Beneficii și contraindicații ale consumului de seminte de dovleac

Semintele de dovleac pesto

Semințele de dovleac au o lungă istorie de utilizare nutrițională, fiind menționate în ținuturile Oaxaca din Mexic, cu peste 7.500 de ani în urmă. În multe culturi, se foloseau semințe de dovleac ca remediu popular pentru a trata:

  • Infecții ale tractului urinar și ale vezicii urinare;
  • Hipertensiune arterială și prea mult zahăr din sânge;
  • Pietre la rinichi;
  • Paraziții intestinali.

În plus, conținutul lor bogat de nutrienți poate oferi alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea energiei, a dispoziției și a funcției imunitare. Ce este mai bine, pot fi adăugate cu ușurință în dietă, permițându-ți să te bucuri de numeroasele lor efecte pozitive.

Știința modernă confirmă că semințele de dovleac au un profil nutritiv impresionant, care aduc beneficii multor aspecte ale sănătății. Sunt o sursă bogată de proteine, acizi grași nesaturați, vitamine și minerale care reduc factorii de risc ai bolilor cronice, inclusiv cancerul. Mancand o mica cantitate de seminte de dovleac, vei beneficia de o cantitate substantiala de grasimi sanatoase, magneziu si zinc. Astfel semintele de dovleac au fost asociate cu o stare de sanatate optima.

Semintele de dovleac crude se consuma ca atare, fiind foarte nutritive sau sunt folosite la extragerea uleiului comestibil. Turtele rezultate din seminte de dovleac decojite sau de la formele cu seminte fara coaja se intrebuinteaza la fabricarea halvalei care este foarte gustoasă și apreciată pentru calitățile sale. Pe lângă semințele crude, poți consuma semințe de dovleac germinate sau sub formă de lăstari.

Semintele de dovleac si miezul de dovleac au importanta terapeutica in medicina alternativa. Au proprietati laxative, vermifuge, diuretice, sedative, nutritive. Sunt recomandate in special in dispepsii, constipatii, insuficienta renala, infectii urinare, hemoroizi, insomnii, diabet, prostatite, contra teniei, etc.

Semintele de dovleac sunt lipsite de toxicitate. In diferite tari, iar in Romania, in special in zona Transilvaniei, se folosesc seminte de dovleac in tratarea hipertrofiei de prostata.

Semințele de dovleac – Valori nutriționale

Semințele de dovleac sunt bogate în vitamine și minerale precum manganul și vitamina K, ambele fiind importante pentru a ajuta rănile să se vindece. Conțin și zinc, un mineral care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva bacteriilor și virușilor.

Semințele de dovleac sunt, de asemenea, o sursă excelentă de:

  • Fosfor
  • Magneziu
  • Fier
  • Potasiu
  • Cupru

O porție de 30 g conține aproximativ:

  • 170 kcal / 704KJ;
  • 7,3g proteine;
  • 13,7 g grăsime;
  • 2,1 g Fibră;
  • 81 mg magneziu;
  • 246 mg potasiu;
  • 1,98 mg zinc;
  • 3,0 mg fier;
  • zahăr: 0 grame.

Dimensiunile porțiunilor – Deoarece semințele de dovleac sunt bogate în calorii, limitează porțiile la dimensiunea recomandată, a unei porții de aproximativ un sfert de cană. Conținutul ridicat de fibre al semințelor poate ajuta la reglarea zahărului din sânge și te poate face să te simți sătul, totuși, reducând nevoia de a mânca în exces.

Consuma seminte de dovleac pentru sanatatea ta

Seminte de dovleac – Beneficii pentru sanatate

Daca ai nevoie de o gustare sanatoasa, atunci alege semintele de dovleac. Cu o cantitate mare de substante nutritive, de la magneziu, mangan si cupru, la proteine si zinc, semintele de dovleac sunt o adevarata sursa de energie nutritionala. Ele contin si compusi ai plantei cunoscuti sub denumirea de fitosteroli si antioxidanti cu efect de curatare a radicalilor liberi, compusi care pot da un impuls suplimentar starii generale de sanatate.

Cum semintele de dovleac sunt destul de portabile si nu necesita sa fie pastrate la frigider, ele reprezinta o gustare excelenta pe care o poti avea cu tine oriunde si oricand, permitându-ți să mănânci sănătos.

1. Semintele de dovleac sunt importante pentru sanatatea inimii

O jumatate de cana de seminte de dovleac contine aproape jumatate din cantitatea zilnica recomandata de magneziu. Acesta participa la o gama larga de functii fiziologice importante, inclusiv crearea ATP (moleculele de energie ale corpului), sinteza ARN si ADN, pomparea inimii, formarea corecta a oaselor si a dintilor, relaxarea vaselor de sange si la mentinerea unei functii intestinale corespunzatoare. Magneziul s-a dovedit benefic pentru tensiunea arteriala, pentru prevenirea infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral.

Semințele de dovleac, bogate în grăsimi sănătoase, antioxidanți și fibre, pot oferi beneficii pentru sănătatea inimii și ficatului, în special atunci când sunt amestecate cu seminte de in.

2. Sursa bogata de zinc, semintele de dovleac ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar

Semintele de dovleac sunt o sursa bogata de zinc. Acesta este foarte important pentru corpul nostru in mai multe feluri, ajutand la intarirea sistemului imunitar, la cresterea si diviziunea celulara, sanatatea ochilor si a pielii, reglarea insulinei si a functiei aparatului genital masculin. De asemenea, ajuta si la reglarea somnului, are efecte pozitive asupra starii de spirit si accentueaza simtul mirosului si a gustului.

Deficienta de zinc este asociata cu raceli si gripe, oboseala cronica, depresie, acnee, probleme de invatare si performante scazute la copii.

Nucile si semintele crude, inclusiv semintele de dovleac, sunt una dintre cele mai bune surse de omega-3. Daca consumi seminte de dovleac, acestea pot ajuta la imbunatatirea reglarii insulinei si pot ajuta la prevenirea complicatiilor diabetice prin scaderea stresului oxidativ.

3. Semintele de dovleac sunt benefice pentru sanatatea prostatei

Aceste minunate seminte au fost mult timp evaluate ca fiind un aliment natural important pentru sanatatea barbatilor. Acest lucru se datoreaza intr-o anumita masura continutului ridicat de zinc, dar si datorita extractelor si uleiurilor din semintele de dovleac ce pot juca un rol important in ameliorarea hiperplaziei benigne de prostata. Atat semintele cat si uleiul obtinut din seminte de dovleac sunt deosebit de benefice in sprijinirea sanatatii prostatei.

4. Uleiul de seminte de dovleac este recomandat femeilor aflate la menopauza

Uleiul de seminte de dovleac este bogat in fitoestrogeni naturali ce ajuta la scaderea tensiunii arteriale, diminueaza bufeurile, amelioreaza durerile de cap, durerile articulare si alte simptome de menopauza.

5. Semintele de dovleac sunt bune pentru un somn odihnitor

Semintele de dovleac sunt o sursa bogata de triptofan, un aminoacid pe care organismul il transforma in serotonina, care la randul sau este transformata în melatonina, “hormonul de somn”. Consumul de seminte de dovleac cu cateva ore inainte de culcare iti poate oferi un somn linistit, odihnitor.

6. Se recomanda consumul de seminte de dovleac deoarece sunt bogate in antioxidanti

Semintele de dovleac contin antioxidanti precum carotenoizi si vitamina E. Antioxidantii pot reduce inflamatiile si pot proteja celulele de radicalii liberi nocivi. Se crede ca nivelurile ridicate de antioxidanti din semintele de dovleac sunt in mare parte responsabile pentru efectele lor pozitive asupra sanatatii.

Uleiul de seminte de dovleac are efectul de a reduce inflamatia in cazul artritei, fara a aparea efecte secundare.

7. Consumul de seminte de dovleac poate scadea nivelul zaharului din sange

Studiile au demonstrat ca dovleacul, semintele de dovleac, pudra de seminte de dovleac si sucul de dovleac pot reduce glicemia (1).

Acest lucru este important in special pentru persoanele cu diabet care pot avea anumite probleme in controlul nivelului de zahar din sange.

Mai multe studii au descoperit ca suplimentarea cu suc de dovleac si pulbere de seminte de dovleac a redus nivelul de zahar din sange la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 (2).

Continutul ridicat de magneziu prezent in semintele de dovleac poate fi responsabil pentru efectele pozitive asupra diabetului.

Seminte de dovleac fara coaja

8 beneficii ale semințelor de dovleac pentru femei

  1. Semințele de dovleac au o valoare nutritivă ridicată – susținând necesarul zilnic de nutrienți;
  2. Semințele de dovleac îmbunătățesc densitatea osoasă – Fiind foarte bogate în magneziu și calciu, semințele de dovleac ajută la menținerea oaselor sănătoase. De asemenea, ajută la reducerea riscului de osteoporoză la femei, o problemă comună în rândul femeilor aflate la menopauză.
  3. Semințele de dovleac susțin obiectivele de sănătate în frumusețe – includerea alimentelor bogate în calciu, vitamina A și proteine poate face minuni pentru pielea și părul tău. Nu numai că semințele de dovleac sunt bune pentru sănătatea pielii tale, dar se poate folosi și uleiul de dovleac pentru păr. Semințele de dovleac conțin uleiuri grase bogate, care sunt recomandate pentru creșterea părului. Conținând Omega 3, vitaminele B, magneziu, fier și proteine, semințele au capacitatea de a îmbunătăți calitatea și rezistența părului nostru.
  4. Semințele de dovleac ajută la gestionarea greutății – Consumul unei porții limitate de semințe de dovleac ajută la pierderea în greutate. Fiind o sursă bogată de fibre dietetice, ele te mențin sătul mai mult timp. Un aport excelent și controlat de fibre îmbunătățește apetitul și ajută la gestionarea generală a greutății. Se mai pot consuma seminte de dovleac pentru ingrasare, însă cu o dietă bine planificată.
  5. Semințele de dovleac sporesc fertilitatea – Studiile au arătat beneficiile carbohidraților complecși, fibrelor, omega 3 și zincului asupra fertilității. În semințele de dovleac, acizii grași omega 3 și coeficienții de antioxidanți sunt mari. Acest lucru ajută la stimularea fluxului sanguin către părțile genitale. De asemenea, asigură alimentarea cu lichid a foliculilor pentru o maturitate adecvată a ovulelor. Prin consumul de semințe de dovleac, vitamine precum B12, A și C ajung în mod natural în organism.
  6. Semințele de dovleac scad riscul apariției mai multor tipuri de cancer – Efectele anticancer s-au demonstrat pentru semințele de dovleac, ceai verde, rodii, etc. Dietele care încorporează semințele de dovleac sunt bune pentru reducerea cancerului de prostată, de sân și de stomac. Utilizarea semințelor de soia, de in, de floarea soarelui și de dovleac reduc semnificativ riscurile de cancer de sân.
  7. Semințele de dovleac au beneficii pentru sănătatea intestinului – Dietele bogate în fibre trebuie descompuse de bacteriile intestinale care sunt bune pentru sistemul digestiv. Fibrele alimentare precum semințele de dovleac acționează ca un prebiotic, promovând sănătatea intestinului.
  8. Semințele de dovleac ajută la combaterea tulburărilor urinare – Utilizările uleiului din semințe de dovleac includ îmbunătățirea tulburărilor urinare, cum ar fi vezica urinară hiperactivă. Studiile au arătat o scădere a frecvenței scurgerilor vaginale și o mai bună calitate a vieții.

Semințele de dovleac sunt bune pentru bărbații cu disfuncție erectilă?

Semințele de dovleac pot fi benefice pentru bărbații cu disfuncție erectilă, deoarece au proprietăți care ajută la funcționarea prostatei. De asemenea, reduc hiperplazia benignă de prostată, o afecțiune în care prostata se mărește și apare mai ales la bărbații peste 50 de ani.

Semințele de dovleac conțin și o cantitate considerabilă de zinc, care este important pentru producerea de testosteron și viabilitatea celulelor spermatozoizilor. Semințele de dovleac de obicei nu provoacă reacții adverse la bărbații cu disfuncție erectilă.

Cum sa consumi seminte de dovleac in functie de diverse afectiuni ~ utilizari in terapiile interne

Pentru eliminarea viermilor intestinali, se recomanda:

  • seminte de dovleac cojite, zdrobite in gura, bine amestecate. Se consuma 150-250 g pentru adulti, 100 g pentru copiii de varsta scolara si 50 g pentru copiii mici. Se consuma dimineata. Dupa 1-2 ore, se administreaza un purgativ (ulei de ricin presat la rece sau un ceai purgativ).
  • pasta preparata din 60 g de seminte de dovleac decorticate, pisate si 20 g miere de albine. Se amesteca pana se obtine o pasta omogena. Se mananca intreaga cantitate. La un interval de 6 ore se ia un purgativ. Cura dureaza 5 zile.
  • ulei antihelmitic, preparat din 50 g seminte de dovleac decorticate, 30 g ulei de ricin presat la rece si o lingura de miere. Se tritureaza semintele bine in acest amestec pana se obtine o pasta omogena. Se ia cate un varf de cutit sau o jumatate de lingurita din 10 in 10 minute, pana se termina toata cantitatea.

Pentru tratarea prostatitei, se administreaza:

  • seminte de dovleac decojite consumate ca atare, 150-200 g zilnic, in doua prize, dimineata si seara.
  • decoct din 1 lingura de seminte de dovleac nedecorticate (cu coaja) zdrobite la o cana (200 ml) cu apa rece. Se fierb 5 minute la foc potrivit. Se lasa vasul acoperit 15 minute. Se beau 2-3 cani de ceai din seminte de dovleac timp indelungat. Dupa o cura de 3 zile cu ceai de seminte de dovleac se observa efectele pozitive.

Cand se recolteaza si cum se pastreaza semintele de dovleac

Semintele de dovleac se recolteaza toamna cand dovleacul a ajuns la maturitatea deplina. Se crapa dovleacul, iar semintele de dovleac se separa de miez si se usuca la soare sau la umbra in strat subtire. Se pastreaza apoi semintele de dovleac in pungi de hartie.

Pesto raw vegan cu seminte de dovleac

Ingrediente:

  • 60 g busuioc proaspat (busuiocul poate fi inlocuit cu alte frunze verzi – coriandru, patrunjel, leurda, etc.)
  • 30 g seminte de dovleac
  • 1 catel de usturoi
  • 125 ml ulei de masline
  • 50 g miez de nuca
  • sare si piper

Cum se prepara sosul pesto raw-vegan cu seminte de dovleac

Semintele de dovleac - sos pesto raw-vegan

Frunzele de busuioc se toaca marunt. Usturoiul se zdrobeste. Intr-un mojar se pun semintele de dovleac si se preseaza pana cand se formeaza un piure uleios. Se adauga apoi busuiocul si usturoiul si se tot preseaza compozitia. Cand se formeaza o pasta, se pune intr-un castron si se adauga miezul de nuca si uleiul de masline. Se amesteca bine pentru a avea un aspect placut. Pentru o textura fina, se se foloseste un mixer timp de 30 de secunde. La final, se adauga sare si piper dupa gust.

Seminte de dovleac – Contraindicatii

Semințele de dovleac sunt în general tolerabile; cu toate acestea, trebuie luate în considerare câteva considerații atunci când le adăugi în dietă.

Semințele de dovleac pot duce la probleme digestive – Semințele de dovleac sunt bogate în fibre și uleiuri. Ele pot provoca balonare și crampe dacă sunt consumate în exces. Oricine are probleme digestive, cum ar fi sindromul colonului iritabil sau boala Crohn, ar trebui să-și limiteze consumul de semințe de dovleac.

Consumate in cantitati mari, semintele de dovleac pot cauza dureri de stomac. Pentru a evita crampele si durerile de stomac, consuma seminte de dovleac cu masura sau in diverse amestecuri, pentru a neutraliza din posibilele efecte adverse. Consumate intr-un mod nepotrivit, nu vei beneficia de nutrientii pe care semintele de dovleac le pun la dispozitie. Consumate prajite sau nemestecate cum trebuie, valoarea nutritiva a semintelor de dovleac scade foarte mult.

Semințele de dovleac pot avea efect diuretic – Deoarece semințele de dovleac pot avea un efect deshidratant, oricine ia medicamente diuretice (pastile de eliminat apa) trebuie să se consulte cu medicul înainte de a le adăuga în alimentație.

Semințele de dovleac pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale – Oricine are tensiune arterială scăzută sau care ia medicamente antihipertensive ar trebui să discute cu un medic înainte de a adăuga semințe de dovleac în dieta lor, deoarece pot avea efecte secundare nedorite.

Semințele de dovleac sunt bogate în calorii -Deoarece semințele de dovleac sunt un aliment bogat în calorii, consumul lor poate duce la creșterea în greutate dacă sunt consumate în exces. Oricine urmează o dietă restrictivă de calorii, ar trebui să aibă grijă să nu mănânce prea multe.

Alergie la seminte de dovleac

Aceste seminte nu sunt foarte alergene, in comparatie cu alte soiuri de seminte. Totusi, intalnim anumite reactii alergice care ar putea fi declansate in urma consumului de seminte de dovleac, pielea fiind tinta principala. Iata cateva dintre reactiile ce pot aparea ca urmare a alergiei la seminte de dovleac:

  • eczeme cu coaja, inflamate, rosii
  • mancarimi si urticarie
  • respiratie obstructionata
  • dureri de cap
  • iritatii la nivelul gatului
  • dificultati de respiratie
  • roseata si umflaturi in jurul gurii

In cazul acestor reactii adverse, viziteaza medicul de familie pentru a vedea daca intr-adevar au legatura cu consumul de seminte de dovleac.

Bibliografie: 

Universul Plantelor – Prof. Doctor Constantin Parvu


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Beneficii și contraindicații ale consumului de seminte de dovleac”

  1. Avatar Bunea Rodica
    Bunea Rodica

    Multumesc pentru postare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *