Bronsita cronica si emfizemul pulmonar – Simptome si tratament

Timp de citire estimat: 5 minute


Bronsita cronica și emfizemul pulmonar sunt regrupate în acest articol deoarece aceste afecțiuni cauzează tuse cu expectoratie și un exces de secreții ale căilor respiratorii. Comunitatea medicală le-a atribuit denumirea de maladie pulmonară obstructivă cronică.

Din nefericire, se spune că bronsita cronica și emfizemul pulmonar sunt ireversibile, se dezvoltă lent și insidios de-a lungul mai multor ani. În general simptomele apar după vârsta de 50 de ani, adesea la fumători.

Bronsita cronica și emfizemul pulmonar antrenează obstrucția circulației aerului în plămâni, respirația devine mai puțin eficace, apare tuse cu expectoratie și respirația șuierătoare.

Ce este bronsita cronica?

Bronsita cronica se caracterizează prin inflamația bronhiilor, care provoacă o îngustare a căilor respiratorii și obstructia acestora prin mucus. În scopul eliberării căilor respiratorii obturate, persoanele tușesc mult, în general tuse cu expectoratie.

Inflamația se instalează progresiv și capacitatea respiratorie se diminuează și ea, progresiv. Bronsita cronica reprezintă 85% din cazurile de maladie respiratorie obstructivă cronică.

Ce este emfizemul pulmonar?

În Emfizemul pulmonar, maladie mai puțin frecventă, alveolele plămânilor își pierd elasticitatea, se deformează puțin câte puțin, sau se rup. Când alveolele sunt distruse sau deteriorate, plămânii devin incapabili de a se goli de aer, datorită pierderii graduale a elasticității. Țesutul pulmonar prezintă multiple găuri, care se fac la nivelul alveolelor. Respirația devine din ce în ce mai grea, ineficace, producând senzația persistentă de gâfâială.

Cauzele ce duc la bronsita cronica sau emfizem pulmonar:

Bronsita cronica si carenta de alfa-antitripsină
Carenta de alfa-antitripsină este o cauza pentru aparitia emfizemului pulmonar

În 80-85 din cazuri, tutunul este responsabil de declanșarea și evoluția bolii. Poluarea aerului are și ea un rol declanșator, dar se pare că fumatul este determinant. Plămânii deja slăbiți ai fumătorilor sunt mai sensibili la atacurile poluanților atmosferici, decât ai nefumătorilor. De altfel, un făt sau un copil expuși la fumul de țigară prezintă un risc mai mare de a face mai târziu bronsita cronica sau emfizem pulmonar. Există cazuri rare de emfizem genetic, cauzat de carență în alfa-antitripsină, o proteină al cărui rol este de a proteja țesuturile. Această carență duce la emfizem pulmonar chiar înainte de 30 de ani, deteriorarea fiind totusi mai rapidă la fumători.

De altfel, se afirmă că emfizemul pulmonar la fumători ar putea fi cauzat în parte de efectul inhibitor al tutunului asupra alfa-antitripsinei.

Evolutia bolii la bronsita cronica si emfizem pulmonar

În ambele cazuri, rezultatul este același: capacitatea respiratorie se diminuează inexorabil și în mare parte ireversibil. Pe măsură ce maladia progresează, respirația devine din ce în ce mai greoaie, iar activitățile ca mersul, menajul sau alte ocupații cotidiene devin un calvar pentru bolnavi. Astfel, incapacitatea la efort se accentuează, ceea ce antreneazî la epuizare, suferință cronică, anxietate, depresie și izolare . Uneori persoana afectată este victima unei exacerbări cauzate de o infecție respiratorie, alergie sau stres; toate simptomele se amplifică uneori, astfel încât multe persoane necesită intervenție de urgență și spitalizare.

Care sunt primele simptome?

Primele simptome trec adesea neobservate, deoarece sunt considerate neînsemnate, iar când persoana începe să se neliniștească, a pierdut deja 50% din capacitatea respiratorie.

Simptomele bronsitei cronice și ale emfizemului pulmonar sunt similare:

 • suflu scurt, care crește gradual
 • respirație șuierătoare
 • producția crescută de secreții
 • tuse productivă
 • senzație de apăsare în piept
 • oboseală constantă
 • tuse cu expectoratie
 • tulburări de somn
 • pierdere în greutate
 • piept (torace) destins (în prezența emfizemului)
 • accese de bronsita

Ca urmare a lipsei de oxigen, se pot observa într-un stadiu avansat al bolii, simptome de tulburări cardiace, în special învinețirea pielii, a buzelor sau unghiilor.

Care sunt persoanele cu risc mare?

 • persoane care fac frecvent infecții ale căilor respiratorii
 • cei care au avut pneumonie în copilărie
 • cei predispuși genetic (carență de alfa-antitripsină)
 • persoanele care au avut în familie persoane care au suferit de bronsita cronica sau emfizem pulmonar

Principalii factori de risc pentru bronsita cronica sau emfizemul pulmonar:

 1. tutunul (cei care fumează 15-20 de ani)
 2. expunerea la fum
 3. expunerea la mediu toxic sau gaze toxice
 4. poluarea crescută a aerului

Cum se poate preveni bronsita cronica sau emfizemul pulmonar?

Încetarea fumatului, evitarea expunerii la fum de țigară sau la atmosferă cu praf sau gaze toxice.

Tratament bronsita cronica sau emfizem pulmonar

 1. Readaptarea respiratorie – Jena respiratorie antrenează în general pacientul să ducă o viață sedentară, ceea ce are ca efect slăbirea musculară. Readaptarea la efort permite, fără a influența funcția respiratorie, o utilizare mai bună a capacităților disponibile și o ameliorare sensibilă a calității vieții. Se propune celor ce au această problemă, un program multidisciplinar adaptat condițiilor lor, care ține cont de fragilitatea lor psihică și de handicapul respirator, în scopul creșterii performanțelor în funcție de capacități.
 2. Oxigenoterapia – În caz de distrugere respiratorie acută, se recurge la oxigenoterapie sau terapie hiperbară, care se administrează zilnic, la domiciliu, pentru a diminua consecințele insuficienței respiratorii asupra inimii și pentru a prelungi viața.
 3. Alimentația – Atenție la malnutriție! Nevoia de calorii crește proporțional cu progresia bronsitei cronice si emfizemului pulmonar, carențele nutriționale influențând negativ sistemul respirator. Este obligatoriu ca aportul de proteine, calorii, lipide și vitamine să fie bine echilibrat. Regimul alimentar cu carențe în vitamine antioxidante (A, C și E) sau în acizi grași esențiali de tip omega-3 influențează în mod negativ problemele respiratorii.
 4. Diminuează consmul de glucide – alimentația săracă în glucide ameliorează rezistența la efort la persoanele afectate de bronsita cronica sau emfizem pulmonar.

Sumplimente nutritive pentru bronsita cronica si emfizemul pulmonar

 • N-acetilcisteina – ajută la prevenirea exacerbării crizelor. Doza zilnică variază între 400 mg și 1200 mg în funcție de gravitatea afecțiunii.
 • Acetyl-L-carnitina – un alt acid aminat, ce poate contribui la creșterea rezistenței la efort la persoanele cu insuficiență respiratorie cronică.

Plante medicinale pentru bronsita cronica si emfizem pulmonar:

 • Eucalipt – infuzia de frunze sau uleiul esențial de eucalipt, consumat intern și extern, dă rezultate bune.
 • Iederă – infuzie de frunze.
 • Păducel – infuzia de păducel protejează inima contra urmărilor maladiei. Extractul din frunze și flori  tratează insuficiența cardiacă congestivă.
 • Ginseng – diferitele preparate cu Ginseng tonifică organismul și ameliorează rezistența la efort a persoanelor cu insuficiență respiratorie.

Tratament pentru bronsita cronica si emfizem pulmonar cu aromaterapie:

Este utilizată pentru a calma simptomele bronsitei cronice. Este indicat următorul amestec de uleiuri esentiale:

 • ulei esențial de eucalipt – 3 picături
 • ulei esențial de rozmarin – 2 picături
 • ulei esențial de niuli – 2 picături
 • ulei esențial de iarbă mare – 2 picături
 • baza – un ulei presat la rece

Acest amestec se aplică în masaj pe torace, masajul făcându-se de sus în jos. Se aplică 8 picături din amestec, de 4 ori pe zi, timp de 7 zile.

În concluzie, alături de orice tratament, pentru bronsita cronica si emfizem pulmonar mișcarea și exercițiile fizice sunt cele care întăresc rezistența organismului prin readaptarea la efort. Mișcarea și exercitiile fizice sunt un procedeu progresiv prin care se reduce jena respiratorie și se ameliorează parametri pulmonari.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

4 răspunsuri la „Bronsita cronica si emfizemul pulmonar – Simptome si tratament”

 1. CrinaN- si eu folosesc remedii naturale, dar ceva mai cunoscute:) De exemplu ceaiul de ceapa si nuci, siropul Prospan pe baza de iedera. la recomandarea medicului mai fac cu acest sirop si inhalatii punand si cateva picaturi de eucalipt si menta.si credeti-ma uitati de tusa si bronsite.

  1. Avatar Jorjette C
   Jorjette C

   Intr-adevar ceaiul de ceapa este foarte util in caz de bronsita. Iarasi, pentru aceste afectiuni, sunt recomandate tataneasa, podbalul, plamanarica, fenicul, ciubotica cucului si multe alte plante. Gasesti pe blog cateva articole interesante care contin remedii recomandate pentru bronsita https://jorjette.ro/search/bronsita/ Sanatate si numai bine!

 2. Avatar CrinaN

  Penrtru bronsita , emfizem, eu am folosit un tratament cu produse naturiste , respectiv am urmat o schema naturopata compusa din: Respiration Blend, Curcumin 95, Red Clover, Cordyceps SE, Astragalus, Q-absorb, Essiac, Alive fara fier, Super Enymes, Beyond Garlic, Cat’s Clow, N-A-C Sustain, L-Cysteine, System Well Ultimate Immunity, GoldenSeal, NattoMax, Licorice, Qh-abrosb. Eu le-am gasit la Remedii Online (de fapt ei mi-au recomandat aceste produse.

  1. Avatar Jorjette C
   Jorjette C

   Asta e vrajeala … ori eu nu sunt normala! Cum sa iei atatea tipuri de medicamente? Asta e reclama mascata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *