Sfantul Gheorghe în gandirea religioasa a romanilor – traditii

Timp de citire estimat: 5 minute

[printfriendly current=’yes’]


După ce Sfântul Dumitru închide cerurile la 26 octombrie, Sfantul Gheorghe le redeschide la 23 aprilie, motiv pentru care este foarte venerat de oameni. El alungă iarna şi aduce primăvara, el ocroteşte oamenii, animalele şi câmpurile şi le aduce fertilitate. E stăpân peste animalele sălbatice, mai ales peste lupi, iar dacă unul dintre aceştia mănâncă fără acordul său vreun animal domestic, acesta va fi pedepsit să nu mai poată mânca decât pământ.

Sfantul Gheorghe a fost însărcinat de către Dumnezeu să vegheze la îndeplinirea poruncilor sale. El a fost soldatul Domnului şi a suferit pentru că n-a renunţat să creadă în EL. Era un tânăr chipeş şi foarte curajos, încât a ucis zmeul/şarpele cu şapte capete, care cerea zilnic câte un sacrificiu uman.

Minunile sale: el a fost aruncat într-o groapă cu var nestins, dar a rămas nevămat; a fost dus la o prostituată pentru a-l ispiti, dar el se rezemă de un stâlp al casei, care înverzi, ceea ce o făcu pe prostituată să se convertească; el readuse la viaţă boul mort al unui om sărac, de el se tem toate spiritele rele, etc.

sfantul Gheorghe

Traditii si obiceiuri de Sfantul Gheorghe

În ajunul sărbătorilor sale, oamenii împodobesc porţile, uşile, ferestrele, ba chiar şi acoperişurile caselor, obiectele din casă precum şi bisericile şi mormintele cu crengi verzi de alun, paltin, stejar, fag, salcie, tei, păr, etc., pentru ca totul să prospere, iar oamenii vii cât şi cei morţi să fie feriţi de rele. Brazdele de iarbă aşezate în faţa caselor şi a bisericilor sau la porţi sunt menite să asigure prosperitate, să aducă oamenilor noroc, bucurie şi fecunditate. Crengile verzi, precum şi brazdele amintesc de episodul urmăririi lui Iisus Hristos , când urmăritorii lui au aşezat o brazdă în faţa casei în care a fost adăpostit pentru a-l putea prinde a doua zi dimineaţă. In dimineaţa următoare casa nu a putut fi identificată deoarece în faţa tuturor caselor se afla o asemenea brazdă.

La Sf. Gheorghe au loc şi “Moşii de Sângeorz”.

În ziua de Sfantul Gheorghe oamenii se cântăresc pentru ca vrăjile să nu aibă efect, ei nu dorm pentru ca mieii să nu-şi pardă somnul şi se lovesc cu urzici pentru a rămâne voioşi şi harnici tot anul. Femeile plantează busuioc şi se spală cu rouă pentru a fi frumoase. Noaptea spre Sf Gheorghe este importantă din multe puncte de vedere: comorile îngropate aruncă flăcări şi pot fi descoperite, iar vrăjitoarele pot lua laptele vacilor şi al oilor, precum şi a câmpurilor. Pentru a evita acest lucru, vacile şi oile trebuie duse dimineaţa devreme la păscut.

sfantul-gheorghe-ucigand-balaurul

În seara de dinaintea zilei dedicate Sfantului Gheorghe se spune despre comori că se scutură de rugină. Din punct de vedere magico-religios există 2 tipuri de comori – cele necurate, care au fost îngropate de oamenii avari care au dorit ca nimeni să nu le găsească, şi cele curate care au fost îngropate pentru urmaşi. Se spune că în această seară, ca şi în seara de Paşte, comorile necurate scot ca o flacără albăstruie înainte de miezul nopţii, iar cele curate scot o flacără argintie dacă e vorba de argint şi una aurie dacă este vorba despre aur ciar după primul cântat de cocoş.

În ziua de Sfantul Gheorghe se sacrifică un miel, iar oamenii mănâncă şi sărbătoresc împreună. E şi ziua în care începe un an nou pastoral.

La multi ani tuturor celor ce poartă numele de Gheorghe, Georgeta, Georgiana, Geo, Gheorghita, George şi toate derivatele posibile! Sa fiti sanatosi si fericiti, sa pastrati mereu vie in fiinta voastra energia numelui ce il purtati!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Sfantul Gheorghe în gandirea religioasa a romanilor – traditii”

  1. Avatar Adelina

    Articolul mi s-a parut foarte interesant, avand in vedere ca ma cheama si Georgiana, chiar am aflat multe lucruri pe care nu le stiam desi poate ar fi trebuit sa le stiu avand in vedere ca port acest nume.

  2. Se spune ca ar fi chiar Arh. Mihail care cu sabia lui de lumina(precum un laser) taie orice cordon de energii intunecate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *