Păpădia – plantă medicinală folosită în peste 30 de afecțiuni


Ascultă acest articol:
Papadia in sosuri sos pesto de papadie
54
0

Păpădia (în latina Taraxacum officinale) este o plantă medicinală erbacee, perenă, prezentă în toată țara în locuri însorite sau semiumbrite, în pășuni, fânețe, poieni, locuri necultivate, în culturi, pe marginea drumurilor de la câmpie până în zona subalpină. Vegetează pe soluri revene, până la reavăn-jilave, slab aprovizionate sau mijlociu aprovizionate cu azot.

Popular, păpădia se mai numește buhă, cicoare, crestățea, floarea-broaștei, floarea-găinii, floarea-mălaiului, floarea-sorului, floarea-turcului, flori galbene, gălbinele grase, gușa-găinii, lăptucă, lilicea, ochiul-boului, ouăle-găinilor, pana-vizgoiului, papa găinii, papălungă, pui de gâscă, turci. Dacii numeau păpădia – popedulă, prăpădulă, păpădulă, păpădie.

Ce conține păpădia?

Păpădia (părțile aeriene) conține gliceride ale acizilor oleic, palmitic, stearic, ulei volatil, colină, glucoză, polioze, flobafene, acid tartric, substanțe proteice, substanțe antibiotice, alcooli triterpenici, carotenoide, xantofile, xantofile, flavoxantine, vitaminele A, B, C, D, săruri de azot, calciu, fosfați, etc.

Recoltare păpădie – Când se culege păpădia

Păpădia se recoltează primăvara înainte și la începutul înfloririi. Părțile aeriene sau numai frunzele de păpădie se culeg prin martie-aprilie. Rădăcina de păpădie se recoltează toamna, în septembrie-noiembrie sau primăvara de timpuriu. Păpădia se uscă la umbră în strat subțire, în locuri foarte bine aerate. Pentru tratarea multor afecțiuni, frunzele de păpădie se folosesc crude, imediat după cules.

papadia si ceaiul de papadie

Păpădia – Beneficii pentru sănătate și proprietăți

Rădăcina și părțile aeriene ale păpădiei au utilizări terapeutice în medicina umană, cea veterinară cultă și tradițională:

  • păpădia stimulează secrețiile salivare și prin act reflex sau direct, secrețiile gastrice și intestinale;
  • activează procesele de eliminare a toxinelor din sânge;
  • mărește cantitatea de urină eliminată;
  • păpădia scoate acidul uric din organism;
  • modifică peristaltismul normal al ureterelor în crizele de calculoză renală, asigurând tranzitul calculilor sau al cristalelor dislocate și eliminarea lor;
  • păpădia stimulează pofta de mâncare;
  • aprovizionează organismul cu vitamine – A, B, C, D și săruri minerale.

Păpădia este recomandată în angiocolită cronică, congestia ficatului, insuficiență hepatică, litiază biliară, hepatită, hipercolesterolemie, litiază renală, insuficiență renală, afecțiuni ale căilor urinare, oligurie, tulburări circulatorii (cianoză, varice), obezitate, constipație, fermentații intestinale (enterocolite), hemoroizi, anemie, astenie, scorbut, celulită, pletoră, paludism, entorse, pecingine, pistrui, negi, cataractă, acnee, boli endocrine.

Pe lângă acestea, medicina tradițională mai folosește păpădia pentru stimularea secreției pancreatice, în tratamentul cancerului și ca purgativ ușor  în prevenirea constipațiilor.

Ceai de păpădie ~ Utilizări în tratamentele interne

Pentru tratarea unor afecțiuni vasculare, pentru stimularea poftei de mâncare, în dischinezie biliară, afecțiuni cronice ale aparatului urinar, gută cu eliminarea toxinelor din organism, se consumă ceai de păpădie preparat din 1-2 lingurițe plantă întreagă (frunze, rizom, rădăcină) uscată și mărunțită, peste care se toarnă o cana (200 ml) cu apă clocotită. Se lasă acoperit 20 de minute, după care se strecoară. Se beau 2-3 cani de ceai de păpădie pe zi.

Pentru tratarea insuficienței hepatice, tulburărilor digestive, se consumă decoct din 1-2 lingurițe de pulbere obținută din planta întreagă, la o cană de 250 ml cu apă. Se fierbe păpădia 5 minute și se strecoară. Se beau 1-2 căni de ceai de păpădie pe zi.

Păpădia se folosește pentru tratarea varicelor, ulcerului varicos, colecistitei. Se consumă infuzie de păpădie preparată din 2 lingurițe de plantă la o cană de apă.

Pentru tratarea eczemelor, se folosește un decoct din 1-2 lingurițe de pulbere de rădăcină, la 250 ml de apă. Se fierbe 5-10 minute. Se beau 1-2 căni de ceai de păpădie pe zi.

Păpădia este recomandată pentru tratarea obezității. Se prepara un decoct din 1 linguriță amestec de pulbere de păpădie (40g), frunze mesteacăn (20g), flori de soc (15g), volbură sau scoarță de crușin (25g) la o cană cu apă. Se fierbe 5-10 minute. Se lasă acoperit 15 minute și se strecoară. Se beau 2-3 căni de ceai de păpădie pe zi, călduț, neîndulcit, între mese. Cura durează cel puțin o lună.

În mediul rural, păpădia se utilizează pentru tratarea bolilor de ficat și îmbunătățirea circulației. Se consumă frunze proaspete sau ceai de frunze de păpădie preparat la rece (frunze macerate în apă). Se bea în loc de apă.

Pentru tratarea anemiei, angiocolitei, în arteroscleroza, artrită, astenie, boli endocrine, colică hepatică, litiază renală și vezicală, congestie hepatică, eczeme, gută, hemoroizi, hepatită cronică, obezitate, oligurie, afecțiuni renale și ale căilor urinare, urticarie și pentru stimularea poftei de mâncare:

  • cura de primăvară cu salată din frunze tinere de păpădie;
  • suc de rădăcină de păpădie recoltată toamna;
  • tinctură din rădăcină de păpădie, câte 15-20 de picături, de 2-3 ori pe zi, diluate cu apă.

Ceaiul de păpădie, sucul și rădăcina în tratamente pentru uz extern

Pentru a trata cataracta, se face un decoct din tije florale, frunze și muguri. Cu ceaiul de păpădie obținut, se spală corneea, folosind un tampon de vată sterilizată.

Pentru extirparea negilor, sucul alb de păpădie se aplică pe locul afectat de mai multe ori pe zi.

Pentru tratarea reumatismului, păpădia se folosește în cataplasme. Rădăcina de păpădie bine pisată, se prăjește în smântână proaspătă. Se întinde crema astfel obținută pe o frunză de brusture, apoi se pune pe locul dureros și se leagă cu o pânză sau tifon. Se ține 24 de ore. Tratamentul se repetă până ce trece durerea.

Păpădia în mâncare ~ Rețete cu frunze de păpădie

Pentru a folosi păpădia în diverse rețete, se culege din zonele curate și se evita să se culeagă plantele de pe lângă marginea drumurilor, de pe lângă linia ferată sau din zonele poluate!

Primăvara, frunzele de păpădie se consumă proaspete sub formă de salată, în sucuri și smoothie-uri, în omlete, supe sau ciorbe. Mugurii florali de păpădie se pot mura în oțet. În unele țări apusene, prin acest procedeu se obține un surogat de capere. Inflorescențele se folosesc în unele zone la aromatizarea lichiorurilor, la prepararea unui sirop de păpădie (vezi rețeta aici) și la prepararea unui vin.

Frunzele de păpădie sunt un tonic minunat primăvara deoarece oferă mulți nutrienți cu o aromă amară ușoară. Când corpul detectează amărăciunea, stimulează diferite etape ale digestiei. Crește nivelul de salivă care ajută la descompunerea carbohidraților, producerea de bilă și eliminarea acesteia, ajutând la descompunerea grăsimilor.

Lipsa alimentelor și băuturilor amare din dieta noastră este o cauză care stă la baza unor probleme digestive. Dacă unele persoane folosesc pastile pentru a înlocui enzimele digestive, eu iți recomand să consumi în mod regulat alimente amare precum păpădia. În acest fel, susții producția naturală a enzimelor digestive.

Păpădia este în acest caz nu numai o plantă care poate repara anumite probleme, ci și care menține nivelul optim de sănătate.

Încearcă următoarele rețete cu frunze de păpădie pentru a te bucura de ceea ce are de oferit păpădia.

Sos pesto din frunze de păpădie

Papadia sos pesto din frunze de papadie

Ingrediente:

  • 175 g frunze de păpădie tinere, spălate;
  • sucul de la jumătate de lămâie;
  • 125 ml ulei de măsline;
  • 2 căței de usturoi;
  • 20 g semințe de pin / nuci;
  • 3/4 linguriță de sare;
  • 35 g parmezan(opțional).

Se rumenesc semințele/nucile într-o tigaie la foc mediu. Frunzele de păpădie, uleiul de măsline și sucul de măsline se procesează într-un robot de bucătărie. Se adaugă usturoiul, semințele de pin/nucile, sarea, brânza și se procesează până rezultă un piure fin. Se gustă și daca este nevoie, se adaugă mai multă sare. Dacă este prea gros, se poate adăuga ulei de măsline sau zeamă de lămâie.

Sosul pesto de păpădie se poate consuma cu paste, pâine, chipsuri, dar și cu legume proaspete, crude. Eu îl consum pe felii de castraveți, dovlecei, ardei, etc.


Supă cremă cu frunze de păpădie și cartofi

Supe crema de papadie cu cartofi

Ingrediente:

  • 300 g cartofi;
  • o ceapă;
  • 1 lingură ulei de măsline;
  • 800 ml supă de legume;
  • 250 g frunze de păpădie;
  • 2 linguri de smântână;
  • sare;
  • piper;
  • felii de pâine;
  • 4 linguri parmezan ras;
  • frunze de păpădie pentru garnisit.

Cartofii se curăță, se spală și se taie. Se curăță și se toacă fin ceapa și usturoiul. Se încălzește uleiul, se prăjesc cartofii, ceapa și usturoiul până se înmoaie ceapa. Se adaugă supa de legume. Se lasă la foc mic timp de 15 minute din momentul în care începe să fiarbă.

Frunzele de păpădie se spală și se toacă grosier. Se adaugă în supă și se lasă să mai fiarbă câteva minute. Se ia supa de pe foc și se lasă să se răcească puțin. Se transformă în cremă și se adaugă smântână. Se condimentează cu sare și piper.

Se servește cu felii de pâine prăjită, frunze verzi de păpădie și parmezan.

Muguri florali de păpădie marinați în otet ~ Substitut pentru capere

Păpădia ne ofera mugurii săi florali pentru a-i consuma murați.

Muguri florali de papadie murati papadie murata

Ingrediente:

  • 100 g de muguri de păpădie (flori tinere încă închise);
  • 130 ml oțet de mere;
  • jumătate linguriță de sare;
  • 1-2 frunze de dafin;
  • 2-3 căței de usturoi;
  • 3-4 curmale.

Se clătesc mugurii florali, apoi se usucă cu un șervet. Se pregătesc ingredientele. Oțetul, sarea și dafinul se pun la fiert. Se adaugă mugurii florali și se lasă un timp scurt să fiarbă. Se transferă mugurii de păpădie în borcan cu usturoi și celelalte ingrediente. Se acoperă cu lichidul fiert. Se sigilează borcanul și se lasă la infuzat timp de o săptămână într-un loc răcoros și întunecat. Se folosesc ca și înlocuitor pentru capere.


Mini pizza cu frunze de păpădie

Cu aceleași ingrediente, se poate prepara și pizza de dimensiune mare.

Mini pizza cu frunze de papadie si branza

Ingrediente:

  • aluat pentru pizza (vezi cum se prepară);
  • o mână bună de frunze de păpădie (depinde de câtă pizza vrem să facem);
  • 150 g brânză (mozzarela, gorgonzola sau orice tip brânză care se potrivește pentru pizza);
  • 2 linguri semințe de chimen.

Se pregătește aluatul pentru pizza. Se clătesc frunzele, se îndepărtează baza tulpinilor și se toacă grosier. Brânza se taie în cuburi. Aluatul pentru pizza se împarte în porții mici. Pe masa de lucru cu făină se dă forma de mini pizza și se așează în tava cu hârtie de copt. Se așează frunze de păpădie, se presară brânză și semințe de chimen și se dă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Se pot adăuga și alte ingrediente dacă se dorește. Se lasă aproximativ 20 de minute, până se rumenește pizza. Atenție să nu se usuce prea tare.


Legume coapte servite cu frunze crude de păpădie

Legume coapte cu branza de capra si frunze de papadie crude

Ingrediente:

  • 4 căni de rădăcinoase curățate și tăiate: morcovi, păstârnac, pătrunjel, țelină, cartofi;
  • 4 lingurițe ulei de măsline;
  • sare și piper;
  • verdeață de primăvară: frunze de spanac și frunze de păpădie;
  • 1 linguriță oțet de mere;
  • 1 linguriță miere de albine;
  • brânză de capră sau alt tip de brânză.

Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade. Legumele tocate, condimentate cu sare și piper plus alte ierburi aromate, stropite cu uleiul de măsline, se dau la cuptor până se rumenesc și se gătesc. După ce se scot din cuptor, se lasă să se răcească puțin. Se pregătește dressingul într-un borcănel. Într-un bol mare, se adaugă verdeață și se amestecă cu dressing-ul. Se împarte în patru porții. Peste fiecare porție se adaugă legumele coapte și brânza mărunțită. Se servesc legumele calde.


Tăiței de casă cu frunze de păpădie și ou

Taitei de casa cu frunze de papadie si ou

Ingrediente:

  • 2 căni de frunze de păpădie (100 g) spălate și scurse;
  • 2 ouă;
  • o cană – o cană și un sfert de făină.

Într-un blender sau într-un procesor se combină ouăle cu frunzele de păpădie. Se transformă într-un piure fin.

Într-un bol se amestecă o cană de făină cu sare. Se toarnă amestecul de ou și frunze de păpădie și se omogenizează. Dacă este nevoie, se mai adaugă făină pentru a forma un aluat rigid.

Se frământă bine aluatul. Se întinde într-o foaie subțire, subțire. Se lasă aluatul să se usuce puțin (perioada depinde de temperatură). Se taie tăițeii și se lasă să se usuce mai bine. După ce s-au uscat, se pot pune la fiert într-o oală cu apă sărată. Se servesc după pofta fiecăruia.


Flori de păpădie pane

flori de papadie pane

Florile de păpădie pot fi gătite ca un fel de ciupercuţe. Se iau câteva flori de păpădie (20-30), se spală şi se pun pe un şerveţel să absoarbă apa. După ce s-au uscat, se trec prin făină de grâu, puțin ou şi se prăjesc în unt. Dacă postești sau nu consumi ouă, le poți trece prin apă minerală cu făină.

Lichior din flori de păpădie

Păpădia aromatizează foarte bine lichiorurile. Lichiorul de păpădie are proprietăți terapeutice. Se recomandă să se consume în cantități mici!

Florile de papadie lichior de papadie

Ingrediente:

  • 150 g fori de păpădie;
  • o lămâie;
  • 150 g zahăr brun/ miere de albine;
  • 700 ml vodcă/țuică.

Cum se prepară lichiorul de păpădie:

Se clătesc florile de păpădie și se usucă cu un prosop de hârtie. Se folosesc doar petalele galbene. Se răzuiește lămâia și apoi se strecoară.

Petalele de păpădie, sucul de lămâie, coaja, zahărul/mierea și țuica/vodca se pun la macerat într-un borcan de sticlă. Se lasă la macerat 4 săptămâni într-un loc luminos. După acest timp se strecoară și se păstrează într-o sticlă.

Reteta de sirop de flori de papadie si lichior

Oțet aromatizat cu flori de păpădie

Flori de papadie infuzate in otet otet de papadie

Când păpădia este abundentă în perioada de primăvara, prepară acest oțet de păpadie infuzat. Are o dulceață și o amărăciune subtil combinate și poate fi folosit pentru a face un dressing special pentru salate.

Cum se prepară oțetul infuzat de păpădie

Că majoritatea maceratelor, acest oțet de păpădie este foarte simplu de făcut. Mai întâi se culeg câteva flori de păpădie într-un borcan. Alege o sursă curată. Eu folosesc păpădia din curte și din împrejurimi, însă evit zona de drum.

Se acoperă păpădia cu oțet. Se poate folosi oțet de vin, oțet de mere sau oțet balsamic alb. Se acoperă borcanul cu un capac și se păstrează într-un loc răcoros cel puțin o săptămână, până la șase săptămâni. Cu cât se macerează mai mult florile, cu atât va fi mai puternic.

Când ești gata să folosești oțetul de păpădie, îndepărtează florile. Oțetul obținut se păstrează într-un borcan sigilat în cămară, la rece. Oțetul nu are termen de valabilitate!

Păpădia ~ Contraindicații și posibile efecte adverse

Persoanele care au eczeme e posibil să aibă reacții adverse la păpădie. Dacă ai eczme, asigură-te mai întâi că păpădia nu are efecte neplăcute asupra ta.

Păpădia poate încetini coagularea sângelui. Consumul de păpădie ar putea crește riscul aparițiilor vânătăilor și sângerării la persoanele cu tulburări de coagulare a sângelui.


Etichete: #Beneficii pentru sănătate, #Ceaiuri, #Flori, #Mancare, #Natura, #Plante medicinale, #Retete, #Semințe, #Sirop, #Sucuri Naturale, #Tratamente naturiste

Despre autor

10 comentarii la „Păpădia – plantă medicinală folosită în peste 30 de afecțiuni”

    1. Buna, Cezar. Am chiar vreo 3 plante pe care ti le recomand pentru pancreatita. Iti recomand sa consumi ceai de coada-racului. De asemenea, incearca sa consumi urzica si orz.

      Ai mai multe variante. Poti sa consumi orz incoltit – 1-2 linguri pe zi. De asemenea poti folosi sucul de orz verde sau pudra de orz verde. 50 ml de suc de orz verde diluat cu apa sau cu suc natural din diverse fructe dimineata si seara, cu 30 de minute inainte de masa. Se poate consuma si de 3 ori pe zi. Pudra de orz – adaugi o lingurita la 100 ml de apa si o lasi la macerat 1-2 ore.

      Urzica ti-o recomand de asemenea proaspata, sub forma de suc sau salata.

      1. Bunå seara.Am o intrebare la Dv-strå in legåturå cu tulpina de påpådie.Eu am inceput de citeva zile så måninc 6-7 tulpine de påpådie pe stomacul ptr cå am auzit pe cineva cå se poate trata diabetul 2.Ce pårere aveti ? Si in legåturå cu urzicile …..eu culeg urzici proaspete si le opåresc (jumate canå urzici ) si o canå de apå fierbinte le torn peste ele dupå ce le-am tocar mårunt.Infuzie 15-20 min. dupå care beau zeama iar la final måninc urzicile opårite.Tot asa dimineata pe stomacul gol.Vå multumesc f mult indiferent dacå i-mi råspundeti sau nu.O searå plåcutå.

  1. ma poate invata cineva cum se face siropul de patlagina ,cind se culege planta si cum trebuie facutStiu ca este bun pentru tuse Multumesc pt celelalte sfaturi

    1. Buna, Cristina, si multumesc de intrebare! A fost una foarte buna, care m-a facut sa scriu un articol despre ceaiul si siropul de patlagina – beneficiile acestora pentru sanatate si cum se prepara.
      Sper sa-ti fie util. Il gasesti aici
      Astept o confirmare de la tine cum ca ai vazut mesajul meu si eventuale intrebari. Sanatate si numai bine!

  2. Cicoarea este albastră și înaltă.Iar ochiul boului e o floare bătută de diferite culori.
    Cât despre păpădie este într-adevăr miraculoasă .

    1. Intr-adevar, papadia este o planta care poate fi folosita in foarte multe afectiuni. Pacat ca oamenii nu prea pun atat de mult accent pe importanta plantelor medicinale in sanatate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *