt o sursa excelenta de acid folic si consumate in timpul sarcinii, pot ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou nascut.
- Sunt recomandate pentru sanatatea ochilor. Continutul de carotenoizi din aceste frunze amare este important pentru imbunatatirea vederii. De asemenea, incetinesc dezvoltarea degenerescentei maculare. Cantitatea mare de carotenoizi din dieta unei persoane poate incetini simptomele clasice ca apar o data cu inaintarea in varsta.
- Ajuta in prcesul de pierdere in greutate. Continutul scazut de calorii si ridicat de vitamine are un efect mare asupra greutatii corporale. Continutul nutritional al frunzelor de ruchetă ofera un mod excelent de a mentine sistemul echilibrat, fara a fi nevoie de schimbari majore in dieta. Slabeste sanatos adaugand cat mai multe frunze verzi in dieta ta zilnica.
Retete cu rucola ~ Sfaturi de consum
Alege frunzele tinere pentru a le adauga la salata. Frunzele mai batrane, dar si cele tinere, pot fi folosite in supe creme, la smoothie-uri si sucuri, alaturi de alte verdeturi sau in amestec cu fructe. Frunzele se pot pastra la frigider in sertarul cu umiditate mai ridicata.
Sos pesto de rucola cu nuci sau alune
Ingrediente:
- 100 g frunze de rucola;
- 80 g miez de nuca/alune;
- 60 g parmezan (optional);
- un catel de usturoi;
- 250 ml ulei de masline;
- zeama de la jumatate de lamaie;
- sare;
- 2-3 cuburi de gheata.
Se prajesc nucile sau alunele intr-o tigaie la foc mediu aproximativ 2 minute. Se pun apoi intr-un robot de bucatarie alaturi de parmezan si usturoi. Se pune jumatate din ulei si se amesteca la viteza maxima 2-3 minute. Se adauga frunzele de ruchetă si cuburile de gheata. Acestea au rolul de a mentine culoarea verde a rucolei. Se amesteca la viteza mare timp de 5 minute sau pana cand sosul pesto este cremos si fin. Se adauga restul de ulei putin cate putin. In functie de gustul personal, se mai pot adauga alte ingrediente sau se poate prepara sosul in amestec cu alte frunze salbatice comestibile, frunze de spanac, busuioc sau altele.
Se foloseste sosul pentru paste, cu pizza, paine prajita, cu legume gatite sau proaspete. Se poate pastra la frigider cateva zile.
Salata de rucola cu sfecla rosie si branza de capra
Ingrediente:
- 4 cani de frunze de rucola, bine indesate;
- 1 cana de branza de capra maruntita;
- 250 g sfecla rosie coapta, curatata si maruntita;
- 2 linguri otet de mere;
- 3 linguri ulei de masline;
- 1 lingurita de mustar;
- sare si piper dupa gust.
Se amesteca ingredientele de baza. Separat, intr-un recipient se amesteca ingredientele pentru dressing. Se omogenizeaza bine si se toarna peste salata. Se amesteca sa se combine gusturile si se serveste.
Salata de orez cu rucola, naut, feta si merisoare
Ingrediente:
- 300 g orez fiert;
- 150 g frunze de ruchetă;
- 400 g de naut fiert;
- 100 g branza feta;
- frunze de busuioc/patrunjel tocate;
- jumatate de cana de merisoare uscate;
Dressing:
- un sfert de ceasca de ulei de masline;
- un sfert de lingura de coaja de lamaie;
- 2 linguri suc de lamaie;
- sare si piper dupa gust.
Se amesteca rucola cu orezul, nautul, branza, busuiocul si merisoarele. Ingredientele pentru dressing se combina si se toarna peste salata. Se serveste imediat.
Pizza cu rucola, ciuperci, rosii si oua
Ingrediente:
- aluat de pizza (vezi aici cum se prepara aluatul de pizza);
- 3/4 cana cu branza maruntita (cascaval sau ricotta)
- o cana de ciuperci feliate;
- 1 lingura de ardei tocat;
- 1 lingurita usturoi razuit;
- jumatate de cana de rosii uscate sau rosii proaspete maruntite;
- 3 cani de frunze de ruchetă;
- 6 oua;
- 2 lingurite otet balsamic;
- 2 linguri ulei de masline;
- sare si piper dupa gust.
Se preincalzeste cuptorul la 220 grade. Se intinde aluatul de pizza si se aseaza intr-o tava. Se intinde branza, se presara cu usturoi sau pudra de usturoi si ardeii. Se aranjeaza apoi ciupercile si rosiile.
Rucola se amesteca cu otet, ulei, sare si piper pana se inmoaie. Se aseaza apoi pe pizza.
Folosind o lingura, se face loc printre ruchetă si se sparge cu grija cate un ou in fiecare lacas creat. Se coace pizza pana cand albusul este complet gatit si galbenusurile incep sa se intareasca, insa nu sunt dure, intre 12-15 minute.
In cazul in care se doreste pizza cu blatul gros, se baga blatul de pizza doar cu branza cateva minute la cuptor, apoi se scoate si se pun celelalte ingrediente.
Salata de quinoa cu ruchetă, castravete, nuci, mar si sos vinegreta cu afine
Ingrediente:
- jumatate de cana de quinoa uscata, gatita si racita;
- 150 g rucola;
- 1 mar taiat cuburi;
- un castravete mediu, feliat;
- o ceapa rosie, feliata subtire;
- 1/4 cana bucuioc, tocat fin;
- 1/2 cana cu miez de nuca, maruntit;
- piper dupa gust.
Ingrediente sos vinegrata cu afine:
- o ceasca de afine proaspete sau congelate;
- 1/4 ceasca otet balsamic;
- 1/4 ceasca lapte vegetal;
- un catel de usturoi;
- 5-6 frunze de busuioc proaspat;
- 1/2 lingurita sare.
Mai intai se pregateste sosul vinegreta cu afine. Se adauga toate ingredientele intr-un blender si se proceseaza pana se transforma intr-un sos fin. Se poate folosi si un blender vertical.
Se toarna jumatate din sos intr-un bol mare, apoi se adauga toate ingredientele salatei. Se amesteca usor pana cand toate ingredientele sunt bine incorporate si acoperite uniform cu sos.
Se imparte salata in mod egal in farfurii. Se serveste cu extra sos si piper negru.
Nucile pot fi inlocuite su seminte de dovleac sau seminte de floarea soarelui.
Salata de rucola cu fasole, avocado, ton si branza
Ingrediente:
- 150 g frunze de ruchetă;
- o cana si jumatate de fasole fiarta;
- o cana si jumatate quinoa fiarta;
- 150 g ton in ulei;
- 100 g branza feta sfaramata;
- 1 avocado mediu copt, feliat;
- 2 linguri suc de lamaie proaspat stors;
- o lingura otet balsamic sau otet de mere;
- 1 lingurita mustar;
- 1 lingurita miere;
- 3 linguri ulei de masline;
- sare si piper dupa gust.
Se combina sucul de lamaie, otet, mustar, sare si piper intr-un bol ceramic. Se adauga miere dupa gust si se omogenizeaza bine. Se gusta si se mai adauga sare, piper sau miere dupa gust. Dressing-ul se poate face cu pana la 4 zile inainte si pastrat la frigider intr-un borcan inchis etans.
Intr-o farfurie se aranjeaza frunzele de rucola si se serveste cu fasole, quinoa, ton, branza feta si avocado. Se amesteca cu jumatate din dressing, cu posibilitatea de a adauga oricand mai mult.
Supa crema de rucola cu cartofi ~ Reteta vegana, de post
Ingrediente:
- 3 cani indesate cu frunze de rucola;
- 1/2 cana lapte de cocos (lapte de migdale, orez, soia);
- 1 kg de cartofi curatati, taiati in cuburi;
- 4 cani de apa sau supa de legume;
- 2 tulpini de telina, tocate;
- 3 catei de usturoi, tocati marunt;
- o ceapa curatata si tocata;
- 1 lingura ulei de masline;
- 1 lingurita jumatate de sare;
- piper proaspat macinat, dupa gust.
Se incalzeste uleiul intr-o cratita mare, la foc mediu. Se pune ceapa si telina si se lasa aproximativ 8 minute, amestecand usor. Se adauga usturoiul si cartofii tocati. Se lasa un minut, apoi se adauga apa sau supa de legume. O data ce incepe sa fiarba, se da focul la mic, se acopera si se lasa sa fiarba pana cand cartofii sunt fragezi, cam 20 de minute.
Cand cartofii sunt gata, se adauga rucheta in oala si se amesteca, lasandu-se pe foc cam 3 minute. Se transfera supa intr-un blender si se amesteca pana devine cremoasa. Este important sa aerisesti capacul blenderului (scoti capacul mic).
Se pune supa crema inapoi in oala la foc mediu si se amesteca cu laptele de cocos. Se condimenteaza cu sare si piper. Se serveste cu orice garnitura iti place.
Retete cu rucola in imagini
Prepară sucul de rucola cu un storcător prin presare la rece pentru a păstra proprietățile nutrienților!
Rucola – Contraindicatii si posibile efecte adverse
Rucola are un continut ridicat de acid oxalic. Daca ai probleme renale, este recomandat sa consumi frunzele de ruchetă cu moderatie.
Deși consumul de rucola în cantități optime poate avea destul de multe efecte benefice, consumul excesiv îți poate afecta sănătatea. Unele dintre efectele secundare pe termen scurt ale ruculei includ flatulența, crampele abdominale și disconfortul.
Aceste efecte negative sunt cauzate de prezența sulforafanului. Din nou, este periculos consumul pentru persoanele cu anumite afecțiuni ale sângelui sau pentru persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui.
Rucola conține vitamina K, care poate provoca cheaguri de sânge atunci când reacționează cu anumiți diluanți ai sângelui. Rucola conține nitrați, iar depozitarea necorespunzătoare poate duce la transformarea bacteriilor din nitrat în nitriți, care este dăunător pentru sănătate.
Atenție: Multe persoane confunda frunzele de rucola cu cele de papadie (Taraxacum officinale) – sunt doua plante total diferite! Gustul frunzelor de papadie este destul de amar, in comparatie cu cel al frunzelor de rucola care este mult mai aromat, cu o tenta mai puternica spre iute.
Cum se plantează rucola
Iti recomand sa iti plantezi rucola la tine in gradina, sau daca stai la apartament, foloseste o jardiniera sau chiar mai multe pentru a te bucura de gustul placut al acestei minunate plante care nu se compara cu ceea ce cumperi de la supermarket. Este o planta fara prea multe pretentii. Citeste mai departe despre plantare, intretinere si recoltare.
Ca răspuns la solicitările celor ce au deja Rucola în ghiveci, dar şi pentru cei ce vor avea Rucola am decis să scriem despre cum trebuie îngrijită această plantă.
Rucola (Eruca Sativa) este originară din regiunea mediteraneană şi se cultivă foarte uşor în ghiveci. Planta nu este pretentioasă, iar prima recoltă se obţine la aproximativ 40 de zile de la însămânţare. Nu e nici mult, dar nici puțin! Pentru a te bucura însă mult mai repede de consumul de plante proapete, pline de nutrienți, încearcă germenii de rucola!! Sunt un deliciu si in 2-3 zile sunt gata de consum.
Plina de vitamine, minerale si substante cu proprietati curative (electroliti, fitochimicale, antioxidanti), poate fi plantata in ghiveci sau in gradina si este folosita in salate sau sucuri verzi. Atunci când este consumata cruda, aduce foarte multe substante benefice in organism.
Insamantare rucola in ghiveci
Semintele de rucola proaspăt puse in ghiveci, se udă zilnic, de 2 ori pe zi, cu apă nu foarte rece. Temperatura cea mai potrivită a apei de udat: 21°C. Primele frunze trebuie să apară cam în 5 zile.
Intretinerea plantei de rucola in ghiveci
Rucola creşte bine pe mai multe tipuri de sol, însă se vor obţine rezulatate mai bine pe un sol bogat în nutrienţi şi humus, bine drenat cu nivelul pH 6-7. Recomandăm cultivarea Rucolei în substrat universal prelucrat cu fertilizanţi organici (compost, macerat din plante sau/si gainat etc.).
Aceasta planta are nevoie de suficientă lumină, deaceea partea însorită mai mult va fi preferată. Rezistă şi la umbră, dar va avea o creştere mai puţin intensă.
Rucola in ghiveci rezistă până la temperaturi de -4°C şi +25°C. Dacă temeperatura se ridică peste +25°C frunzele capătă un gust prea înţepător şi picant.
Planta nu are nevoie de multă apă – o udare la câteva zile este suficientă. Atunci când are prea multa apă, frunzele îşi pierd din aromă şi devin mai amărui ca deobicei.
Dăunători şi cum să lupți contra acestora
Cei mai ordinari dăunători în casă sunt muştele sau păianjenii, mai rar pot apărea puricii de varză, făinaria sau putregaiul umed. În acest caz, planta se va trata cu fungicidul recomandat (aferent daunatorului) şi se va rări pentru a oferi o aerisire bună. Pentru că vorbim aici de o plantă comestibilă, se foloseste un fungicid natural.
Recoltarea frunzelor de rucola
Pe măsură ce planta creşte, se taie frunzele laterale şi se lasă să crească frunzele mai fragede. Astfel, planta dezvoltă frunze noi în continuu. Rucola este plantă anuală şi deobicei se obţine recolta pe parcursul unui sezon de 3 luni, dar în condiţii de casă este posibilă cultivarea şi peparcursul a 6-8 luni.
Dacă lăsaţi rucola in ghiveci să înflorească, aceasta va crea seminţe în păstăi lunguieţe care pot fi plantate in sezonul urmator.
Sa ne pastram sanatosi alaturi de ceea ce ne ofera natura!
Lasă un răspuns