Uleiul de ricin – Beneficii, proprietati si remedii traditionale

Uleiul de ricin beneficii pentru sanatate

Uleiul de ricin are o serie intreaga de aplicatii in terapeutica. Nu ma refer aici la intrebuintarea lui obisnuita ca laxativ, ci la actiunea lui locala asupra pielii si tesuturilor de sub aceasta. Totusi, in cazul în care uleiul de ricin este folosit pentru proprietatile laxative, doza poate fi ajustată cu ușurință. Doza uzuală este de 1 până la 2 linguri de ulei de ricin pentru adulți și 1 până la 2 lingurițe pentru copii cu vârsta intre 2 si 12 ani. Poți amesteca uleiul cu suc de portocale pentru a fi mai plăcut la gust.

Pentru ce este bun uleiul de ricin – Beneficii in afectiunile pielii

Uleiul de ricin este considerat un ulei cald care promovează circulația fluidelor în organism. Este excelent ca ulei de masaj si poate ameliora durerea rezultată din surmenajul mușchilor. Dacă ai dureri musculare după un efort fizic prelungit, aplică putin ulei de ricin pe zona inflamata si maseaza.

Uleiul de ricin este un bun ulei transportor pentru uleiurile esențiale. Se adaugă câteva picături de ulei de musetel sau ulei de menta la o lingura de ulei de ricin pentru a face masajul mai relaxant si vindecator. Alaturi de uleiuri esentiale pentru ten, poti obtine cu uleiul de ricin un tratament excelent pentru piele.

Metoda de tratare a nevilor (alunite), papiloamelor sau negilor consta in ungerea acestora cu ulei de ricin dimineata si seara, frecand usor , cam de 20 de ori, ca uleiul sa patrunda in profunzime.

Asa numitele “pete de ficat” de culoare bruna, care apar pe fata si pe maini la persoanele varstnice dispar dupa un tratament cu ulei de ricin. Se aplica uleiul de ricin dimineata si seara. Dupa aproximativ o luna de tratament cu ulei de ricin, petele dispar.

Aplicat pe piele, uleiul de ricin hidrateaza pielea uscata. Se foloseste ulei de ricin pentru fata pentru hidratare. Fiind extrem de vâscos, uleiul pătrunde adânc în țesutul pielii și-l hrănește cu acizi grași. Multe creme hidratante comerciale scumpe contin ulei de ricin, dar poți obține toate beneficiile sale prin aplicare directă. Uleiul de ricin se foloseste cu bune rezultate pentru ulceratiile pielii, eczeme, in caz de acnee, depigmentare, etc.

Uleiul de ricin pentru cresterea parului

La copiii mici, dar si la adulti, daca parul nu creste normal, se aplica ulei de ricin de doua ori pe saptamana, seara, inainte de culcare. Pielea capului se maseaza bine cu uleiul de ricin, care ramane asa pana dimineata, cand se inlatura prin samponare. Dupa ce prin folosirea uleiului de ricin de doua ori pe saptamana se restabileste cresterea normala a parului, intretinerea sanatatii acestuia poate fi asigurata prin aplicarea tratamentului o data la 2 saptamani sau o data pe luna.

Uleiul de ricin poate fi folosit si pentru a spori culoarea naturala a parului, pentru a-l face sa arate bogat și sanatos. Atunci când este aplicat pe par, uleiul de ricin păstrează umezeala din firul de par si face fiecare fir mai gros și mai întunecat. Dupa spalarea parului, usuca-l cu ajutorul unui prosop. Incalzeste usor o lingura de ulei si înmoaie-ti degetele în el. Treci cu mainile prin par pentru a intinde cat mai mult uleiul. Dacă ai părul lung, desfa-l în secțiuni și freacă ușor fiecare secțiune între palme pentru a acoperi toate firele de păr.

Uleiul de ricin aplicat pe gene inainte de culcare de trei ori pe saptamana, duce la indesirea lor si le face sa creasca mai lungi. Acelasi tratament  cu ulei de ricin se aplica si la sprancene.

Rimel natural preparat acasa cu ulei de ricin

Dacă doresti sa folosesti un rimel de casa pentru machiaj, sigur si sanatos, acesta se face cu ulei de ricin și ceară de albine. La aceste ingrediente adaugi pulbere de cărbune pentru culoarea neagră sau pulbere de cacao pentru maro. Se topește o lingura de ceară de albine într-un vas dublu și se adaugă 2 linguri de ulei de ricin în ea. Se amestecă praf cărbune sau cacao pentru a obține consistența si culoarea dorită.

Uleiul de ricin – tratament in caz de bronsita

In cazurile de bronsita, se aplica pe piept un amestec de 2 linguri de ulei de ricin si o lingura de ulei de terebentina. Se incalzeste uleiul de ricin si i se adauga apoi uleiul de terebentina. Cu acest amestec se maseaza putin pieptul si apoi se acopera cu o patura. Daca afectiunea este usoara, tratamentul se aplica seara, inainte de culcare. Daca este grava, se aplica de trei ori pe zi.

Alte utilizari ale uleiului de ricin si cum se aplica

  • In cazul hemoroizilor externi, ungerea lor cu ulei de ricin ii inmoaie si astfel pot fi retrasi.
  • Uleiul de ricin poate fi aplicat pe picioare de doua ori pe saptamana sau mai des, daca acestea au fost suprasolicitate. Tratamentul consta in ungerea si frecarea picioarelor cu ulei de ricin seara, inainte de culcare. Dupa asta se pun soseste de bumbac. In dimineata urmatoare pielea este catifelata si in general, senzatia de oboseala si durere dispare. Uleiul de ricin poate fi folosit in acelasi fel, seara si dimineata, pentru inmuierea bataturilor si calusurilor, inlaturand durerile. Acest tratament cu ulei de ricin este un remediu specific impotriva bataturilor moi.
  • Moasele mai in varsta obisnuiau sa aplice uleiul de ricin pe ombilicul noului nascut, atunci cand se constata ca acesta se vindeca greu. Daca copilul are colici, se maseaza usor zona abdominala. Cu ulei de ricin se maseaza pieptul femeilor pentru sporirea abundentei de lapte.
  • Cand ochii se rosesc sau sunt iritati, o picatura de ulei de ricin slabeste iritatia si aduce usurare. Picurat usor pe pleoape, uleiul de ricin te ajuta sa ai un somn mai bun, profund si regenerator. Daca ai probleme cu somnul, ar trebui sa incerci uleiul de ricin!

In fiecare casa ar trebui sa se pastreze la indemana cate o sticla de ulei de ricin. Cei care cunosc remediile medicinei populare aplica uleiul de ricin cu o pana, pe orice taietura sau rana.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Uleiul de ricin – Beneficii, proprietati si remedii traditionale”

  1. Avatar Daniela
    Daniela

    Buna seara,

    Acum te.am descoperit,pe tine si blogul tău,imi place ce.am citit,felicitari.
    Te fericesc ca ai ocazia sa taiesti în mijlocul naturii,parca asa am reținut.

    Felicitari de la Daniela !

    1. Buna, Daniela si multumesc de vizita. Ma bucur tare mult ca ti-a placut ceea ce ai gasit aici si sper sa revii!

      Intr-adevar, sunt o fericita. De 6 ani m-am mutat si traiesc in mijlocul naturii. Copilaria tot in mijlocul naturii mi-am petrecut-o si cred ca asta m-a motivat sa aleg sa traiesc asa. Te imbratisez cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *