Urzica ~ Beneficii, proprietati, tratamente si retete cu urzici

Tinctura din semintele de urzica

De cum vine primavara, cautam urzicile pentru a ne bucura de proprietatile lor. Mancarica de urzici, sucul proaspat de urzica, urzici crude in salate si ceaiul de urzica sunt doar cateva modalitati de consum pentru a beneficia de substante hranitoare. Afla cum se prepara ceaiul de urzica, pentru ce afectiuni este recomandat si ce elemente nutritive contine.

Urzica ~ Proprietati nutritive

Urzica ( in latina Urtica dioica) creşte în colonii de mai multe plante alcătuind adevărate bariere . Cine s-ar încumeta să treacă printre tufele înţepătoare? Bogate în vitamina A, C, K, fier, magneziu, potasiu, fosfor, urzicile sunt recomandate a fi consumate în anemii, dar nu numai, deoarece ajută la creşterea vitalităţii organismului. Conţinutul de vitamina K din frunze recomandă urzica în tratarea hemoragiilor uşoare, fiind homeostatică.

Având proprietăţi diuretice, astringente şi antialergice, această plantă se poate folosi în tratarea cistitelor, eliminarea apei din organism, artrite şi eczeme, sub forma de ceai de urzica, suc proaspat sau pulbere de seminte de urzică.

Pe langa ceaiul de urzica, urzicile tinere se pot consuma si proaspete in salate. De asemenea urzica este un aliment. Preparatele de urzici sunt foarte gustose şi hrănitoare.

Urzica este răspândită pe tot globul. Proprietăţile ei în domeniul medical sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Ruşii o foloseau  împotriva răcelilor şi a reumatismului, în timpul saunelor, cei suferinzi, suportând adevărate bătăi cu urzică. Principiile active din plantă acţionează în foarte multe direcţii, inclusiv în domeniul cosmeticii.

detoxifiere cu ceaiul de urzica

Astfel, urzica activează regenerarea ţesuturilor, cicatrizând rănile. Combate tusea, diareea şi stările inflamatorii. Buruiana elimină stările de anemie şi provoacă scăderea glucozei în sânge, favorizează eliminarea acidului uric prin rinichi. De asemenea urzica aduce energie vitală dinamică în corp ajutându-i pe cei care îşi plâng soarta, întărind planul emoţional şi ajutând fiinţa să acţioneze.

Ce recoltăm de la urzica si cand anume?

Primavara, vara şi toamna se pot culege frunzele tinere şi tulpinile cu frunze. Acestea se usucă la umbră, în strat subţire. Rădăcinile se recoltează toamna târziu, iar seminţele de urzică la maturarea lor completă.

Urzicile se culeg din zonele curate, departe de margine drumului si de zonele poluate.

Deoarece urzicile se inmultesc prin puiet si prin seminte, trebuie sa le culegem cu atentie. Cel mai indicat este sa le ciupim sau sa le taiem cu o foarfeca. In acest mod nu riscam sa le scoatem din pamant. Pentru cei care se feresc de efectul de intepare al urzicii, se recomada sa se culeaga urzicile cu ajutorul manusilor. Manipularea urzicilor se face tot cu ajutorul unor manusi protective.

Recoltarea, proprietățile și modalitățile de consum ale semințelor de urzică

Semintele de urzică sunt excelente pentru piele, păr, creier, pentru susținerea rinichilor, întărirea suprarenalelor (cel mai bine dacă ai hipotiroidism, o tiroidă subactivă). Sunt pline de vitamina C și acizi grași esențiali.

Ceaiul de Urzica ~ Utilizări, preparare si administrare in functie de afectiuni

Urzica este recomandată în tratamentul hemoroizilor, diareei, dismenoreei, hemoragiilor uterine, metroragii, bronşite, diabet, litiaza renala si biliara, uremie, guta, vitaminizare, în general pentru eliminarea toxinelor din corp. Se consumă 2-3 căni de ceai de urzica pe zi sau 2-3 linguriţe de suc de urzici proaspăt. Sucul se urzici se obtine prin presarea si stoarcerea urzicilor.

Pentru tratarea enteritei, ascitei, in metroragii, hemoragii, hemoroizi, astm bronsic, eruptii tegumentare, hidropizie, retentie urinara, reumatism, icter, se prepara un decoct din 1-2 lingurite cu pulbere de radacina la o cana cu 250 ml de apa. Se fierbe 5 minute, se lasa sa se raceasca, se strecoara si se beau 1-2 cani de decoct de urzica pe zi .

Ceaiul de urzici preparare si beneficii

Ceaiul de urzica se recomanda si in ameliorarea durerilor artritice, pentru echilibrarea nivelului de zahar din sange, pentru afectiuni ale tractului urinar (studiu).

Pe timpul verii, se poate prepara o limonada din ceaiul de urzica. Se folosesc urzicile uscate pentru a obtine o infuzie care se serveste rece cu lamaie si gheata.

Seminţele de urzică (afla aici cand se culeg si cum se folosesc) sunt excelente tonice generale. Seminţele se mai pot utiliza în tratamentul enurezisului si a incontinentei urinare, o jumătate de linguriţă de pulbere de seminţe amestecat cu o lingură de miere de albine, consumate înainte de culcare.

Ceaiul de urzica in tratamentele externe

În tratamentul ulcerului varicos şi reumatismului se pot face băi locale sau aplica cataplasme cu ceai de urzica concentrat din 40-50 g frunze maruntite la 1 l de apa clocotita. Se lasa acoperit 20-30 de minute.

Pentru tratarea stomatitelor, se prepara un ceai de urzica din 2 lingurite de frunze maruntite la o cana. Se lasa acoperita 10-20 de minute, se strecoara si se face gargara. Are actiune antiinflamatorie.

Tot cu ceaiul de urzica concentrat se pot face spălări ale rănilor grăbind cicatrizarea lor.

În cosmetica naturista se foloseste ceaiul de urzica pentru par. Acesta tonifiază părul, combate mătreaţa şi seboreea. Se fac spălări ale părului cu ceaiul de urzica sau se prepară decoct din rădăcini, tulpini şi frunze, clătindu-se părul cu acest decoct de urzica care este un tonic capilar.

Chiar şi în vopsitorie, urzica are întrebuinţări, vopsind firele naturale în nuanţe de galben.

Retete cu urzici ~ Vegane, de post si nu numai

Frunzele de urzica se folosesc crude in salate (spalate si tocate cat mai marunt, apoi frecate cu putina sare, ulei si suc de lamaie), sosuri, smoothie-uri si sucuri sau gatite in supe creme, in borsuri, omlete sau alte preparate.

De asemenea, urzicile se folosesc in prajituri, la prepararea pastelor, dar si la prepararea unor delicioase bauturi.

Urzicile sunt pentru multi dintre noi o sursa gratuita de sanatate!

Sos pesto cu frunze de urzici

Sos pesto de urzici _ retete cu urzica

Ingrediente:

  • 3 cani de urzici proaspete;
  • jumatate de cana de nuci usor prajite;
  • 3-5 catei de usturoi;
  • o ceasca de parmezan razuit (optional);
  • sucul de la o lamaie;
  • ulei de masline dupa nevoie.

Sosul pesto de urzici se poate prepara in doua variante, crud sau gatit. Urzicile se pot opari 2 minute pentru a neutraliza efectul de intepare. Atunci cand sunt oparite, se si inmoaie si isi schimba textura.

Fiecare alege varianta care i se pare cea mai potrivita. Eu prefer varianta de sos pesto de urzici crude. Procesate, dispare efectul de intepare.

Se adauga nucile prajite, usturoiul, zeama de lamaie, branza si frunzele de urzici intr-un robot de bucatarie. In timp ce robotul amesteca ingredientele, adauga treptat ulei de masline pana se obtine textura dorita. Se gusta si se adauga sare si alte arome, dupa gust.


Smoothie de urzici cu banane, ananas si castravete

Smoothie cu urzici banana ananas si castravete

Ingrediente:

  • 1 banana;
  • 1/4 ananas;
  • o cana de lapte de cocos sau orice alt tip de lapte vegetal sau chiar apa;
  • 1/4 castravete;
  • un avocado (optional);
  • 2-3 maini bune de urzici.

Se culeg urzicile. Se spala bine si se usuca cu un servet. Se adauga ingredientele in blender si se amesteca pana se transforma intr-un smoothie cremos.


Scones ~ Chifle englezesti cu urzici

Chifle englezesti cu urzici

Ingrediente:

  • 225 g faina;
  • 2 lingurite praf de copt;
  • un varf de cutit de sare;
  • 60 g unt, taiat cubulete;
  • o mana buna de urzici, oparite si bine stoarse;
  • o lingura arpagic tocat marunt;
  • 40 g branza;
  • 2 linguri de iaurt;
  • lapte.

Se pune faina, praful de copt si sarea intr-un bol si se amesteca bine cu untul la temperatura camerei. Se toaca urzicile si se pun in vas, adaugandu-se arpagicul si branza razuita. Se amesteca cu iaurtul si suficient lapte astfel incat sa rezulte un aluat moale, dar nu lipicios.

Se intinde o foaie rotunda, cam de 4 cm grosime. Se taie in 4 sau in 6 si se aseaza apropiate intr-o tava pe o foaie de hartie de copt usor unsa cu ulei.

Se ung cu lapte si se coc in cuptorul preincalzit la 220 grade aproximativ 15 minute, pana ce cresc si devin aurii. Cand se scot din cuptor, se infasoara intr-un prosop de bucatarie. Sunt delicioase cand se mananca chiflele caldute, cu unt.


Raw-vegan cupcakes de ciocolata cu inghetata de urzici ~ Reteta fara gluten

Raw cupcakes cu ciocolata si inghetata de urzici reteta vegana

Ingrediente:

Cupcakes cu ciocolata raw-vegana:

  • 100 g nuci;
  • 80 g seminte de dovleac;
  • 8 curmale fara sambure, maruntite;
  • 1 lingura ulei de cocos;
  • 30 g pudra de cacao cruda;
  • o lingurita scortisoara;
  • un varf de cutit de sare de Himalaya.

Inghetata cu urzici:

  • 200 g unt/smantana de cocos;
  • 2 linguri ulei de cocos;
  • 2 linguri de miere;
  • coaja de la o jumatate de lamaie;
  • o lingura suc de lamaie;
  • 2 cani de frunze de urzica.

Nucile si semintele de dovleac se macina in robot. Se pulseaza de cateva ori pana ajung la o consistenta mai grosiera. Se adauga curmalele, uleiul de nuca de cocos, cacao, scortisoara si sarea. Se amesteca pana se combina. Se imparte amestecul in 12 forme de cupcakes mici. Se apasa bine in forme, apoi se dau la frigider pentru o ora pentru a se intari.

Pe baie de aburi se topeste usor untul de cocos/smantana si uleiul de cocos. Se da deoparte sa se raceasca putin. Se aleg urzicile de tulpini si se spala bine. Se oparesc timp de 2 minute. Se clatesc cu apa rece si se scurg bine. Se baga in blender cu o lingura de suc de lamaie si se transforma intr-o crema fina. Se adauga untul de cocos topit, mierea si coaja de lamaie. Se amesteca pana se incorporeaza. Se scoate amestecul intr-un bol si se da la congelator pentru jumatate de ora, pana cand este suficient de ferm pentru a decora cupcakes-urile. Se agita mai intai continutul bine.

Se scot cupcake-urile din forme si cu o punga se decoreaza cu inghetata de urzici. Se pastreaza la frigider sau in congelator intr-un recipient etans.


Clatite de urzici cu 2 umpluturi

Ingrediente clatite:

  • o cana piure de urzici (se poate folosi si spanac);
  • 3 lingurite de amidon de tapioca;
  • 3 oua;
  • un varf de sare.

Se amesteca piure-ul de urzici cu amidonul, ouale si sarea intr-un bol. Se floseste o tigaie de care nu se lipeste compozitia si se coc clatitele de urzici asa cum se coc clatitele normale.

Se pot prepara clatitele si in mod traditional – piure-ul de urzici se amesteca cu ouale, cu lapte si faina pana se obtine textura necesara pentru clatite.

Umplutura cu ciuperci si sparanghel

Ciupercile proaspat culese, cum ar fi galbiori sau ghebe, sunt potentate de sucul de lamaie, vin si ceapa.

Ingrediente umplutura cu ciuperci si sparanghel:

  • 1 ceapa;
  • 2 cani ciuperci salbatice comestibile;
  • 1/4 ceasca de unt;
  • o mana buna de sparanghel;
  • 1/4 cana vin alb sec;
  • 1/3 cana parmezan razuit;
  • 2 linguri suc de lamaie.

Se toaca ceapa marunt. Se spala ciupercile si se usuca cu un servet. Se feliaza. Se taie si sparanghelul.

Intr-o tigaie la foc mediu se adauga untul. Cand este fierbinte, se adauga ceapa. Se gateste si se amesteca frecvent. Se adauga ciupercile si sparanghelul si se gatesc pana ambele sunt inmuiate, dupa preferinta. Se adauga vinul alb si se amesteca repede. Se ia de pe foc si se amesteca cu parmezan si sucul de lamaie. Se umple fiecare clatita de urzici cu o cantitate considerabila de umplutura. Se ruleaza si se adauga sos olandez.

Cum se prepara sosul olandez

Acest sos clasic ofera clatitelor un nou nivel de deliciozitate. Daca urmezi instructiunile, sosul olandez se prepara destul de usor si rapid.

Ingrediente:

  • 2 galbenusuri de ou;
  • 1 lingurita suc de lamaie;
  • 1/4 lingurita sare;
  • 1/8 lingurita boia iute (optional);
  • 2/3 ceasca de unt.

Intr-un vas mic se topeste untul, insa nu se aduce la punctul de fierbere. Intr-un blender sau cu un mixer se amesteca la viteza medie sucul de lamaie, sare si galbenusurile pana cand se deschid la culoare.

Se diminueaza viteza in timp ce se adauga untul topit. Se amesteca in continuare pana se incorporeaza untul. Se gusta sosul si daca este necesar se adauga mai multa sare, zeama de lamaie, ardei iute, etc. Daca doresti o consistenta mai subtire, se poate adauga putina apa calda si se amesteca bine.

Umplutura de iaurt dulce pentru clatitele de urzici

Acesta este momentul in care poti sa termini borcanele cu dulceata. In reteta se foloseste dulceata de caise, insa poate fi inlocuita cu orice alta dulceata preferata.

Ingrediente:

  • 1 ceasca iaurt grecesc;
  • 1/2 ceasca gem de caise.

Se amesteca gemul de caise in iaurt si se omogenizeaza. Se pune din abundenta in fiecare clatita si se serveste cu curd de lamaie si griciorei (Primula vulgaris).

Ingrediente:

  • 3 flori de griciorei (primrose);
  • jumatate ceasca de suc de lamaie;
  • jumatate ceasca zahar;
  • un sfert de ceasca de unt;
  • un ou mare.

Florile se macina cu zaharul sau intr-o rasnita pana devine fin. Se adauga zaharul celorlalte ingrediente intr-un bol mare. Se pune pe baie de aburi si cand se incalzeste se ia si se bate bine. Se repeta de mai multe ori, pana cand incepe sa se ingroase. Se amesteca curdul pana devine fin. Se acopera cu o folie. Se serveste racoros.


Urzici murate

Urzicile sunt în acelaşi timp aliment şi medicament.

Curele cu urzici făcute primăvara şi toamna ajută la fortificarea organismului. Această banală plantă o puteţi avea mereu la îndemână, murată.

Cum se pun la murat urzicile?

Se spală bine, se mărunţesc şi se pun în borcan cu moare de varză murată; deasupra se aşează 2 frunze de vie şi 2 şuviţe de hrean, se leagă strâns la gură şi se păstrează la rece. După 24 de ore se pot consuma, adăugate câte 1-2 linguri la orice mâncare preparată la rece. De fiecare dată borcanul se umple cu moare. Moarea rămasă după consumarea urzicilor se foloseşte la ciorbe sau la sosuri preparate după reţetele din bucătăria fără foc.

Urzicile astfel conservate ţin 7-8 zile, păstrându-şi în totalitate calităţile ca şi urzica proaspătă. La fel se pot conserva şi ciupercile de cultură sau cele din flora spontană.


Chipsuri din frunze de urzici preparate la cuptor

Ingrediente:

  • un bol plin cu frunze tinere de urzica;
  • 2 linguri de ulei;
  • 1 lingurita de sare;
  • 1 lingurita fulgi de ardei rosu;
  • piper proaspat macinat;
  • 2 lingurite drojdie nutritiva (optional).

Se spala si se usuca urzicile, indepartand frunzele de pe tulpini. Se combina condimentele si celelalte ingrediente intr-un bol mare si se adauga frunzele. Se amesteca bine astfel incat sa se combine elementele. Se aseaza urzicile intr-o tava pe o hartie de copt, intr-un singur strat. Se da la cuptorul preincalzit la 130 de grade pana au textura dorita. Durata depinde de cata umiditate exista in frunze. Pe parcurs se pot intoarce. Se scot chipsurile de urzici intr-un bol si se consuma simple sau cu un sos.

Se recomanda ca chipsurile din frunze sa fie consumate in aceeasi zi, deoarece tind sa isi piarda textura.


Supa crema de urzici

Supa crema de urzici

Ingrediente:

  • 2-3 catei de usturoi tocati;
  • 2 fire de praz curatate, bine spalate si feliate;
  • 2 cartofi curatati;
  • 2 linguri de unt;
  • 1 l supa de legume;
  • 4 cani bine indesate cu frunze de urzica spalate si oparite;
  • 1/4 lingurita nucsoara macinata;
  • coaja razuita de la o lamaie;
  • suc de la o lamaie;
  • 2 cani de smantana (optional);
  • sare si piper dupa gust.

Se toaca usturoiul si se da deoparte. Se feliaza prazul iar inelele se inmoaie in apa pentru a indeparta nisipul sau murdaria.

Intr-o oala se pune untul la foc mediu, prazul scurs si usturoiul tocat. Se adauga supa si cartofii taiati cuburi. Se fierbe pana cartofii sunt fragezi. Se adauga urzica, nucsoara, sucul de lamaie si se mai fierbe putin la foc mic.

Se ia de pe foc. Cu un blender vertical se trasforma intr-o supa cremoasa. Se amesteca cu sare si piper si se adauga smantana.


Pizza cu urzici

Reteta pizza cu urzici

Ingrediente:

Pentru aluatul de pizza

  • 250 g faina;
  • 150 ml apa calduta;
  • 50 ml ulei de masline;
  • o lingurita de drojdie uscata;
  • o lingurita de sare;
  • 4 linguri ulei de masline, pentru prajit.

Compozitia de pe aluat:

  • 100 g frunze de urzici, spalate si scurse;
  • o ceapa rosie curatata si feliata (optional);
  • 4 lingurite de sos pesto;
  • mozzarela;
  • 80 g parmezan;
  • masline negre;
  • 4 oua.

Mai intai se face aluatul. Se pune drojdia uscata in apa calduta si se amesteca. Se lasa 5 minute. Se pune faina intr-un bol cu sarea. Se toarna uleiul de masline si amestecul de drojdie. Se amesteca ingredientele si se transforma intr-un aluat. Se framanta bine, vreo 10 minute. Se unge usor cu ulei de masline si se pune intr-un bol. Se lasa sa dospeasca cam o ora in bolul acoperit.

Se preincalzeste cuptorul la 220 grade. Se imparte aluatul in 4 portii egale. Se formeaza din fiecare cate un cerc subtire. Intr-o tigaie destul de mare se toarna uleiul de masline. Se pune tigaia la foc mediu si se pune baza pentru pizza in tigaie. Se gateste 2-3 minute pana cand baza este tare si usor colorata, apoi se intoarce si se gateste si pe partea cealalta. Se pune pe o tava de copt si se repeta procesul cu celelalte, adaugand ulei in tigaie, daca este necesar.

Se intinde cate o lingura de pesto pe fiecare baza de pizza. Se raspandeste uniform mozzarela rasa, urmata de jumatate din parmezan. Se aranjeaza ceapa, apoi maslinele. Se imprastie frunzele de urzica uniform. Se sparge cate un ou pe centrul fiecarei pizza si se introduce in cuptorul preincalzit 5-10 minute pana cand se rumeneste si oul este fiert. Se serveste imediat.


Oua umplute cu crema de urzici

Oua umplute cu crema de urzici

Ingrediente:

  • jumatate de cana de piure de urzici;
  • 12 oua organice;
  • 2 linguri maioneza organica;
  • 1 lingurita suc de lamaie;
  • 1 lingurita usturoi razuit + frunze de usturoi tocate pentru garnisire;
  • 1 lingurita varfuri de lipicioasa, tocate marunt;
  • 1 lingura frunze de usturoita tocate fin;
  • sare si piper.

Se orneaza cu flori de arpagic, papadie, margarete, nu ma uita, rozmarin.

Se fierb ouale timp de 10 minute. Se scurg de apa fiarta si se pun in apa rece.

Se curata cand se racesc si se taie ouale in jumatate. Se scot galbenusurile. Intr-un castron mediu, se amesteca galbenusurile cu o furculita. Se adauga maioneza, sucul de lamaie si lipicioasa. Se amesteca bine.

Incepe sa adaugi piureul de urzici pana cand vei obtine consistenta dorita. Poti folosi un blender vertical.

Se adauga si frunzele de usturoita si de usturoi, apoi se condimenteaza cu sare si piper.

Se pune umplutura in albusurile fierte si se decoreaza cu florile colorate. Arpagicul si rozmarinul dau o aroma deosebita.


Unt cu urzici

Sa prepari unt aromat cu urzici este o modalitate nemaipomenita de a folosi urzicile. Gustul untului cu urzici este potrivit pentru legumele la cuptor. Poate fi adaugat in sosuri, mancarurile cu orez, quinoa si alte seminte sau poate fi mancat direct pe paine.

Unt cu urzici

Ingrediente:

  • o cana si jumatate de urzici oparite;
  • jumatate de cana de unt nesarat, la temperatura camerei;
  • o ceapa mica;
  • 1/4 lingurita de sare de Himalaya.

Se combina urzicile, untul, ceapa si sarea intr-un robot. Se proceseaza pana cand ingredientele sunt foarte bine procesate. Se pot adauga si alte condimente, dupa gust.

Se aseaza compozitia pe o folie de celofan si se ruleaza. Se modeleaza. Se rasucesc capetele strans si se da untul rulat la frigider. Dupa ce se intareste, poate fi scos din folie si pastrat intr-un vas inchis etans si folosit la nevoie. Se poate adauga peste pastele fierte, in supe sau tocanite.


Paste de casa din urzici

Paste de casa cu urzici fidea cu urzica

Ingrediente:

  • 3 cani de frunze de urzici;
  • 1 ou mare;
  • o cana si jumatate de faina;
  • un varf de sare.

Se spala urzicile, se scurg si se oparesc timp de 3 minute. Se clatesc in apa rece si se storc cat mai mult de apa.

Oul si urzicile se transforma intr-un piure fin. Se adauga faina si sare intr-un bol, se amesteca cu piure-ul pana se combina. Trebuie sa rezulte un aluat nelipicios. Se aduna aluatul intr-o bila, se intinde pe o suprafata infainata si se framanta cateva minute pana cand este neted si elastic.

Se infasoara in folie de plastic si se lasa sa se odihneasca jumatate de ora la frigider. Se intinde una sau mai multe foi si se taie in stilul dorit intr-o masina de facut paste.

Daca nu folosesti imediat pastele sau fideaua de casa obtinuta, se lasa sa se usuce. Pastrate intr-un recipient etans se vor mentine pana la 3 zile in frigier si pana la 3 luni la congelator.


Sos de urzici cu lăptişor de matcă

Ingrediente: 150 g urzici, 3 linguri cu cremogen, 1-2 linguri cu tărâţe, 150 ml ulei, 1 ceşcuţă cu macerat de trifoi roşu, 1 legătură de asmaţuchi cu pătrunjel, o linguriţă şi jumătate cu pulbere din seminţe de ardei gras, 1/2 linguriţă cu pulbere din plante aromatice, 1/2 linguriţă cu pulbere de alge, 1/2 linguriţă cu lăptişor de matcă, 50 g petale de gălbenele sau flori albe de urzică moartă, 1 legătură de ceapă verde, 1-2 linguriţe cu usturoi pisat.

Mod de preparare: urzicile şi ceapa se mixează, se amestecă cu maceratul, cremogenul, târâţele, usturoiul, lăptişorul de matcă, uleiul, pus ca la maioneză, iar deasupra se presară verdeţurile tăiate mărunt şi florile.

Sos urzici cu aromă de hrean

Se prepară ca la reţeta precedentă, folosind aceleaşi ingrediente, în afară de usturoi, care se înlocuieşte cu 1-2 linguriţe cu hrean ras fin.

Sos de urzici cu muştar

Se prepara ca la prima reţetă, se folosesc aceleaşi ingrediente numai că în plus se adaugă 1-2 linguri cu muştar.

Sos de urzici cu polen

Se prepară ca la prima reţetă, folosindu-se aceleaşi ingrediente, în afară de lptișorul de matcă care se înlocuiește cu polen crud. La fel se pot prepara sosuri cu frunze de fasole, de ştevie, de spanac, de pătlagină, de podbal, muguri de lucerna, de trifoi roşu şi alb, cu condiţia să fie foarte proaspete.


Bere de urzici

Urzicile sunt plante salbatice versatile si cu un gust deosebit. Intepaturile lor dispar atunci cand sunt gatite. Pot fi consumate crude, baute sub forma de ceai bogat in minerale sau folosite pentru a face aceasta reteta delicioasa de bere de urzica.

Reteta bere de urzici cum se prepara berea de urzica

Ingrediente:

  • 250 g urzici proaspete sau 125 g urzici uscate;
  • 2 litri de apa;
  • jumatate de cana de zahar brut;
  • sucul de la o lamaie;
  • 1/4 drojdie de vin.

Cum se prepara berea de urzici

Se culeg varfurile de la urzicile tinere. Daca nu ai urzici proaspete, poti prepara bere si din urzici uscate.

Apa si urzicile se pun intr-o oala la fiert. Cand incepe sa fiarba, se reduce focul la mic si se lasa sa fiarba neacoperit 15 minute. Se strecoara ceaiul de urzici obtinut cu ajutorul unui tifon intr-un borcan de sticla. Se stoarce bine tifonul pentru a extrage tot lichidul din urzici. Se adauga zahar si se amesteca sa se dizolve.

Se lasa sa se raceasca lichidul la temperatura camerei, se adauga sucul de lamaie apoi se presara drojdia. Se acopera cu tifon si se lasa sa stea la temperatura camerei sau afara in soare direct (daca este cald), timp de 3 zile. Dupa o saptamana se pune in sticle si se transfera la frigider. Se poate consuma in decurs de un an. Bucura-te de aroma racoritoare a berii de urzici de casa cu aroma de lamaie!


Otet de urzica

Vei avea nevoie de un borcan de sticla cu capac non-reactiv, deoarece otetul poate coroda metalul. Daca nu ai un astfel de capac, se aseaza cateva bucati de hartie cerata intre borcan si capac.

Otet de urzici

Ingrediente:

Se umple un sfert din borcan cu urzici uscate. Se toarna otet de mere cat sa umple borcanul. Se lasa sa se aseze intr-un loc rece si intunecos timp de 3-6 saptamani si se agita ocazional.

Urzica uscata poate absorbi din otet. Verifica borcanul si adauga otet daca este necesar. Se strecoara si apoi il folosesti dupa cum doresti. Daca este pastrat corect, intr-un loc intunecat si la rece, ar trebui sa se pastreze mai bine de un an.

Modalitati de utilizare a otetului de urzica

Primavara si vara sunt perioade in care e indicat sa mancam hrana usoara. Se consuma otetul de urzica in salatele timpurii cu frunze de salata, spanac, papadie si germeni. Se poate adauga coriandru, busuioc si menta pentru a mentine sanatatea ficatului.


Beneficiile consumului de urzica

Efectele consumului de ceai de urzica sunt foarte vizibile asupra organismului – curăță sângele și întreg organismul de toxine, ceea ce conferă un tonus diferit, revigorant. Datorită detoxifierii de primăvară cu aceasta planta, organismul se curăță de foarte multe boli, tenul cu acnee sau cu probleme se curăță și el, astfel organismul nostru renaște în fiecare primăvară.

Urzicile pot fi consumate și proaspete în salată, dar în amestec cu alte ingrediente – spanac, salată, morcov, roșii – ce dorește fiecare. În bucătărie se pot folosi în borșuri, ca mâncărică cu smântână sau rântaș, plăcintă, etc. Oricum ar fi consumată, aduce beneficii organismului datorită conținutului ridicat de fier. Popoye al nostru mănâncă urzica, și nu spanac.

Pentru un păr sănătos se foloseste ceaiul de urzica. Părul devine mătăsos, puternic, voluminos și mai mult. Folosind ceaiul de urzica, vei reuși să scapi de mătreață. Primăvara, poate fi găsită din abundență așa că nu te sfii să o culegi, să o uscuci pentru ceaiuri (pentru toamnă-iarnă), să o folosesti proaspătă la ceaiuri și în bucătărie, să o pui la murat sau în congelator (Da, se pot prepara urzici murate).

Fiertura de urzica este adesea folosită ca îngrăsământ biologic pentru plante, iar pământul unde crește este bogat în substanțe hrănitoare pentru plante!! Maceratul de urzica este un foarte bun fertilizator natural, folosit in agricultura biologica. În concluzie, este o plantă magică care ne-a fost lăsată pentru trup și suflet!

Urzica în gândirea magică de la români – Ritualuri, superstitii si traditii

Urzica este planta cu ajutorul căreia broasca aduse ”sămânța de pământ” din străfundul mării pentru a putea fi creat pământul. Din acest motiv urzica este considerată sfântă.

Urzicile sunt comestibile primăvara, până la ziua Maicii Domnului sau până în duminica Floriilor. În aceste zile înfloresc urzicile, ceea ce e considerată a fi ”nunta urzicilor”.

În ziua de Sfantul Gheorghe (23 aprilie), oamenii se urzică reciproc pentru a fi tot timpul anului harnici și iuți la muncă. Şi consumul de urzici ar avea același efect magic.

Surse:

  • Universul plantelor – prof. dr. Constantin Parvu
  • Ion Talos – Gandirea magico-religioasa la romani – Dictionar

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

3 răspunsuri la „Urzica ~ Beneficii, proprietati, tratamente si retete cu urzici”

  1. la ceai nu m-am băgat,dar zeama rece de la ciorbă(tot un fel de ceai) e beton!

    1. Asta-i! Ciorba de urzici, este cea mai gustoasa, servita rece!

  2. O planta minunata, pe cat de comuna, pe atat de utila in medicina naturista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *