Sirop de papadie preparat la cald sau la rece – retete de primavara

Timp de citire estimat: 7 minute


Am regăsit in caietul fermecat de la mama reteta de sirop de papadie, numai buna de preparat in aceasta perioada. Sa vedem cum se prepara acasa siropul de papadie. Ai la dispozitie 2 variante, reteta de sirop de papadie la rece cu miere de albine si cea preparata prin fierbere, cu zahar.

Cum sa faci sirop de papadie cu zahar preparat prin fierbere

Pentru a prepara siropul de papadie, se pot folosi florile intregi sau doar petalele. Nu exista o diferenta majora a gustului, insa eu prefer sa folosesc intreaga floare. Gustul usor amar echilibreaza dulceata siropului de papadie. Plus ca avem nevoie de putin amar pentru a intensifica digestia.

Dulce, cu aroma de flori, acest sirop de papadie are textura asemanatoare cu mierea de albine. Poate fi inlocuitorul vegan potrivit pentru mierea de albine. Tot ce ai nevoie sunt florile proaspete, zahar organic, o lamai si apa. Spre deosebire pentru alte alternative pentru miere, cum ar fi siropul de artar,siropul de agave, mierea de papadie vegana poate sa faca pe oricine sa creada ca este miere. Florile de papadie ii ofera un bogat gust floral.

Reteta de sirop de papadie prin fierbereMod de preparare:

Se culeg  1000 de flori de papadie care se curăţă de petalele verzi. Florile de papadie se culeg pe timp frumos, dupa ce se ridica roua de pe plante. Se spală bine şi se fierb cu 3 litri de apă şi cu patru lămâi timp de 15 minute.

După ce au fiert, se lasă timp de 24 de ore la macerat. După acest timp se strecoară, iar florile de papadie se arunca. Sucul astfel obţinut se fierbe cu 3 kilograme de zahăr până se leagă ca o miere si asa obtinem miere de papadie. După ce a fiert se lasă să se răcească. Se pune în borcane ce se păstrează într-un loc uscat şi întunecos. Cantitatea de zahar se poate diminua.

Pentru cantitati mai mici, la 300 de flori de papadie, se foloseste 1 l de apa si 1 kg de zahar! Bineinteles, cantitatea de zahar poate fi diminuata!

Pentru cei care nu vor sa stea sa numere florile , iata ingredientele pentru sirop de papadie, masurate in alta maniera:

Sirop de papadie preparat prin fierbere miere de papadie vegana min

Ingrediente:

  • 2 cani cu flori de papadie proaspete, bine indesate;
  • 2 felii de lamaie;
  • o cana si jumatate de apa;
  • o cana si jumatate de zahar organic.

Cum stii ca siropul de papadie a ajuns la consistenta potrivita?

La un moment dat, lichidul va incepe sa se inchida la culoare. Testeaza siropul de papadie in mod regulat pe o farfurie rece, scoasa din congelator. Se va ingrosa mai mult pe masura ce se raceste, asa ca poti sa opresti focul inainte sa ajunga la textura dorita. Daca se gateste prea mult, risti sa devina prea gros si sa se caramelizeze.

Sirop de papadie si patlagina pentru tuse preparat la rece cu zahar

Ingrediente:

  • 2 maini bune de flori de papadie
  • 2 maini bune de frunze de patlagina (vezi aici care tip de patlagina este cel mai recomandat pentru sirop si cum se prepara siropul de patlagina);
  • 200 g zahar brut;
  • o lamaie.

Cum se prepara siropul de papadie cu zahar la rece

Se pun intr-un borcan flori de papadie si frunze de patlagina. Se aseaza cateva felii/bucati de lamaie, peste care se vine cu un rand de zahar. Se continua cu flori, frunze si lamaie, urmate de un strat de zahar. Ultimul strat trebuie sa fie de zahar. Se pune capacul si se lasa la macerat intr-un loc racoros timp de 14 zile. Zaharul va incepe sa se topeasca si sa se amestece cu sucul plantelor. Cand nicelul de sirop scade, se poate reumple borcanul, iar ultimul strat trebuie tot timpul sa fie de zahar.

In 2 saptamani siropul ar trebui sa fie gata. Se strecoara si se pastreaza intr-un recipient de sticla. Se tine la frigider.

Sirop de papadie la rece cu miere de albine

Pentru o calitate superioara, se prepara un sirop de papadie cu miere de albine. Cel mai bun sirop de papadie la rece se prepara prin macerarea florilor sau a petalelor direct in miere de albine. Se poate adauga si zeama de lamaie. Se lasa petalele la macerat in miere mai multe zile pentru a se extrage substantele active, dupa care se strecoara siropul obtinut. Se pastreaza in locuri racoroase, intunecate, bine aerisite.

Vezi in video-ul urmator cum am preparat sirop de papadie la rece cu miere de albine si lichior de papadie cu lamaie si ghimbir!

Daca vrei sa obtii un sirop de papadie si mai potent, alaturi de flori de papadie, adauga si frunze de urzica. Frunzele de urzica se spala bine in mai multe ape si se usuca cu un servet de bucatarie. Se toaca marunt, se amesteca cu petalele de papadie spalate si uscate si se cantaresc. La 500 g papadie (papadie+urzica) se adauga 600 g miere plus zeama de la 2-3 lamai. Se lasa la macerat 14-18 zile.

Siropul de păpădie se amesteca de 2-3 ori pe zi cu o lingura de lemn. Dupa macerare se filtreaza si se pastreaza siropul de păpădie cu miere de albine in sticle mici la frigider.

Se foloseste sirop de papadie cu miere de albine atat in preparatele culinare, dar si pentru a ameliora anumite afectiuni.

Sirop de papadie cu miere de albine
Sirop de papadie cu miere de albine preparat la rece

Siropul de papadie ~ Utilizari, beneficii si administrare

Siropul de papadie poate fi utilizat in multe moduri: cu clatite sau in amestec cu iaurt, cu cereale sau pur si simplu cu orice necesita indulcitori. Poate fi folosit in cocktail-urile de vara, ca topping la inghetata de casa si la prajituri. De aici mai departe, tu alegi cum vrei sa consumi acest sirop, in functie de preferinte. Stiu sigur ca o sa il iubesti!

sirop de papadie preparat acasa
Sirop de papadie preparat acasa din miere de albine

Pentru a culege florile de papadie sa stii ca nu ai prea mult timp la dispozitie. Florile stau deschise cateva zile si apoi se transforma in puf. Cand incep sa infloreasca papadiile, grabeste-te sa culegi flori pentru a prepara sirop de papadie, dar si pentru alte retete. (Descopera aici cum poti folosi papadia in mai multe retete).

Siropul de papadie sau mierea de papadie este un excelent remediu pentru tuse, în cazul răcelilor, a durerilor de gat, in afectiunile ficatului şi nu numai. Siropul de papadie se administreaza copiilor, cate 3 lingurite pe zi, iar adultii il pot consuma intre 3 si 6 lingurite, pana la disparitia simptomelor.

Poate fi folosit ca îndulcitor atât pentru ceaiuri cât şi pentru prăjituri. In perioada in care poti sa culegi flori pentru a prepara sirop, poti sa culegi păpădie, toată planta – floare, frunze. Le pui la uscat şi aşa vei avea de unde să consumai la iarnă sau la nevoie ceai de păpădie organic (vezi aici indicatiile pentru ceaiul de papadie).

Sper ca te-am convins sa incerci acest sirop de papadie. Iti recomand sa incerci sa prepari sirop de papadie cu miere de albine. Il poti folosi oricand, cu incredere, fara a te gandi ca are prea mult zahar. Plus de asta, este un sirop preparat la rece.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

18 răspunsuri la „Sirop de papadie preparat la cald sau la rece – retete de primavara”

  1. Avatar Salapaclara
    Salapaclara

    Pot folosi flori uscate

  2. Zaharul este periculos cu siguranta, unii chiar spun ca ar fi otrava curata, dar acesta nu este un motiv sa o facem praf pe Jorjette. In primul rand ea ne spune cum face ca sa obtina un lucru cu gust bun, dar si cu durata de pastrare. Nu ne place, nu facem sau consumam cu precautie. Socrul meu facea 3-400l de vin anual care primavara, la Paste se acrea. De cand nu-l mai face el, eu pun 1kg de zahar la 200l de must lasat la fermentare. Vinul meu este bun si dupa doi ani. El facea un vin curat, eu fac unul care se pastreaza si nu stiu daca zaharul pe care-l adaug schmba dramatic vietile noastre.

  3. Avatar Camelia Gerhardt
    Camelia Gerhardt

    Bună. Eu fac macerat la rece si pun foarte puțină miere, nu lucrez cu cantități. Doar, maruntesc foarte bine plantutele. Pun insa multa lămâie. Ce poate fi rau? Ies foarte acrisoare, eu adaug la topingul pentru salate. Tinut la frigider nu fermenteaza. Ca idee, lavun strat de papadii, frunze de papadii, frunze de urzică, un strat de 2 cm aprox, eu nu pun mai mult de o lingură de miere dar pun tot atâta strat de lamaie. Sunt curioasa ce parere aveti.

  4. Foarte interesante retete. Bunica mea facea des sirop de papadie. Il numea miere de papadie. Imi aduc aminte ca incepea prin a opari florile de papadie la foc mic timp de 3-4 minute, dupa care le lasa sa se linisteasca peste noapte. Mai multe nu mai stiu, dar iesea ceva grozav care se termina foarte repede. Pacat de primavara asta compromisa. As fi avut chef sa incerc reteta ta. Sa fim sanatosi, vor mai fi ocazii

  5. Imi puteți spune , va rog ,care ar fi cantitățile la ingrediente pentru siropul de păpădie cu miere ?

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Buna ziua si Sarbatori fericite! In principiu cantitatile pentru siropul de papadie sunt mentionate in articol. La 300 de flori de papadie, se foloseste 1 l de apa si 1 kg de zahar respectiv miere. La 1000 de flori se folosesc 3 l de apa, 3 kg de miere si 4 lamai.

      Numai bine!

  6. Avatar Geo Mihalache
    Geo Mihalache

    Si pe mine m-a contrariat reteta cu atata zahar…mai ales ca undeva in alt articol, pe alt site aceeasi reteta era recomandata in …curele de slabire :). Pentru ca facem sa poate bea si cel mic, am ales direct ultima varianta cu macerat la rece si cu miere – cred ca era bine sa incepi cu aceea si apoi sa pui si varianta cu zahar daca sunt doritori. Vedem cum iese. Iar articolul si mie mi se par cam ciudat…as scoate reteta pt sirop de muguri de brad si as face un alt articol separat doar cu aceea. E cam derutant cu ambele.

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Este articol separat cu reteta pentru sirop de muguri de brad, multumesc pentru idee!!

  7. zahărul nu este sănătos,dat poate să fie înlocuit!

  8. recunosc ca pina sa ma dumiresc ce se intimpla cu plantele supuse fierberii as fi imbratisat cu draga inima o astfel de reteta. dar chiar si cu miere tot otrava iese daca fierbi florile de papadie 15 minute si apoi fierbi din nou sucul rezultat impreuna cu mierea. se stie ca mierea la peste 40 grade isi pierde toate calitatile curative si devine toxica. ramine doar gustul dulce nu si calitatile plantei. procesul termic omoara tot. mai degraba incercati la rece, flori de papadie, lamiie puse in borcan cu miere si vedeti cum iese. anul trecut am facut prima data si am facut si prin fierbere si la rece, fara fierbere ca sa vad cum iese. s-a mentinut perfect.anul asta fac doar prin macerare la rece.

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Multumesc mult pentru reteta de sirop de papadie pregatit 100% la rece. Chiar astazi am adaugat in articol si varianta de preparare la rece, insa eu am zis ca se poate omogeniza mai bine mierea cu maceratul pe baie de aburi, cat sa se inmoaie usor mierea. Ideea sugerata de dvs este i mai buna, o sa incerc sa vad cum iese! Toate cele bune!

      1. Se poate pune un strat de flori unul de miere si tot asa pana se umple borcanu.

      2. Avatar Jorjette C
        Jorjette C

        Nu are nici un rost pentru ca oricum florile se ridica la suprafata mierii! Atunci cand se pune zahar, e cu totul altceva, insa cu mierea e ceva mai diferit! 🙂

  9. Avatar Gabriel

    Cat de bine suna titlul atata de rau e continutul. Pai ce poate sa fie sanatos si benefic daca folositi atata zahar? Adica, nu scutim timp si efort si mai bine ma cam zahar cu lingura de supa? Eventual pus inainte intr-un sac ermetic si ingropat pana uitam de el? Serios, recomandati ceva curat si sanatos cu adevarat, asta e cura pentru cei ce vor sa faca diabet. Gabriel

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Consider ca toate aceste siropuri se consuma cu moderatie, nu cu lingura de supa. Sirop de muguri de brad consum de cand sunt mica, faceau bunicii si nu aveau nici o problema cu zaharul. Dar cum am precizat deja, il consumam ocazional, nu in fiecare zi.

      Intr-adevar, la reteta de sirop de papadie este foarte mult zahar, insa asta e reteta. Am si precizat, cine doreste sa prepare niste retete mai eficiente, sa foloseasca miere de albine.

  10. Avatar STANCIU DANA
    STANCIU DANA

    Buna ziua,ma numesc Dana ,si am cules 600 de flori de papadie ,cita apa si zahar sa pun ca suna bine reteta d-stra

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Salutare, Dana. Daca ai cules 600 de flori, poti sa le pregatesti in 1,5 – 2 l de apa si apoi sa folosesti doar 2 kg de zahar.

      In pricipiu, la 300 de flori se foloseste 1 l de apa si 1 kg de zahar.

      Astept sa-mi spui cum ti-a iesit rezultatul final si daca iti place. Spor la treaba!

    2. Avatar Angycut
      Angycut

      Cantitatea ar fi 1kg zahar /i 1 ltru apa la 300 flori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *