Papadia (in latina Taraxacum officinale) este o planta medicinala erbacee, perena, prezenta in toata tara in locuri insorite sau semiumbrite, in pasuni, fanete, poieni, locuri necultivate, in culturi, pe margine drumurilor de la campie pana in zona subalpina. Vegeteaza pe soluri revene, pana la reavan-jilave, slab aprovizionate sau mijlociu aprovizionate cu azot.

Popular, papadia se mai numeste buha, cicoare, crestățea, floarea-broastei, floarea-gainii, floarea-malaiului, floarea-sorului, floarea-turcului, flori galbene, galbinele grase, gușa-găinii, lăptucă, lilicea, ochiul-boului, ouăle-gainilor, pana-vizgoiului, papa găinii, papalungă, pui de gâscă, turci. Dacii numeau papadia popedula, prăpădula, păpădulă, păpădie.

Ce contine papadia?

Papadia (partile aeriene) contine gliceride ale acizilor oleic, palmitic, stearic, ulei volatil, colină, glucoza, polioze, flobafene, acid tartric, substante proteice, substante antibiotice, alcooli triterpenici, carotenoide, xantofile, xantofile, flavoxantine, vitaminele A, B, C, D, saruri de azot, calciu, fosfati, etc.

Recoltare papadie – Cand se culege papadia

Papadia se recolteaza primavara inainte si la inceputul infloririi. Partile aeriene sau numai frunzele de papadie se culeg prin martie-aprilie. Radacina de papadie se recolteaza toamna, in septembrie-noiembrie sau primavara de timpuriu. Papadia se usca la umbra in strat subtire, in locuri foarte bine aerate. Pentru tratarea multor afectiuni, frunzele de papadie se folosesc crude, imediat dupa cules.

papadia si ceaiul de papadie

Papadia – Beneficii pentru sanatate si proprietati

Radacina si partile aeriene ale papadiei au utilizari terapeutice in medicina umana si veterinara culta si traditionala:

  • papadia stimuleaza secretiile salivare si prin act reflex sau direct, secretiile gastrice si intestinale
  • activeaza procesele de eliminare a toxinelor din sange,
  • mareste cantitatea de urina eliminata,
  • papadia scoate acidul uric din organism,
  • modifica peristaltismul normal al ureterelor in crizele de calculoza renala, asigurand tranzitul calculilor sau al cristalelor dislocate si eliminarea lor,
  • papadia stimuleaza pofta de mancare,
  • aprovizioneaza organismul cu vitamine – A, B, C, D si saruri minerale.

Papadia este recomandata in angiocolita cronica, congestia ficatului, insuficienta hepatica, litiaza biliara, hepatita, hipercolesterolemie, litiaza renala, insuficienta renala, afectiuni ale cailor urinare, oligurie, tulburari circulatorii (cianoza, varice), obezitate, constipatie, fermentatii intestinale (enterocolite), hemoroizi, anemie, astenie, scorbut, celulita, pletora, paludism, entorse, pecingine, pistrui, negi, cataracta, acnee, boli endocrine.

Pe langa acestea, medicina traditionala mai foloseste papadia pentru stimularea secretiei pancreatice, in tratamentul cancerului si ca purgativ usor  in prevnirea constipatiilor.

Ceai de papadie ~ Utilizari in tratamentele interne

Pentru tratarea unor afectiuni vasculare, pentru stimularea poftei de mancare, in dischinezie biliara, afectiuni cronice ale aparatului urinar, guta cu eliminarea toxinelor din organism, se consuma ceai de papadie preparat din 1-2 lingurite planta intreaga (frunze, rizom, radacina) uscata si maruntita, peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperit 20 de minute, dupa care se strecoara. Se beau 2-3 cani de ceai de papadie pe zi.

Pentru tratarea insuficientei hepatice, tulburarilor digestive, se consuma decoct din 1-2 lingurite de pulbere obtinuta din planta intreaga, la o cana de 250 ml cu apa. Se fierbe papadia 5 minute si se strecoara. Se beau 1-2 cani de ceai de papadie pe zi.

Papadia se foloseste pentru tratarea varicelor, ulcerului varicos, colecistitei. sSe consuma infuzie de papadie preparata din 2 lingurite de planta la o cana de apa.

Pentru tratarea eczemelor, se foloseste un decoct din 1-2 lingurite de pulbere de radacina, la 250 ml de apa. Se fierbe 5-10 minute. Se beau 1-2 cani de ceai de papadie pe zi.

Papadia este recomandata pentru tratarea obezitatii. Se prepara un decoct din 1 lingurita amestec de pulbere de papadie (40g), frunze mesteacan (20g), flori de soc (15g), volbura sau scoarta de crusin (25g) la o cana cu apa. Se fierbe 5-10 minute. Se lasa acoperit 15 minute si se strecoara. Se beau 2-3 cani de ceai de papadie pe zi, caldut, neindulcit, intre mese. Cura dureaza cel putin o luna.

In mediul rural, papadia se utilizeaza pentru tratarea bolilor de ficat si imbunatatirea circulatiei. Se consuma frunze proaspete sau ceai de frunze de papadie. Se bea in loc de apa.

Pentru tratarea anemiei, angiocolitei, in arteroscleroza, artrita, astenie, boli endocrine, colica hepatica, litiaza renala si vezicala, congestie hepatica, eczeme, guta, hemoroizi, hepatita cronica, obezitate, oligurie, afectiuni renale si ale cailor urinare, urticarie si pentru stimularea poftei de mancare:

  • cura de primavara cu salata din frunze tinere de papadie;
  • suc de radacina de papadie recoltata toamna;
  • tinctura din radacina de papadie, cate 15-20 de picaturi, de 2-3 ori pe zi, diluate cu apa.

Ceaiul de papadie, sucul si radacina in tratamente pentru uz extern

Pentru a trata cataracta, se face un decoct din tije florale, frunze si muguri. Cu ceaiul de papadie obtinut, se spala corneea, folosind un tampon de vata sterilizata.

Pentru extirparea negilor, sucul alb de papadie se aplica pe locul afectat de mai multe ori pe zi.

Pentru tratarea reumatismului, papadia se foloseste in cataplasme. Radacina de papadie bine pisata, se prajeste in smantana proaspata. Se intinde crema astfel obtinuta pe o frunza de brusture, apoi se pune pe locul dureros si se leaga cu o panza sau tifon. Se tine 24 de ore. Tratamentul se repeta pana ce trece durerea.

Papadia in alimentatie ~ Retete cu frunze de papadie

Papadia este una dintre plantele salbatice comestibile ce se pot adauga in dieta primavara devreme. Pentru a folosi papadia in diverse retete, se culege din zonele curate si se evita sa se culeaga plantele de pe langa marginea drumurilor, de pe langa linia ferata sau din zonele poluate!

Primavara, frunzele de papadie se consuma proaspete sub forma de salata, in sucuri si smoothie-uri, in omlete, supe sau ciorbe. Mugurii florali de papadie se pot mura in otet. In unele tari apusene, prin acest procedeu se obtine un surogat de capere. Inflorescentele se folosesc in unele zone la aromatizarea lichiorurilor, la prepararea unui sirop de papadie (vezi reteta aici) si la prepararea unui vin.

Frunzele de papadie sunt un tonic minunat primavara deoarece ofera multi nutrienti cu o aroma amara usoara. Cand corpul detecteaza amaraciunea, stimuleaza diferite etape ale digestiei. Creste nivelul de saliva care ajuta la descompunerea carbohidratilor, producerea de bila si eliminarea acesteia, ajutand la descompunerea grasimilor.

Lipsa alimentelor si bauturilor amare din dieta noastra este o cauza care sta la baza unor probleme digestive. Daca unele persoane folosesc pastile pentru a inlocui enzimele digestive, eu iti recomand sa consumi in mod regulat alimente amare precum papadia. In acest fel, sustii productia naturala a enzimelor digestive.

Papadia este in acest caz nu numai o planta care poate repara anumite probleme, ci si care mentine nivelul optim de sanatate.

Incearca urmatoarele reteta cu frunze de papadie pentru a te bucura de ceea ce are de oferit papadia.

Sos pesto din frunze de papadie

Papadia sos pesto din frunze de papadie

Ingrediente:

  • 175 g frunze de papadie tinere, spalate;
  • sucul de la jumatate de lamaie;
  • 125 ml ulei de masline;
  • 2 catei de usturoi;
  • 20 g seminte de pin / nuci;
  • 3/4 lingurita de sare;
  • 35 g parmezan(optional).

Se rumenesc semintele/nucile intr-o tigaie la foc mediu. Frunzele de papadie, uleiul de masline si sucul de masline se proceseaza intr-un robot de bucatarie. Se adauga usturoiul, semintele de pin/nucile, sarea si branza si se proceseaza pana rezulta un piure fin. Se gusta si daca este nevoie, se adauga mai multa sare. Daca este prea gros, se poate adauga ulei de masline sau zeama de lamaie.

Sosul pesto de papadie se poate consuma cu paste, paine, chipsuri, dar si cu legume proaspete, crude. Eu il consum pe felii de castraveti, dovlecei, ardei, etc.


Supa crema cu frunze de papadie si cartofi

Supe crema de papadie cu cartofi

Ingrediente:

  • 300 g cartofi;
  • o ceapa;
  • 1 lingura ulei de masline;
  • 800 ml supa de legume;
  • 250 g frunze de papadie;
  • 2 linguri de smantana;
  • sare;
  • piper;
  • felii de paine;
  • 4 linguri parmezan ras
  • frunze de papadie pentru garnisit.

Cartofii se curata, se spala si se taie. Se curata si se toaca fin ceapa si usturoiul. Se incalzeste uleiul, se prajesc cartofii, ceapa si usturoiul pana se inmoaie ceapa. Se adauga supa de legume. Se lasa la foc mic timp de 15 minute din momentul in care incepe sa fiarba.

Frunzele de papadie se spala si se toaca grosier. Se adauga in supa si se lasa sa mai fiarba cateva minute. Se ia supa de pe foc si se lasa sa se raceasca putin. Se transforma in crema si se adauga smantana. Se condimenteaza cu sare si piper.

Se serveste cu felii de paine prajita, frunze verzi de papadie si parmezan.

Muguri florali da papadie marinati in otet ~ Substitut pentru capere

Papadia ne ofera mugurii sai florali pentru a-i consuma murati.

Muguri florali de papadie murati papadie murata

Ingrediente:

  • 100 g de muguri de papadie (flori tinere inca inchise)
  • 130 ml otet de mere;
  • jumatate lingurita de sare;
  • 1-2 frunze de dafin;
  • 2-3 catei de usturoi;
  • 3-4 curmale.

Se clatesc mugurii florali, apoi se usuca cu un servet. Se pregatesc ingredientele. Otetul, sarea si dafinul se pun la fiert. Se adauga mugurii florali si se lasa un timp scurt sa fiarba. Se transfera mugurii de papadie in borcan cu usturoi si celelalte ingrediente. Se acopera cu lichidul fiert. Se sigileaza borcanul si se lasa la infuzat timp de o saptamana intr-un loc racoros si intunecat. Se folosesc ca si inlocuitor pentru capere.


Mini pizza cu frunze de papadie

Cu aceleasi ingrediente, se poate prepara si pizza de dimensiune mare.

Mini pizza cu frunze de papadie si branza

Ingrediente:

  • aluat pentru pizza (vezi cum se prepara);
  • o mana buna de frunze de papadie (depinde de cata pizza vrem sa facem);
  • 150 g branza (mozzarela, gorgonzola sau orice tip branza care se potriveste pentru pizza);
  • 2 linguri seminte de chimen.

Se pregateste aluatul pentru pizza. Se clatesc frunzele, se indeparteaza baza tulpinilor si se toaca grosier. Branza se taie in cuburi. Aluatul pentru pizza se imparte in portii mici. Pe masa de lucru cu faina se da forma de mini pizza si se aseaza in tava cu hartie de copt. Se aseaza frunze de papadie, se presara branza si seminte de chimen si se da in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Se pot adauga si alte ingrediente daca se doreste. Se lasa aproximativ 20 de minute, pana se rumeneste pizza. Atentie sa nu se usuce prea tare.


Legume coapte servite cu frunze crude de papadie

Legume coapte cu branza de capra si frunze de papadie crude

Ingrediente:

  • 4 cani de radacinoase curatate si taiate: morcovi, pastarnac, patrunjel, telina, cartofi;
  • 4 lingurite ulei de masline;
  • sare si piper;
  • verdeata de primavara: frunze de spanac si frunze de papadie;
  • 1 lingurita otet de mere;
  • 1 lingurita miere de albine;
  • branza de capra sau alt tip de branza.

Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade. Legumele tocate condimentate cu sare si piper plus alte ierburi aromate, stropite cu uleiul de masline, se dau la cuptor pana se rumenesc si se gatesc. Dupa ce se scot din cuptor, se lasa sa se raceasca putin. Se pregateste dressingul intr-un borcanel. Intr-un bol mare, se adauga verdeata si se amesteca cu dressing-ul. Se imparte in patru portii. Peste fiecare portie se adauga legumele coapte si branza maruntita. Se servesc legumele calde.


Taitei de casa cu frunze de papadie si ou

Taitei de casa cu frunze de papadie si ou

Ingrediente:

  • 2 cani de frunze de papadie (100 g) spalate si scurse;
  • 2 oua;
  • o cana – o cana si un sfert de faina.

Intr-un blender sau intr-un procesor se combina ouale cu frunzele de papadie. Se transforma intr-un piure fin.

Intr-un bol se amesteca o cana de faina cu sare. Se toarna amestecul de ou si frunze de papadie si se omogenizeaza. Daca este nevoie, se mai adauga faina pentru a forma un aluat rigid.

Se framanta bine aluatul. Se intinde intr-o foaie subtire, subtire. Se lasa aluatul sa se usuce putin (perioada depinde de temperatura). Se taie taiteii si se lasa sa se usuce mai bine. Dupa ce s-au uscat, se pot pune la fiert intr-o oala cu apa sarata. Se servesc dupa pofta fiecaruia.


Flori de papadie pane

flori de papadie pane

Florile de papadie pot fi gătite ca un fel de ciupercuţe. Se iau câteva flori de păpădie (20-30), se spala şi se pun pe un şerveţel să absoarbă apa. După ce s-au uscat, se trec prin făină de grâu, putin ou şi se prăjesc în unt. Daca postesti sau nu consumi oua, le poti trece prin apa minerala cu faina.

Lichior din flori de papadie

Papadia aromatizeaza foarte bine lichiorurile. Lichiorul de papadie are proprietati terapeutice. Se recomanda sa se consume in cantitati mici!

Florile de papadie lichior de papadie

Ingrediente:

  • 150 g fori de papadie;
  • o lamaie;
  • 150 g zahar brun/ miere de albine;
  • 700 ml vodca/tuica.

Cum se prepara lichiorul de papadie:

Se clatesc florile de papadie si se usuca cu un prosop de hartie. Se folosesc doar petalele galbene. Se razuieste lamaia si apoi se strecoara.

Petalele de papadie, sucul de lamaie, coaja, zaharul/mierea si tuica/vodca se pun la macerat intr-un borcan de sticla. Se lasa la macerat 4 saptamani intr-un loc luminos. Dupa acest timp se strecoara si se pastreaza intr-o sticla.


Otet aromatizat cu flori de papadie

Flori de papadie infuzate in otet otet de papadie

Cand papadia este abundenta in perioada de primavara, prepara acest otet de păpadie infuzat. Are o dulceata si o amaraciune subtila combinate si poate fi folosit pentru a face un dressing special pentru salate.

Cum se prepara otetul infuzat de papadie

Ca majoritatea maceratelor, acest otet de papadie este foarte simplu de facut. Mai intai se culeg cateva flori de papadie intr-un borcan. Alege o sursa curata. Eu folosesc papadia din curte si din imprejurimi, insa evit zona de drum.

Se acopera papadia cu otet. Se poate folosi otet de vin, otet de mere sau otet balsamic alb. Se acopera borcanul cu un capac si se pastreaza intr-un loc racoros cel putin o saptamana, pana la sase saptamani. Cu cat se macereaza mai mult florile, cu atat va fi mai puternic.

Cand esti gata sa folosesti otetul de papadie, indeparteaza florile. Otetul obtinut se pastreaza intr-un borcan sigilat in camara, la rece. Otetul nu are termen de valabilitate!

Papadia ~ Contraindicatii si posibile efecte adverse

Persoanele care au eczeme e posibil sa aiba reactii advsese la papadie. Daca ai eczme, asigura-te mai intai ca papadia nu are efecte neplacute asupra ta.

Papadia poate incetini coagularea sangelui. Consumul de papadie ar putea creste riscul aparitiilor vanatailor si sangerarii la persoanele cu tulburari de coagulare a sangelui.


Sa ne bucuram impreuna de efectele terapeutice ale produselor obtinute de la aceasta planta medicinala si sa multumim pentru prezenta ei. Frunzele tinere de papadie, tinctura de papadie, ceaiul de papadie, toate acestea au rolul de a ne echilibra. Tot ce vine din natura ne mentine tineri si sanatosi!

Share the Love!

9 comentarii la „Papadia – planta medicinala folosita in peste 30 de afectiuni”

  1. cezar

    Sufar de pancreatita aveți cumva ceva util,vreo planta ceva care sa ma ajute ?

    1. Buna, Cezar. Am chiar vreo 3 plante pe care ti le recomand pentru pancreatita. Iti recomand sa consumi ceai de coada-racului. De asemenea, incearca sa consumi urzica si orz.

      Ai mai multe variante. Poti sa consumi orz incoltit – 1-2 linguri pe zi. De asemenea poti folosi sucul de orz verde sau pudra de orz verde. 50 ml de suc de orz verde diluat cu apa sau cu suc natural din diverse fructe dimineata si seara, cu 30 de minute inainte de masa. Se poate consuma si de 3 ori pe zi. Pudra de orz – adaugi o lingurita la 100 ml de apa si o lasi la macerat 1-2 ore.

      Urzica ti-o recomand de asemenea proaspata, sub forma de suc sau salata.

  2. cristina

    ma poate invata cineva cum se face siropul de patlagina ,cind se culege planta si cum trebuie facutStiu ca este bun pentru tuse Multumesc pt celelalte sfaturi

    1. Buna, Cristina, si multumesc de intrebare! A fost una foarte buna, care m-a facut sa scriu un articol despre ceaiul si siropul de patlagina – beneficiile acestora pentru sanatate si cum se prepara.
      Sper sa-ti fie util. Il gasesti aici
      Astept o confirmare de la tine cum ca ai vazut mesajul meu si eventuale intrebari. Sanatate si numai bine!

  3. Alex

    Cicoarea este albastră și înaltă.Iar ochiul boului e o floare bătută de diferite culori.
    Cât despre păpădie este într-adevăr miraculoasă .

  4. foarte interesant

    cine s-ar fi gandit ca papadia are atatea intrebuintari… ?

    1. Intr-adevar, papadia este o planta care poate fi folosita in foarte multe afectiuni. Pacat ca oamenii nu prea pun atat de mult accent pe importanta plantelor medicinale in sanatate.

Spune care este gândul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *