Patrunjelul (Petroselinum sativum sau crispum) este o plantă bienală, cu rădăcină principală şi tulpini solide, cu frunze triunghiulare, dinţate şi ondulate pe margini, împărţite în trei segmente. Are flori mici şi “cremoase”, şi seminţe aromatice. Patrunjelul deţine puteri reale de tămăduire şi aceasta o spun şi diversele boli care pot fi tratate cu această rădăcinoasă: anemia, litiaza biliară şi renală, avitaminozele, tulburările de creştere, bronşita, rahitismul, scorbutul si aletele. Desemenea, consumul de patrunjel proaspat poate provoaca apariţia ciclului menstrual întârziat sau determină reglarea menstrei.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Patrunjelul determină eliminarea toxinelor din corp pe cale gastrointestinală, prin urină sau prin transpiraţie. Este indicat şi în combaterea oricărei boli în care este implicată o funcţionare mai defectuoasă a sistemului imunitar:
- infecţii de orice fel,
- gripă,
- sinuzită,
- diferite forme de alergii.
Pe bună dreptate patrunjelul este considerat un aliment-medicament extrem de preţios, fiind cunoscut şi cultivat încă din Antichitate.
Încălzirea vremii aduce multor oameni tulburări digestive. De asemenea tânţarii încep iar să ne deranjeze. Pentru aceste două probleme, dar şi pentru altele, foloseste frunzele de patrunjel.
Patrunjelul are un conținut ridicat de vitamina C, de aceea este indicat să fie consumat în orice anotimp. De preferat este să se consume proaspăt în salate, dressing-uri, pesto-uri sau sub formă de suc, pentru a profita la maxim de vitaminele pe care acesta le înmagazinează. Se consumă nu doar radacina, semintele si frunzele de patrunjel, ci și cozile verzi care sunt la fel de bogate în substanțe nutritive ca și frunzele.
Citeste mai multe informatii utile despre beneficiile sucului din frunze de patrunjel!
Remedii naturale din frunze de patrunjel
- Tulburări digestive. Prepara un ceai din frunze de patrunjel, în proporţii de 5 g frunze la 500 ml apă.
- Pentru înţepăturile de insecte, în special cele de ţânţari, aplica pe locul respectiv frunze de patrunjel proaspete. Acestea se schimbă periodic. Patrunjelul se aplică și în cazul înțepăturilor de albină. Dacă este aplicat la scurt timp după înțepătură (se storce putin suc din frunzele de patrunjel), atunci locul cu pricina nu se umflă.
- Două legături de patrunjel, o bucăţică de coajă de grapefruit şi o bucăţică de coajă de portocală se fierb într-un litru de apă până se reduce cantitatea la jumătate. În zilele cu petreceri, acest decoct de patrunjel este numai bun contra beţiei.
- Contra pistruilor şi erupţiilor pe faţă, puteţi face loţionări de 2 ori pe zi cu suc şi ceai de patrunjel. În acest caz, cel mai indicat este sucul proaspăt de patrunjel, aplicat cu ajutorul unei dischete direct pe pielea feței.
- În loc de demachiant, curăţirea tenului o puteţi realiza cu un decoct călduţ de patrunjel. Timp de 15 minute se fierb câteva frunze de patrunjel în 300 ml apă. După ce s-a răcorit, se poate utiliza. Pregătiţi decoct proaspăt de fiecare dată, pentru că dacă stă prea mult, decoctul își pierde din proprietăți, devine prea concentrat și plus de asta, la un moment dat începe procesul de fermentație.
Patrunjelul – proprietati si utilizari
Foloseste cu incredere frunze de patrunjel ori de cate ori ai nevoie! Iti recomand sa ai tot timpul la indemana patrunjel pentru ca este un leac de exceptie, atat consumat intern, cat si extern.
Patrunjelul este un aliment extraordinar de nutritiv si eficient in vindecarea multor afectiuni, dar, cu toate acestea, de cele mai multe ori este subapreciat. Cei mai multi nu isi dau seama ca aceasta planta are mai multe utilizari decat aceea de a fi o simpla decoratiune in farfurie. Multi nu stiu ca patrunjelul este o sursa excelenta de substante nutritive cu un gust delicios si vibrant.
Patrunjelul este bogat in multe vitamine, inclusiv vitamina C, B12, K si A. Prezenta acestor vitamine in patrunjel ne spune ca acesta mentine sistemul imunitar, tonifica sistemul osos si hraneste sistemul nervos.
Patrunjelul ajuta la eliminarea excesului de lichide din organism, sprijinind astfel functia renala. Cu toate acestea, planta de patrunjel contine oxalati care ar putea cauza neplaceri celor ce au probleme renale si ale vezicii urinare.
Utilizand patrunjel zilnic, vei scapa de durerile articulare pentru ca planta are proprietati antiinflamatorii.
Ceaiul de patrunjel relaxeaza muschii rigizi si imbunatateste digestia. Consumul regulat de patrunjel poate ajuta la controlul tensiunii arteriale. Acidul folic prezent in aceasta planta este un tonic pentru inima.
Dupa cum ai vazut, patrunjelul este extraordinar pentru sanatatea ta, motiv pentru care astazi iti prezint o reteta, numai ca aceasta se prepara din radacina si seminte de patrunjel.
Patrunjelul – sursă de vitamina C ~ beneficii pentru sanatate
Principala vitamină conţinută de această plantă este vitamina C. Ştiaţi că în patrunjel se găseşte mai multă vitamina C decât în portocală sau în varză? Se estimează că aportul zilnic de vitamina C, pentru om, trebuie să fie în jurul valorii de 75 mg, iar de vitamina A de 8-40 mg. Această cantitate ar corespunde consumului a două legături de patrunjel.
Chiar dacă ar fi numai atât, şi tot ar fi bine ca nimeni să nu ocolească patrunjelul, ştiindu-se importanţa vitaminei C în stimularea funcţionării sistemului imunitar şi a provitaminei A, cu rol deosebit în menţinerea în bună stare a mucoaselor, tegumentelor şi vederii. Pentru a beneficia de toate calităţile acestei legume, rădăcina poate fi consumată în preparate culinare sau în salate. Bioterapia o recomandă însă şi sub formă de decoct pentru diverse afecţiuni. Astfel decoctul din rădăcini de patrunjel este un remediu contra durerilor de stomac, în astenii şi are proprietăţi diuretice.
Decoctul din rădăcina de patrunjel este utilizat de medicina tradiţională pentru eliminarea caliculilor renali, în retenţie urinară, în prostatită sau pentru curăţirea sângelui de toxine. Este diuretic şi de mare ajutor pentru edem, icter şi alte probleme cu rinichii.
Chiar şi hernia poate beneficia de calităţile patrunjelului. Decoctul preparat din rădăcini fierte în vin sau borş se bea. Rădăcinile fierte se pasează şi se aplică pe locul afectat, acoperit cu bandaje.
Mai mult, nu trebuie omis faptul că sucul obţinut din rădăcini de patrunjel, amestecat cu alcool, este leac contra nevralgiilor!
Atunci când este plantat lângă trandafiri, le îmbunătăţeşte sănătatea şi mirosul. Infuzia de frunze de pătrunjel este un tonic excelent pentru păr, piele şi ochi. Frunzele de pătrunjel, rădăcina şi seminţele sunt diuretice. Curăţă radicalii liberi responsabili de îmbătrânirea pielii şi reduc eliberarea de histamină. Aceasta amină este prezentă în țesuturile vegetale și animale. Are acțiune puternic dilatatoare asupra vaselor sangvine, având un rol important în apariția proceselor alergice.
Uleiul de seminţe de pătrunjel (5-10 picături pe zi) este folosit pentru a provoca menstruaţia. Seminţele, atunci când sunt consumate sub forma de decoct, sunt folosite pentru febra intermitentă.
Frunzele de pătrunjel sunt folosite în cataplasme pentru cancer. O cataplasmă cu pătrunjel va ajuta în cazurile de muşcături de insecte, înţepături şi ochi umflaţi. Ceaiul de pătrunjel este folosit pentru astm şi tuse.
Cum se prepara ceaiul de patrunjel
Pentru a prepara ceaiul de patrunjel, se pune o linguriţă de frunze la o cană de apă fiartă şi se lasă să se infuzeze timp de 20 de minute. Se mai poate fierbe o linguriţă de rădăcină sau seminţe timp de 20 de minute, la o cană de apă. Doza este de un sfert de cană de ceai de patrunjel de 4 ori pe zi.
Atenţie – Contraindicatii: persoanele cu rinichii prea slăbiţi ar trebui să evite această plantă.
Patrunjelul in ritualuri si in utilizările magice
Patrunjelul a fost folosit de către greci în ritualurile de înmormântare. Era prezent atât în coroanele funerare, cât şi în decoraţiunile mormintelor. Deşi planta fusese asociată cu moartea şi era adesea privită ca fiind “rea”, romanii adesea ascundeau câte o crenguţă în îmbrăcămintea lor în fiecare dimineaţă pentru protecţie. De asemenea, patrunjelul este plasat pe tăvile de alimente pentru a le păzi de contaminare. Patrunjelul este folosit în băile de purificare şi în ritualurile pentru încetarea nenorocirilor.
Uleiul esential de patrunjel in aromaterapie
Uleiul esenţial de pătrunjel se utilizează în cazurile de acumulare de toxine, artrită, vase de sânge sparte, celulită, reumatism, sciatică, colici, flatulenţă, indigestie, hemoroizi, amenoree, dismenoree, infecţii urinare, cistită.
Calităţi cheie: stimulant, răcoritor, efect de încălzire. Evitaţi în timpul sarcinii!
Cum sa prepari acasa vin de patrunjel
Ingrediente: 5-6 rădăcini de pătrunjel, 1 litru vin, 10 g seminţe de pătrunjel, miere, 1 linguriţă cu pulbere de moşmoane.
Mod de preparare vin de patrunjel: rădăcinile şi seminţele de pătrunjel mărunţite se pun la fiert împreună cu vinul pentru 15 minute. Se lasă la infuzat 25 minute, apoi, când este călduţ, se adaugă pulberea de moşmoane. Se mai lasă încă 10 minute. Se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Acest vin cu patrunjel se pastreaza pana la momentul consumului intr-o sticla in loc intunecos.
Se bea câte un pahar de vin de patrunjel pe zi, împărţit în 3 părţi egale. Este recomandat în tratarea litiazei renale si a multor alte afectiuni.
Vin din radacina de patrunjel si frunze recomandat pentru afectiunile inimii
Ingrediente pentru vin: 10 rădăcini de pătrunjel cu tot cu frunze, 1 litru vin, 2 linguri cu oţet de vin preparat în casă şi 300 g de miere de albine.
Cum se prepară vinul: pătrunjelul marunţit se pune la fiert odată cu vinul şi oţetul, timp de 10 minute, nu direct pe flacără. În timp ce fierbe se îndepărtează spuma ori de câte ori este nevoie.
După cele 10 minute se ia de pe sursa de foc şi se lasă să se răcească până la temperatura de 38°C, apoi se strecoară, se adaugă mierea şi se toarnă în sticle. Sticlele cu vin se închid ermetic, păstrându-se la loc rece şi întunecos. Depunerile de la fundul sticlei nu sunt dăunătoare organismului, deci se pot consuma fără nici o frică.
Pentru o viaţă sănătoasă, consumă cât mai mult pătrunjel!
Lasă un răspuns